Slow Food και… στην Υγειά μας!

Το κίνημα με σήμα το σαλιγκάρι έχει πολύχρονη και σταθερή πορεία. Αν και αντιπαρατίθεται στις ιλιγγιώδεις ταχύτητες που έχουν καθορίσει τον 21ο αιώνα, έχει καταφέρει να απλώσει τις κεραίες του σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου και να προσελκύσει με τις ιδέες του εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν στον ίδιο “θεό”:  αειφορία και ηθικός καταναλωτισμός. 

Το Slow Food, ένα κίνημα που υπερασπίζεται τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, τα δικαιώματα των αγροτών, των ψαράδων και των τεχνιτών τροφίμων.

Το κίνημα με σήμα το σαλιγκάρι δεν είναι άλλο από το Slow Food, μια οργανωμένη στάση ζωής παγκόσμιας εμβέλειας, την οποία εμπνεύστηκε ο Carlo Petrini και μια ομάδα ακτιβιστών τη δεκαετία του 1980. Αρχικά, η ομάδα του Petrini θέλησε να υπερασπιστεί τις τοπικές παραδόσεις, το καλό φαγητό και τους αργούς ρυθμούς στην καθημερινότητα. Στην πορεία, οι ιδέες εμπλουτίστηκαν, σταθεροποιήθηκαν και μετατράπηκαν σε ολοκληρωμένη προσέγγιση της διαχείρισης της αγροδιατροφής συνδέοντας ό,τι φτάνει στο πιάτο μας, με την υγεία μας, το μέλλον του πλανήτη, τον πολιτισμό και την πολιτική.

Το Slow Food, ένα κίνημα που υπερασπίζεται τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, τα δικαιώματα των αγροτών, των ψαράδων και των τεχνιτών τροφίμων. Δίνει σημασία στους αυτόχθονες, τις νεαρές γυναίκες και τις κοινότητες μεταναστών και προωθεί την αγροοικολογία και την μικρής κλίμακας οικογενειακή γεωργία, ψάχνοντας για εναλλακτικές και υλοποιήσιμες πρακτικές που αποτελούν απάντηση στη βιομηχανική γεωργία. 

 Όχι Άλλα Φυτοφάρμακα!

 Πριν από λίγες ημέρες, οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών μελών της ΕΕ προχώρησαν σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που, μεταξύ άλλων, ορίζει μια σειρά μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των αγροτών να υιοθετήσουν “πράσινες” γεωργικές πρακτικές.  Προς το παρόν όμως, το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων βασίζεται, εν πολλοίς, στην εντατική γεωργία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ  κάθε χρόνο εξαφανίζονται 27.000 είδη φυτών και ζώων.

Δηλαδή, στην καλλιέργεια με συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα που ναι μεν αυξάνουν την παραγωγή, όμως η υπερβολική τους χρήση μπορεί να μολύνει τη γη, τα ποτάμια, τις λίμνες και τα υπόγεια ύδατα και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Η Βιοποικιλότητα Συρρικνώνεται  

Όπως γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα του το Slow Food, επικαλούμενο ως πηγή ενημέρωσης τη  Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ: “Μέσω των προσπαθειών για αύξηση της παραγωγικότητας, το βιομηχανικό μοντέλο αγροδιατροφικών προϊόντων που δημιουργήθηκε τα τελευταία 70 χρόνια είχε καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις […] Τα τελευταία 70 χρόνια έχουμε καταστρέψει τα τρία τέταρτα της αγροβιοποικιλότητας που είχαν δημιουργήσει οι αγρότες τα προηγούμενα 10.000 χρόνια”. 

slow wineΕνώ λοιπόν, σύμφωνα με διεθνείς και επίσημες εκτιμήσεις της ειδικής διεύθυνσης του ΟΗΕ, κάθε χρόνο εξαφανίζονται 27.000 είδη φυτών και ζώων, η υγεία του ανθρώπου επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι τα βιομηχανικά τρόφιμα είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες, γεμάτα με πρόσθετα, συντηρητικά, σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.  

“Αυτό σημαίνει”, υπογραμμίζει το Slow Food, “ανισορροπίες στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτες χώρες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός”.  

 Η Κακή Διατροφή Βλάπτει Σοβαρά το Κλίμα

 Οι καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχουν αντίκτυπο στην υγεία μας αλλά και στο κλίμα. Η επιλογή περισσότερων λαχανικών και οσπρίων και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και βιομηχανικών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών CO2. 

Σύμφωνα με έρευνα της Indaco 2, μιας εταιρείας που παρέχει περιβαλλοντικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε βιομηχανίες και οργανισμούς που είναι αποφασισμένοι να επιδιώξουν μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, η μέση ετήσια κατανάλωση κρέατος ενός ατόμου στις δυτικές χώρες είναι περίπου 80 κιλά.

Το Slow Wine, σε γενικές γραμμές, σημαίνει φυσική οινοποίηση και περιλαμβάνει το ήθος μιας ομάδας οινοποιών που καλλιεργούν τα σταφύλια τους χωρίς χημικές προσθήκες και με συγκομιδή των φρούτων με το χέρι.

Αυτό το επίπεδο κατανάλωσης είναι ήδη υπερβολικό αλλά το 2050, όταν ο πλανήτης θα έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 9 δισεκατομμυρίων, θα είναι κυριολεκτικά μη βιώσιμο. Ένας ενήλικας δεν χρειάζεται περισσότερα από 500 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων και λαχανικών είναι ευεργετική όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για την υγεία του πλανήτη.  

 Το Slow Wine

Οι μικρές παραγωγικές και κτηνοτροφικές μονάδες, που επιτρέπουν στις καλλιέργειες και τα ζώα να αναπτύσσονται χωρίς χημικά βοηθήματα, είναι ο βασικός κανόνας του κινήματος Slow Food, το οποίο, φυσικά, αφορά και στο κρασί.  

Το Slow Wine, σε γενικές γραμμές, σημαίνει φυσική οινοποίηση και περιλαμβάνει το ήθος μιας ομάδας οινοποιών που καλλιεργούν τα σταφύλια τους χωρίς χημικές προσθήκες, με συγκομιδή των φρούτων με το χέρι, αποφυγή της προσθήκης ζυμομυκήτων βιομηχανικής παραγωγής και ελάχιστη, εάν όχι καθόλου, προσθήκη θείου. 

Όταν και εάν όλα αυτά τηρηθούν στη διάρκεια της παραγωγής, της οινοποίησης και της φύλαξης ενός κρασιού, τότε η πρόποση για την υγειά μας θα έχει μεγαλύτερη αξία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την αειφορία και το περιβάλλον στην αθηΝΕΑ:

Η Χριστιάνα Βαρδάκου, το Slow Design και η Αξία του Χειροποίητου

Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης: Ο Μεγάλος Τελικός του SUP Free Hackathon

12 Τρόποι Για να Μειώσεις τα Σκουπίδια Που Πετάς

Η Ηχορύπανση Κάνει Κακό στην Υγεία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+