Τελευταίες Σκέψεις Πριν Το Πάσχα

Στην τελευταία αθηΝΕΑ πριν σας αφήσουμε για λίγες μέρες και σας ευχηθούμε καλό Πάσχα, είχαμε σκοπό να επικεντρωθούμε σε περιεχόμενο εορταστικό και αισιόδοξο. Από τα τραγούδια που μας κρατούν παρέα αυτή τη δύσκολη περίοδο, στη συνταγή για ένα αλλιώτικo τσουρέκι -κατάλληλη για ένα αλλιώτικο Πάσχα-, στα βιβλία που διαβάζουμε και ταξιδεύουν το μυαλό μας, όσο το σώμα μας καλείται να μείνει μέσα. Θέλαμε επίσης να σας μιλήσουμε για το τελευταίο επεισόδιο του Kids Podcast Challenge και τις παιδικές φωνούλες που συνθέτουν αυτό το αθώο και τρυφερό “ημερολόγιο καραντίνας”.

Θα τα βρείτε όλα αυτά παρακάτω, όμως, σ’ έναν κόσμο που μας απέδειξε όλη την προηγούμενη περίοδο πόσο διασυνδεδεμένος είναι, αλλά και πόσο απαραίτητη είναι η ψυχραιμία, η υπευθυνότητα και η παγκόσμια συνεργασία, δυσκολεύομαι να μη μοιραστώ την ανησυχία μου για τη συζήτηση που άνοιξε πάλι χθες σε σχέση με την προέλευση του κορωνοϊού που τόσο έχει διαταράξει τις ζωές μας.

Με την κατάσταση στις ΗΠΑ να παραμένει εκρηκτική, ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφει τα βέλη του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και στην Κίνα. Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει εάν και κατά πόσον ο κορωνοϊός προήλθε “από εργαστήριο” στη Γουχάν, με τον υπουργό Εξωτερικών του να απαιτεί από το Πεκίνο “να ξεκαθαρίσει” τι συνέβη. Και τι πειράζει, θα πουν κάποιοι. Δεν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αλήθεια”;

Θα έρθει η ώρα να αποτιμήσουμε το ρόλο όλων σε αυτή την κρίση – και του ΠΟΥ, και του Πεκίνου αλλά και των άλλων κυβερνήσεων του πλανήτη. Αλλά αυτή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμα. Τώρα είναι η ώρα της ενότητας.

Υπάρχουν όμως τρία ζητήματα εδώ. Πρώτον, ότι η προέλευση του ιού παραμένει ένα μυστήριο που με απόλυτη βεβαιότητα είναι εξαιρετικά πιθανό να μη λυθεί ποτέ – γι’ αυτό και είναι τόσο επικίνδυνο να πυροδοτούμε θεωρίες συνωμοσίας. Δεύτερον, ότι μέχρι στιγμής, όπως είπε μόλις προχθές ο στρατηγός Mark Milley, επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ κατατείνουν στο ότι ο κορωνοϊός μεταδόθηκε από κάποιο ζώο και όχι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Και τρίτον, ότι με βάση τα δεδομένα αυτά, προβληματίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα σενάριο που οι αρχές θεωρούν συγκριτικά απίθανοαναζωπυρώνεται από υπόνοιες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Μπορεί κανείς εύλογα να ασκήσει κριτική απέναντι στο Πεκίνο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση. Όμως, με τα κρούσματα πια να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως, είναι σαφές ότι η πανδημία, έχει προ πολλού ξεφύγει, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Οποιαδήποτε μέτρα και αν υιοθετήσει μια μεμονωμένη χώρα στην οποία ξεσπά μια τέτοια επιδημία, αν δεν έχουμε αναπτύξει μια πραγματικά παγκόσμια απάντηση σε τέτοιου χαρακτήρα απειλές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν απόλυτο αποτέλεσμα.

Η παγκόσμια απάντηση που διαθέτουμε μέχρι στιγμής, με τα σημαντικά της μειονεκτήματα, είναι σε μεγάλο βαθμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το να τον διαβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος και να τον κατηγορεί για μεροληψία υπέρ της Κίνας, αναδεικνύει ακόμα πιο πολύ την τεράστια αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας να προστατευτεί από μια τέτοια απειλή που δε γνωρίζει σύνορα.

Θα έρθει η ώρα να αποτιμήσουμε το ρόλο όλων σε αυτή την κρίση – και του ΠΟΥ, και του Πεκίνου αλλά και των άλλων κυβερνήσεων του πλανήτη. Αλλά αυτή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμα.

Τώρα είναι η ώρα της ενότητας. Καλή Ανάσταση σε όλους!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+