Το Σάββατο 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός της πρώτης δράσης ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”, υπό τη διοργάνωση της εταιρείας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, στο Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Sustainable Hospitality Patron της εκδήλωσης.
Το Επιτυχημένο SUP Free Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο Sani Resort
Ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης ανέδειξε όχι έναν, αλλά δύο νικητές. Mετά από ένα 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για τις 5 ομάδες που διακρίθηκαν τον Δεκέμβριο, δύο ήταν οι ιδέες που ξεχώρισαν και έκλεψαν τις εντυπώσεις όλων των παρευρισκομένων, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Στράτου Σιμόπουλου και του βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γιώργου Βαγιωνά.
Οι Δράσεις
Ο μεγάλος τελικός πλαισιώθηκε από ένα τριήμερο δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, οι οποίες στόxo είχαν να αναδείξουν τις αρχές της αειφορίας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με τίτλο “Sea Vision”, στο Zero Carbon Corner στη μαρίνα του Sani Resort, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικές στιγμές από το περιβαλλοντικό έργο που επιτελεί.
Το Σάββατο 12 Ιουνίου οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία βιωματική περιήγηση στα προγράμματα αειφορίας Sani Green (περιήγηση στους Υγροβιότοπους, όπου φιλοξενούνται περίπου 235 είδη πουλιών, τα μισά σχεδόν από όσα είδη υπάρχουν στην Ελλάδα, επίσκεψη στο Adventure Park και Βear Grylls Survival Academy και σε πολλά άλλα) που προσφέρει το Sani Resort – βραβευμένο ως το Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα στον κόσμο στα World Travel Awards 2020 – τα οποία αποδεικνύουν την προσήλωσή του στην αειφόρο ανάπτυξη, στον τουρισμό και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις.
Όραμα για Βιώσιμο Πλανήτη και Ηθικές Επιλογές
Η Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Sani Resort, δήλωσε σχετικά: “Ήταν μεγάλη μας χαρά να έχουμε κοντά μας τη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για έναν κόσμο διαφορετικό, έναν πλανήτη βιώσιμο, μέσα από πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης και ηθικές επιλογές. Το τριήμερο του SUP Free hackathon, που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Crowdpolicy, ήταν μια όμορφη γιορτή, κατά την οποία εντυπωσιαστήκαμε για ακόμη μια φορά από τα λαμπρά εφευρετικά μυαλά του τόπου μας.
Παράλληλα, πιστέψαμε όλοι πως το όνειρο της καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης», στην οποία εντάχθηκε η δράση, είναι κοντά – αρκεί να δουλέψουμε αποφασιστικά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τώρα και στο μέλλον”.
Οι Νικητές
Νικήτρια ομάδα, αποσπώντας το μεγάλο έπαθλο των €40.000 για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, αναδείχθηκε η “Eco Cup” (αποτελείται από τους Θανάση Κουκούλη, Κατερίνα Κατσαούνη, Γιώργο Αντωνόπουλο και Ιωάννη Μπραντ Ιωαννίδη) με ένα mobile app, που λειτουργεί ως ένα οικολογικό σύστημα loyalty και επιβραβεύει τον χρήστη όταν αγοράσει το ρόφημά του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος.
Επιπλέον, ο 17χρονος “MS” Αλέξανδρος Πέτκος απέσπασε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση της υπηρεσίας αυτόματου καθαρισμού περιοχών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και robotics για την αναγνώριση και περισυλλογή απορριμμάτων.
Η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αιθανασίου Κ. Λασκαρίδη
“Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση που σήμερα φτάνουμε στο τέλος ενός δημιουργικού ταξιδιού που ανοίγει νέους δρόμους. Με πρωτότυπες εφαρμογές που μπορούν να μετασχηματιστούν σε παραγωγικές λύσεις. Θελήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, κυρίως, όμως, τους νέους επιστήμονες”, είπε χαρακτηριστικά η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς.
Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε: “Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα πλαστικά μίας χρήσης και η εθνική μας νομοθεσία κάνουν σαφή την ανάγκη να αλλάξουμε τις καθημερινές συμπεριφορές και τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Στην αρχή ενός μεγάλου κύματος αλλαγής, χρειαζόμαστε ιδέες που θα μας παροτρύνουν και θα μας κατευθύνουν σε αυτήν τη μετάβαση. Οι ιδέες που ξεχώρισαν στο #SupFreeHackathon μάς δείχνουν έμπρακτες λύσεις για την επόμενη ημέρα”.
Το πρόγραμμα έριξε αυλαία την Κυριακή 13 Ιουνίου με τον παράκτιο καθαρισμό στην παραλία Νέας Φώκαιας, στο πλαίσιο του Plastic Free Chalkidiki, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
Την οπτικοακουστική κάλυψη του τριημέρου, καθώς και την τεκμηρίωση του SUP Free hackathon στο σύνολό του, ανέλαβε ο γνωστός κινηματογραφιστής Σωτήρης Δανέζης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων τηρήθηκαν αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προστασίας και πρωτόκολλα Covid-19.
H Φιλοσοφία του Προγράμματος Sani Green
Στόχος του Ομίλου είναι να πρωτοστατήσει στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας, με το πρόγραμμα Sani Green, που αποτελείται από τρεις πυλώνες και στην υλοποίηση του οποίου παρακολουθεί πάνω από 100 δείκτες για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αποτύπωμα.
