Πρώτη Δουλειά: Παγίδες και Ευκαιρίες για να Διαλέξεις Σωστά 

Πρώτη Δουλειά

Τα γυμνασιακά χρόνια σου γνέφουν πια από το παρελθόν. Το δίπλωμα από το πανεπιστήμιο μπήκε σε κορνίζα είτε για να στολίσει το πάλαι ποτέ φοιτητικό σου δωμάτιο είτε για να τακτοποιηθεί στο συρτάρι με τις περγαμηνές. Η ερώτηση «τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω» που τριβέλιζε το μυαλό σου –και άγχωνε τους γονείς σου– έχει δώσει τη θέση της στην πράξη. Τέρμα η θεωρία και οι υποθέσεις. Ήρθε η ώρα για δράση, για να σηκώσεις τα μανίκια, να πάρεις βαθιά ανάσα και να δοκιμάσεις την εφαρμογή γνώσεων, το ταλέντο, τα soft και hard skills που έχεις αναπτύξει, σε ένα συναρπαστικό νέο περιβάλλον: στην αγορά εργασίας. 

Η πρώτη δουλειά που πιάνει κάποιος στη ζωή του έχει πολυεπίπεδη σημασία και αντίστοιχη συναισθηματική αξία με την πρώτη μέρα στο σχολείο, την πρώτη ταινία στο σινεμά, το πρώτο ταξίδι με αεροπλάνο. Για να κάνετε όμως αυτό το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία χρειάζεται να εφοδιαστείτε με τα εργαλεία που θα σας επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση. 

Για να ξεκινήσετε σωστά, να θυμάστε τέσσερις λέξεις: επιθυμία, στόχος, οργάνωση, υπομονή. Και παρότι, όπως σε κάθε «πρωτάκι», όλα φαντάζουν βουνό, η μέθοδος βήμα-βήμα συμβάλλει καθοριστικά στη διεκδίκηση μιας σταδιοδρομίας αντάξιας των προσδοκιών σας. 

Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, για να επιλέξετε τον πρώτο αυτό σταθμό, την πρώτη σας δουλειά, σωστά; 

Βήμα 1ο: Προεργασία 

Ψάχνω δουλειά δεν σημαίνει διαβάζω αγγελίες μανιωδώς, εγγράφομαι σε όλα τα site ευρέσεως εργασίας, κινητοποιώ όλους τους γνωστούς και τους φίλους –τους δικούς μου και της οικογένειάς μου– αναζητώντας δουλειά αδιακρίτως αντικειμένου. Θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι σε αυτό που ψάχνετε. 

Η απειρία δεν είναι σύμμαχος της προσπάθειάς σας, καθότι δυσκολεύεστε ακόμη και να φανταστείτε πώς θα είναι ένας εργασιακός χώρος – να σημειωθεί ότι λάθος «προβλέψεις» για το αν θα είναι αρεστή η νέα δουλειά κάνουν και οι πιο έμπειροι. Αντικαταστήστε λοιπόν την απειρία με το όνειρο. Ονειρευτείτε τι θα θέλατε να κάνετε, αλλά επεξεργαστείτε τις επιθυμίες σας, αναγνωρίζοντας με ειλικρίνεια τις δεξιότητές σας και αναζητώντας εργασία που να ταιριάζει με αυτές. 

Βήμα 2ο: Έρευνα Αγοράς 

Αν κάποτε οι αγγελίες εργασίας ήταν ένα συμπληρωματικό τρίστηλο στη γενική κατηγορία «Αγγελίες» των εφημερίδων, τώρα τροφοδοτούν εκατοντάδες ιστοσελίδες και εξιδεικευμένες πλατφόρμες. Σε αυτές τις μηχανές αναζήτησης μπορείτε να βρείτε αγγελίες οργανωμένες ανά κατηγορία. 

