Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «When Violin Was King – Όταν το Βιολί ήταν Βασιλιάς». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9), στις 7 μ.μ., ενώ θα προβάλλεται και ζωντανά μέσω YouTube στα αγγλικά εδώ και στα ελληνικά εδώ.
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη φιλοξενεί ακόμη μία φορά τον Christopher C. King για μια γιορτή του ηπειρώτικου μουσικού πολιτισμού. Στη μουσική αυτή διάλεξη, ο Christopher King ξεδιπλώνει, μέσα από τη μοναδική μεθοδολογία του, τη μουσική ιστορία της ηπειρώτικης μουσικής, τοποθετώντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο το βιολί.
Παίζει σπάνιους εμπορικούς δίσκους 78 στροφών από τις αρχές του 20ού αιώνα και αποκαθιστά την πρωτεύουσα θέση που κατείχε το μουσικό όργανο στην ηπειρώτικη ορχηστρική μουσική. Συνομιλεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κ Ανδρέα Ζομπανάκη, τους μουσικούς Κώστα Καραπάνο (βιολί), Aurel Qirjo (βιολί) και Μάριο Τούμπα (λαούτο), οι οποίοι θα ερμηνεύσουν ζωντανά παραδοσιακά κομμάτια της Ηπείρου.
Μια ιδιότυπη δημόσια παρουσίαση, ένας διάλογος ελεύθερης μορφής, όπου όλοι οι συμμετέχοντες εξερευνούν μαζί το μουσικο-ιστορικό θέμα της εξέλιξης και προσαρμογής της ηπειρώτικης μουσικής. Ο Christopher C. King, με αφορμή τον πρώιμο ιστορικό ρόλο του βιολιού, αφηγείται την αρχαιολογία των ακουσμάτων της Ηπείρου. Θα είναι μία σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού της Ηπείρου να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή της μουσικής.
• Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και στα ελληνικά, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα Λόγια για τους Συντελεστές
Ο Christopher C. King είναι Αμερικανός εθνομουσικολόγος, συνθέτης, ακτιβιστής και συγγραφέας, βραβευμένος με Grammy το 2002. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ηπειρώτικο Μοιρολόι».
Ο Κώστας Καραπάνος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1974 και παίζει βιολί από τα 12 του χρόνια. Είναι πτυχιούχος κλασικού βιολιού και παράλληλα ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηπείρου.
Ο Aurel Qirjo γεννήθηκε το 1964 στην Κορυτσά της Αλβανίας.
Σπούδασε μουσική και έγινε καθηγητής βιολιού στην Αλβανία, στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα στη Μουσική Ακαδημία των Τιράνων και της Κορυτσάς.
Έχει απορροφήσει τα ιδιωματικά στιλ της νότιας αλβανικής και της βορειοελλαδικής μουσικής, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Etem Qerimi.
Ο Μάριος Τούμπας γεννήθηκε το 1992 στα Ιωάννινα, όπου και μεγάλωσε. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία των 7 ετών, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας και φοιτώντας στο ωδείο «Τσακάλωφ» στα Ιωάννινα.
Το 2013 αρχίζει να παίζει επαγγελματικά λαϊκή κιθάρα. Από το 2016 και μετά ξεκινά να παίζει και λαούτο και να μελετά την παραδοσιακή μουσική.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Christopher King: Συνέντευξη με Έναν Αρχαιολόγο Ήχων
Συναυλίες | Πόσο «Πράσινη» Είναι η Μουσική… Ενέργεια;
«Βινύλιο, Αγάπη μου» | Συμβουλές Επιβίωσης από Έναν Συλλέκτη Δίσκων