Θοδωρής Τσικρικώνης: «Ο Χρόνος θα Δείξει αν τα Οrange Κρασιά Είναι Τάση που Ήρθε για να Μείνει»

O ψηλός άντρας κοιτάζει μια χαμηλά στη γη και μια, αμέσως μετά, ψηλά στον ουρανό. Ξέρει ότι η φύση είναι σύμμαχός του σε όσα ονειρεύεται. Ζει σε ένα μικρό χωριό, μέσα στους αμπελώνες, όμως την προσέγγισή του χαρακτηρίζει ο κοσμοπολιτισμός. Λίγα πράγματα άλλαξαν στη ζωή της οικογένειάς του τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά ο Θοδωρής Τσικρικώνης κάθε φορά βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ξεπερνώντας τον εαυτό του.


Εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει από πολλούς συναδέλφους του οινοποιούς είναι η συνεχής εγρήγορση και διάθεση για έρευνα. Αναζητά νέες μεθόδους, εναλλακτικές προσεγγίσεις, υιοθετεί νέους τρόπους προβολής και δημοσιότητας με επαγγελματική συνέπεια, πεπεισμένος πως είναι τόσο απαραίτητοι όσο και το καλό κρασί μέσα στις φιάλες του.

Μετά το Ροζακί, ποικιλία που εκείνος ανέδειξε, έπειτα από τις προτάσεις του με το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο, καθώς και τη δημιουργία ενός επισκέψιμου οινοποιείου, που σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του, ο Θοδωρής Τσικρικώνης δοκιμάζεται και στην κατηγορία των orange, μια κατηγορία κρασιού που συγκινεί ιδιαίτερα τους νέους, με τους οποίους ευελπιστεί να συμπορευτεί και στα επόμενα βήματά του μελλοντικά.

Η βάση του είναι η Καβάλα, όμως πεδίο αναζήτησής του είναι όλη η Ελλάδα. Γιατί πιστεύει στις συνεργασίες και στους ανθρώπους που του δίνουν ευκαιρίες για να γίνεται καλύτερος.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός orange κρασιού;

Όταν μιλάμε για ένα orange κρασί συνήθως περιμένουμε στοιχεία οξειδωτικού χαρακτήρα, με αρώματα, γεύση και επίγευση σε προχωρημένο επίπεδο έντασης. Υπάρχουν όμως και κρασιά τα οποία έχουν οινοποιηθεί με τη μέθοδο orange, τα οποία έχουν κρατήσει όλα τα πρωτογενή στοιχεία της ποικιλίας και στα οποία το οξυγόνο δεν έχει επιδράσει αρνητικά, είτε λόγω μιας πολύ προσεκτικής οινοποίησης είτε λόγω της ποικιλίας που ενδείκνυται για την παραγωγή ενός τέτοιου κρασιού. Το κρασί χαρακτηρίζεται ως orange όχι λόγω της οξείδωσης που έχει επέλθει, αλλά λόγω της επαφής του χυμού με τη φλούδα του σταφυλιού.

«Ιστορικά, τα orange κρασιά χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. στην περιοχή του Καυκάσου, στη σημερινή Γεωργία».

Μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τις απαρχές της παραγωγής orange κρασιών;

Ιστορικά, τα orange κρασιά χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. στην περιοχή του Καυκάσου, στη σημερινή Γεωργία. Επίσης, το βρίσκουμε σε ιστορικές αναφορές στην αρχαία Ρώμη και τη Σλοβενία. Ο όρος orange, βέβαια, επινοήθηκε στις μέρες μας, το 2004, από τον David Harvey του βρετανικού εισαγωγέα κρασιού Raeburn Fine Wines.

Είναι μια καινούργια μόδα τα orange κρασιά;

Είναι σίγουρα μια πολύ καινούργια τάση για την ελληνική αγορά. Ίσως στην αγορά του εξωτερικού να έκανε την εμφάνισή της κάποια χρόνια πριν, σίγουρα όμως είναι κάτι νέο και σε πολύ πρώιμο στάδιο, το οποίο εξελίσσεται από όλες τις πλευρές. Είτε από την πλευρά των παραγωγών, καθώς παράγουν όλο και περισσότεροι orange κρασιά, είτε από την πλευρά των καταναλωτών, που αναζητούν το καινούργιο και διαφορετικό.

Όπως και να ’χει, ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για μόδα που έρχεται και φεύγει ή για τάση που ήρθε για να μείνει.

To Κτήμα Τσικρικώνη έχει το δικό του οrange και μάλιστα από αμφορέα και από την ιδιαίτερη ποικιλία Ροζακί. Mιλήστε μας για την ποικιλία αυτή, αλλά και για το πώς εκφράζεται μέσα από την orange οινοποίησή της.

Το Ροζακί Οrange Amphora είναι η νεότερη ετικέτα του κτήματός μας. Για πρώτη φορά θα κάνει την εμφάνισή της με τον τρύγο του 2022. Το κρασί τρυγήθηκε και αποθηκεύτηκε με τα στέμφυλα στον αμφορέα στις 10 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023.

Η οινοποίηση γίνεται με αυτόχθονες ζύμες και αυθόρμητα και στο κρασί δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους οινολογικό υλικό. Γίνεται πολύ προσεγμένη οινοποίηση, όχι οξειδωτική, με σκοπό τη διατήρηση των πρωτογενών και δευτερογενών στοιχείων της ποικιλίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστο και ιδιαίτερο κρασί με βαθύ χρυσαφί χρώμα, αρώματα φρούτων, όπως λευκά κεράσια και μήλο, ανθικά αλλά και πιπεράτα στοιχεία και βότανα. Γεμάτο στο στόμα, με
τα αρώματα της μύτης να ακολουθούνται, καθώς και ορυκτά στοιχεία. Καλή μακρά επίγευση που δένει με τα προηγούμενα στοιχεία.

Το Ροζακί ως ποικιλία φαίνεται να είναι πολυδυναμική και εύπλαστη, καθώς προσαρμόζεται σε όλες τις διαφορετικές οινοποιήσεις που έχουμε δοκιμάσει χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του. Από το οινοποιείο μας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τρεις διαφορετικές ετικέτες Ροζακί, ενώ δύο ακόμη πειραματικές οινοποιήσεις ετοιμάζονται να εμπλουτίσουν την οικογένεια των κρασιών μας τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, οι τρεις ετικέτες είναι οι εξής:

• Ροζακί Παλιά Κλήματα: Ζύμωση σε δεξαμενή με αυτόχθονες ζύμες ήπιας οινοποίησης.
• Ροζακί Οak Ferment: Ζύμωση σε δρύινα βαρέλια με αυτόχθονες ζύμες ήπιας οινοποίησης.
• Ροζακί Orange Amphora: Ζύμωση σε αμφορέα, «φυσικός οίνος».

Και τα πειραματικά:
• Ροζακί Pét-Nat: Αυτόχθονες ζύμες ήπιας οινοποίησης.
• Ροζακί σε Aυγό: Ζύμωση σε τσιμεντένια δεξαμενή με αυτόχθονες ζύμες ήπιας οινοποίησης.

«Όλα τα κρασιά, κατά τη γνώμη μου, είναι φυσικά. Εσφαλμένα έχει συνδεθεί ο όρος με τα orange κρασιά. Μπορεί ένα κρασί να χαρακτηριστεί ήπιας οινοποίησης ή τεχνολογικό, αλλά και τα δύο είναι φυσικά».

Τα «φυσικά κρασιά» έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ευσταθεί, τελικά, αυτός ο όρος;

Όλα τα κρασιά, κατά τη γνώμη μου, είναι φυσικά. Εσφαλμένα έχει συνδεθεί ο όρος με τα orange κρασιά. Μπορεί ένα κρασί να χαρακτηριστεί ήπιας οινοποίησης ή τεχνολογικό, αλλά και τα δύο είναι φυσικά. Νομίζω όμως ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε καθαρά ως εργαλείο marketing, για να μπορέσει να διεισδύσει η νέα τάση των orange στην αγορά. Θεμιτό ή μη, σωστό ή λάθος, ο χρόνος θα το δείξει.

Προσωπικά, δεν θα το θεωρούσα λάθος αν ένας παραγωγός που χρησιμοποιεί μέσα για την προστασία από την οξείδωση ή για τη διαύγαση ενός κρασιού, χρησιμοποιήσει τον όρο φυσικό. Μπορεί τα μέσα αυτά να είναι φυσικά, όπως ένα ορυκτό ή μια φυτική πρώτη ύλη. Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της Ρετσίνας, από τα αρχαιότερα ελληνικά κρασιά στα οποία χρησιμοποιήθηκε η ρητίνη του πεύκου ως μέσο προστασίας από οξειδώσεις. Μπορεί να πει κανείς ότι το κρασί εκείνο της αρχαιότητας δεν ήταν φυσικό; Τροφή για σκέψη, λοιπόν!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Gastronomy Tours | Πρωτοποριακή Εφαρμογή για τον Γαστρονομικό Τουρισμό

Σοφία Ζαχαράκη | «Η Ελλάδα ας Γίνει Τουριστικός Προορισμός 365 Ημέρες τον Χρόνο»

Αφιέρωμα στις Εταιρείες Catering στην Ελλάδα | Εταιρεία Γευσήνους

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+