Οι DEPLOT Architects Μιλούν τη Γλώσσα της Εποχής μας

Η μεσογειακή αρχιτεκτονική είναι συνώνυμο του συναισθήματος και της καθαρότητας. Αντιπροσωπεύει το υλικό από τη γη και την τέχνη που το πλάθει. Τραγουδά την ποίηση και τη φιλοσοφία του τόπου. Στο γραφείο DEPLOT Architects, η αρχιτέκτονας μηχανικός Ουρανία Πικραμένου και η interior designer Δομινίκη Κατραμαδοπούλου εξυφαίνουν μεσογειακές ιστορίες που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των καιρών, αλλά και τη διαχρονικότητα των τόπων.

DEPLOT Architects
Στην Ελλάδα του 2023 η επενδυτική δραστηριότητα συνεχίζει να ανθεί με εκρηκτικούς ρυθμούς. Μαζί της εξελίσσεται η νέα εποχή της αρχιτεκτονικής. Μια εποχή όπου η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί απλώς ένα αισθητικό «μέσο» πριν από την κατασκευή, αλλά μια φιλοσοφία ενσάρκωσης νέων τρόπων ζωής.

«Στο γραφείο μας, η αρχιτεκτονική αντανακλά την ψυχή αλλά και τις πρακτικές ανάγκες όσων μας εμπιστεύονται».

Το στοίχημα που αντιμετωπίζει είναι διπλό: αφενός, στους δημοφιλείς προορισμούς ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση και ο χαρακτήρας. Αφετέρου, εξερευνώντας λιγότερο γνωστές αλλά συναρπαστικές τοποθεσίες στην ύπαιθρο, η αρχιτεκτονική σχεδιάζει εμπειρίες με δικό τους χαρακτήρα.

Φανταστείτε λοιπόν ένα high end cottage σε έναν ήσυχο ελαιώνα, με φόντο το υδάτινο τοπίο. ‘Η αναλογιστείτε πώς ένα πολυώροφο κτίριο της δεκαετίας του ’70 σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης μετατρέπεται σε ένα ξενοδοχείο σμιλεμένο από την πέτρα και το ξύλο της γης, μέσα σε μόλις σε 5 μήνες!

DEPLOT

Σε αυτή την πραγματικότητα συναντάμε την DEPLOT Architects. Η Ουρανία Πικραμένου και η Δομινίκη Κατραμαδοπούλου, νέα και ανερχόμενα αστέρια στον κλάδο του σχεδιασμού, ειδικεύονται αντίστοιχα στην αρχιτεκτονική και στο interior design.

Δύο νέες γυναίκες, κάτω των 35 ετών, έχοντας διαγράψει παράλληλες πορείες, ανακάλυψαν από την πρώτη τους επαγγελματική συνάντηση τη σύνδεσή τους ως προς το όραμα, τη φιλοσοφία και την αισθητική.

Σύντομα αντιλήφθηκαν τη δημιουργική ένωση μεταξύ αρχιτεκτόνων και interior designers και την καθολική επίλυση στην εκ νέου δημιουργία κτιρίων, συγκροτημάτων και οικοδομικών δομών, αλλά και στην αναβαθμισμένη επανάχρησή τους.

Upcycle

«Στο γραφείο μας, η αρχιτεκτονική αντανακλά την ψυχή, αλλά και τις πρακτικές ανάγκες όσων μας εμπιστεύονται. Στην ανακαίνιση, όπως συνέβη στο ξενοδοχείο Achatis στο Κουτουλουφάρι της Κρήτης, αλλά και σε άλλα έργα, διατηρούμε την πρωτόλεια κτιριακή κατασκευή ενώ αναζητάμε μια νέα, αγνή μορφή.

DEPLOT Architects

Μας καθοδηγούν το context, ο τόπος και η δική μας φιλοσοφία. Μπορεί να εμπνευστούμε από την απλότητα και την ειλικρίνεια του αγροτικού βίου, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι αγρότες συγκομίζουν το σιτάρι, και να μετασχηματίσουμε αυτή την έμπνευση σε αρχιτεκτονικές δημιουργίες, ελεύθερες από φορμαλισμούς», λέει η Ουρανία Πικραμένου.

Στο συγκεκριμένο έργο, κάτω από περιορισμένο προϋπολογισμό και υπό συνθήκες χρονικής πίεσης, η δημιουργία κατέστη δυνατή χάρη σε μια προσγειωμένη μελέτη, η οποία λάμβανε υπόψη της κανονισμούς και πραγματικές συνθήκες έργου, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί κατά γράμμα στην κατασκευή.

«Η συνένωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις μελέτης του γραφείου μας».

