Δείτε άμεσα το “κύκνειο άσμα” του Attenborough και σκεφτείτε τι θα ήσασταν διατεθειμένοι να κάνετε εσείς οι ίδιοι για ν’ αποφύγουμε το δυστοπικό μέλλον που περιγράφει.
Από την πρεμιέρα του στο Netflix τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι πριν λίγες μέρες -και παρά το γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε μου έχει δώσει πλείστες αφορμές- δεν είχα παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ του David Attenborough A Life on Our Planet.
“Για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στον πλανήτη μας, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητά του. Το ίδιο πράγμα που έχουμε αφαιρέσει.”
Πρόκειται για μια ταινία-μαρτυρία που καταθέτει ο 94χρονος Άγγλος φυσικός ιστορικός, δημιουργός και παρουσιαστής των ντοκιμαντέρ “Life” του BBC, στη δύση της δικής του, συναρπαστικής ζωής, διαπιστώνοντας πώς και πόσο έχει αλλάξει ο πλανήτης μας στο διάστημα αυτό.
Πώς προβλέπεται η ζωή ενός βρέφους που γεννιέται σήμερα στη Γη, αν δεν βρούμε τρόπο να αντιστρέψουμε την τεράστια ζημιά που έχουμε προκαλέσει; Ο Attenborough καταγράφει με τον μοναδικό του τρόπο την πένθιμη ακολουθία που οδηγεί στην επόμενη μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη μας. Ίσως έχει ήδη ξεκινήσει και θα μπορούσε, ασφαλώς, να περιλαμβάνει και το ανθρώπινο είδος.
Πού Βρίσκεται η Λύση;
Δεν θα έλεγα ότι η προοπτική αυτή είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη και τα προγνωστικά δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας – ίσως γι΄ αυτό απέφευγα να δω το ντοκιμαντέρ μέχρι τώρα, μια μορφή τηλεοπτικού στρουθοκαμηλισμού. Όμως ο Attenborough δεν σταματά εκεί. Δεν μας αφήνει στην απελπισία μας, αλλά περιγράφει σε αδρές γραμμές τις πολιτικές εκείνες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστοπικό μέλλον, καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή, αλλά και την απώλεια της βιοποικιλότητας.
Η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας από την αρχή, διαπιστώνει. Τη βλέπουμε στις στιγμές που έχουμε περάσει κοντά στη φύση στις δικές μας ζωές, αλλά και στα υπέροχα πλάνα του εν λόγω ντοκιμαντέρ, που θα σας φέρουν δάκρυα στα μάτια, καθώς η εικόνες θα διαδέχονται η μία την άλλη στην οθόνη σας. “Για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στον πλανήτη μας, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητά του. Το ίδιο πράγμα που έχουμε αφαιρέσει.”
Πώς το κάνουμε αυτό; Σταθεροποιώντας την εκρηκτική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, κάνοντας μια γενναία και άμεση στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστατεύοντας θαλάσσιες περιοχές από την αλιεία, αλλάζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και αντιστρέφοντας την αποψίλωση των δασών. Δίνονται δε κάποια εξαιρετικά παραδείγματα χωρών που έχουν μπει στη μάχη δυναμικά και δράττονται ήδη τα οφέλη αυτής της στροφής. Γιατί υπάρχουν και βραχυπρόθεσμα οφέλη, πέρα από το μακροπρόθεσμο, θηριώδες όφελος του να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν σ’ έναν πλανήτη που χαρίζει απλόχερα ζωή.
Με άλλα λόγια, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δείτε άμεσα το “κύκνειο άσμα” του Attenborough και σκεφτείτε τι θα ήσασταν διατεθειμένοι να κάνετε εσείς οι ίδιοι για ν’ αποφύγουμε το μέλλον το οποίο περιγράφει.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Η Πανδημία Δε Θα Μας Σώσει από την Κλιματική Αλλαγή, Μας Δίνει Όμως Χρόνο
Ημέρα της Γης: 10+1 Κείμενα για τον Πλανήτη Μας στην αθηΝΕΑ