Ο ψηφιακός νομαδισμός δεν είναι καινούργια έννοια. Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έπειτα, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες –αρχικά για λόγους ασφάλειας και στη συνέχεια με τη μορφή επιβράβευσης και κινήτρων στους υπαλλήλους τους– δίνουν τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας από οποιoδήποτε μέρος του κόσμου.
Την ίδια ώρα, η προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και η παροχή κινήτρων για τον περιορισμό της εποχικότητας του τουρισμού σε ορεινούς ή καλοκαιρινούς προορισμούς αποτελούν σενάρια που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια από κάθε εκπρόσωπο θεσμικού φορέα της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας στην Ελλάδα για την αύξηση επισκεπτών σε περιόδους μειωμένης τουριστικής κίνησης δεν θα μπορούσε να λείπει από τη στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της παρούσας κυβέρνησης, που αναμφισβήτητα ενσωματώνει κάθε κατεύθυνση και εγχείρημα που μπορεί να εντυπωσιάσει επικοινωνιακά.
Work from Greece από τη Marketing Greece
Η Marketing Greece αποτελεί μια εταιρεία μη κερδοσκοπικoύ χαρακτήρα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Αποτελεί στενό συνεργάτη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, ενώ δημιουργεί συνεργατικά σχήματα προορισμών με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την προβολή του εκάστοτε προορισμού.
Μία από τις πρωτοβουλίες της εταιρείας για την προβολή της Ελλάδας είναι και το «Work from Greece». Με εντυπωσιακό περιεχόμενο στο Linkedin αλλά και στα άλλα social media, προσκαλεί τους εισερχόμενους να έρθουν στην Ελλάδα και να ζήσουν την εμπειρία της εξ αποστάσεως εργασίας, όπως π.χ. τον χειμώνα στη Νάξο ή το καλοκαίρι σε κεντρικό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων.
Ψηφιοποίηση στην Eποχή του Χαλκού
Ωστόσο η εμπειρία αυτή, που από τις φωτογραφίες φαντάζει πολύ ελκυστική, στερείται μιας απαραίτητης υπηρεσίας. Αυτής της συνδεσιμότητας στο ίντερνετ.
Βασική προϋπόθεση που θέτει ο ψηφιακός νομαδισμός είναι να μπορεί ο επισκέπτης να εκτελεί την εργασία του από όπου κι αν βρίσκεται. Και αυτό επιτυγχάνεται με υψηλής ποιότητας ίντερνετ. Υποδομές σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, σε ορεινούς οικισμούς από άκρη σε άκρη, ώστε να μπορεί ένας developer ή ένας γραφίστας-δημιουργός περιεχομένου, συνήθη επαγγέλματα που δεν απαιτούν τη διά ζώσης παρουσία στον επαγγελματικό χώρο, να εκτελεί αποδοτικά την εργασία του με τα προγράμματα που χρησιμοποιεί.
Σαφώς, ένας κοινόχρηστος χώρος γραφείου, φθηνή διαμονή για να μπορεί να μείνει αρκετό διάστημα, αλλά και afterwork δραστηριότητες συμπληρώνουν την εμπειρία.
Στην Ελλάδα έχουμε το πιο αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση εξάλειψε τις ουρές σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες στην ανάγκη προσαρμογής της στην ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ, η πρόοδος προς την ψηφιοποίηση είναι τόσο αργή όσο και οι ταχύτητες του ίντερνετ που έχουμε.
Η πρόσφατη έρευνα της OpenSignal αποδεικνύει ότι η Ελλάδα λαμβάνει την τελευταία θέση σε ταχύτητα, καθώς και σε ό,τι αφορά τη συνέπεια και την αξιοπιστία της ποιότητας, η οποία αξιολογεί πόσο συχνά η εμπειρία των χρηστών σε ένα δίκτυο είναι επαρκής για να υποστηρίξει τις απαιτήσεις κοινών εφαρμογών.
H πρόσφατη αξιολόγηση της ΕΕ για την ψηφιακή πρόοδο μέχρι το 2030 βρίσκει την Ελλάδα να μην έχει δείξει αποτελέσματα, ακόμη κι αν η εθνική ψηφιακή στρατηγική είναι σε εξέλιξη με στόχο να πετύχει τους στόχους της μέχρι το 2025. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα θα πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις ως μέλος της ΕΕ.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στερείται συνολικής στρατηγικής για την ευθυγράμμιση των επενδύσεων και των πρωτοβουλιών για την επίτευξη των στόχων της δράσης “Digital Decade 2030” και την καθολική παροχή Gigabit.
Η χώρα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ για σταθερή κάλυψη δικτύου πολύ υψηλής χωρητικότητας (28% έναντι 73%). Το “Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021-2027”, που εγκρίθηκε στα τέλη του 2022, στοχεύει στην ανάπτυξη υποδομών για δυνατότητα αναβάθμισης παροχής από 100 Mbps σε 1 Gbps, η οποία υπολείπεται κατά πολύ από τους στόχους της ΕΕ για καθολικές ταχύτητες Gigabit έως το 2030.
Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε υποδομές συνδεσιμότητας, ιδίως κάλυψης Gigabit. Και θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών για να εξασφαλίζει τη συνοχή στην επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας».
Όχι μόνο αργό αλλά και ακριβό είναι το ίντερνετ στην Ελλάδα. Οι τιμές χονδρικής που ορίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι από 57% έως 210% υψηλότερες από αυτές κάτω των 100 Mbps. Η λύση της οπτικής ίνας, που όλοι οι πάροχοι πλέον προτείνουν, είναι η πιο ακριβή επιλογή και ελάχιστα σπίτια έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν.
Ψηφιακός Νομαδισμός από τα Άγραφα στη Σύρο – και Άλλες Ιστορίες
Και στο πλαίσιο αυτό, έρχεται η είδηση από το Δήμο Αγράφων. Ο Δήμος Αγράφων, στον οποίο καταγράφεται ο γηραιότερος πληθυσμός σε όλη την Ευρώπη, προσπαθεί να προσελκύσει νεότερους κατοίκους να μετεγκατασταθούν εκεί.
Μεταξύ άλλων, προτείνει να δημιουργηθούν στα Άγραφα κατοικίες πλήρως εξοπλισμένες για τη φιλοξενία ψηφιακών νομάδων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία στις πόλεις ανεβαίνει δραματικά. «Αν έρθουν δέκα νέα ζευγάρια θα αλλάξει εντελώς η ατμόσφαιρα στον δήμο», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξανδρος Καρδαμπίκης.
Θα καταφέρουν οι νέοι μέτοικοι στα ορεινά Άγραφα να «πιάσουν σήμα» και να εργαστούν ή η κίνηση αυτή του δήμου αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για προβολή και δημοσιότητα του προορισμού;
Έχει προχωρήσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ανάλογες ενέργειες ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ψηφιακού νομαδισμού και οι ψηφιακοί νομάδες;
Στη Σύρο, πάλι, το στοίχημα με την εποχικότητα –οι ντόπιοι που ασχολούνται με την εστίαση και τον τουρισμό– το έχουν κερδίσει. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου, τέλη Οκτωβρίου, πολλά ήταν τα καφέ και τα εστιατόρια που επέλεξαν να μην κλείσουν για τη σεζόν.
Ο λόγος είναι πως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης επισκέπτονται το νησί και εργάζονται εξ αποστάσεως από εκεί πολλές οικογένειες Αμερικανών, με τα παιδιά τους να ακολουθούν προγράμματα σχολικής και προσχολικής αγωγής.
Η εταιρεία «Boundless Life» δίνει τη δυνατότητα παροχής διαμονής, κοινόχρηστου χώρου εργασίας μπροστά στο λιμάνι, δραστηριοτήτων αλλά και καθημερινής εκπαιδευτικής απασχόλησης των παιδιών για τρεις μήνες. Η εταιρεία έχει επιλέξει τη Σύρο, το Μπαλί και τη Σίντρα της Πορτογαλίας για να εφαρμόσει τον ψηφιακό νομαδισμό κατά γράμμα. Φυσικά, το κόστος των πακέτων δεν είναι οικονομικό, γι’ αυτό και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι πολυτελείς και άριστες ποιοτικά, όπως και αυτή του ίντερνετ.
Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι για εταιρεία του εξωτερικού από την Ελλάδα, πριν υπογράψω το συμβόλαιό μου, από τον ενθουσιασμό μου για τη δυνατότητα να δουλεύω από όπου θέλω είχα γίνει μέλος σε όλες τις ομάδες στα social media που μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τον ψηφιακό νομαδισμό στην Ελλάδα.
Στην αρχή ήμουν πολύ αισιόδοξη πως θα μπορώ να επισκεφτώ όλη την Ελλάδα, να απολαύσω όλο το καλοκαίρι σε διάφορα νησιά, να ανακαλύψω προορισμούς και να εργαστώ από εκεί. Μετά τους πρώτους μήνες περιήγησης στα νησιά του Ιονίου, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο, επέστρεψα στο σπίτι μου, αναβάθμισα τη συνδρομή μου με το πιο ακριβό πρόγραμμα του παρόχου, με την ελπίδα πως θα έχω έστω το 50% από αυτό που αγοράζω, και δεν απομακρύνθηκα ποτέ ξανά.
Οι απαιτήσεις της εταιρείας, όταν μάλιστα μου κάλυπταν 50 ευρώ τον μήνα για ίντερνετ και τηλέφωνο, ήταν πολλές. H εμπειρία να ζήσω ως ψηφιακός νομάς στη χώρα μου απέτυχε, απομυθοποιώντας όλα τα αισιόδοξα σενάρια και τις πρωτοβουλίες που επικοινωνούντ
Ο ψηφιακός νομαδισμός προϋποθέτει βούληση και συγκεκριμένες κινήσεις. Για να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον…