Τα μετάλλια πάντα είναι ευπρόσδεκτα και πάντα τα πανηγυρίζει όλη η Ελλάδα. Ειδικά όταν προέρχονται από τον στίβο και από αθλητές παγκόσμιας κλάσης.
Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στη Ρώμη, ο Μίλτος Τεντόγλου επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 8,65 μέτρα, ατομικό του ρεκόρ και μόλις ένα εκατοστό λιγότερο από το πανελλήνιο του Λούη Τσάτουμα το 2007.
Ο άλτης από τα Γρεβενά, που έχει κατακτήσει όλα τα χρυσά μετάλλια, σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, έχει τρεις στόχους: να «σπάσει» το πανελλήνιο ρεκόρ, να πάρει ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να κάνει άλμα πάνω από 8,95 μέτρα, που είναι το παγκόσμιο ρεκόρ.
Αυτό που τον χαρακτηρίζει και τον καθιστά τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή στίβου όλων των εποχών, ήδη στα 26 του χρόνια, είναι η απίστευτη σταθερότητά του. Συμμετέχει σε όλους τους αγώνες και κάνει έγκυρα άλματα, όλα πάνω από 8 μέτρα – στον τελικό στη Ρώμη έκανε πέντε άλματα από τα έξι πάνω από 8,40 μέτρα και ένα άκυρο.
Γήινος και αυθεντικός, περνάει το μήνυμα ότι όλοι μπορούν να πετύχουν τα όνειρά τους, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να τους πιστέψουν, να τους καθοδηγήσουν και να τους εμπνεύσουν.
Έχει τις προδιαγραφές να συνεχίσει σε αυτόν το ρυθμό, να κατακτά διακρίσεις και να αποτελεί, όπως τώρα, πρότυπο για τα νέα παιδιά – σε συνδυασμό με το «cool» ύφος του, την αγάπη του για τα manga, αλλά και δηλώσεις του όπως το ότι χρησιμοποιεί το gaming όχι μόνο για να περνάει τον χρόνο του, αλλά και γιατί τον βοηθά να κάνει σωστά άλματα.
Γήινος και αυθεντικός, περνάει το μήνυμα ότι όλοι μπορούν να πετύχουν τα όνειρά τους, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να τους πιστέψουν, να τους καθοδηγήσουν και να τους εμπνεύσουν. Όπως ο πρώτος του προπονητής στα Γρεβενά, ο Βαγγέλης Παπανίκος, αλλά και ο τωρινός του, ο Γιώργος Πομάσκι.
Το μετάλλιο που κέρδισε το άλλο μεγάλο αστέρι του στίβου, η Κατερίνα Στεφανίδη, αργυρό αυτή τη φορά, έχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι μια αθλήτρια με τεράστια διαδρομή, που τα τελευταία 10 χρόνια πρωταγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Όμως συλλέγει διακρίσεις, μετάλλια και επιδόσεις σε μικρότερες κατηγορίες για πάνω από 20 χρόνια. Στα 34 (τα έκλεισε τον Φεβρουάριο), θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν έχει κάτι άλλο να διεκδικήσει.
Αλλά μία αθλήτρια με τη συγκρότηση, την προσωπικότητα και, πλέον, τη μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς διοργανώσεις ξέρει καλά ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι ανάμεσα σε εκείνα τα κορίτσια που μπορούν να ανέβουν στο βάθρο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για τους μεγάλους αθλητές το ραντεβού με τον εαυτό τους. Θα αγωνιστούν με τον σκοπό που πάντα αγωνίζονται, να ξεπεράσουν την καλύτερη εκδοχή τους.
Πανηγύρισε πολύ το μετάλλιο. Έκανε υπερπροσπάθεια για να φτάσει σε αυτό. Όχι μόνο την ημέρα του αγώνα, αλλά μήνες πριν, και έχοντας περάσει τραυματισμό χωρίς εύκολη θεραπεία. Οι τραυματισμοί είναι ο μεγάλος αντίπαλος των αθλητών, τους εμποδίζει να κάνουν τη σωστή προετοιμασία, τους καθυστερεί στην ανάπτυξη του αγωνιστικού προγράμματος και φυσικά τους διαλύει την ψυχολογία.
Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει αποδείξει πια τη δύναμη του χαρακτήρα της, την έντονη προσωπικότητα, και φυσικά τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πλέον τις πολύ απαιτητικές στιγμές των τελικών.
Το Παρίσι απέχει 40 ημέρες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι για τους μεγάλους αθλητές το ραντεβού με τον εαυτό τους. Θα αγωνιστούν με τον σκοπό που πάντα αγωνίζονται, να ξεπεράσουν την καλύτερη εκδοχή τους. Ανάλογα με τη φάση ζωής και ηλικίας στις οποίες βρίσκονται.
Αυτό που όλοι περιμένουν δεν είναι ένα ακόμη μετάλλιο, αλλά το πώς θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα, μετά τον υψηλό πρωταθλητισμό. Πρόσωπα όπως αυτοί οι δύο αθλητές θα έχουν πολλά να προσφέρουν και πολλά να κάνουν σε άλλους στίβους. Αλλά γι’ αυτό θα έρθει η στιγμή. Τώρα θα τους δούμε να διεκδικούν ένα ακόμη μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΥΓ. Θυμίζουμε ότι η Στεφανίδου είχε κατακτήσει το χρυσό στο Ρίο το 2016 και ο Τεντόγλου το χρυσό στο Τόκιο το 2021.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: