Στις παιδικές σκηνές της πόλης ο κόσμος μας μεταμορφώνεται. Είναι οι μαγικές πύλες που μεταφέρουν τους μικρούς θεατές σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο για να τους αποκαλύψει πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή μας αλλιώς:
Όταν η φιλία γίνεται σύμμαχος σε δύσβατα μονοπάτια, όταν ο φόβος μεταλλάσσεται σε ελπίδα και αγώνα, όταν οι άνθρωποι είναι όλοι το ίδιο σημαντικοί και μοναδικοί, όταν η ανθρωπιά παραμένει ζωντανή όσα εμπόδια κι αν βρει στον δρόμο της, όταν οι θετικές σκέψεις γίνονται ο εσωτερικός οδηγός μας, όταν επιτρέπουμε στη φύση να γιατρεύει τις πληγές της, όταν ανακαλύπτουμε πως η αγάπη είναι «το μοναδικό μαργαριτάρι στα κατάβαθα της ζωής».
«ΠΟΥΠΟΥΛΑpp» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το «ΠΟΥΠΟΥΛΑpp» της ομάδας Κοπέρνικος, σε κείμενο των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη και σκηνοθεσία Φοίβου Συμεωνίδη, είναι μια ιστορία μυστηρίου, ένα περιπετειώδες κυνήγι διαμαντιών, που μας κάνει να αναλογιστούμε τι είναι πραγματικά πολύτιμο για εμάς. Παράλληλα σατιρίζει με εύστοχο τρόπο τη σχέση της παλιάς και νέας γενιάς με την τεχνολογία: είναι βοηθητική ή μια εθιστική συνήθεια που σε παγιδεύει στην ευκολία της και σταματάς να σκέφτεσαι;
Η Στέλλα και ο γιος της, ο Πολύκαρπος, μοιάζουν συχνά να μην μπορούν να συνεννοηθούν και να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Όταν μια μέρα κληρονομούν από την πλούσια θεία τους τέσσερα… πουπουλένια μαξιλάρια, σίγουροι ότι πρόκειται για φάρσα, αποφασίζουν να μην τα κρατήσουν, αλλά να τα χαρίσουν από εδώ κι από εκεί. Όταν ανακαλύπτουν λίγο αργότερα ότι μέσα σε αυτά υπάρχουν κρυμμένα διαμάντια ανεκτίμητης αξίας, κάνουν τα πάντα για να τα βρουν και να τα πάρουν πίσω. Και τότε, ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια. Θα βρουν στον δρόμο τους πονηρούς τυχοδιώκτες και μυστηριώδη αινίγματα και θα μπλέξουν σε απίστευτα κωμικές και αλλόκοτες καταστάσεις. Μα, όσο τα πλούτη μοιάζουν να απομακρύνονται, τόσο αρχίζουν σιγά σιγά να βρίσκουν ο ένας τον άλλο.
• Ερμηνεύουν: Α. Κλεοβούλου, Α.-Ρ. Κονίδη, Γ. Οικονομίδης, Δ. Φουρλής, Β. Χατζηδημητράκης
«Ραπουνζέλ χωρίς Παραμύθι» στο Θέατρο Κάππα
Η παράσταση «Ραπουνζέλ χωρίς Παραμύθι» σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Κάππα. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους Mike Kenny, ο οποίος το εμπιστεύθηκε στον Ηλία Καρελλά για την πανευρωπαϊκή του πρεμιέρα.
Είναι 1944, το Λονδίνο βομβαρδίζεται. Η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα στο χέρι και ένα γράμμα καρφιτσωμένο στο παλτό της, οι γονείς της τη βάζουν στο τρένο. Σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή, θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική… χήνα!
Η ανατρεπτική μπάντα String Demons ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ειδικά γι’ αυτή, τονίζοντας άλλοτε με ατμοσφαιρικό και άλλοτε με εκρηκτικό τρόπο τα συναισθήματα του έργου.
