Λέων ΙΔ’ | Νέος Πάπας, «Νέα Πράγματα»

΄Λέων ΙΔ

Όσοι πίστευαν πως οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας δεν θα εξέλεγαν πάπα από μια παγκόσμια υπερδύναμη που ήδη ασκεί επιρροή διεθνώς, τελικά διαψεύστηκαν. Η Αφρική και η Ασία κρίθηκε ότι μπορούν να περιμένουν και πως, για την ώρα, είναι η Αμερική το πιο καίριο «πεδίο μάχης». Ο Robert-Francis Prevost ή Λέων ΙΔ’, με καταγωγή από το Σικάγο, είναι ο 267ος πάπας, ο πρώτος στην ιστορία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο άνθρωπος που θα ηγηθεί των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών του κόσμου.

Ο 69χρονος Prevost εξελέγη αποσπώντας ψήφο από τα δύο τρίτα των 133 «κλειδωμένων» καρδιναλίων στην Καπέλα Σιξτίνα κατά τη δεύτερη ημέρα του παπικού Κονκλάβιου, με την τέταρτη ψηφοφορία. Μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε γρήγορα, αν λάβουμε υπόψη τον μεγάλο αριθμό των καρδιναλίων που συμμετείχαν, φανερώνοντας ίσως πως είχε ήδη «στρωθεί» το έδαφος, παρακάμπτοντας τον σκόπελο της καταγωγής του.

Ο Prevost και –αυτό συγκαταλέγεται στα προσόντα του– υπηρέτησε ως ιεραπόστολος για 20 χρόνια στο Περού, αλλά και ως επίσκοπος, χτίζοντας γέφυρες με τις παραγκουπόλεις της ενορίας του.

Χρίστηκε καρδινάλιος από τον Φραγκίσκο μόλις το 2023 και, από την εξέλιξή του, είναι εμφανής η εμπιστοσύνη του εκλιπόντος πάπα στο πρόσωπό του, αλλά και στις διοικητικές ικανότητές του, καθώς είχε τοποθετηθεί σε θέση-κλειδί, ως επικεφαλής σώματος που έκρινε την επιλογή των επισκόπων. Ωστόσο, ο Prevost –και αυτό συγκαταλέγεται στα προσόντα του– υπηρέτησε ως ιεραπόστολος για 20 χρόνια στο Περού, αλλά και ως επίσκοπος, χτίζοντας γέφυρες με τις παραγκουπόλεις της ενορίας του.

Εκεί όπου βρέθηκε ανάμεσα στην υπερσυντηρητική αδελφότητα Opus Dei και σε εκείνους που ακόμα συντηρούν τη φλόγα της «θεολογίας της απελευθέρωσης» –του ρεύματος που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στη Λατινική Αμερική, με ρίζες στη φτώχεια και στα βάσανα των λαών της, με θεολογικό λόγο προσανατολισμένο στα κρίσιμα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας– και κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή και να εκλεγεί αντιπρόεδρος της Επισκοπικής Συνέλευσης του Περού.

Θεωρείται συνεχιστής του πάπα Φραγκίσκου, καθώς συμμερίζεται, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, την «πολιτική» του για το περιβάλλον και για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως νέος ποντίφηκας δεν έκανε καμιά αναφορά στην αμερικανική του «βόρεια» κληρονομιά, αντίθετα ο χαιρετισμός του ήταν στα ιταλικά και τα ισπανικά.

Θεωρείται συνεχιστής του πάπα Φραγκίσκου, καθώς συμμερίζεται, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, την «πολιτική» του για το περιβάλλον και για τους πρόσφυγες και μετανάστες – είχε επικρίνει, μάλιστα, τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Trump, λέγοντας σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν συνυπολογίζουν την οδύνη του κόσμου.

Η εκλογή του και η δική του στάση έως τώρα δεν δείχνουν πρόθεση οπισθοδρόμησης της Καθολικής Εκκλησίας, αν και ο Λέων ΙΔ δεν έχει εκφραστεί με τον ζήλο του Φραγκίσκου σε ό,τι αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Όσο για τη θέση των Καθολικών για τις αμβλώσεις, εξακολουθεί να είναι ένα θέμα που δεν τίθεται σε αμφισβήτηση.

Τα πρώτα του λόγια προς το θορυβώδες πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ήταν «ειρήνη σε όλους σας […] Θα ήθελα η ειρήνη να φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλους τους λαούς, σε όλη τη γη». Και αφού αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Φραγκίσκο, δήλωσε πως την ευλογία εκείνου προτίθεται να συνεχίσει, πιστεύοντας βαθιά πως «Ο Θεός μας αγαπάει. Ο Θεός αγαπάει τους πάντες. Το κακό δεν θα επικρατήσει».

Και αυτόν, τον πρώτο λόγο περί ειρήνης δεν μπορούμε να μην τον υποδεχτούμε με ανακούφιση στους καιρούς μας, σαν ανάχωμα στους πολεμοχαρείς του κόσμου μας. Αλλά και απέναντι σε πολιτικές και κυρίαρχες ιδεολογίες που αναζωπυρώνουν τον κατακερματισμό του.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το παπικό του όνομα προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, «του ανθρώπου της φτώχειας, της ειρήνης, που αγαπά και προστατεύει τη δημιουργία». Ο νέος πάπας επέλεξε το όνομα Λέων ΙΔ’, συνεχίζοντας την παράδοση του πάπα Λέοντος ΙΓ’ (1878-1903), ο οποίος είχε γράψει σε καιρούς ανακατατάξεων τη «Rerum Novarum» (=Περί Νέων Πραγμάτων), καταγγέλοντας τόσο τον σοσιαλισμό όσο και τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων, στην πρώτη, όπως θεωρείται, κοινωνική εγκύκλιο της Καθολικής Εκκλησίας.

Σε μια επίσης πολύπλοκη και ρευστή πραγματικότητα, αναμένουμε με ενδιαφέρον τα «νέα πράγματα» του Λέοντος ΙΔ’.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

H Κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου

Pronatalism, η Επικίνδυνη Αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας

#BraveNewLeaders | Σύγχρονη Ηγεσία με Στρατηγική, Ευελιξία και Ανθρωπιά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+