Θεόδωρος Κουρεντζής + MusicAeterna: Συγκλονιστική Εκτέλεση της «Ενάτης»

Ήταν ξεκάθαρο. To Σαββατόβραδο, ο Θεόδωρος Κουρεντζής και οι μουσικοί του ανέβηκαν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με σκοπό να μας αποπλανήσουν. Αποφασιστικά και ασύστολα. Να μας κάνουν να αφήσουμε πίσω ό,τι ξέραμε για την «Ενάτη Συμφωνία» ξανασυστήνοντάς την με τρόπο συναρπαστικό.

Με αφορμή τα γενέθλιά του (24/2), ο ξεχωριστός αυτός αρχιμουσικός, το ορχηστρικό σύνολο και η xορωδία MusicAeterna ανανέωσαν το ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό με δύο συναυλίες (19-20/2), που, για μια ακόμη φορά, έγιναν sold out μέσα σε λίγες ώρες.

Allegro ma non Τroppo, un Poco Maestoso

Η θρυλική Συμφωνία αρ. 9 (σε ρε ελάσσονα, έργο 125) του Ludwig van Beethoven ξεκινά κάπως παράδοξα: θυμίζει διαδικασία χορδίσματος μουσικών οργάνων που κορυφώνεται απότομα σε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο. Ήδη από τις εναρκτήριες νότες του πρώτου μέρους νιώσαμε μια ιδιαίτερη ενέργεια. Μπροστά μας, ένας αδιαπραγμάτευτος Θεόδωρος Κουρεντζής, που διηύθυνε με σαφήνεια και σιγουριά τους μουσικούς –πολλοί εκ των οποίων έπαιζαν όρθιοι–, και εκείνοι, αφοσιωμένοι, «κρέμονταν» από κάθε κίνηση, έκφραση ή βλέμμα του. Μαζί τους κι εμείς.

Molto Vivace

Το δεύτερο μέρος –προσωπικά all time αγαπημένο– δεν ήθελα να τελειώσει ποτέ! Το έχω ακούσει τόσες φορές που πίστευα πως το γνώριζα καλά. Όμως, στον απόηχο της τελευταίας νότας στράφηκα έκπληκτη στην παρέα μου λέγοντας «Τι έγινε τώρα; Τι ακούσαμε;». Εναλλακτικά, καινούργια φρασαρίσματα, νέα μουσικά σχήματα, τολμηροί τονισμοί, αιφνιδίασαν τα αφτιά και το μυαλό, προκαλώντας τη φαντασία να στήσει άλλες εικόνες και διαφορετικές ιστορίες.

Ο Κουρεντζής όχι μόνο με πείθει, αλλά και μου ταιριάζει. Προκαλεί το μουσικό μου αισθητήριο δημιουργώντας νέες διαστάσεις στα μουσικά έργα. Ανοίγει παράθυρα, προτείνει διαδρομές, γκρεμίζει, στήνει, κρατά ζωντανή την τέχνη του και την εξελίσσει. Διευθύνει με όλο του το είναι. Βιώνει τη μουσική στο πετσί του. Εμπνέει!

Adagio Molto e Cantabile

Στο τρίτο μέρος, συγχώρεσέ με αγαπητέ Ludwig, συνήθως βαριέμαι λιγάκι. Αυτήν τη φορά όμως όχι. Απόλαυσα κάθε λεπτό. Κύλησε ήρεμα, τρυφερά, λυρικά, σαν περίπατος στην εξοχή. Σε απάτητα μονοπάτια με ανοιχτό ορίζοντα. Ιδανική προετοιμασία για το συγκλονιστικό φινάλε.

Presto – Allegro Assai

Στο τέταρτο μέρος συμβαίνει το εξής υπέροχο: ο Beethoven επανέρχεται σε μουσικά θέματα των προηγούμενων μερών. Σαν να παλεύει με τη σύνθεσή του. Αναζητά πώς στο καλό θα την ολοκληρώσει. Πώς θα καταφέρει να δαμάσει το θηρίο που δημιούργησε. Δοκιμάζει με το καλό, μετά με το άγριο. Τίποτα. Η μάχη μοιάζει άνιση. Μέχρι που ακούγεται ταπεινά ένα τσέλο. Στη συγκινητική προσέγγιση του Κουρεντζή, στο πιο ψιθυριστό pianississimo που έχω ακούσει ποτέ. Μια μαγική, συνωμοτική στιγμή που κρατήσαμε την ανάσα, ώστε να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε τη μικρή, απλή μελωδία –το θέμα της «Ωδής στη Χαρά»– που έμοιαζε να έρχεται από κάπου μακριά και βαθιά σαν προσευχή.

Αυτό ήταν. Το αγαπημένο μοτίβο μοιράστηκε σε μεγαλύτερες ομάδες οργάνων, σε φωνές και ηχοχρώματα. Τράνεψε. Οι στίχοι του Friedrich Schiller ζωντάνεψαν στον χώρο. Ο ψίθυρος έγινε αεράκι και μετά σίφουνας που παρέσυρε τα πάντα και τους πάντες. Χορωδοί, μουσικοί, σολίστ, μαέστρος και κοινό σε έκσταση! Ούτε χώρος ούτε χρόνος. Μόνο συγκίνηση. Μια άνευ όρων παράδοση στην ασυγκράτητη, σαρωτική, λυτρωτική δύναμη της μουσικής.

In Currentzis We Trust

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, που τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στη Ρωσία, συγκαταλέγεται στους τολμηρούς μαέστρους. Δεν αρκείται στο ασφαλές, το συμβατικό, το κατοχυρωμένο. Ακούει, κατανοεί, ερμηνεύει και μεταδίδει τη μουσική με τρόπο εντελώς προσωπικό, και το υποστηρίζει παθιασμένα. Προσωπικά όχι μόνο με πείθει, αλλά και μου ταιριάζει. Προκαλεί το μουσικό μου αισθητήριο δημιουργώντας νέες διαστάσεις στα μουσικά έργα. Ανοίγει παράθυρα, προτείνει διαδρομές, γκρεμίζει, στήνει, κρατά ζωντανή την τέχνη του και την εξελίσσει. Διευθύνει με όλο του το είναι. Βιώνει τη μουσική στο πετσί του. Εμπνέει!

Δεν είναι τυχαίο πως η ορχήστρα και η χορωδία που καθοδηγεί αποτελούνται από κορυφαίους μουσικούς που τον εμπιστεύονται και τον ακολουθούν πιστά. Σφιχτοδεμένα, δουλεμένα, αψεγάδιστα μουσικά σύνολα με στιβαρό ήχο, άποψη και συναίσθημα, που μαζί του χαίρονται να αντιμετωπίζουν κάθε μουσικό έργο σαν πρόσκληση σε νέους «τόπους» που περιμένουν να ανακαλυφθούν.

Δεν θυμάμαι να έχω χειροκροτήσει τόση ώρα, τόσο θερμά και με τόση συγκίνηση σε κάποια άλλη συναυλία κλασικής μουσικής. Για λίγα λεπτά ήμασταν σιωπηλοί, ανίκανοι να εκφράσουμε με άλλο τρόπο αυτό που βιώσαμε. Μόνο κοιταζόμασταν με νόημα: είχαμε γίνει κοινωνοί μιας εμβληματικής, συναυλιακής εμπειρίας. Μιας ιερής γιορτής της μουσικής και της ζωής.

Και σε Live Streaming

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η MusicAeterna, σε συνεργασία με τo ARTE, την Unitel και το ZDF, εξασφάλισαν τη μετάδοση σε streaming στις 24 Φεβρουαρίου –ημέρα γενεθλίων του πολυβραβευμένου Θεόδωρου Κουρεντζή– της «Ενάτης Συμφωνίας» που παρουσιάστηκε ζωντανά στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης από τις ιστοσελίδες του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE Concert.

Έτσι, όσοι δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν εισιτήριο για τις δύο sold out εμφανίσεις του διεθνώς περιζήτητου αρχιμουσικού στην Αθήνα έχουν τώρα την ευκαιρία να απολαύσουν online τη συναρπαστική ερμηνεία του, σε μια μαγνητοσκόπηση που θα διατίθεται δωρεάν στους διαδικτυακούς θεατές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, για 90 ημέρες μετά την ψηφιακή της πρεμιέρα.

Επίσης, η μαγική ερμηνεία της «Ενάτης Συμφωνίας»  από την Ορχήστρα και Χορωδία MusicAeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή, αλλά και τους σολίστ Birgitte Christensen (σοπράνο), Sophie Harmsen (άλτο), Benjamin Bruns (τενόρος) και Johannes Kammler (μπάσος), θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει από τη Sony Classical, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας ήρθε στην Αθήνα ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Δωρεάν streaming: Η συναυλία στο Μέγαρο.
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, 22:00
Διαθέσιμο μέχρι 20/5/2022, ΕΔΩ.

To άρθρο της Μαρίας Σπανουδάκη δημοσιεύθηκε στις 20/2/2022 στο deBόp.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ludwig Van Beethoven: Το Μεγαλείο της «Ενάτης Συμφωνίας»

Η Μαριανίνα Κριεζή Πέταξε σαν Χρυσαλιφούρφουρο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+