Το Βιβλίο Ενός Διπλωμάτη Καλλιτέχνη για τα Πρόσωπα του ’21

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα ηρωικά χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο – Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπό τόν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary. Η νέα κοινή έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος διακρίνεται χάρη στην αξία που έχει τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο.

Η καλλιτεχνική φλέβα του πρώτου Βέλγου διπλωμάτη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, σε συνδυασμό με την αποκαλυπτική ματιά του, τόσο στα πρόσωπα της Επανάστασης όσο και στα άδυτα της Εθνικής Συνέλευσης του 1843-1844, ιχνογραφούν την ιστορία της χώρας με εντυπωσιακό τρόπο.

320 Πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας

Το βιβλίο παρουσιάζει 125 άγνωστα και ανέκδοτα μέχρι σήμερα σχέδια με 320 μοναδικά άγνωστα και γνωστά πρόσωπα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Λάζαρος Κουντουριώτης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς και πολλοί ακόμη ήρωες, μαζί με τις προσωπογραφίες πολιτικών, ιερωμένων, λογίων και καθημερινών ανθρώπων, έτσι όπως τους αποτύπωσε το πενάκι του Βέλγου διπλωμάτη, αποτελούν το εικονογραφημένο περιεχόμενο του τόμου και σχηματίζουν ένα σπάνιο πανόραμα της μετεπαναστατικής πραγματικότητας των μέσων του 19ου αιώνα.

Η ιστορία έχει πρόσωπο: Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary, Συλλογικό έργο - Skroutz.grΟι προσωπογραφίες του Benjamin Mary είναι προϊόν όχι μόνο του ταλέντου του στο σχέδιο και της παρατηρητικότητάς του, αλλά και της διεισδυτικής ματιάς του στα πρόσωπα της εποχής.

Αποτέλεσμα, η παρουσίαση μιας άλλης εκδοχής των ηρώων του ΄21, ίσως πιο ανθρώπινης και σίγουρα λιγότερο στιλιζαρισμένης, από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις σχολικές αίθουσες και τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Βιογραφίες και Τοπωνύμια

Μετά από έρευνα σε αρχειακά σύνολα και βιβλιογραφία προέκυψαν πρωτότυπα, εκτενή και άκρως ενδιαφέροντα βιογραφικά σημειώματα των ανθρώπων που απεικονίζει ο Benjamin Mary, καθώς και πλήθος τοπωνυμίων που απαντούν στα κείμενα της έκδοσης.

Την έρευνα και τα κείμενα υπογράφουν οι: Ιφιγένεια Βογιατζή, Μαρία Γιουρούκου, Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Δήμητρα Κουκίου, Leonora Navari και Γιώργος Τζεδόπουλος.

Η πολυτελής και καλαίσθητη έκδοση Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο – Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπό τόν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary αποτελεί σαφώς τη συμβολή του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ΄21, αλλά και πολύτιμη συνεισφορά στη δεξαμενή των προσωπογραφιών της νεότερης Ελλάδας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+