• Ερμηνεύουν: Δ. Ομορεγκιέ Νεάνθη (στον ρόλο της μικρής Λέτι), I. Kayne, Μ. Νάνος, Φ. Παυλόπουλος
«Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός» στο Θέατρον – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Το έργο «Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός» του Τάσου Ιωαννίδη (κείμενο και μουσική, καθώς και σκηνοθεσία από κοινού με τον Χρήστο Τριπόδη) πραγματεύεται με απλό και άμεσο τρόπο τις έννοιες της αυταγάπης, της αυτεπάρκειας, της αυτοεκτίμησης και των θετικών σκέψεων και προτείνει διασκεδαστικούς τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων.
Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, μαζί με τον Ατσίδα, τη Χαχανένια και τον Λαχανίδα μας ταξιδεύουν σε ένα «ολιγοπάτητο» μονοπάτι αναζήτησης του… καλού μας εαυτού, μέσω μιας πρωτότυπης ιστορίας με μουσικές στάσεις στα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και Χάχανα», καθώς και με ολοκαίνουργια τραγούδια και χαρούμενα παιχνιδοτράγουδα, γεμάτα χιούμορ και… καλοσύνη.
Με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, εντυπωσιακές βιντεοπροβολές, ευφάνταστα σκηνικά και πολύχρωμα κοστούμια, η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στον «Ελληνικό Κόσμο», κάνοντας την προηγούμενη σεζόν συνεχόμενα sold out, καθώς και μια επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία.
• Ερμηνεύουν: Γ. Τσότσος, Λ. Σγουράκη, Γ.-Αι. Σταυρινός, Α. Ζουγανέλης, Θ. Κοκκινίδη, Ν. Μαρτίνη
«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και… ο Κλεομένης» στο Θέατρο Πορεία
Στην οδό Σκουπιδοπόλεως όλα ήταν ήσυχα μέχρι που εμφανίζονται τέσσερα παιδιά που θέλουν… να παίξουν. Ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολόνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων και με μοναδικό όχημα τη φαντασία και τη φιλία τους, καταφέρνουν να μεταμορφώσουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους τσιμεντένιο περιβάλλον σε ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Στην οδό Σκουπιδοπόλεως χωράνε:
2 κάδοι, 99 σκύλοι, 22 στύλοι της ΔΕΗ, 2 γραμματοκιβώτια, 1 περίπτερο, 33 γκρινιάρηδες, τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα, 33 φωνακλάδες, αλλά δεν χωράει το παιχνίδι των παιδιών. Δεν χωράει ούτε μία παιδική χαρά! Ούτε παρκάκι ούτε γήπεδο για καμιά μπαλιά.
Η Συντεχνία του Γέλιου «αναβιώνει» την εμβληματική κωμωδία «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και… ο Κλεομένης» του Volker Ludwig, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι, με τα θρυλικά τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά – μια παράσταση που αναδεικνύει τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, η οποία είχε κερδίσει εξαιρετικές κριτικές και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.
• Ερμηνεύουν: Μ. Γλύκας, Μ. Δουμπού, Φ. Λαζάρου, Χ. Μαριάνου, Γ. Χιώτης, Α. Χρήστου
«Ο Μάγκας» στο Θέατρο Ακάδημος
Η οικογένεια Βασιωτάκη μετακομίζει από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μαζί με τον μικρό σκύλο της, τον «Μάγκα». Ο Μάγκας απολαμβάνει την αγάπη των παιδιών, αλλά θέλει να κερδίσει και τον σεβασμό των μεγάλων, κάνοντας κάτι «ηρωικό». Στην υπερβολική προσπάθειά του, κάνει τη μία γκάφα μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να πιστέψει ότι δεν τον θέλουν πια στο σπίτι.
Ο κόσμος έξω, όμως, είναι γεμάτος δυσκολίες και παγίδες και ο Μάγκας θα καταφέρει να επιβιώσει μόνο χάρη στη φιλία του με έναν κοκκαλιάρη, αδέσποτο σκύλο, χωρίς τρόπους αλλά «ψημένο» στους κινδύνους. Οι περιπέτειες και τα μαθήματα που θα πάρει ο Μάγκας θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης του, όχι όμως και τον ενθουσιασμό του για ζωή, αλληλεγγύη και συντροφικότητα.
Στο βιβλίο της «Ο Μάγκας», η Πηνελόπη Δέλτα επέλεξε να κάνει πρωταγωνιστή έναν σκύλο, που αφηγείται την ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο, δημιουργώντας έναν πολυδιάστατο λογοτεχνικό χαρακτήρα, αφελή και πανέξυπνο συνάμα, άτακτο, ατίθασο αλλά και άοκνο μαχητή για την κατανόηση του κόσμου και της φύσης των ανθρώπων.
• Σε θεατρική διασκευή της Μ. Σούμπερτ και σκηνοθεσία του Β. Πιτσιλού. Ερμηνεύει και τραγουδά ζωντανά στη σκηνή ο Β. Λέκκας. Ερμηνεύουν επίσης: Β. Χρυσικόπουλος, Γ. Μπανταδάκης, Κ. Ρόδης, Εύα Βάρσου, Σ. Νικολοπούλου, Σ. Κανακίδης
«Πινόκιο» στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την πολυαγαπημένη ιστορία του Carlo Collodi «Πινόκιο» σε μια σύγχρονη εκδοχή της από τον Chris Cooper και με τη συνοδεία ονειρικής μουσικής από τον Νίκο Κυπουργό.
Το κλασικό παραμύθι αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι, αν τους ακολουθήσει, τον περιμένει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει, για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.
Αν και γραμμένο προς τα τέλη του 19ου αιώνα (1883), οι κωμικοτραγικές περιπέτειες του Πινόκιο φαντάζουν πιο επίκαιρες από πότε. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και ακατάπαυστα μεταλλάσσεται, όπως ακριβώς το σκηνικό της Θάλειας Μέλισσα, το μόνο που μένει σταθερό είναι η πίστη στον εαυτό μας και η δύναμη της φιλίας.
• Ερμηνεύουν: Γ. Βουρδαμής, Α. Γκρίτσης, Χ. Δαλκυριάδης, Μ. Κοιλάκος, Ι. Λατουσάκη, Ε. Μαγκώνη, Β. Ντάρμας, Τ. Πινακάς, Δ. Σταύρου, Α. Φουντουλίδου. Μουσικός επί σκηνής: Γ. Φουντούκος
«Στα Όρια»… η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Ποια είναι τα όρια του κόσμου, της ζωής, των κοινωνιών, του ανθρώπου και της ανθρωπότητας; Ποιος τα αποφασίζει και πώς μπαίνουν; Και τι συμβαίνει όταν φτάνουμε σε αυτά ή όταν τα ξεπερνάμε;
«Στα Όρια», δύο μικρά παιδιά εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας μιας σφοδρής πολεμικής σύγκρουσης και, αναζητώντας την ασφάλεια, θα αναγκαστούν να διαβούν τόπους αφιλόξενους, να προσπεράσουν ενέδρες, να αντιμετωπίσουν εχθρούς και εμπόδια πασχίζοντας όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά τους. Όταν καταφέρουν να διασχίσουν τα σύνορα, θα αναζητήσουν προστασία στο ορεινό εξοχικό μιας οικογένειας. Κάθε μέλος της θα αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στον ερχομό των απρόσκλητων ξένων, χωρίς να γνωρίζει ότι η αναπάντεχη αυτή συνάντηση θα αλλάξει τη ζωή όλων.
Το νέο έργο του συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Chris Cooper, που έχει μακρά θητεία στο θέατρο και στην εκπαίδευση για εφηβικό κοινό, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου, ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και της Unicef στο πρόγραμμα «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν με Έλληνες/ίδες συνομήλικούς/ές τους αλλά και με θεατροπαιδαγωγούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, μετασχηματίζοντας εμπειρίες και βιώματα, μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό, προσφέροντας παράλληλα βιωμένο υλικό για τη δημιουργία του έργου και της παράστασης.
• Ερμηνεύουν: Α. Αναστασοπούλου, Μ. Γκότση, Ε. Ζαραφίδου, Β. Καλφάκης, Β. Καραμπούλας, Μ. Κοτσέλου, Ευ. Λαγιόκαπα, Μ. Μελίσσης, Ν. Σιδέρη, Γ. Σκαρλάτος
«Οι Άθλιοι» στο Θέατρον – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Στο εμβληματικό έργο για την παγκόσμια λογοτεχνία «Οι Άθλιοι», μέσα από τη ζωή των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Victor Hugo αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του: «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής».
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις και διασκευές, ειδικά επιμελημένες για παιδιά και εφήβους. Το έργο έχει μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στο θέατρο, με αποκορύφωμα την παράσταση του Λονδίνου όπου παρουσιάζεται τα τελευταία σαράντα χρόνια.
• Tη σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή υπογράφει η Κ. Νικολαΐδη. Ερμηνεύουν: Ι. Σβιτάιλο (Γιάννης Αγιάννης), Μ. Μαρκάτης (Ιαβέρης), Β. Ανδρίτσου, Τ. Χαλκιάς. Συμπρωταγωνιστούν: Ν. Παλληκαράκη, Ο. Τρίκας, Κ. Μουταφτσής, Ε. Πάλλα, Φ. Κουτούπα, Ρ. Αριστοτέλους, Ει. Αγγελοπούλου, Ε. Γιαννάκη, Π. Δελαβίνιας, Σ. Δράκου, Ν. Καλιδώνης, Σ. Καλτσής, Δ. Μπαμπανιώτης, Ρ. Τζάνι, Τ. Τσόλκα, Κ. Τσουμπάρης, Γ. Τσουρουνάκης, Γ. Φιλίππου
«Το Νησί των Θησαυρών» στο Θέατρο Πόρτα
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επανέρχεται στο αγαπημένο μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson «Το Νησί των Θησαυρών», που πριν από μερικά χρόνια ανέβηκε με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτή τη φορά με μια εντελώς νέα βερσιόν.
Κεντρικός ήρωας ο νεαρός Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη που δείχνει τον δρόμο για τον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες «καλών» αλλά και «κακών παιδιών» που εποφθαλμιούν τα πλούτη που αποκαλύπτει ο χάρτης και βρίσκεται εντέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου, εκτός από τους νέους τόπους, θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι για να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους.
Η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή είναι βασισμένη σε ναυτικούς σκοπούς και πειρατικά τραγούδια του 17ου και 18ου αιώνα, σε νέες ενορχηστρώσεις και επεξεργασία και ηθοποιοί ερμηνεύουν τη μουσική και τα τραγούδια (σε στίχους Θωμά Μοσχόπουλου) παίζοντας κιθάρες, μπάντζο, μαντολίνο, φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, κόντρα μπάσο, κρουστά, βιολί, ακορντεόν και πιάνο.
• Ερμηνεύουν: Α. Γιαγκούσης, Σ. Θεοδώρου, Θ. Κοσμάς, Δ. Κουρούμπαλης, Γ. Λατουσάκης, Δ. Μήτρου, Μ.-Σ. Μουζέλα, Ι. Μπάστας, Τ. Ροδοβίτης, Γ. Φασουλάς
«Σκιές στο Πεντάγραμμο» στο Μέγαρο Μουσικής
Με ποιον τρόπο μια ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων μπορεί να ερμηνεύσει Beethoven; Χωράει στην ίδια σκηνή μουσική μπαρόκ και ρεμπέτικο; Πώς μια άρια μετατρέπεται σε αμανέ; Μπορούμε να συναντήσουμε στην ίδια ιστορία τραγούδια άγνωστων δημιουργών που διαδίδονται από στόμα σε στόμα και έργα γνωστών κλασικών συνθετών;
Στην παράσταση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σκιές στο Πεντάγραμμο» ο Ηλίας Καρελλάς που συνδυάζει την όπερα, την κλασική και την παραδοσιακή μουσική, τον ελληνικό Καραγκιόζη και το σύγχρονο θέατρο σκιών. Με έμπνευση από τον Richard Strauss και τη «Γυναίκα Δίχως Σκιά» έως τις «Χίλιες και μια Νύχτες», δημιουργεί έναν δισδιάστατο κόσμο, μαγικό και φιλόξενο. Εδώ οι νότες χορεύουν ελεύθερα στο πεντάγραμμο, η ρε μινόρε συναντά τους λαϊκούς δρόμους και τα ταξίμια, το αυτί θαυμάζει και η ψυχή τραγουδά.
