Εκδρομή στα Δυτικά: Πρέβεζα, Πάργα, Μεσοπόταμος

Όταν οι χειμερινοί προορισμοί μετατρέπονται σε μικρές αθηναϊκές πολιτείες υπάρχουν πάντα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές. Η δυτική Ελλάδα και ειδικά η περιοχή της Ηπείρου κρύβουν μικρά διαμάντια. Πρόσφατα είχαμε μια επικοινωνία με τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην κοινότητα Μεσοποτάμου, που ανήκει στο Δήμο Πάργας, και μάθαμε για μια πρωτοβουλία που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα, με σκοπό να αναδείξουν τουριστικά τον τόπο τους.

Ψηφιακή Πρωτοβουλία

Η τοπική κοινότητα του Μεσοποτάμου, λοιπόν, δημιούργησε έναν επίσημο ιστότοπο διαδικτυακής ξενάγησης, που θα βρείτε εδώ, με στόχο την ανάδειξη και την προβολή των αρχαιολογικών, ιστορικών μνημείων και θρησκευτικών κτισμάτων που βρίσκονται εντός του χωριού και της εν γένει περιοχής, με την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στην οποία υπάγονται και την αδειοδότηση των μονών.

Από τον ιστότοπο θα πάρετε μια πρώτη γεύση και θα περιηγηθείτε στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στις μυκηναϊκές Ακροπόλεις της Εφύρας και της Αρχαίας Πανδοσίας, στην Ιερά Μονή Άγιας Παρασκευής Πούντας, τον τόπο μαρτυρίου της Αγίας, στην ιστορική Ιερά Μονή Άγιου Δημητρίου στον Ζάλογγο. Θα ξεναγηθείτε στη πόλη της Πάργας, στους Παξούς και στα φυσικά τοπία που είναι στην εγγύς περιοχή και συνδέονται με τον μύθο.

Διατίθεται μάλιστα στην ελληνική, αγγλική, γερμανική, αραβική, τουρκική, ιταλική και ρωσική γλώσσα και έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με το πρότυπο προσβασιμότητας WCAG 2.0, το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τα ανάπηρα άτομα.

Επίσης, έχει εγκατασταθεί μπάρα προσβασιμότητας Eucleides CCMS-L2, πρόσθετο για την προσαρμογή της ιστοσελίδας, ώστε να είναι κατάλληλη για άτομα με αναπηρία, με τέσσερις λειτουργίες: 1) αυξομείωση γραμμάτων 2) αλλαγή αντίθεσης 3) πλοήγηση από το πληκτρολόγιο 4) μετατροπή κειμένου σε ομιλία. Η προσβασιμότητα και η φωνητική καθοδήγηση λειτουργούν στην ελληνική και αγγλική έκδοση.

Ο Μεσοπόταμος

Το χωριό των 500 κατοίκων βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την Πάργα και 42 χλμ. από την Πρέβεζα. Ακόμα και αν δεν μείνετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτιά του, μπορείτε να επισκεφθείτε πρώτα το σημείο αναφοράς του Μεσοποτάμου, που δεν είναι άλλο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα ή «Νεκυομαντείο» του Αχέροντα, το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαιότητας, που δεσπόζει εντός του χωριού, στην κορυφή ενός λόφου 82 μ., του Ξυλόκαστρου, εδώ και 3.000 χρόνια. Χρονολογείται στους μυκηναϊκούς χρόνους (14ος-13ος π.Χ.), καθώς η πρώτη αναφορά του βρίσκεται στην «Οδύσσεια», στη Ραψωδία Λ.

Η περιοχή είναι ιδανική για σύντομες βόλτες με το αυτοκίνητο ή και τη μηχανή σας, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. Οι πηγές του Αχέροντα αλλά και τα Δέλτα είναι ακόμα ένα σημείο αναφοράς και, όπως είπαμε, η όμορφη Πάργα με τους κολπίσκους της και η Πρέβεζα με το λιμάνι της και ίσως τη γλυκιά «καρυωτακική» μελαγχολία της.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αρχαιολογικός της χώρος Νικόπολης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη, λίγα χιλιόμετρα από την Πρέβεζα.

Και ένα τελευταίο tip. Αν έχετε επισκεφθεί την περιοχή, θα γνωρίζετε ήδη ότι φημίζεται για τα ψαρικά της, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό. Μη χάσετε την ευκαιρία!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ημερίδα και Εργαστήριο για το μέλλον του Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού

CREaTE: Επιτυχημένη η Πρώτη Συνάντηση των Πρωταγωνιστών του Τουρισμού

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+