Πρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

πρωτομαγιά

Την Κυριακή 1η Μαΐου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γιορτάζει την άνοιξη με μια μεγάλη γιορτή στο ανθισμένο πάρκο του. Από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, μουσική, χορός, βιβλία, δημιουργική απασχόληση και πρωτομαγιάτικες δραστηριότητες ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά του πάρκου και μας προσκαλούν να επιστρέψουμε στους ανοιχτούς χώρους του ΚΠΙΣΝ κλείνοντας το μάτι στο καλοκαίρι.

Όλες οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Διαβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.

Μουσική

Wedding Singers

12:30-14:30, Ξέφωτο
Είσοδος ελεύθερη

Στις 12:30 δίνουμε ραντεβού με τους Wedding Singers στο Ξέφωτο, για μια συναυλία με ατμόσφαιρα 90’s, γεμάτη… αστερόσκονη, αγάπη, χιούμορ και χορευτική μουσική. Το συγκρότημα που συνέδεσε το όνομά του με τις εμπνευσμένες διασκευές τραγουδιών που όλοι έχουμε αγαπήσει, φτιάχνει το δικό του μουσικό πρωτομαγιάτικο στεφάνι με ηλεκτρικό ήχο και ανεβασμένη διάθεση!

Το non-stop 90’s mix και η αστείρευτη ενέργεια των Wedding Singers στήνουν στο ΚΠΙΣΝ ένα μεγάλο πάρτι, για όσους είναι και για όσους παραμένουν νέοι. Το πάρτι ξεκινάει στις 11:00 με ένα χορευτικό DJ set από τον Δημήτρη Λιλή.

Οι Wedding Singers ξεκίνησαν την πορεία τους το 2007, όταν δυο ξαδέρφια που μοιράζονταν την αγάπη τους για τη μουσική, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης, άρχισαν να δίνουν τα πρώτα κοινά live. Με εμφανίσεις σε κάθε είδους χώρους και περιστάσεις, κατάφεραν να χτίσουν μια δυνατή βάση από fans, κρατώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα στο χιούμορ. Εκτός από τα δύο ξαδέρφια, μέλη των Wedding Singers είναι ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης, ο Αλέξης Σταυρόπουλος, ο Aντώνης Χατζηκωνσταντής και ο Χρήστος Αλεξάκης.

Music by the Canal: Rudy Roots

18:00-20:00, Canal Café
Είσοδος ελεύθερη

Ο ήχος των Rudy Roots είναι μία μείξη hip hop, jazz, αλλά και ελληνικών στοιχείων, που στον πυρήνα του διατηρεί τον LA ήχο. Swinging beats, ξεσηκωτικές μελωδίες, bass lines που δονούνται, samples, λούπες και μια φρέσκια προσέγγιση είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το project, που στόχο έχει πάντα να υπηρετεί το πάρτι και τον χορό.

Εικαστικά

Takis, «Σινιάλα»

01/05-31/10, Μικρή Αγορά
Είσοδος ελεύθερη

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Takis-Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ), υποδέχεται στη Μικρή Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού δύο «Σινιάλα» του διεθνώς καταξιωμένου εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019).

Τα «Σινιάλα», τα οποία ο Takis εμπνεύστηκε κατά την παραμονή του στον σιδηροδρομικό σταθμό του Calais, είναι η πρώτη σειρά έργων μέσω της οποίας ο καλλιτέχνης περνά από την παραστατική γλυπτική στην αφαιρετική και δημιουργεί τα πρώτα του κινητικά γλυπτά. Πρόκειται για έργα που λαμβάνουν διάφορες μορφές και ποικίλα στοιχεία καθ’ όλη την καλλιτεχνική πορεία του Takis και που τον κατέστησαν γνωστό στην παγκόσμια εικαστική σκηνή.

Στην κορυφή των «Σινιάλων» προβάλλει ένα αντικείμενο-σύμβολο της βιομηχανικής εποχής, η οποία επηρέασε τον Takis σε διάφορες πτυχές της τέχνης του.

Τα δυο έργα με τίτλο «Αιολικό (Σινιάλο)» και «Σινιάλο – Βίδα του Αρχιμήδη» αποτελούν εμβληματικά παραδείγματα της γλυπτικής του Takis για τον δημόσιο χώρο. Το «Αιολικό (Σινιάλο)», που κινείται περιστροφικά χάρη στον άνεμο με ρυθμό σχεδόν χορογραφημένο, λικνίζεται και καθιστά ορατή στους επισκέπτες την αόρατη δύναμη του ανέμου.

Η «Βίδα του Αρχιμήδη», στοιχείο που δεσπόζει και στα δυο έργα, υποδηλώνει κίνηση, ακόμη και αν το έργο είναι στατικό. Αντλεί έμπνευση από τον περίφημο Κοχλία του Αρχιμήδη, υποδηλώνει μια κίνηση συνεχή και ατέρμονη προς το σύμπαν, προς τις κοσμικές δυνάμεις. Έτσι, λοιπόν, «θεμελιώνεται» ένας τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στον υπαρκτό κόσμο και σε έναν κόσμο αόρατο και άγνωστο προς τον δικό μας.