Στην περίπτωση του ξενοδοχείου Achatis, το υφιστάμενο κτίριο φιλοξενούσε κατά τη δεκαετία του 1970 δωμάτια προς ενοικίαση και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συλλογικής μνήμης της περιοχής ως θέρετρο διακοπών.

Ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν η αναδιαμόρφωση των όψεων και των χώρων, δίνοντας νέα πνοή στο κτίριο, μέσω της ενσωμάτωσης νέων στοιχείων και αναδεικνύοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.

DEPLOT Architects
«Η συνένωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις μελέτης του γραφείου μας. Τα ανοίγματα αποτελούν περάσματα αλλά και τον βασικό σύνδεσμο με τον αίθριο χώρο», εξηγούν η Ουρανία και η Δομινίκη.

Η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου, καθώς και η γήινη παλέτα εμπνευσμένη από τη Μεσόγειο και η χρήση υλικών όπως το φυσικό ξύλο σε κουφώματα και έπιπλα, οι πλάκες μωσαϊκού στα δάπεδα και το υπέροχο διατηρημένο κλιμακοστάσιο με μάρμαρο τραβερτίνο, οι μπεζ αποχρώσεις και η πέτρα, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ελαιόδεντρων στην είσοδο και στις αυλές, αποτελούν το «δέσιμο» σε μια εκλεπτυσμένη πλέξη νέων και παραδοσιακών στοιχείων.

Στη Δημοφιλή Μύκονο

Ένα ακόμη αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του τρόπου χειρισμού της αρχιτεκτονικής του γραφείου είναι το 5* αστέρων ξενοδοχείο Philoshophy of Mykonos. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 30 δωμάτια, reception, breakfast area, pool lounge, bar, πισίνα και αρκετούς εξωτερικούς χώρους.

DEPLOT Architects

«Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με θέα στη Δήλο, στη Ρήνεια και στον κόλπο Ορνού, όπου παρατηρείς τον ήλιο να ανατέλλει ακριβώς πάνω από τη Δήλο και να δύει στην Τήνο, μας ζητήθηκε να δημιουργήσουμε ένα νέο ξενοδοχείο σε υφιστάμενο κτίσμα 50 ετών.

Με βασικό προσανατολισμό την αποκοπή του επισκέπτη από τα σύγχρονά ερεθίσματα του νησιού και την επιστροφή στην πατρογονική καταγωγή των Κυκλάδων, δημιουργήσαμε το Philoshophy of Mykonos.

«Μας καθοδηγούν το context, ο τόπος και η δική μας φιλοσοφία».

Το βασικό μας μέλημα ήταν να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τα μόλις 17 τ.μ. δωμάτια και πήραμε την απόφαση να  επεκτείνουμε το living αυτών μέσω των εξωτερικών τους χώρων, δημιουργώντας ιδιωτικές αυλές, ημιυπαίθριους χώρους αλλά και χώρους εξωτερικών δραστηριοτήτων, όπως αμπελώνες, με μεγάλες τραπεζαρίες για wine tasting, εξωτερικές κουζίνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει, παραδοσιακούς κυκλαδίτικους περιστεριώνες και χώρους διάδρασης, πέραν από τα συνηθισμένα», επισημαίνουν η Ουρανία και η Δομινίκη.

DEPLOT Architects
Το μεγάλο στοίχημα για τις DEPLOT ήταν να αποδώσουν την σπιτική αίσθηση οικειότητας στην αρκετά μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Η βιωματική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζει κάθε χώρο, ενώ παράλληλα τα τετραγωνικά παρέμειναν ακριβώς τα ίδια.

Πλέον ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το γαλάζιο του ουρανού, τη βαθυγάλαζη θάλασσα, το άνυδρο καθαρό τοπίο της Μυκόνου, την αλμύρα και το δροσερό αεράκι. Μια ιεροτελεστική αρχιτεκτονική που δημιουργεί ενέργεια και πυροδοτεί συναισθήματα, επιστρέφοντας στην αυθεντικότητα της Μυκόνου και στις βαθιές ρίζες των Κυκλάδων.

Μια Ονειρική Αγροικία

Πώς αντιμετωπίζουν οι DEPLOT τον σχεδιασμό της κατοικίας από το μηδέν; H εκ νέου δημιουργία ακολουθεί τους δικούς της κανόνες ποίησης, όπως συνέβη στο high end αγρόκτημα Isola Cotonea στη μεσσηνιακή γη.

«Αρχική μας πρόθεση ήταν η κουζίνα να βρεθεί στο επίκεντρο του κτίσματος. Να αποτελέσει, ως εστία, χώρο συγκέντρωσης αλλά και μετάβασης ανάμεσα σε περιοχές του σπιτιού. Με διαμπερές άνοιγμα στη θέα της θάλασσας και στον ελαιώνα», διευκρινίζει η Ουρανία.

