Σεξισμός & Ισότητα στην Ελλάδα Σήμερα. Υπάρχουν; #rotiste_mas

Σεξισμός & Ισότητα

Μετράμε το χρόνο αντίστροφα για την ανοιχτή, ζωντανή συζήτηση που διοργανώνει το Lean in Hellas πάνω στο ζήτημα του σεξισμού και της ισότητας στην Ελλάδα, με ερωτήσεις αποκλειστικά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, με το hashtag #rotiste_mas. Τι σημαίνει να είσαι εργαζόμενη γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα; Υπάρχουν ακόμα ανδροκρατούμενοι επαγγελματικοί τομείς; Μπορούμε να απαλλαγούμε από χρόνια εδραιωμένα στερεότυπα; Τι σημαίνει άραγε σεξισμός;

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου του απόγευμα, 18:30-20:00, μπορείτε να κάνετε tune in εδώ για την παράλληλη μετάδοση της live συζήτησης από την αθηΝΕΑ, ή να παρακολουθήσετε τη συζήτηση απευθείας στο Facebook.

To πλαίσιο

Το 2017 και το 2018 το θέμα των διακρίσεων λόγω φύλου άρχισε να τίθεται στο εντονότερα προσκήνιο. Ένας εκτεταμένος διάλογος αναπτύχθηκε γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση, τις ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις, τον εκφοβισμό και τις πιέσεις  εις βάρος των γυναικών, κυρίως στον εργασιακό χώρο αλλά και γενικότερα. Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Παράλληλα, μέτρα που στοχεύουν στην προαγωγή της πραγματικής ισότητας και στην προστασία ατομικών δικαιωμάτων σταδιακά άρχισαν να τίθενται σε εφαρμογή. Θέματα όπως η ισότητα στο σύστημα αμοιβών άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο. Πολλές χώρες προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνουν γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ να καταγγέλλουν σχετικά περιστατικά.

Αλήθεια, τι γίνεται στην Ελλάδα; Πόσοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα; Πόσοι άραγε πιστεύουν ότι υπάρχει μισθολογικό χάσμα; Πόσα περιστατικά παρενόχλησης ή ακόμη βίας πραγματικά καταγγέλλονται; Πόσοι γνωρίζουν ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν ξεπερνά το 29% του συνόλου των επιχειρήσεων;

Τα περιστατικά στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και οι σεξουαλικές επιθέσεις στις δομές υποδοχής των προσφύγων, περιστατικά αδιαμφισβήτητης βίας δίνουν μία καλή αφορμή για να δούμε ότι τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του σεβασμού και της ελευθερίας και όχι «θέμα των γυναικών». Επιπλέον, από αυτές τις ακραίες μορφές βίας επί των «αδύναμων» φύλων μέχρι τις αδιόρατες έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και τη διατήρηση της δύναμης να κινούν τα πράγματα στα χέρια των ανδρών -με φωτεινές εξαιρέσεις- αναρωτιόμαστε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί.

Ο τρόπος που διαμορφώνεται η επαγγελματική πραγματικότητα δείχνει ότι ενώ από τη μία συμβαίνουν πράγματα για την προαγωγή της ισότητας και την υιοθέτηση πρακτικών που ενθαρρύνουν πιο ισότιμη αντιμετώπιση των δυο φύλων στον εργασιακό στίβο από την άλλη οι διακρίσεις λαμβάνουν μία πιο έμμεση μορφή: σεξουαλικά σχόλια ή πειράγματα σχετικά με την ηλικία ή την εμφάνιση, ο τρόπος που αξιολογείται το έργο που παράγουν οι εργαζόμενοι διαφορετικών φύλων -με όρους όπως «γυναικεία ματιά» ή την αναφορά στα δυναμικά εξέλιξης σε συνάρτηση με τις οικογενειακές υποχρεώσεις-, ακόμα και ο τρόπος που διεξάγεται η συνέντευξη για την πλήρωση μία θέσης,

Τα στοιχεία δείχνουν επιπλέον ότι μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων συνεχίζει να υπάρχει με τη μέση διαφορά των συνολικών αποδοχών για την Ελλάδα στο 41,4% (Eurostat, 2015). Η διαφορά συνίσταται σε χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές, λιγότερες ώρες εργασίας, χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (διακοπή σταδιοδρομίας π.χ.). Το ποσοστό του μισθολογικού χάσματος για την Ελλάδα υπολογίστηκε στο 15% με στοιχεία του έτους 2010 από την ΕΛΣΤΑΤ (Πηγή: Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων). Με βάση αυτά, η οικονομική κρίση φαίνεται να επιτείνει τις ανισότητες. Είναι συχνό το φαινόμενο στην παρούσα φάση η οικογένεια να αποφασίζει να μείνει στο σπίτι η γυναίκα όταν προκύπτουν δυσκολίες ή αυξάνονται οι υποχρεώσεις φροντίδας (ηλικιωμένοι συγγενείς, ανατροφή παιδιών) προκειμένου να θυσιαστεί ο μικρότερος μισθός που τις περισσότερες φορές τυχαίνει να είναι της γυναίκας.

Σύμφωνα με το Gender Equality Index 2017 «Greece’s score is about 16 points below the EU-28 average. Greece is ranked 28th in the EU, one position lower than in 2005!»

Το να εξαφανιστούν οι έμφυλες διακρίσεις ίσως ακόμα να είναι πολύ νωρίς για να το δούμε, αφού είναι βαθιά ριζωμένες στη γλώσσα και την οργάνωση της κοινωνίας μας. Μπορεί όμως να συμβεί μία ποιοτική διαφορά εφόσον οριστούν οι συμπεριφορές που παραπέμπουν στις διακρίσεις λόγω φύλου;

Τι σημαίνει λοιπόν σήμερα να είσαι εργαζόμενη γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα; Υπάρχουν ακόμα ανδροκρατούμενοι επαγγελματικοί τομείς; Μπορούμε να απαλλαγούμε από χρόνια εδραιωμένα στερεότυπα; Τι σημαίνει άραγε σεξισμός;

Υπάρχει ακόμη αμφιβολία ότι η κατάσταση δεν είναι έτσι;

Τότε #rotiste-mas.

Η περιγραφή

To Lean in Hellas διοργανώνει μία ανοιχτή, ζωντανή συζήτηση με άνδρες, γυναίκες και εκπρόσωπο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους για να απαντήσουμε στις παραπάνω αναφερόμενες εμπειρίες.

Άνδρες, θέλουμε τις ιδέες και τις εμπειρίες σας! Γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή σας! Να σκεφτούμε, να φανταστούμε και να προτείνουμε τρόπους να ενθαρρύνουμε το coming out.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ελεύθερη κουβέντα με καφέ, όπως θα  συζητήσουμε με την παρέα μας γύρω από ένα τραπέζι, αλλά με… τις κάμερες ανοιχτές. Στον χώρο θα υπάρχει επιλεγμένα κοινό αλλά οι ερωτήσεις θα υποβάλλονται μόνο μέσω του hashtag και στη σελίδα μας στο Facebook.

Ενδεικτικές ερωτήσεις για τους καλεσμένους μας:

  • Πώς είναι η κατάσταση στους χώρους που δραστηριοποιούνται και κινούνται; Έχουν δει κάποιες μετατοπίσεις τα τελευταία χρόνια ή συνέπεια των πολιτικών που στοχεύουν στον περιορισμό των έμφυλων διακρίσεων; Έχουν υπόψη τους σχετικά περιστατικά που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας;
  • Τα ιδιαίτερα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, εκφοβισμού βίας ή ανεπιθύμητων σεξουαλικών προσεγγίσεων και της διαφορετικής παρουσίας ανδρών-γυναικών στον εργασιακό στίβο και την επαγγελματική ανέλιξη.
  • Κατ’ επέκταση, πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις (α) γυναικών-ανδρών και (β) των γυναικών μεταξύ τους και πώς αυτό επηρεάζει την κατάσταση;
  • Πώς αντιλαμβάνονται τον σεξισμό; Πού βάζουν τη διαχωριστική γραμμή;

Καλεσμένοι

  • Γρηγόρης Βαλλιανάτος (σύμβουλος επικοινωνίας, ακτιβιστής)
  • Ελίζα Βόζεμπεργκ (ευρωβουλευτής EPP)
  • Κώστας Γιαννακίδης (δημοσιογράφος)
  • Κατερίνα Γκαγκάκη (επικοινωνιολόγος)
  • Ιωάννα Δρέττα (Marketing Greece)
  • Ιωάννα Ζυγά (πολιτική επιστήμων, εκπρόσωπος Lean in)
  • Εύα Καϊλή (ευρωβουλευτής SDE)
  • Kωνσταντίνος Μπογδάνος (δημοσιογράφος)
  • Αγγελική Παπαδοπούλου (Stoiximan)
  • Υακίνθη Παρασκευοπούλου (ψυχολόγος, εκπρόσωπος Lean in)
  • Εύα Στάμου (συγγραφέας, εκπρόσωπος Lean in)
  • Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Αντιδήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωπος Lean in)
  • Στάθης Χαϊκάλης (Communication Effect)
  • Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας)

Λίγα λόγια για το Lean in Hellas

Το Lean In Hellas ανήκει στη διεθνή πλατφόρμα Lean in που ίδρυσε η Sheryl Sandberg. Eίναι ένα δίκτυο ανθρώπων, που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και σήμερα έχει 40,000 κύκλους σε περισσότερες από 140 χώρες στον κόσμο,  με κοινές ανησυχίες για θέματα που συμβαίνουν γύρω μας, με έμφαση στην προώθηση της ηγεσίας και της επαγγελματικής ανάπτυξης των γυναικών. Σκοπός μας να οργανώσουμε συζητήσεις και δράσεις προκειμένου να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και το σεβασμό στα δικαιώματα των ατόμων εκείνων εις βάρος των οποίων είναι πιθανό να συμβαίνουν διακρίσεις ή αδικίες.

Xρήσιμο υλικό

 

Περισσότερα… επικίνδυνα διαβάσματα στην αθηΝΕΑ:

Είμαι Επικίνδυνη: 1 Φράση, 100 Γυναίκες, 100 Μαρτυρίες

Κερδίζοντας το Δικαίωμα Να Είμαστε #ΜεΤηΣοφία

Περί Ιδιοφυΐας

Amanda Gorman: Το Φωτεινό Πρόσωπο μιας Νέας Αμερικής

Ήρθε η Ώρα Να Δώσουμε Τέλος στα “Manels”

Σεξιστές ή Ζηλωτές;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+