Ημέρα της Γης: 10+1 Κείμενα για τον Πλανήτη Μας στην αθηΝΕΑ

περιβαλλοντικές πολιτικές

Παγκόσμια Ημέρα της Γης, σήμερα, 22 Απριλίου και η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμβολική. Μια ημέρα υπενθύμισης για το πόσο σημαντικό είναι το “σπίτι” μας.

Κάποιοι από τους “ενοίκους” μπορεί να νοσούν από τον κορωνοϊό, η φύση, όμως, είδε, έστω προσωρινά, μια διέξοδο, πήρε μιαν ανάσα. Οι δορυφόροι καταγράφουν μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση από τη Λομβαρδία και το Νέο Δελχί, μέχρι το Πεκίνο και τη Νέα Υόρκη.  Φωτογραφίες με πολλών ειδών ζώα να εμφανίζονται σε απρόσμενα σημεία κάνουν το γύρο του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ξαναδεί τόσους πεζούς και ποδηλατιστές στη σύγχρονη εποχή, με τα αυτοκίνητα να μένουν παρκαρισμένα.

Η ομάδα της αθηΝΕΑς συγκέντρωσε 10+1 ενδιαφέροντα άρθρα που γράφτηκαν για το site μας, τα οποία σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, με την ανακύκλωση, με τις πράσινες επενδύσεις και τις πολιτικές που ακολουθούν οι πολιτικοί ηγέτες.

Το “+1” άρθρο πραγματεύεται την πιθανότητα να βρεθούν οι άνθρωποι, ως έποικοι, σε έναν άλλο πλανήτη.

Η Πανδημία δεν θα Μας Σώσει Από την Κλιματική Αλλαγή, Μας Δίνει Όμως Χρόνο | Μαριάννα Σκυλακάκη. Τι γίνεται όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα παγώνει, όπως έχει συμβεί τον τελευταίο μήνα σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη; Οι ιστορίες για το πώς η φύση επωφελείται από την προσωρινή αυτή ανάπαυση αποτελούν ειδησεογραφικά γεγονότα.

Κώστας Λαγουβάρδος: Ζώντας τις Αλλαγές στη Μετεωρολογία για 20 Χρόνια | Άρης Γαβριελάτος. Μια συνέντευξη με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπεύθυνο της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo.gr. Οι πυρκαγιές, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η προσοχή που χρειάζεται όταν εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα ήταν μερικά από τα ενδιαφέροντα ζητήματα για τα οποία μιλήσαμε.

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Για Τι Πράγμα Μιλάμε; | Στρατής Ανδρεάδης. Η βιωσιμότητα ή αλλιώς βιώσιμη ανάπτυξη,αν και αποτεεί κοινά αποδεκτό ορισμό, συχνά εξακολουθεί να σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα, ανάλογα την περίσταση, το ακροατήριο ή το αγοραστικό κοινό. Τι είναι τελικά η βιώσιμη ανάπτυξη;

Η Αβάσταχτη Ανεπάρκεια της 25ης Διάσκεψης για το Κλίμα | Ελένη Ανδρεάδη. Οι ηγέτες των κρατών της Γης έδειξαν παροιμιώδη καθυστέρηση στο να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις για το κλίμα και την πρόληψη της περαιτέρω καταστροφής. Η έφηβη Greta Thunberg ίσως έκανε περισσότερη δουλειά με την επιμονή της.

Υπάρχει Σχέδιο Β για την Υπερθέρμανση του Πλανήτη; | Μαριάννα Σκυλακάκη. Σιγά σιγά, το παράθυρο κλείνει για να αποφευχθούν τα χειρότερα – καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, ελλείψεις σε τρόφιμα, παγκόσμια αναταραχή. Το χρονικό περιθώριο είναι μόλις 12 ετών για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ήδη από το 2040 η εικόνα του κόσμου που περιγράφουν οι ερευνητές είναι αισθητά χειρότερη από προηγούμενες προβλέψεις.

Ζητούνται Πράσινες Επενδύσεις | Μαριάννα Σκυλακάκη. Οι επενδύσεις έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος, σωστά; Όχι απαραίτητα. Μια πιο…ηθική περίπτωση επενδύσεων είναι η κατηγορία των λεγόμενων “πράσινων επενδύσεων”, που μας δίνουν τη δυνατότητα να στηρίξουμε το περιβάλλον, επωφελούμενοι παράλληλα και από ολοένα και πιο ικανοποιητικές αποδόσεις. Διαβάστε ένα μικρό αφιέρωμα στις πράσινες επενδύσεις.

Ένα Τεράστιο Πλαστικό Πρόβλημα  –  Και Γιατί Σε Αφορά | Ελένη Ανδρεάδη. Μια ευφάνταστη συζήτηση για το πρόβλημα της εκτεταμένης χρήσης πλαστικού. Η ανακύκλωση αποτελεί λύση ή πρέπει να οδηγηθούμε σε μια “νέα πράσινη οικονομία”;

Πώς Επηρεάζουν οι Διατροφικές Επιλογές μας τον Πλανήτη; | Αλεξία Εμμανουλοπούλου. Μια δίαιτα χωρίς ζωικά προϊόντα είναι έως και 73% ευνοϊκότερη για το περιβάλλον, εφόσον παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και κάνει χρήση μικρότερων αγροτικών εκτάσεων συγκριτικά με την παραγωγή κρέατος και γάλακτος.

H Οικολογική Ομίχλη Ενός Νέου Γονέα | Ελένη Ανδρεάδη. Όλα όσα πρέπει να προσέξει ένας νέος, συνήθως άυπνος, γονέας που θέλει να παραμείνει περιβαλλοντικά σωστός. Από τις πάνες και την κούνια μέχρι τα γάλατα και τα παιχνίδια, η οικολογία μπορεί να γίνει πράξη.

Τα Παιδιά, η Κλιματική Αλλαγή και οι Νέες μας Συνήθειες | Ρία Σπύρου. Τα παιδιά είναι το μέλλον, και σίγουρα έχουν αρκετές απορίες όταν ακούν για καταστροφές, φωτιές ή πλημμύρες, βιώνοντας ό,τι συμβαίνει γύρω τους με πιο έντονα συναισθήματα. Τα ερωτήματά τους είναι αμείλικτα.

Ταξίδι στον Άρη | Ελένη Βαρδουλάκη.  Η εποίκηση του διαστήματος και η μελετημένη αλλαγή των συνθηκών που επικρατούν σε γειτονικούς πλανήτες, με σκοπό να μπορεί να ζήσει το ανθρώπινο είδος εκεί, δεν είναι απλά μια ιδέα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+