Οι περισσότερες –αν όχι όλες– έχουν τη δυνατότητα υποβολής βιογραφικού και ορισμένες διαθέτουν αγγελίες για μερική απασχόληση ή freelancing. Ακόμη, καθώς πρόκειται κατά κύριο λόγο για τον ιδιωτικό τομέα, έχετε τη δυνατότητα να συλλέξετε εκ των προτέρων πληροφορίες για την εταιρεία που σας κινεί το ενδιαφέρον, ώστε αφενός να αυξήσετε τις πιθανότητες να επιλέξετε κάτι που να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και τις επιθυμίες σας –εκτός από τα τυπικά προσόντα– και αφετέρου να προετοιμαστείτε καλύτερα για την πρώτη σας συνέντευξη. 

Να θυμάστε ότι επειδή αυτές οι μηχανές αναζήτησης αγγελιών ανατροφοδοτούνται διαρκώς και επειδή, έτσι κι αλλιώς, έχουν πλούσιο υλικό, θα χρειαστεί να διαθέσετε σημαντικό χρόνο ώστε να τις… ξεκοκαλίσετε. 

Ορισμένες χρήσιμες ιστοσελίδες για να βρείτε (την πρώτη σας) δουλειά είναι οι ακόλουθες: Kariera.gr, Ergasia.gr, Skywalker.gr, Proson.gr, Χρυσή Ευκαιρία, Jobfind.gr. Φυσικά και το LinkedIn, το social network των επαγγελματιών, μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για να πάρετε μια ιδέα για την αγορά εργασίας. Όσο για ανακοινώσεις και προκηρύξεις θέσεων στον δημόσιο τομέα –αν σας ενδιαφέρει–, μπορείτε να τις αναζητήσετε στο Diorismos.gr. 

Βήμα 3ο: Βιογραφικό 

Σε μια αγορά εργασίας άκρως ανταγωνιστική και με τα υπεράριθμα βιογραφικά σημειώματα που λαμβάνουν καθημερινά οι εταιρείες, χρειάζεται να βρεις τρόπο να κάνεις αισθητή και ενδιαφέρουσα την παρουσία σου πριν καν σε δουν! Επομένως, το CV πρέπει να είναι άρτιο και ελκυστικό, ακόμη κι αν το πεδίο «προϋπηρεσία» είναι –για την ώρα– κενό. Όλοι από κάπου ξεκινούν! 

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να μάθει κανείς πώς να διαμορφώσει σωστά το βιογραφικό του. Μέσω πληροφοριών και κατατοπιστικών βίντεο που θα βρείτε στο διαδίκτυο, μέσω εταιρειών που διαθέτουν –ακόμη και δωρεάν– συμβουλευτική για τη σύνταξη ενός CV, μέσω σεμιναρίων που συμπεριλαμβάνονται σε ημερίδες εργασίας. Όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε, μην υποτιμήσετε τη σημασία που έχει το CV σας. 

Για να πάρετε πάντως μια πρώτη γεύση για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βρίσκεται σε ένα βιογραφικό, δώστε σημασία στα παρακάτω: 

  1. Προσοχή στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Η ύπαρξή τους στο βιογραφικό υποδηλώνει, αν μη τι άλλο, προχειρότητα, η οποία δημιουργεί κάκιστη εντύπωση. 
  1. Δώστε μόνο τα απαραίτητα προσωπικά σας στοιχεία. Όσο για τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποφύγετε ένα ακατανόητο και παιχνιδιάρικο email τύπου lol2334!. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το προφίλ σας στο LinkedIn – στα άλλα social media έχει νόημα να συμπεριληφθούν μόνο αν συνδέονται με κάποιον τρόπο με τη δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση (π.χ. αν θέλετε να γίνετε content creator και έχετε σχετικό υλικό στο προφίλ σας στο Instagram). 
  1. Μη γράφετε ποτέ ψέματα ή υπερβολές. Είναι εύκολο (και θα σας κοστίσει) να αποκαλυφθεί η αλήθεια και δεν θα έχετε κανένα όφελος τελικά. 
  1. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη σαφή αποτύπωση των soft skills σας. Αντικαταστήστε, για παράδειγμα, το επίθετο «συνεργάσιμος» με τη φράση «έχω παρατηρητικότητα, ακούω προσεκτικά τον συνομιλητή μου και έχω ενσυναίσθηση». 