Σε αυτό το μουσικό σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, η Αρετή Κετιμέ με την υπέροχη φωνή και το σαντούρι της συναντά τη σοπράνο Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη σε μια ετερόκλητη και ανατρεπτική μουσική σύμπραξη.
• Συμμετέχουν: Χ. Τσαλπαρά (ακορντεόν, φωνή), Θ. Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα, σάζι, φωνή), Ν. Τζιβελέκης (σκιοπαίκτης)
«ΝτοΝτό!» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
«…και ένα βράδυ, το παιδί στριφογυρίζει στο κρεβάτι του. Δεν βρίσκει το ΝτοΝτό! Ψάχνει από δω ψάχνει από κει, πουθενά! Τα κάνει όλα άνω κάτω για να τον βρει. Γίνεται αστροναύτης και πάει στον πιο μακρινό άγνωστο πλανήτη. Δεν είναι εκεί.. Παίρνει την πιο βαθιά ανάσα και βουτάει μέσα στον βυθό. Ούτε εκεί… Ψάχνει ανάμεσα στα δέντρα και τα πουλιά, πάλι τίποτα. Και εκεί που νομίζει πως δεν θα τον ξαναβρεί ποτέ, τότε…».
Η ομάδα ΒίΔα δημιούργησε μια βιωματική παράσταση για βρέφη (από 12 μηνών έως 3 ετών) και γονείς, για τη σημαντική εκείνη φάση του παιδιού λίγο πριν κοιμηθεί. Μια παράσταση με διαδραστικά στοιχεία και τη χρήση πολυαισθητικών ερεθισμάτων. Σε ένα απαλό, προστατευμένο περιβάλλον, σαν στο δωμάτιό μας, συνοδοί και βρέφη μοιράζονται μια ιστορία που διεγείρει τα συναισθήματα, γεμάτη όμορφες εκπλήξεις.
• Σύλληψη, κείμενο και σκηνοθεσία: Ομάδα ΒίΔα. Παίζει ο Θ. Βοϊδήλος
«Τα Χρυσά Κουπιά» στο Θέατρο Αργώ
Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της βραβευμένης συγγραφέα Μαρίας Παπαγιάννη «Τα Χρυσά Κουπιά», σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καλογιάννη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση που ερμηνεύει ζωντανά η Ζωή Τηγανούρια. Ένα έργο για την περιπέτεια της ζωής με σύμμαχους τους φίλους, τους θρύλους και την παντοδύναμη μητέρα φύση.
Η Λήδα και η Ηρώ βλέπουν ξαφνικά την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται όταν ο πατέρας τους αρρωσταίνει βαριά και η μητέρα τους αποφασίζει να τις στείλει για καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό καταγωγής της. Για πρώτη φορά θα βρεθούν σε ένα περιβάλλον χωρίς κίνηση και φασαρία, με έναν παππού απότομο και αυστηρό. Σύντομα, όμως, θα γνωρίσουν τα παιδιά και τους μεγάλους του χωριού, που θα τους προσφέρουν τη φιλία τους.
Η ανακάλυψη ενός παλαιού ημερολογίου με μυστικά της μητέρας τους θα σημάνει την αρχή μιας μαγικής περιπέτειας. Στην «απαγορευμένη περιοχή» του χωριού υπάρχει μια αιωνόβια βελανιδιά. Ο θρύλος θέλει το δέντρο να έχει κλαδιά σαν χρυσά κουπιά, τα οποία πραγματοποιούν τις επιθυμίες των ανθρώπων, ακόμα και τις πιο απίθανες…
• Ερμηνεύουν: Ν. Αναστασόπουλος, Ευ. Βησσαρίου, Χ. Λοΐζος, Μ. Παπαδάτου, Β. Πιτσίλος, Έ. Τζαγκαράκη
«Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» στο Θέατρο Βεάκη
1930. Η φασαριόζικη οικογένεια του Αμερικανού πρεσβευτή Χίραμ Όουτις μετακομίζει στον περιβόητο Πύργο του Κάντερβιλ. Μαζί με όλα, τους τοίχους, τα έπιπλα, τους κήπους, ο θαρραλέος κύριος Όουτις αποκτά και το φάντασμα του σπιτιού, τον παλιό ιδιοκτήτη σερ Σάιμον Κάντερβιλ, που φημολογείται ότι «κατοικεί» εκεί περισσότερο από δύο αιώνες! Το φάντασμα κάνει τα αδύνατα δυνατά να φανεί «αντάξιο της τρομερής του φήμης», αλλά τα τεχνάσματά του είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο…
Η ευφυής αλληγορία του Oscar Wilde «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ», ακροβατώντας στα όρια του παραμυθιού, είναι όχι ένα τρομακτικό, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ένα χιουμοριστικό διήγημα για τη σύγκρουση δύο κόσμων, του παλιού και του νέου. Κυρίως, όμως, ο Oscar Wilde έγραψε μια ιστορία για τον φόβο και τη διαχείρισή του, για την κατανόηση, την επιείκεια και τις δεύτερες ευκαιρίες, μια που αποδεικνύει ότι η καλοσύνη είναι η απάντηση σε όλα.
• Σε μετάφραση-διασκευή της Ά. Θεοδότου και σκηνοθεσία του Δ. Δεγαΐτη. Ερμηνεύουν: Α. Ανανιάδου, Γ. Γιαννάκης, Θ.ς Καφενταράκης, Θ. Σαββάκη, Ά. Φιλιππάκη, Δ. Φίλιππας, Ου. Χανικιάν
«Κοντά στις Ράγιες» στο Θέατρο Άλφα
Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Κοντά στις Ράγιες», που «ανεβαίνει» για πρώτη φορά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, μας παρασύρει σε μια παραμυθένια ιστορία που διαδραματίζεται στον Βορρά μιας άλλης εποχής.
Η δεκάχρονη Σάσα κοιτάζει κάθε μέρα από το παράθυρό της τις ράγιες που «οδηγούν» σε μια καινούργια ζωή. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της – ο Σουσάμης, όπως τον φωνάζει, γιατρός που δεν διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους, ούτε σε χριστιανούς και αλλόθρησκους. Αλλά και ο δάσκαλός της, ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς.
Η Σάσα μεγαλώνει στην τσαρική προεπαναστατική Ρωσία και θέλει να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό, που μόνο τα παιδιά μπορεί να έχουν, τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.
• Ερμηνεύουν: Α. Βαμβούκος, Τ. Θεοφιλάτος, Γ. Κυδωνάκης, Μ. Κυρώζη, Β. Χρυσικού, Τ. Φεσάκη
«Ο Φύλακας της Λίμνης» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Ο Φύλακας της Λίμνης παλεύει χρόνια να κρατήσει την ισορροπία στη λίμνη που του έχει ανατεθεί να προστατεύει, αλλά έχει πλέον κουραστεί και ζητά από το Πνεύμα του Δάσους να αντικατασταθεί. Ο Φύλακας θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο προτού οι κλιματικές αλλαγές κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι πολύ δύσκολο. Το Πνεύμα του Δάσους δέχεται και του στέλνει τρεις υποψήφιους, ώστε να διαλέξει τον πιο κατάλληλο: μια Ελληνοαμερικάνα επενδύτρια, έναν μαθητή σχολείου και μια Φινλανδή επιστήμονα.
Κανείς δεν του «γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι», την ίδια ώρα που μια άγνωστη κηλίδα εμφανίζεται στη λίμνη, ένας βάτραχος με σύνδρομο τουρέτ του κάνει τη ζωή δύσκολη και όλα τα ζώα του υδροβιότοπου ανησυχούν με αυτές τις ξαφνικές αλλαγές.Τι θα κάνει ο Φύλακας για να καταφέρει να πραγματοποιήσει το ταξίδι του, αλλά και να σώσει την αγαπημένη του λίμνη;
Η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη (βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) συναντιέται ξανά με τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη στο νέο του έργο «Ο Φύλακας της Λίμνης», που έχει ως θέμα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
• Ερμηνεύουν: Κ. Αργυροπούλου-Πέτροβα, Δ. Ζέρβας, Θ. Κεφαλάς, Α. Παντελεάκου, Δ. Ντάσκας
«Το Μαγικό Κλειδί» στο Θέατρο Κιβωτός
Το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα ζωντανεύει στη σκηνή σε διασκευή της Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία και συν-σκηνοθετεί την παράσταση μαζί με τη Χριστίνα Κουλουμπή.
Ήταν μια φορά ένας άξιος βασιλιάς και μια βασίλισσα που ζούσαν σ’ ένα μεγάλο νησί και είχαν όλα τα καλά: την αγάπη του λαού και τα πλούτη που δίνει η εργασία. Όταν μάλιστα απέκτησαν και ένα κοριτσάκι, η ευτυχία τους μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ.
Στη βάφτιση κάλεσαν όλο το λαό τους και έγινε μεγάλο γλέντι. Τότε, πάνω από την κούνια του μωρού, ήρθαν και οι νεράιδες για να του δώσουν ευχές. Η πρώτη του έδωσε ομορφιά, χάρη και ωραία φωνή. Η δεύτερη, εξυπνάδα. Η τρίτη δεν έδωσε τίποτα, μόνο έσκυψε στο προσκεφάλι του και ψιθύρισε:
«Είμαι η Mοίρα. Εγώ δεν θα σου δώσω μία ευχή όπως έκαναν οι άλλες. Εγώ θα σε προστατέψω από την ίδια τη ζωή σου, μικρή μου. Θα ’θελα να μη λυπηθείς και να μην κλάψεις ποτέ!». Χτύπησε ύστερα με το μαγικό της ραβδάκι ελαφρά τη βασιλοπούλα στο στήθος, της πήρε την καρδιά, την έκλεισε σ’ ένα χρυσό κουτάκι και χάθηκε στη νύχτα.
«Τώρα, χωρίς καρδιά, πώς θα μας αγαπήσει;» ρώτησε τρομαγμένη η βασίλισσα. «Χωρίς καρδιά πώς θα κυβερνήσει;» ρώτησε τρομαγμένος ο βασιλιάς.
Ερμηνεύουν: Ει. Αρβανίτη, Δ. Θεοδωρόπουλος, Μ. Καμακάρη, Χ. Κουλουμπή, Γ. Νικολάου, Α. Σκένδρου, Ν. Φαρμάκης
«Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» στο Embassy Theater
Ο ιστορικός κινηματογράφος «Embassy» επαναλειτουργεί και ανοίγει τις πόρτες του με την παράσταση «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας». Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Roald Dahl «Charlie and the Chocolate Factory», το θρυλικό μιούζικαλ, σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Marc Shaiman, με στίχους των Marc Shaiman & Scott Wittman (σε απόδοση των Γιώργου Βάλαρη και Φαίης Σούκου), την οποία εκτελεί μια μεγάλη ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής.
Όλα αρχίζουν όταν ο ο εκκεντρικός Γουίλι Γουόνκα, ο ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου με τις διάσημες σοκολάτες Γουόνκα, ανακοινώνει ότι θα ανοίξει τις πύλες του εργοστασίου του σε πέντε τυχερούς που θα βρουν το χρυσό χαρτάκι ανάμεσα σε εκατομμύρια σοκολάτες σε όλο τον κόσμο. Νικητές, ο λαίμαργος Αύγουστος Κλουπ, η κακομαθημένη Βερούκα Σόλτ, η ποπ ινφλουένσερ και σταρ της τσιχλόφουσκας Βιολέτα Μπορεγκάρ, ο εθισμένος τηλεορασόπληκτος Μάικ Τιβι και τελευταίος τυχερός ο σεμνός Τσάρλι Μπάκετ, που λατρεύει τις σοκολάτες Γουόνκα και πάντα ονειρευόταν να ζήσει από κοντά την εμπειρία της κατασκευής τους στο περίφημο εργοστάσιο Γουίλι Γουόνκα!
• Με τον Α. Μπουρδούμη στον ρόλο του Γουίλι Γουόνκα, τους μικρούς Σ. Ντούγια και Γ. Καραμολέγκο στον ρόλο του Τσάρλι (διπλή διανομή) και τον Π. Ξεκούκη στον ρόλο του Παππού Τζo. Συμπρωταγωνιστούν: Γ. Βογιατζάκης, Γ. Βούντας, Έ. Γουσγούνη, Ε. Δήμου, Λ. Ζάιου, Π. Ιωάννου, Σ. Κέλλερης, Μ. Μαριόλος, Γ. Μαρτίνος, Α. Μαστροδούκα, Ζ. Μαστροδούκα, Α.-E. Μενετιάν, Ι. Μωσαΐδου, Εύα Σταμάτη, Δ. Τσιρώνη, Φ. Φαρίντ, Ά. Φιλιππάκη, Γ. Φράγκος
«Ο Αόρατος Τονίνο»… Εμφανίστηκε στο Από Μηχανής Θέατρο
«Δεν θέλω πια ασκήσεις να λύνω, θέλω αόρατος να γίνω!» εύχεται ο Τονίνο, καθώς για άλλη μια φορά φτάνει αδιάβαστος στο σχολείο και η ευχή του… ευθύς πραγματοποιείται!
Τι σημαίνει όμως είμαι αόρατος – είμαι ορατός στις σχέσεις με τους φίλους, τους γονείς, τους δασκάλους, τον έξω κόσμο; Κι αν η ζωή έχει στην αρχή πλάκα, αόρατος να κάνω σκανταλιές, να αποφεύγω το διάβασμα, να μην έχω ευθύνες, να φέρνω τα πάνω κάτω στους κανόνες του κόσμου των μεγάλων, πόσο διαρκεί αυτή η χαρά όταν ως επίπτωση, αφού δεν είμαι πλέον ορατός, προκαλεί την απομόνωση και τη μοναξιά; Μήπως τελικά η απομόνωση είναι που με κάνει πραγματικά αόρατο;
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς υπογράφει τη θεατρική διασκευή του πολυαγαπημένου βιβλίου του Gianni Rodari «Ο Αόρατος Τονίνο», του δασκάλου και συγγραφέα που άλλαξε τον ρου της παιδικής λογοτεχνίας, σε αυτή την αστεία αλλά και συγκινητική παράσταση για τη φιλία, την ενσυναίσθηση και τη χαρά της συνύπαρξης. Στο Από Μηχανής Θέατρο.
• Ερμηνεύουν: Τιγκράν Αμπραμιάν, Άννα Ελεφάντη, Εύα Κλουβάτου, Νίκος Παλιούρας, Νεφέλη Τζεβελέκη
To «Δεντρόπαιδο» Στήνει το Οχυρό του στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Το «Δεντρόπαιδο» της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέα Michele Riml, σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια και Μιχάλη Σιώνα στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον υπερκαταναλωτισμό, τις οικογενειακές σχέσεις, την αξία φιλίας, τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της επικοινωνίας, την πίστη στις αξίες και την αντιμετώπιση των προσωπικών μας φόβων.
Όταν ο Έιβερι, ένα δεκάχρονο αγόρι, ανακαλύπτει την πρόθεση του πατέρα του να κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή, αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να ζήσει πάνω στο δέντρο μέχρι ο πατέρας του να αλλάξει γνώμη. Πείθει την καλύτερή του φίλη Σαμ να τον συντροφεύσει στον αγώνα του, κι έτσι τα δυο παιδιά χτίζουν ένα οχυρό στο δέντρο και ξεκινούν την διαμαρτυρία τους.
«Στο επίκεντρο αυτού του έργου», λέει η Riml, «βρίσκεται το ερώτημα: Μπορεί ένα δεκάχρονο παιδί να κάνει τη διαφορά; Στο έργο, ο Έιβερι μαθαίνει πως το να παίρνει θέση και να αγωνίζεται για την προστασία του πλανήτη ξεκινά πραγματικά από τη δική του αυλή».
• Ερμηνεύουν: Ηλέκτρα Καζάκου, Αργύρης Λάμπρου, Θανάσης Λανάρης, Αναστασία Μοναστηρίδου, Καλύδημη Μούρτζη, Χρήστος Παπαδόπουλος
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
10 [+] | Η Παιδική Ατζέντα του Μαρτίου