Θάνος Καμπύλης: «Οικονομική Ενίσχυση χωρίς Mentoring δεν έχει Ουσία»

Θάνος Καμπύλης The People’s Trust

Έχει καταντήσει σχεδόν αστείο. Καταφέραμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, να κάνουμε το θέμα των start up ένα ακόμα θέμα κλισέ. Παλιά ήταν της μόδας να είναι κάποιος «επιστήμονας» ή «επιχειρηματίας». Τώρα, όλοι ειναι startupers και «σηκώνουν» χρηματοδότηση, επιθυμώντας να γίνουν… «μονόκεροι», «ρινόκεροι» και άλλα εγκέρατα θηλαστικά.

Στην αθηΝΕΑ, μακριά από τον θόρυβο, πάντα καλύπτουμε υγιείς πρωτοβουλίες που ενισχύουν νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που πραγματικά κομίζουν κάτι καινούργιο και συγχρόνως δείχνουν τον δρόμο για μια ανάπτυξη που ξεκινάει από εμάς και αφορά όλη την κοινωνία. Ο Θάνος Καμπύλης είναι υπεύθυνος επικοινωνίας ενός πολύ σημαντικού οργανισμού, του The People’s Trust, που βοηθά νέους επιχειρηματίες να σταθούν και να διαπρέψουν.

Τι είναι πιο δύσκολο, η δημοσιογραφία ή η επικοινωνία;

Θάνος Καμπύλης The People’s Trust

Συντονισμός ημερίδας του The People’s Trust με θέμα «Μικρές Επιχειρήσεις: Η επόμενη μέρα».

Έχω ασχοληθεί τόσο με την τηλεοπτική και διαδικτυακή δημοσιογραφία, όσο και με την επικοινωνία και το digital marketing και αυτό που διαπιστώνω συχνά είναι ότι καθένα από τα δύο, σε μεγάλο βαθμό, εμπεριέχει το άλλο. Δεν μπορώ να πω ποιο είναι πιο δύσκολο, καθώς και τα δύο απαιτούν πολλές γνώσεις, διαρκή προσπάθεια και διαφορετικά εργαλεία για να τα κατακτήσεις. Προτιμώ να στέκομαι όμως στα κοινά τους στοιχεία. Και αυτά είναι ότι έχουν ως κοινή βάση τη γλώσσα και στην ουσία τους αφορούν τον άνθρωπο και τις ιστορίες του.

Τι είναι το The People’s Trust;

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στον οποίο τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι ως υπεύθυνος επικοινωνίας. Το The People’s Trust υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός, του οποίου σκοπός είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γεννήθηκε μέσα στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το οποίο και είναι ιδρυτικός και βασικός του χρηματοδότης.

Ποια είναι τα κριτήρια που λαμβάνετε υπόψη για να βοηθήσετε μια επιχείρηση;

Αρχικά να πούμε ότι απευθυνόμαστε σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, νεοσύστατες ή υφιστάμενες. Άρα, στο portfolio του οργανισμού θα συναντήσει κάποιος από καφέ, κομμωτήρια και pet shop μέχρι μαθήματα κεραμικής, design ρούχα και start ups. Βασικά κριτήρια για την οικονομική υποστήριξη σε μια επιχείρηση είναι να μας παρουσιαστεί ένα βιώσιμο business plan, μέσα από το οποίο θα πρέπει να δημιουργείται τουλάχιστον μία θέση εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει και τη θέση του ίδιου του αιτούντα, όχι μόνο την πρόσληψη, π.χ., ενός καινούργιου υπαλλήλου.

Από εκεί και πέρα, οι δράσεις του οργανισμού μας καλύπτουν τις περιοχές της Αττικής και της Μακεδονίας, συνεπώς η επιχείρηση θα πρέπει να έχει έδρα σε κάποια από αυτές τις περιοχές. Φυσικά θα πρέπει να πρόκειται για νόμιμη δραστηριότητα, που δεν θα βλάπτει το περιβάλλον, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το ύψος της συνολικής επένδυσης, αλλά και η οικονομική κατάσταση του επιχειρηματία.

«Mέχρι στιγμής έχουμε υποστηρίξει οικονομικά περισσότερες από 480 επιχειρήσεις, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 1.200 νέων θέσεων εργασίας, ενώ συνολικά έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ».

Ποια είναι η διαδικασία;

Οι μικροί επιχειρηματίες που χρειάζονται οικονομική και συμβουλευτική υποστήριξη καταθέτουν μια αίτηση μέσα από τη σελίδα μας και στη συνέχεια κάνουμε ένα πρώτο ραντεβού μαζί τους για να ακούσουμε την επιχειρηματική τους ιδέα. Εφόσον πληρούν τα βασικά μας κριτήρια, τους ζητάμε να επανέλθουν με το business plan τους, το οποίο θα πρέπει εξεταστεί και να κριθεί βιώσιμο. Η επιχειρηματική ιδέα περνάει από μια επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία είτε εγκρίνεται είτε απορρίπτεται. Είναι σημαντικό να πούμε ότι η απόρριψη μιας επιχειρηματικής ιδέας δεν σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να ξανακάνει αίτηση στον οργανισμό. Φυσικά, θα πρέπει να έχει βελτιώσει το business plan του, ειδικά το κομμάτι εξαιτίας του οποίου το απορρίφθηκε. Αιτήσεις γίνονται δεκτές όλη τη χρονιά και όχι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Πόσες εταιρείες έχετε βοηθήσει μέχρι τώρα;

Θάνος Καμπύλης The People’s Trust

Συμμετοχή σε δράση καθαρισμού ρέματος με την ομάδα του The People’s Trust, υπό τη διοργάνωση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Ο οργανισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 και είναι νομίζω άξιο λόγου να πούμε ότι, μέχρι στιγμής, έχουμε υποστηρίξει οικονομικά περισσότερες από 480 επιχειρήσεις στις περιοχές που αναφέραμε, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 1.200 νέων θέσεων εργασίας, ενώ συνολικά έχουμε εκταμιεύσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ. Εξίσου σημαντικό για εμάς είναι ότι σε μια καθημερινότητα αρκετά προβληματική για τις μικρές επιχειρήσεις (οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος), η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών αγγίζει το 93%!

Τι αισθάνεσαι κάθε φορά που μια εταιρεία που βοηθήσατε τα καταφέρνει;

Αρχικά να εξηγήσουμε ότι το να «τα καταφέρνει» μια εταιρεία μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Για μια start up μπορεί να σημαίνει ότι «σήκωσε» εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης και αυτό να είναι ότι «τα κατάφερε». Από την άλλη, για ένα ανθοπώλη, για παράδειγμα, έχει την ίδια αξία ότι η επιχείρησή του παραμένει ανοιχτή μέσα στην κρίση, ότι ο ανθοπώλης ξυπνάει αξημέρωτα για να διαλέξει τα λουλούδια που θέλει και ότι τα πουλάει στους πελάτες του. Αντίστοιχα, για ένα εστιατόριο ή έναν παιδικό σταθμό, μπορεί να είναι δείγμα ότι «τα καταφέρνει» όταν μπορεί να απασχολεί 6 ή 7 υπαλλήλους, να τους πληρώνει στην ώρα τους και να υπάρχει οικονομική υγεία στην επιχείρηση. Όλα αυτά είναι πραγματικά παραδείγματα που έχουμε αντιμετωπίσει, όπως καταλαβαίνετε.

Για καθεμία από αυτές τις επιχειρήσεις που «τα καταφέρνει» με οποιονδήποτε τρόπο είμαι περήφανος και χαρούμενος. Ακούγεται κλισέ, αλλά στο The People’s Trust έχουμε καταφέρει όντως να φτιάξουμε μια «ζεστή» κοινότητα από επιχειρηματίες, με τους οποίους επικοινωνούμε τακτικά και τους υποστηρίζουμε και πέρα από την οικονομική αρωγή που προσφέρουμε, με δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως mentoring, εκπαίδευση και δικτύωση.

Το επιχειρείν ορίζεται περισσότερο από τον χαρακτήρα ή από τα resources;

Ο συνδυασμός και των δύο στοιχείων θα ήταν ιδανικός. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα, θα έλεγα πως ο χαρακτήρας, με μια ευρεία έννοια, παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Ο χαρακτήρας που περιλαμβάνει το πάθος για την επιχειρηματικότητα, το «εγώ θα τα καταφέρω ο κόσμος να χαλάσει», την επιχειρηματική λογική και οξύνοια. Τα resources κάποια στιγμή θα τα βρεις στην πορεία. Το θέμα είναι πώς θα τα χρησιμοποιήσεις.

Θάνος Καμπύλης The People’s Trust

Η ομάδα του The People’s Trust. Aπό αριστερά: Γιάννης Κουρτίδης, business development officer Θεσσαλονίκης, Μαρία Πετροπούλου, business development officer Αθήνας, Δημήτρης Κουλέτσης, head of operations, Αργυρώ Σταματάκη, γραμματέας διεύθυνσης, Θάνος Καμπύλης, υπεύθυνος επικοινωνίας.

Θα σας πω και τι συναντάμε στο The People’s Trust. Ο οργανισμός μας, εκτός από την οικονομική υποστήριξη, προσφέρει, όπως προανέφερα, και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως mentoring και συμβουλευτική καθοδήγηση. Είχαμε πολλούς επιχειρηματίες που, έχοντας λάβει την οικονομική υποστήριξη και στη συνέχεια το mentoring, μας είπαν πως, χωρίς το δεύτερο, δεν θα είχε καμία αξία το πρώτο. Άρα ναι, είναι ευτυχές να υπάρχουν resources, αλλά θα πρέπει να έχεις κάποιο κριτήριο για το πώς να τα αξιοποιήσεις. Και εδώ μπαίνει ο χαρακτήρας και η επιχειρηματική οξύνοια που ανέφερα πιο πάνω.

Τι σου αρέσει πιο πολύ στη δουλειά σου;

Έχοντας αναλάβει το κομμάτι της επικοινωνίας στο The People’s Trust, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώνω κάθε φορά στους επιχειρηματίες που έκαναν αίτηση στον οργανισμό την έγκριση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Εκεί έχω την τύχη να «συναντάω» έναν άγνωστο από την άλλη άκρη του τηλεφώνου σε μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής του. Είσαι εσύ από τη μια πλευρά που καλείς τον επιχειρηματία στο κινητό του και λες «ξέρετε, πριν από λίγο έγινε η επιτροπή αξιολόγησης και αποφασίσαμε να σας υποστηρίξουμε οικονομικά με 10.000 ευρώ». Και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άνθρωποι συγκινούνται, κλαίνε, ουρλιάζουν από χαρά, ή παραμένουν σιωπηλοί για αρκετά λεπτά μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι άκουσαν και στη συνέχεια ζητούν συγγνώμη για το σάστισμά τους. Άρα, νομίζω το ότι ανταμώνω κόσμο πάνω στη χαρά του είναι κάτι που με γεμίζει πολύ.

«Είχαμε πολλούς επιχειρηματίες που, έχοντας λάβει την οικονομική υποστήριξη και στη συνέχεια το mentoring, μας είπαν πως, χωρίς το δεύτερο, δεν θα είχε καμία αξία το πρώτο».

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο;

Ένα από τα μεγάλα μου όνειρα είναι να κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα από την καθημερινότητα και να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, σε μέρη που δεν έχω επισκεφθεί ως σήμερα.

Πώς λέγεται ο σκύλος σου και τι αγαπάς πιο πολύ σε αυτόν;

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχω υιοθετήσει ένα αδέσποτο Επανιέλ Μπρετόν, τη Μαρόν, που στην αγγελία υιοθεσίας την έλεγαν Αντέλ και που η οικογένεια που τη φιλοξενούσε μέχρι να υιοθετηθεί τη φώναζε Κανέλλα. Δεν είχε και πολλή σημασία τελικά το όνομα, καθώς η Μαρόν ή έχει χάσει μέρος της ακοής της ή έχει πολύ ισχυρή προσωπικότητα για να μας ακούσει, όπως είπε και η κτηνίατρος. Ό,τι και να ‘ναι, δεν την εμποδίζει από το να έχει ένα ισορροπημένο χαρακτήρα.

Η Μαρόν, λοιπόν, είναι κυνηγόσκυλο (πουλόσκυλο για τους γνώστες) και αυτό που με ενθουσιάζει είναι ότι από τη μια είναι ένα πολύ ήσυχο σκυλί για διαμέρισμα και από την άλλη, όταν βγαίνει έξω, παραδίνεται στα ένστικτά της και βλέπεις έναν άλλο σκύλο, με τρομερή ενέργεια και δύναμη.

***

Η μυρωδιά καμένου υπάρχει παντού στον άερα. Αναρωτιέμαι πώς κανείς δεν έχει σκεφτεί να επενδύσει στο να γίνει η Ελλάδα κέντρο μελέτης πρόβλεψης πυρκαγιών σε συνεργασία με τα μεγάλα πανεπιστήμιά μας. Πώς δεν ενισχύονται ιδέες και άνθρωποι από όλο τον κόσμο να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα, την οποία μετά θα «δωρίσουμε» σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν λύσεις. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν ιδέες.

Είναι σημαντικό να είμαστε διορατικοί και ευθυγραμμισμένοι με τις πραγματικές ανάγκες. Δεν είναι όλα λεφτά, δόξα και πόζα. Πραγματικά νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι «καινοτομώ με τις ιδέες μου για να μπορέσω να κάνω δουλειά το ταλέντο και το όνειρο, πάντα με άξονα το κοινωνικό καλό».

***

Ο Θάνος Καμπύλης έχει πτυχίο Νομικής Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο στο Δίκαιο των ΜΜΕ, από το Πανεπιστήμιο Paul Cezanne, της Aix-en-Provence στη Γαλλία. Εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ακολούθησε τον κλάδο της δημοσιογραφίας, με πολυετή εμπειρία στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο (Mega Channel, HuffPost Greece κ.ά.). Από το 2017 ασχολείται ενεργά με την Επικοινωνία και το Digital Marketing, εργαζόμενος για την PeopleCert, ως marketing & communications associate. Από τον Ιούλιο του 2019 εργάζεται στο The People’s Trust ως communications manager.

 

Δείτε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Women Do Business: Με Δύναμη από την Κρήτη

Just a Number: Το Νέο Σπίτι των Seniors

The Boardroom: Ένας Ενάρετος Κύκλος διά Χειρός Ντιάνας Μαρκάκη

Δημήτρης Λιτσικάκης: Ο Γητευτής των FinTech Είναι Έλληνας

O Γιώργος Αλοίμονος, με οικογενειακή παράδοση στον Τουρισμό, είναι έμπειρος δημοσιογράφος, στέλεχος επικοινωνίας και food lover. Έχει συνεργαστεί με πολλά ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας, ανταποκριτής και σχολιαστής σε επώνυμα ΜΜΕ ( CNN, Fox, Sky, BBC). Εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής και ασχολείται με τη διεθνή πολιτική ως αναλυτής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+