Ο πρώτος αφορά την βιωσιμότητα στην λειτουργία των ξενοδοχείων μας ,ενώ ο δεύτερος την προστασία και ανάδειξη της τοπικής βιοπικοιλότητας, με προγράμματα που αφορούν στους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών 14 και 15, όπως την 9-ετή συνεργασία με την Ορνιθολογική Ελληνική Εταιρεία για τους υγροτόπους της Σάνης που φιλοξενούν πάνω από 235 είδη πουλιών, πολλά από αυτά απειλούμενα, ή την καταγραφή και μελέτη των δελφινιών στον κόλπο μας με την οργάνωση iSea – δύο προγράμματα από τα οποία είχατε σήμερα την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών, μέσα από την προμήθεια από πάνω από 55% τοπικών και Ελληνικών προϊόντων αλλά και ένα πλάνο δράσεων που στηρίζει πάνω από 35 οργανισμούς, όπως σχολεία, συλλόγους και οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το Thought for Food Project του ιδρύματος Μποδοσάκη μέσω του οποίου παρέχουμε υποτροφίες σε τοπικούς παραγωγούς, την δημιουργία κουζινών ξενώνες ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην περιοχή μας ή δημιουργία πτέρυγα παιδικού τραύματος στο ΓΝ Χαλκιδικής και εξοπλισμού κλινών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.
Στον πρώτο πυλώνα της λειτουργίας του Ομίλου βρίσκεται η καρδιά της φιλοδοξίας μας να προσφέρει πολυτελείς διακοπές με βιωσιμότητα ως την αρχή και όχι ως μια απλή, παράλληλη δράση. Έχει δώσει μια τριπλή υπόσχεση, που την ονομάζει Triple Zero – τριπλό μηδέν.
Zero Carbon, Zero Plastic, Zero Waste
H φιλοδοξία του Ομίλου είναι να επιτύχει τον στόχο Zero Carbon μέχρι το 2030. Το πρώτο ορόσημο αποτέλεσε το 2020, που ήταν και η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη χρονιά, ενώ από το 2019 ήδη χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμη ενέργεια εγγυημένης προέλευσης για το ηλεκτρικό, και επενδύει δυναμικά στις ΑΠΕ. Τα προγράμματα Zero Plastic και Zero Waste, αποτελούν τη δέσμευση να εξαλείψει το πλαστικό μιας χρήσης και να εφαρμόσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ανακυκλώνει δε πάνω από 60% των συνολικών απορριμμάτων που για τα ανακυκλώσιμα προσεγγίζει το 90%.
Το πλαστικό μιας χρήσης έχει ήδη μειωθεί κατά 80% τα τελευταία οκτώ χρόνια στο Sani Resort, με δράσεις όπως απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα μας ήδη από το 2013 ή την αντικατάσταση από όλα τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η φιλοδοξία είναι να γίνει Zero Plastic εντός τετραετίας, ενώ ήδη ένα ξενοδοχείο του Ομίλου, το Ikos Dassia στην Κέρκυρα είναι Zero Waste, αποδεικνύοντας πως το όνειρο αυτό της κυκλικής οικονομίας δεν βρίσκεται τόσο μακριά.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση SUP Free hackathon θα βρείτε στο https://crowdhackathon.com/sup-free/ και για τον 5μηνο κύκλο επιχειρηματικής επιτάχυνσης SUP Free Innovation Lab στο https://www.supfreelab.gr/.
Το SANI/IKOS GROUP
Το SANI/IKOS Group είναι ένας καινοτόμος, γρήγορα αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός Όμιλος. Μέσω των εμπορικών σημάτων του, SANI RESORT & ΙΚΟS RESORTS, o Όμιλος λειτουργεί 9 μοναδικά, ιδιόκτητα resorts στη Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων resort πολυτελείας στον κόσμο.
Ο Όμιλος αναπτύσσει τα παραπάνω εμπορικά σήματα στην Ελλάδα μέσω της LBRI, η οποία ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Λουξεμβούργο. Τη διοίκηση της LBRI ασκούν ως co-managing partners οι κκ. Σταύρος Ανδρεάδης, Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin με κύριους μετόχους τους Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη, Mathieu Guillemin, Oaktree Capital Management LP, Goldman Sachs Asset Management, Hermes GPE και επενδυτικά κεφάλαια.
Στόχος του Oμίλου SANI/IKOS GROUP μέσω της LBRI, είναι η επέκταση της Ikos Resorts σε υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική κοινωνία και τηρώντας τις δεσμεύσεις του ομίλου για ξενοδοχειακές μονάδες που χαρακτηρίζονται από σεβασμό στο περιβάλλον, κατανάλωση τοπικών προϊόντων και δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων απασχόλησης, καθώς συνεχίζει να ηγείται της κατηγορίας του.
Παράλληλα, ο Όμιλος υλοποιεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάπτυξης του εμπορικού σήματος IKOS στην Ιβηρική Χερσόνησο, με το νέο IKOS ANDALUSIA, το δέκατο ιδιόκτητο ξενοδοχειακό συγκρότημα και το πρώτο εκτός ελληνικών συνόρων για τον Όμιλο, το οποίο ξεκίνησε τον Μάϊο του 2021 στην Marbella/ Estepona της Ισπανίας.
Ο Όμιλος αναπτύσσει στο εξωτερικό το εμπορικό σήμα IKOS RESORTS, μέσω franchise της LBRI με την εταιρεία Ιkos International SCA, η οποία ιδρύθηκε το 2018. Τη διοίκηση της Ikos International SCA ασκούν ως co-managing partners οι κκ Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin, με κύριους μετόχους τους κκ. Ανδρέα Ανδρεάδη, Mathieu Guillemin και Goldman Sachs Asset Management, Oaktree Capital Management LP και Hermes GPE.