Λέσχη Ανάγνωσης

Φυσικές Ιστορίες: Πρωτομαγιάτικη Λέσχη Ανάγνωσης
με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

18:30-20:30, Μεσογειακός Κήπος
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org
Για ενηλίκους

Στις 18:30 το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται στον ανοιξιάτικο Μεσογειακό Κήπο τον συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, για μια εορταστική ξεχωριστή λέσχη ανάγνωσης με αφορμή το βιβλίο του «Φυσικές Ιστορίες». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες.

Έντεκα ιστορίες. Έντεκα «Φυσικές Ιστορίες». Ο τίτλος μπορεί να μοιάζει ειρωνικός, μιας και όλες τους είναι ιστορίες ασυνήθιστες, ακραίες, δύσκολα πιστευτές, κατά μια έννοια, δηλαδή, αφύσικες. Ταυτόχρονα όμως είναι και κυριολεκτικός, καθώς όλες τους έχουν να κάνουν με τη δύναμη της φύσης έτσι όπως αυτή φανερώνεται στα ζώα, στα φυτά, στην ανθρώπινη διάνοια, ακόμα και στα άψυχα αντικείμενα. Μια δύναμη που αποδεικνύεται ανίκητη και ακατάβλητη, όμως ο άνθρωπος δεν παύει ποτέ να επιδιώκει μια αναμέτρηση μαζί της. Με την έκβαση πάντα προδιαγεγραμμένη.

Ένας άνθρωπος γίνεται δέντρο, μια οικογένεια σφηκών ζητά δικαίωση, ένα βιβλίο θάβεται και μεταμορφώνεται σε κάκτο, μια αχειροποίητη εικόνα εμφανίζεται ξαφνικά στο χαρτί, ένας άντρας λαμβάνει συνθήματα από τον ήλιο, μια καρέκλα διαθέτει κυτταρική μνήμη. Ένας φανταστικός κόσμος απολύτως φυσικός.

Εργαστήρια για παιδιά

Εργαστήριο Κεραμικής: Πρωτομαγιάτικα Στεφάνια από Πηλό

11:00-12:30 και 13:00-14:30, Μεσογειακός Κήπος
Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org
Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών

Η ομάδα Terratakia επιστρέφει στο ΚΠΙΣΝ και καλεί γονείς και παιδιά να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο την τέχνη της κεραμικής και τα παραδοσιακά έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν και θα διακοσμήσουν το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι από πηλό. Θα δουλέψουν με την τεχνική του φύλλου και της πηλοπλαστικής. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κορδέλες και λουλούδια, με αναφορά στο παραδοσιακό έθιμο του μαγιόξυλου.

Το κεραμικά που θα κατασκευαστούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα ψηθούν και θα εφυαλωθούν. Θα παραδοθούν έπειτα από 10 μέρες στο ΚΠΙΣΝ, απ’ όπου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να τα παραλάβουν.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Ομάδα Terratakia

Δράση: Τα Λουλούδια του Μάη

10:30-12:00 και 12:30-14:00, Νότια Μονοπάτια
Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org
Για παιδιά 6 έως 10 ετών

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει στη φύση αυτή την εποχή. Παρατηρούν την άνθιση των φυτών του κήπου και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνεργάζονται με τα έντομα-επικονιαστές. Με ειδικά σχεδιασμένα κινητικά και αισθητηριακά παιχνίδια, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία της επικονίασης, καθώς και το τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε αυτό το έργο της φύσης. Κατασκευάζουν επίσης πρωτότυπα άνθη και έντομα από χαρτί και ανακυκλώσιμα υλικά για να στολίσουν το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Στα παιδαγωγικά εργαστήρια της Παρέας του Δάσους, με περιβαλλοντικά, κινητικά και αισθητηριακά παιχνίδια και δραστηριότητες, ακολουθώντας τα ερεθίσματα του φυσικού περιβάλλοντος και τις εποχές του χρόνου, μικροί και μεγάλοι παίζουν, εξερευνούν, ανακαλύπτουν και μαθαίνουν βιωματικά για τη φύση και τα θαύματά της, αναπτύσσοντας φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Παρέα του Δάσους

Αθλητισμός και Ευεξία

Καγιάκ στο Κανάλι

17:00-19:00, Κανάλι (από την πλευρά του Κέντρου Επισκεπτών)
Ελεύθερη είσοδος, με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org
Για ενηλίκους και παιδιά 8 ετών και άνω. Για συμμετοχή παιδιών κάτω των 15 ετών, είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενηλίκου.

Η δραστηριότητα στοχεύει στη γνωριμία με το καγιάκ, ενώ συγχρόνως αποτελεί μια διαφορετική, κωπηλατική ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Πρωτομαγιάς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/MayDaySNFCC και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ελληνικό Animation στο Ertflix

Η Perla Batalla και το «House of Cohen» στο Θέατρο Παλλάς

To Tudor Hall Ξανασυστήνεται και Εντυπωσιάζει

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+