DEPLOT Architects

Η κουζίνα δεν σχεδιάστηκε έτσι, ωστόσο η Isola Cotonea έγινε ένα ποιητικό αρχιτεκτόνημα που αντλεί το όνομά του από την τοπική ονομασία της περιοχής: «Νησί των Κυδωνιών».

Η Isola Cotonea είναι ένα αγροτικό καταφύγιο, που εκτείνεται σε 100 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια, ευρύχωρη κουζίνα και έναν κεντρικό χώρο διαβίωσης, που συνδέεται άψογα με αμέτρητους εξωτερικούς χώρους.

Μεσογειακές υφές, κεραμικά και τοπικές πέτρες αποτίνουν φόρο τιμής σε κατασκευαστικές παραδόσεις αιώνων, σε μια σύγχρονη κατοικία που σέβεται τις πατρογονικές της ρίζες.

Οι ελαφριές καμπύλες και η εναλλαγή των υλικών ακολουθούν τις γραμμές του κτιρίου, πλαισιώνοντας την κεντρική πισίνα, και δημιουργούν νέα ερεθίσματα στον επισκέπτη, που ανακαλύπτει τη μεσογειακή αυθεντικότητα μέσω της περιπλάνησης σε μια αφηγηματική παλέτα διάδρασης μεταξύ του φυσικού και του κτισμένου.

Σχεδιάζοντας για ένα Brand

Επιστρέφοντας στο αστικό περιβάλλον και στο ανταγωνιστικό τοπίο της Αθήνας, μέσω της βιωματικής αρχιτεκτονικής και της μετουσίωσης του οικείου και της αγάπης στο δομημένο περιβάλλον, οι DEPLOT παραθέτουν δείγματα αρχιτεκτονικής γραφής όχι μόνο σε οικιστικές δομές αλλά και σε εμπορικά έργα.

DEPLOT Architects

«Ο όμιλος Holibites της Χριστίνας Μπόμπα-Τανιμανίδη μας εμπιστεύτηκε την αρχιτεκτονική μελέτη και το design όλων των φυσικών καταστημάτων εστίασης του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η πρόκληση του να εργάζεσαι με καταξιωμένους νέους επιχειρηματίες του κλάδου αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της έμπνευσης και της δημιουργίας», λένε η Ουρανία και η Δομινίκη.

Για τα καταστήματα έγινε διπλή έρευνα, εξίσου από την πρακτική των επιχειρηματιών και των αρχιτεκτόνων. Η σύζευξη των αναζητήσεων οδήγησε στη χρήση των καλύτερων πρακτικών.

DEPLOT Architects

«Σταθερά μας ήταν η αρχιτεκτονική απόδοση του brand name αναδεικνύοντάς το μέσω του σχεδιασμού. Το positioning του brand εστιάζει στα συναισθήματα της γαλήνης, της φιλοξενίας και της ελκυστικότητας.

Με στόχο την ατμόσφαιρα του easy living, σχεδιάσαμε ιδιαίτερους χώρους που εισάγουν τη μοναδικότητα της φύσης στο εσωτερικό τους και παράλληλα προεκτείνονται σε εξωτερικές αυλές και αίθριους χώρους προσκαλώντας τους επισκέπτες σε νέες βιωματικές εμπειρίες», εξηγούν η Ουρανία και η Δομινίκη.

• Το άρθρο επιμελήθηκε η Δανάη Μακρή (Αrchisearch.gr).

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Μητρόπολη υπό την Οπτική του Γιάννη Αρμεύτη

Η Ελληνική Αρχιτεκτονική στο «Άνθος» της

Κανέλλα Αράπογλου | «Η Πραγματική Ομορφιά Bρίσκεται στην Aνθεκτικότητα…»

#BraveNewWorkplace: Δουλεύοντας στο Μέλλον

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Το archisearch.gr αναζητάει, επιλέγει και παρουσιάζει έργα που σχετίζονται με τις διαφορετικές πτυχές της αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαν ένα μη συμβατικό ερευνητικό εργαλείο, ψάχνει την παρούσα και τη μελλοντική πολιτιστική εξέλιξη μέσω της αρχιτεκτονικής, καθώς και τη συσχέτιση με το σχεδιασμό, την τέχνη, τη γραφιστική και τον πράσινο / οικολογικό σχεδιασμό. Θέτει ερωτήματα και αναζητά τον πειραματισμό, ενώ υπογραμμίζει τον πλούτο που βρίσκεται μέσα στη συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ κοινωνίας και αρχιτεκτονικής και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μας ωθεί να αλληλεπιδράσουμε με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+