Έχω, αυτό που λένε, μεγάλο σόι. Κάθε Πρωτοχρονιά, σημείο συνάντησης το πατρικό μου, όπου παραδοσιακά οι γονείς μου οργανώνουν το ρεβεγιόν εδώ και 30 χρόνια. Από τη μία είναι μια μάλλον φωτοτυπικά πανομοιότυπη βραδιά: οι καλεσμένοι μαζεύονται γύρω στις 20:00, τρώμε από το τραπέζι στρωμένο buffet γύρω στις 22:00, τα μεσάνυχτα η οικοδέσποινα μαμά μου σβήνει τα κεντρικά φώτα, αμέσως μετά περί τα 40 άτομα ανταλλάζουν μεταξύ τους ευχές και ασπασμούς, τους οποίους διαδέχονται τα τραγούδια -πρωτοχρονιάτικα κάλαντα σε τρεις γλώσσες- για να υποδεχθούν, όχι τη νέα χρονιά, αλλά το παραδοσιακό χαρτί της πρώτης ημέρας του νέου έτους.
Από την άλλη, κάθε χρόνο, όλο και κάτι διαφορετικό συμβαίνει: στα κλασικά πιάτα προστίθενται και νέες γαστρονομικές προτάσεις, πού και πού ο Άγιος Βασίλης αυτοπροσώπως επισκέπτεται τους νεότερους της παρέας, κάποιο boyfriend/girlfriend μονιμοποιείται και γίνεται το talk of the evening, κάποιο πιτσιρίκι γεννιέται…
Όλο και κάτι συνεισφέρω κι εγώ στον πρωτοχρονιάτικο buffet και φέτος λέω να πάω με τραγανή ψητή πάπια με sauce paradis.
8-10 άτομα // Ψήσιμο 1 ώρα περίπου
Υλικά:
Για την πάπια…
- 2 πάπιες 1,5-2 κιλά (θα βρούμε κατεψυγμένες στα καλά σούπερ μάρκετ) πλυμένες και στεγνωμένες με χαρτί
- 150 ml ηλιέλαιο
- Ένα πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- Αλάτι & πιπέρι
Για τη sauce…
- 100 γρ. βούτυρο ανάλατο Lurpak®
- 300 ml χυμό ανανά
- 100 ml κρασί madeira
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. σταφίδα ξανθή
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε τις πάπιες καλά, τοποθετούμε από μισό κομμένο πορτοκάλι στο εσωτερικό της κάθε μίας και τις ψήνουμε για μία ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ανά 20λεπτο, τις βρέχουμε με το ηλιέλαιο από το ταψί για να γίνουν τραγανές.
2. Όσο ψήνονται οι πάπιες ετοιμάζουμε τη sauce paradis. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με 2-3 κουταλιές σούπας νερό και βράζουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και να πάρει ένα πιο καφετί χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα 2/3 από τις σταφίδες και το κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3’, πάντα ανακατεύοντας. Τέλος ρίχνουμε το χυμό ανανά και βράζουμε για ακόμη 5’.
3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και πολτοποιούμε στο multi πολύ καλά. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο ανακατεύοντας απαλά με ένα σύρμα μέχρι να δέσει η sauce. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο cornflour για να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις υπόλοιπες σταφίδες και λίγο φρέσκο πιπέρι.
4. Με αυτή τη sauce συνοδεύουμε τις πάπιες, αφού πρώτα τις έχουμε κόψει με τη μαεστρία που μας δείχνει ο κύριος στο βίντεο αυτό. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη sauce.
Η πάπια είναι μια ωραιότατη, τραγανή και πρωτότυπη εναλλακτική για εμάς που δεν είμαστε fan της γαλοπούλας. Το βράδυ εκείνο, θα συνοδέψω τη συνταγή αυτή με ένα ρύζι basmati που της πάει τέλεια.