Η νομικός Becca Heller, η οποία θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών στη χώρα μας για να συμμετάσχει ως ομιλήτρια στο 8ο Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου, είναι μια από τις πιο ηχηρές φωνές αντιλόγου απέναντι στις αμφιλεγόμενες μεταναστευτικές πολιτικές του Donald Trump.
Διευθύντρια και συνιδρύτρια της βραβευμένης ΜΚΟ IRAP (International Refugee Assistance Project), η οποία προσφέρει νομική υποστήριξη σε πρόσφυγες και εκπαιδεύει την επόμενη γενιά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς, η Heller ανακηρύχτηκε Πολίτης-Διπλωμάτης της Χρονιάς από το περιοδικό Foreign Policy για τη συνεισφορά της στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.
Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και θα θέλατε να καταρρίψετε;
Πάντα αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ότι είναι αντιπαραγωγικό να μιλάμε για τους πρόσφυγες ως αβοήθητα και παθητικά άτομα που χρειάζονται τη φιλανθρωπία μας. Αυτό που χρειάζονται είναι να τους δοθεί μια δίκαιη ευκαιρία για ένα μέλλον σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Δεδομένου του τι έχουν περάσει -διαφεύγοντας από πολέμους και διώξεις και κάνοντας το συχνά επικίνδυνο ταξίδι σε άλλες χώρες- δεν έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι μια ομάδα επίμονων και εφευρετικών ανθρώπων; Ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού ή έχουν πληθυσμούς που γερνούν, πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να είμαστε ευγνώμονες για τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.
Μια άλλη λανθασμένη αντίληψη είναι ότι οι πρόσφυγες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια, όταν στην πραγματικότητα στη μεγάλη πλειοψηφία τους διέφυγαν από την τρομοκρατία και τη βία και αποζητούν την ειρήνη και την ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το πρόβλημα είναι ότι η επανεγκατάστασή τους και οι άλλες οδοί προς την ασφάλεια είναι συχνά σχεδιασμένες για να αποτυγχάνουν. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, όμως για να αντιμετωπίζονται δίκαια σε αυτές τις διαδικασίες, οι πρόσφυγες χρειάζονται έναν καλό δικηγόρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ιδρύσαμε την IRAP. Για να τους δώσουμε μια δίκαιη ευκαιρία να αντιμετωπίσουν αυτές τις γραφειοκρατικές, εξαιρετικά αδιαφανείς διαδικασίες.
Με ποιον τρόπο οι πρόσφυγες ωφελούν τις χώρες υποδοχής; Tι κόστος έχει η προσέγγιση της κυβέρνησης Trump απέναντί τους τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση Trump έχει ενισχύσει τους μύθους που αναφέρθηκαν παραπάνω και έχει προκαλέσει φόβο, συμπεριλαμβανομένου του φόβου ότι οι πρόσφυγες προκαλούν οικονομική επιβάρυνση. Η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή μελέτης για την ενίσχυση αυτού του ισχυρισμού, ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πρόσφυγες στην Αμερική έφεραν περισσότερα δημόσια έσοδα απ’ όσο κόστισαν κατά 63 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών.
Στις ΗΠΑ πολλές περιοχές που καλωσόρισαν τους πρόσφυγες έχουν δει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και αναζωογόνηση αστικών κέντρων που βρίσκονταν σε παρακμή. Αυτές οι περιοχές αισθάνονται τις δυσμενείς επιπτώσεις των ολοένα και λιγότερων προσφύγων που φτάνουν. Για να μη μιλήσουμε για την απώλεια των ανθρωπιστικών μας αξιών ως έθνος που υπερηφανευόταν για τη μεταναστευτική και προσφυγική κληρονομιά του. Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι οικονομικά επωφελείς και για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η πολιτική του Trump να διαχωρίζει τα παιδιά μεταναστών από τις οικογένειές τους ήταν αντιδημοφιλής στην ευρύτερη αμερικανική κοινή γνώμη, όμως έλαβε την πλειοψηφική στήριξη των Ρεπουμπλικανών. Πώς κατέληξε να είναι αποδεκτή ηθικά για ένα τόσο μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας;
Δεν νομίζω ότι αυτή η πολιτική έγινε ποτέ ηθικά αποδεκτή – η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τη βρίσκει ηθικά αποτρόπαια. Ωστόσο, νομίζω ότι ως έθνος, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν εκτιμήσει πλήρως το αποικιακό και ρατσιστικό παρελθόν (και παρόν) τους.
Είναι σημαντικό πάντως να τονίσουμε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν εγκρίνει αυτή την πολιτική αυτή σε οποιαδήποτε μορφή. Η IRAP συνεργάζεται με πολλές ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις που όλοι θέλουν να κάνουν την Αμερική πιο φιλόξενη.
Ο οργανισμός σας συνεργάζεται με φοιτητές νομικής και νέους δικηγόρους. Έχει υπάρξει μια συνειδητή έμφαση στην κινητοποίηση μιας νέας γενιάς νομικών μυαλών από την πλευρά σας;
Το ιδιαίτερο μοντέλο της IRAP που ωθεί σε συνεργασία φοιτητές νομικής και δικηγόρους που εργάζονται pro bono [σ.σ. δωρεάν] σε υποθέσεις προσφύγων έχει εξελιχθεί σε κίνημα. Ένας στρατός νομικών υπερασπιστών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εκτοπισμένων. Το μοντέλο είναι διαγενεακό στο σχεδιασμό του: οι δικηγόροι και οι φοιτητές νομικής οποιασδήποτε ηλικίας ή εμπειρίας μπορούν να συμμετάσχουν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον.
Η ιδέα είναι ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν να είναι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σταδιοδρομία τους και θα εμπνεύσουν τις μελλοντικές γενιές. Επομένως, η κατάρτιση και η κινητοποίηση των νέων είναι σίγουρα μεγάλο μέρος του μοντέλου μας, αλλά βασιζόμαστε επίσης σε πιο έμπειρους δικηγόρους.
Δεν νομίζω ότι αυτή η πολιτική έγινε ποτέ ηθικά αποδεκτή – η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τη βρίσκει ηθικά αποτρόπαια.
Με την ξενοφοβία να εξαπλώνεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, ποιες είναι οι εξελίξεις που σας κάνουν να αισιοδοξείτε;
Αισθάνομαι πιο αισιόδοξη όταν βλέπω τους ανθρώπους να αντιστέκονται στις βλαβερές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης κατά των προσφύγων και των μεταναστών. Όταν ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου των Μουσουλμάνων, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ζητήσαμε από το νομικό μας δίκτυο να πάει σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα και να βοηθήσει τους θιγόμενους ταξιδιώτες και τις οικογένειές τους και οι άνθρωποι αυτοί κινητοποιήθηκαν μαζικά. Αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν και αυτή ήταν μια πολύ ελπιδοφόρα στιγμή για μένα.
Έκτοτε, άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να μας ρωτούν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Εάν συνεχίσουν να κινητοποιούνται όταν βλέπουν τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους να παραβιάζονται, μπορούμε να ασκήσουμε πίεση σε όσους υποτίθεται ότι μας αντιπροσωπεύουν.
Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival πραγματοποιείται και το 8ο Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις 24 και 25 Ιουνίου με τη διακριτική ονομασία [Untitled]. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση φαινομενικά ανυπέρβλητων προβλημάτων, με στόχο τη δημιουργία θετικών κοινωνικών αλλαγών, απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση και ένας αντισυμβατικός τρόπος σκέψης. Πώς «μεταφράζεται», όμως, αυτή η ιδέα στην πράξη; Σας προσκαλούμε να διερευνήσετε μαζί μας αυτό το ερώτημα στο ετήσιο Συνέδριο του ΙΣΝ.
Το 2019 φιλοξενούνται προσωπικότητες με καινοτόμο σκέψη και αποφασιστικότητα, από διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας και με διαφορετικό υπόβαθρο, προκειμένου να προσφέρουμε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη ενός αντισυμβατικού τρόπου σκέψης.. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό κάνοντας προεγγραφή εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να βρείτε εδώ.