 Πριν από κάθε συνάντηση με τον δυνητικό εργοδότη σας (ή το μέλος της ομάδας με το οποίο έρχεστε σε επαφή), να έχετε μελετήσει όσο καλύτερα μπορείτε τη δραστηριότητα της εταιρείας. Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται σε συνέντευξη πιθανής πρόσληψης είναι «γιατί θέλεις να δουλέψεις σε αυτήν την εταιρεία και όχι σε οποιαδήποτε άλλη με το ίδιο αντικείμενο». Μια σωστά προετοιμασμένη και ειλικρινής απάντηση μπορεί να κάνει τη διαφορά! 

Βήμα 4ο: Ρωτήστε! 

Όσο καλά μελετημένος κι αν είναι κάποιος πριν αναζητήσει εργασία (έμπειρος ή εντελώς άπειρος) είναι χρήσιμο να απευθυνθεί στον αρμοδιότερο όλων, τον δυνητικό εργοδότη, για ό,τι θέλει να μάθει, ευγενικά αλλά και ξεκάθαρα. 

Οι απορίες που μπορεί να προκύψουν είναι πολλές. Μια σημαντική περικλείεται στη λέξη «εξέλιξη», όχι με τη στενή έννοια του όρου, αλλά ως προοπτική ζωής. Ρωτήστε, λοιπόν, εάν η εταιρεία προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης, είτε μέσω εσωτερικών προγραμμάτων είτε με επιπλέον σπουδές ή πιστοποιήσεις. Αποσαφηνίστε τι μισθό θα λάβετε και αν υπάρχουν επιπλέον παροχές. Αποκτήστε καλύτερη εικόνα για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για την κουλτούρα του οργανισμού στον οποίο ενδέχεται να εργαστείτε. 

Τέλος, να θυμάστε ότι κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά και ότι η αποτυχία μπορεί να είναι ο δρόμος για την επιτυχία! 

 

Με την υποστήριξη

Το παρόν άρθρο συντάχθηκε αποκλειστικά από την αθηΝΕΑ. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι γενικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν προορίζονται για να θεωρηθούν ως νομικές, λογιστικές, φορολογικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές. Η ιδιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. ως χορηγός του παρόντος άρθρου δεν αποτελεί ούτε δύναται να ερμηνευθεί ως εγγύηση ή ανάληψη οιασδήποτε ευθύνης για την ακρίβεια, επάρκεια, πληρότητα, εγκυρότητα ή χρησιμότητα του περιεχομένου του καθώς και για το εν γένει περιεχόμενό του. Κάθε τυχόν επενδυτική ή άλλη απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ίδια κρίση του αναγνώστη και να βασίζεται σε προσωπική ενημέρωσή του. Ο αναγνώστης, πριν τη λήψη τυχόν επενδυτικών ή άλλων αποφάσεών του, χρειάζεται να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη επαγγελματική συμβουλή από δικούς του ανεξάρτητους επενδυτικούς, νομικούς, φορολογικούς ή άλλους συμβούλους. Η Τράπεζα δεν ευθύνεται ούτε αναλαμβάνει ουδεμία νομική υποχρέωση σε σχέση με ή ως συνέπεια ενδεχόμενης επενδυτικής ή άλλης απόφασης που βασίστηκε στο παρόν άρθρο. Ακόμη, δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση απώλεια ή ζημία που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση/ χρήση του παρόντος άρθρου.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Γλωσσάρι Χρηματοοικονομικών Όρων για Νέους 

Ασφάλεια Υγείας σε Προχωρημένη Ηλικία: Τι Επιλογές Έχω;  

Χρηματοοικονομικές Στρατηγικές, Ευκαιρίες και Προκλήσεις για Freelancers 

10 Τραπεζικές Συναλλαγές που Μπορείς να Πραγματοποιήσεις πια από το Σπίτι 

Χρηματοοικονομικό Στρες και Ψυχική Υγεία  

Επιχειρηματίας στα 20. Γίνεται; 

Οι πιο Περιζήτητες Ψηφιακές Δεξιότητες για την Επόμενη Πενταετία 

Κρυπτονομίσματα Explained: Youth Edition 

Γιατί Κερδίζει Έδαφος το Κίνημα FIRE;

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+