Συνεχίζουμε να #ΜένουμεΣπίτι. Κοντά στο Θέατρο

Καραντίνα, ημέρα 20ή και συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι όπως είναι πρέπον, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε παραστάσεις δια της οθόνης, δίχως να χάνουμε την επαφή με τις θεατρικές και παραστατικές τέχνες, ευελπιστώντας πως όντες όλοι καλά ίσως θα μπορέσουμε να απολαύσουμε δια ζώσης το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020 (περί αυτού μείνετε προσεχώς συντονισμένοι για αναλυτική αρθρογραφία).

Την επιτυχημένη κίνηση του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, του Θεάτρου Πορεία που συνεχίζει τον 2ο κύκλο προβολών των παραστάσεών του μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, του Θεάτρου Σταθμός και άλλων καλλιτεχνικών παραγωγών και δημιουργών, για το διαδικτυακό ανέβασμα παραστάσεων που έχουν παρέλθει, ακολουθούν και άλλοι καλλιτέχνες, παραγωγοί και χώροι πολιτισμού, με τα κλικ να ανεβαίνουν αυξητικά.

 • Το Εθνικό Θέατρο, θέλοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης του φιλοθεάμονος κοινού στον πολιτισμό, παρέχει από την Παρασκευή 3/4, τη δυνατότητα online θέασης των παραστάσεων που δεν ολοκλήρωσαν τον θεατρικό τους κύκλο, λόγω των προστατευτικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου , και των ιστοσελίδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα προβάλλονται στις αναγραφόμενες ώρες και μέρες οι εξής παραστάσεις: Μακμπέθ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη (Παρασκευή 21:00), Hotel Éternité σε γραφή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού (Κυριακή 21:00 – διαβάστε την κριτική μας εδώ) και Χίλιες και Μία Ιστορίες του Mike Kenny, για τις πιο μικρές ηλικίες, σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη (Σάββατο 17:00 & Κυριακή 12:00).
 • Με σύνθημα: “Η Απόσταση μας ενώνει. We stay close, not closed”, το Ίδρυμα Ωνάση, από τις 3/4, ανεβάζει και μοιράζεται μέσω του ψηφιακού καναλιού του στο YouTube, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, sold-out παραστάσεις από το Onassis USA στη Νέα Υόρκη (#OnStage), podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα (#FutureInCommon), virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες (#OnassisCinema), online μαθήματα και συζητήσεις με καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, ανθρώπους που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας (#OnassisEncounters) και secret συναυλίες για να διασκεδάσει, να επιμορφώσει, να ενώσει και να μεταδώσει συζητήσεις με το κοινό που μένει σπίτι. Μπαίνοντας στο www.onassis.org το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από τις 3 Απριλίου για τις διαθέσιμες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις όπως Κοκκινοσκουφίτσα, Το Πρώτο Αίμα σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου (2014), Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη (2018), Onassis Youth Festival (2019), αφιερώματα (στον Ευθύμη Φιλίππου με τις δύο παραστάσεις της Στέγης σε κείμενά του), secret concert του Blaine Reininger στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (2018), Rebetika: The Blues of Greece της Λένας Κιτσοπούλου από το Joe’s Pub στο Μανχάταν (2019), και απολαυστικές συζητήσεις με τις Guerilla Girls (2017), τον Δημήτρη Νανόπουλο (2016) κ.ά. και από 10 Απριλίου τον Werner Herzog (2019), τη μαθηματικό Χριστίνα Καραφυλλιά (2020). Επίσης, είναι διαθέσιμες και οι διαλέξεις του αρχείου Καβάφη.
 • Κάποια από τα αφηγηματικά θεατρικά έργα του πολυγραφότατου δραματουργού Θανάση Τριαρίδη είναι διαθέσιμα στο YouTube και αξίζει να ιδωθούν: Το La Ultima Nοche ή Οι Καρχαρίες (ΠΚ, σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου, με Μυρτώ Αλικάκη και Λεωνίδα Κακούρη (2013)), το Historia de un Amor ή Τα Μυρμήγκια (Olvio, σκηνοθεσία και ερμηνεία των Κώστα Φιλίππογλου – Πέμης Ζούνη (Χειμώνας του 2013), και το Μένγκελε (Faust, σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου με Μυρτώ Αλικάκη και Λάζαρο Γεωργακόπουλο, 2013-2016) συνιστούν πολυεπίπεδα έργα, με εντάσεις και ψυχολογικές διακυμάνσεις που φτάνουν σε μια ψυχοσωματική κορύφωση, με την κάθαρση να γίνεται αντιληπτή ξεχωριστά από θεατή σε θεατή. Τα έργα αυτά διατίθενται ελεύθερα για ανάγνωση στο προσωπικό site του συγγραφέα.
 • Εξαιρετικές συναυλίες και παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 9:30 μ.μ., προς τέρψη από το Μέγαρο Μουσικής με σύνθημα: #ΜένουμεΣπίτι. Βλέπουμε Μέγαρο. Από τις 4 Απριλίου, θα προβάλλεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου, η όπερα Λούλου του Alban Berg, ενώ ακολουθούν στις 8/4 Η Στέψη της Ποππαίας, το μπαρόκ αριστούργημα του Claudio Monteverdi και στις 11/4 Η Ηλέκτρα, με την Αγνή Μπάλτσα στον ομώνυμο ρόλο. Στο πρόγραμμα προβολών του Μεγάρου μέσω streaming περιλαμβάνονται το παιδικό θέαμα-όπερα Ο Μαγικός Αυλός του Mozart σε διασκευή για τις μικρές ηλικίες (15/4), το γκαλά όπερας La Diva: 40 Χρόνια που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας με τη σοπράνο Dinara Aliyeva (19/4), Η Επιστροφή της Ελένης του Θάνου Μικρούτσικου (22/4), η μουσική παράσταση …Και με Φως και με Θάνατον Ακαταπαύστως με τον Γιώργο Νταλάρα σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά (25/4), η Θαΐς του Jules Massenet (29/4), Η Γυναίκα Δίχως Σκιά του Richard Strauss (Σάββατο 2/5) και Ο Νάνος & Making of του Alexander Zemlinsky (6/5). Διαθέσιμη είναι και η ταινία Νίκος Σκαλκώτας: Οι Μουσικές Αναπνοές μιας Ιδιοφυΐας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, σε σενάριο-σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 2019: Έτος Σκαλκώτα που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
 • Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, έχοντας διανύσει 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, δίνει με τη σειρά του τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει online, μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του θεάτρου, σε 6 διαφορετικές  ημερομηνίες, 6 παραστάσεις σε σκηνοθεσίες των Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθινού, Μίνου Βολανάκη, Δημήτρη Καραντζά και Νίκου Μαστοράκη. Αρχής γενομένης από 4/4 στις 11:00 μέχρι τις 11:00 της επομένης θα προβάλλονται οι Δούλες του Jeunet, σε σκηνοθεσία Βογιατζή. Ακολουθούν Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (5/4), Η Κυρία από τη Θάλασσσα του Henrik Ibsen (6/4), Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας του Friedrich Dürrenmatt (7/4), Ο Γυάλινος Κόσμος του Tennessee Williams (8/4), Πριν την Αποχώρηση του Thomas Bernhard (9/4).
 • Μια από τις παραστάσεις που ξεχώρισε κατά το παρελθόν και προσφέρεται ελεύθερα στο YouTube είναι το Κατάδικος Mου των Ελένη Ράντου, Σάρας Γανωτή και Νίκου Σταυρακούδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, όπου η Ελένη Ράντου, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Ορφέας Αυγουστίδης και ο Μιχάλης Ιατρόπουλος διακρίνονται για τις ερμηνείες τους και τη σκηνική τους χημεία.
 • Ο Επιθεωρητής του Nikolai Gogol σε διασκευή των Πάνο Παπαδόπουλο και Γιώργου Παπαγεωργίου και σε σκηνοθεσία του Παπαγεωργίου, μετά από μια επιτυχημένη χρονιά, παίχτηκε στο Tempus Verum – Εν Αθήναις (7/10/19-7/1/20). Σε αυτήν την εκδοχή, με άξονα τη γνωστή ιστορία του Ρώσου απατεώνα Χλεστιακόβ και την έλευσή του στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, δημιουργείται ένας φαντασιακός κόσμος, στον οποίο συμμετέχοντες είναι οι Μαρία Διακοπαναγιώτου, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Μαρία Πετεβή και Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος.
 • Ο Τσεχωφκικός Βυσσινόκηπος του Παντελή Δεντάκη είναι μια από τις παραστάσεις που ανέβηκαν online και παίχτηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη χρονιά 2012-2013, με τους ήρωες να βιώνουν ξεχωριστά τον δικό τους… βυσσινόκηπο, μεταβαίνοντας από το παλιό στο νέο. Παίζουν οι: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Όμηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Μελισσάρης, Δάφνη Δαυίδ, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Σπύρος Πίτσος.
 • Ο Δημήτρης Παπαιωάννου, μετά τη δημοσίευση της αμοντάριστης εξάωρης παράστασης – performance ΜΕΣΑ (Inside), ανέβασε ψηφιακά και την παράσταση 2 , ένα έργο για 22 άνδρες ερμηνευτές, σε παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων.
 • Η Άφιξις της ομάδας ΠΥΡ, σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη και μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, βασισμένη στη Μνηστηροφονία από την Ομηρική Οδύσσεια, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου στη Μικρή Επίδαυρο στις 8 Ιουλίου του 2017, με συμμετέχοντες τους Γιώργο Δικαίο, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Μαίρη Μηνά, Γιώργο Μπινιάρη, Αργύρη Ξάφη και Γιώργο Παπαγεωργίου.
 • Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ανακοίνωσε μέσα από την ιστοσελίδα του την online δωρεάν προβολή στο YouTube μερικών από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις, ξεκινώντας με το One Man, Two Gunvors με τον James Corden, μέχρι 9/4.
 • Επίσης, ο Andrew Lloyd Webber ανακοίνωσε διαδικτυακά, ότι για τις μέρες του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω του κορωνοιού, θα διατίθενται δωρεάν για 48 ώρες μια σειρά από τα σημαντικά μιούζικαλ του από τη σκηνή στην οθόνη, με τίτλο The Shows Must Go On! Θα προβάλλονται ένα κάθε Παρασκευή για τις προσεχείς εβδομάδες, ξεκινώντας με το Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat του Tim Rice, ενώ συντονιζόμαστε για τα εξίσου διάσημα μιούζικαλ που ακολουθούν: Cats, Jesus Christ Superstar, Phantom of The Opera, Love Never Dies. Οι θεατές θα προτρέπονται να κάνουν δωρεές σε διάφορες οργανώσεις που θα αναφέρονται σε κάθε βίντεο.
 • Από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις 17 Απριλίου 2020, στις 18:30 το απόγευμα και ως τα μεσάνυχτα, το Βερολινέζικο Θέατρο Schaubuhne, μέσω της ιστοσελίδας του, ανεβάζει online παραστάσεις σκηνοθετημένες από ηχηρά ονόματα όπως Peter Stein, Falk Richter, Simon McBurney και Thomas Ostermeyer. Μεταξύ των παραστάσεων -κάποιες από τις οποίες είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά- ξεχωρίζουν οι Τρεις Αδερφές (12/4) και η περίφημη Ορέστεια σε σκηνοθεσία Peter Stein (8-9-10/4), ο Άμλετ (1/4) και ο Ριχάρδος ΙΙΙ, σκηνοθετημένες από τον Thomas Ostermeyer (3/4), και το Art της Yasmina Reza από τον Felix Prader (6/4).

Το προηγούμενο αφιέρωμά μας στις παραστάσεις που διατίθενται διαδικτυακά θα το βρείτε εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+