Το όνομά του είναι γνωστό στον κόσμο της γαστρονομίας και του κρασιού. Έχει επενδύσει σε αυτόν τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, δημιουργώντας εστιατόρια στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη.
Ο Νίκος Νυφούδης κυκλοφορεί με ποδήλατο, αγαπάει τον αθλητισμό και τη δημιουργία. Ξέρει ότι τίποτα δεν γίνεται από έναν άνθρωπο, όμως, όταν έχεις όραμα και πίστη, μπορείς να εμπνεύσεις περισσότερους για να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι.
Από μικρός στην πολιτική, ως ενεργός πολίτης δραστηριοποιείται παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα στον δήμο όπου μεγάλωσε και ανδρώθηκε.
Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές διεκδικεί τη δημαρχία στον Δήμο Πυλαίας με τον συνδυασμό «Ανθρώπινη Πόλη».
Η επιχειρηματικότητα στον χώρο της εστίασης είναι διαφορετική στην Ελλάδα απ’ ό,τι στο Λονδίνο;
Ίδια και τελείως διαφορετική ταυτόχρονα. Το Λονδίνο είναι μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων και 10 εκατομμυρίων επισκεπτών ημερησίως. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε, αν είσαι καλά «στημένος», να δουλέψεις πιο εύκολα. Στην Ελλάδα, η εστίαση είναι υπόθεση πολλών ταχυτήτων.
Για παράδειγμα, ένας από τους παράγοντες είναι το αν βρίσκεσαι σε τουριστικό μέρος ή απλώς κάπου στην Ελλάδα. Επίσης, η εστίαση στην Ελλάδα επηρεάζεται πολύ από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο καιρός, οι πορείες κ.ά. Επιπλέον, στο Λονδίνο νιώθεις το «σύστημα» να αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της εστίασης στην οικονομία, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
«Ο δήμος μας είναι στατιστικά πρώτος σε επιλογή νέας κατοικίας για νέα ζευγάρια και οικογένειες. Άρα το μέλλον μας ανήκει!»
Ένα εστιατόριο στον Χορτιάτη και ένα σε στρατηγικό σημείο στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε ένα μουσείο, στο Τελλόγλειο. Τι ανάγκες και τι χαρακτηριστικά έχουν και τι προσφέρουν στους επισκέπτες;
Όταν ανοίξαμε το 2016 το Tzaki Ho, φέραμε κάτι νέο σε έναν παλιό προορισμό. Μεταλλάξαμε έναν παραδοσιακό προορισμό, που υπάρχει από το 1976 σε ένα ιστορικό χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης, σε ένα σοβαρό, μοντέρνο χώρο, «ναό» της κρεοφαγίας. Ταυτόχρονα ήμασταν οι πρώτοι που συστήσαμε το κρασί με έναν διαφορετικό τρόπο στους επισκέπτες μας. Για παράδειγμα, έβλεπες Barolo σε καράφα. Κάναμε τη γαστρονομική πολυτέλεια προσιτή και ανοιχτή σε όλους.
Το ΑνφανΓκατέ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, το να πάμε οι Θεσσαλονικείς στα μουσεία μας. Και το πετύχαμε, φέραμε χιλιάδες νέους στον χώρο μας, και αυτό συνέβαλε στο να εξοικειωθούν και με το μουσείο και να το επισκεφτούν.
«Προσωπικό στοίχημα είναι να απορροφήσουμε ό,τι ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάρχει, μια και οι ελλείψεις σε υποδομές είναι τεράστιες».
Έχεις επιλέξει να κυκλοφορείς με ποδήλατο τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Λονδίνο. Βλέπεις να μπορεί να γίνει και η Θεσσαλονίκη περισσότερο φιλική προς το ποδήλατο;
Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη, λόγω μορφολογίας, δεν είναι τόσο εύκολο. Μπορεί να γίνει όμως σε έναν άξονα, από την Καλαμαριά μέχρι και τα δυτικά. Αυτό φυσικά θα γίνει πιο εύκολο όταν ολοκληρωθεί το μετρό. Το ποδήλατο πρέπει να μπαίνει στο μετρό, όπως πρέπει να μπαίνει και στο λεωφορείο.
Έχω συνηθίσει να θεωρώ το ποδήλατο ισότιμο μεταφορικό μέσο με όλα τα υπόλοιπα. Άρα θεωρώ πως πρέπει να δουλέψουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Τότε θα είναι πιο εύκολη η πρακτική χρήση του – και όχι μόνο ως χόμπι. Δεν συμφωνώ πως οι εκτεταμένοι ποδηλατόδρομοι είναι η λύση, αν και βοηθούν. Ο σεβασμός στον ποδηλάτη είναι η λύση.
Η αγάπη σου για τη ελληνική γαστρονομία και τον ελληνικό αμπελώνα έχει μεταφραστεί σε πολλές ενέργειες που έχουν αποτύπωμα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποια θα είναι τα επόμενά σου βήματα σε αυτόν τον χώρο;
Θεωρώ δεδομένο πως είναι θέμα χρόνου να δημιουργήσω έναν χώρο που να τα συνδυάζει. Ένα περιβόλι, αμπελοτόπι, που να είναι τόπος γαστρονομίας και εκπαίδευσης των νέων παιδιών. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό θα γίνει στο Λονδίνο, στη Θεσσαλονίκη, στην Τήνο ή στη… Γερμανία. Πραγματικά πιστεύω πως το soft power της δουλειάς μας στο εξωτερικό προς όφελος της χώρας είναι ανυπολόγιστο. Και γι’ αυτό συνεχίζουμε.
Στην Πυλαία, όπου δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά, έχεις ζήσει και ένα χρονικό διάστημα. Τι ενέργειες και τι κινήσεις θεωρείς ότι πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες στην καθημερινότητα του δημότη;
Μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλά! Ο δήμος μας συμπιέζεται σε πολλά επίπεδα από τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Είναι ίσως ο μόνος με τόσο μεγάλη αστική «εμπλοκή» – οι περισσότεροι αγνοούν πως η Πυλαία φτάνει στην καρδιά της Τούμπας.
Εγώ και οι συνεργάτες μου θα δουλέψουμε σκληρά για να αναβαθμίσουμε το εμπορικό κομμάτι του δήμου. Να μετατρέψουμε τα δημοτικά διαμερίσματα από «υπνωτήρια» σε ζωντανές αγορές. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν έσοδα και για τις υποδομές. Προσωπικό στοίχημα είναι να απορροφήσουμε ό,τι ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάρχει, μια και οι ελλείψεις σε υποδομές είναι τεράστιες.
Είναι δυνατή η σωστή διαχείριση ενός δήμου με κατακερματισμένες δομές σε διαφορετικά χωριά και περιοχές, όπως είναι ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη; Θα έπρεπε ίσως να γίνουν κάποιες αλλαγές μετά τον Καλλικράτη;
Σκεφτείτε πως ο δήμαρχος στον δήμο μας πρέπει να ικανοποιεί τον κάτοικο της Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα και τον κάτοικο κτηνοτρόφο του Χορτιάτη. Μια τρέλα.
Μόνη λύση θεωρώ πως θα ήταν ο Μητροπολιτικός Δήμος της Θεσσαλονίκης. Αυτό θα έβαζε όλους εμάς σε διαφορετική βάση. Μέχρι τότε, βάζουμε το κεφάλι κάτω και κάνουμε δουλειά.
«Να είναι τεχνοκράτης οραματιστής. Καθεμία από τις δύο ιδιότητες δεν είναι αρκετή από μόνη της».
Ποιο είναι το όραμά σου για τον δήμο και πώς φαντάζεσαι να είναι η ευρύτερη περιοχή ύστερα από 10 χρόνια;
Είμαι πολύ αισιόδοξος. Ξέρετε, ο δήμος μας είναι στατιστικά πρώτος σε επιλογή νέας κατοικίας για νέα ζευγάρια και οικογένειες. Άρα το μέλλον μας ανήκει! Είμαι σίγουρος πως η αλλαγή διοίκησης, αργά ή γρήγορα, θα αλλάξει τον δήμο μας ριζικά.
Ο Χορτιάτης, ως βουνό, με όσα προσφέρει και ως προορισμός, είναι σχετικά άγνωστος ακόμη και για τους κατοίκους της Πυλαίας. Επειδή δεν κατόρθωσε να συνδεθεί ποτέ με τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης στους όμορους δήμους;
Η μόνη απάντηση σχετικά με το γιατί δεν συνέβη αυτό είναι οι κακές πολιτικές και η έλλειψη τεχνοκρατικής γνώσης. Ας ξεπεράσουμε τον εαυτό μας λοιπόν. Το παλιό μάς έφερε ως εδώ. Το καινούργιο ας μας πάει παραπέρα.
Είσαι από μικρός ενεργός πολίτης σε ό,τι αφορά τα κοινά. Έχεις κάνει πολλά και συνεχίζεις, τόσο ως ενεργός πολίτης όσο και ως πολιτικά δραστήριος. Τι ικανότητες και γνώσεις αλλά και αντοχές πρέπει να έχει σήμερα ένας πολιτικός;
Να είναι τεχνοκράτης οραματιστής. Καθεμία από τις δύο ιδιότητες δεν είναι αρκετή από μόνη της.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Βαγγέλης Προβιάς: «Η Αθήνα Χρειάζεται τον Θαυμασμό και την Αγάπη μας!»
Σπύρος Πέγκας: «Όραμά μου μια Καθαρή, Πράσινη Θεσσαλονίκη, σε Διαρκή Εξωστρέφεια»
Βασίλης Καραμητσάνης | Όνειρό μου Είναι η Ανάδειξη της Αθήνας σε Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό