Στο Οινοποιείο Τσικρικώνη, η οικογενειακή παράδοση της παραγωγής ποιοτικού κρασιού, με σύμμαχο την εξαιρετική γεωμορφολογία της περιοχής στο Μυρτόφυτο Καβάλας, συνεχίζεται.
Αυτό που κάνει το οινοποιείο ξεχωριστό είναι το πόσο αρμονικά δένει τη μακρόχρονη ιστορία του πατροπαράδοτου τρόπου παρασκευής κρασιού με την καινοτομία και τις νέες μεθόδους που φέρνει η νέα γενιά. Αυτή η επιτυχία έχει την υπογραφή του Θοδωρή Τσικρικώνη, εκπροσώπου της νέας γενιάς της οικογένειας, που έχει αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης.
Με σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στη Γεωπονία και την Οινολογία, ο Θοδωρής έχει μπει δυναμικά στον κόσμο του κρασιού και μας εντυπωσιάζει με τις πειραματικές ποικιλίες, που ήδη έχουν βρει με επιτυχία τον στόχο τους στο κοινό. «Μεγάλο μας ατού είναι η γεωμορφολογία της περιοχής. Όλη μας η δουλειά στηρίζεται σε αυτό», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Αμπελώνας
Πράγματι, ο αμπελώνας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη σκιά του όρους Συμβόλου, ευεργετείται τόσο από το ορεινό κλίμα όσο και από την κατάλληλη υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα, στοιχεία που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργειά του. Οι αμπελώνες Τσικρικώνη φιλοξενούν τις ελληνικές ποικιλίες Ροζακί Καβάλας και Ασύρτικο, αλλά και τις ξένες Sauvignon Blanc και Merlot.
Όπως επισήμανε ο ταλαντούχος οινοποιός, το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης στηρίζεται στα λευκά και τα ροζέ κρασιά, έναντι των ερυθρών, σε ποσοστό περίπου 80%-20%. Το «8», η πρώτη προσωπική δημιουργία του Θοδωρή, είναι ένα απολαυστικό χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. «Το ονόμασα 8 γιατί ήταν η 8η οινοποίηση της οικογένειας, ενώ το 8 είναι και ένας συμβολικός αριθμός για μένα: το Θ, το γράμμα του ονόματός μου, είναι το 8ο της αλφαβήτου». Δική του έμπνευση ήταν και το όνομα του κρασιού Γηοίνος, ουσιαστικά η ναυαρχίδα τότε της οινοποιίας, που πήρε το σημερινό του όνομα το 2006.
«Και εγώ και η αδερφή μου μεγαλώσαμε μέσα στον κόσμο του κρασιού και μάθαμε να το αγαπάμε. Γι’ αυτό τον λόγο, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, θέλησα να επιστρέψω και να εισαγάγω τις καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας κρασιού στον ελληνική αμπελώνα», αναφέρει με έμφαση.
Οι Ποικιλίες
Ροζακί: Από τις πρώτες επιτυχημένες πειραματικές οινοποιήσεις του Θοδωρή είναι το Ροζακί Καβάλας. Με την καθοδήγησή του, η ποικιλία Ροζακί οινοποιείται πειραματικά για πρώτη φορά και εμφιαλώνεται σε παγκόσμια πρώτη. Το Ροζακί, λόγω της φύσης της ρώγας του, είναι ένα από τα δυσκολότερα σταφύλια για οινοποίηση. Έχει μια απρόσμενα λιπαρή και απίθανα νόστιμη αίσθηση στο στόμα, ενώ συνδυάζεται μοναδικά με θαλασσινά και πουλερικά.
Ασύρτικο: Ιδιαίτερη θέση στην Οινοποιία Τσικρικώνη έχει και το Ασύρτικο, το οποίο έχει εγκλιματιστεί πλήρως στο terroir της περιοχής. Προέρχεται από τον αμπελώνα «Ασβεσταριά», με έδαφος από καθαρό ασβεστόλιθο, εξού και το όνομά του, και αναδίδει απίθανα αρώματα πράσινων φρούτων, ενώ η επίγευσή του είναι μαγικά ορυκτή, λεμονάτη και μπαχαρένια. Ο συνδυασμός της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια της ημέρας, του ορεινού ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας και του υπεδάφους συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα για την ανάπτυξη του Ασύρτικου.
Μαλαγουζιά: Στον ίδιο αμπελώνα μεγαλώνει και η Μαλαγουζιά Single Vineyard, που αναδίδει ποιοτικά αρώματα κρέμας λεμονιού, lemon curd, λευκών λουλουδιών και μπαχαριών, ενώ στο στόμα εκφράζεται μέσα από το μπαχαρένιο κρεμώδες ανθικό φρούτο και τη ζωηρή οξύτητα, η οποία ανιχνεύει βοτανικά και ορυκτά στοιχεία.
Ξινόμαυρο: Η νεότερη προσθήκη στο «τραπέζι» των οινολογικών πειραματισμών της οικογένειας Τσικρικώνη αφορά την ποικιλία Ξινόμαυρο, που προέρχεται από έναν αμπελώνα στους πρόποδες του όρους Παγγαίου. Ένα κρασί μέτριο σομόν στην όψη, που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία μετά την πρώτη του πειραματική οινοποίηση το 2016. Στο Ξινόμαυρο χρησιμοποιείται η μέθοδος της εκχύλισης, κατά την οποία ο σταφυλοπολτός οδηγείται στους οινοποιητές και σε μικρό χρονικό διάστημα, 6-8 ωρών, απομακρύνεται ποσοστό του χυμού. Στη συνέχεια οδηγείται σε ξεχωριστή δεξαμενή, προκειμένου να ξεκινήσει τη ζύμωσή του εκεί. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα κρασί γεμάτο στο στόμα, με λουλουδάτα, μπαχαρένια αρώματα.
Επίσκεψη στα Κτήματα
Η παραγωγή εξαιρετικού κρασιού δεν είναι όμως το μόνο που προσφέρει η οικογένεια Τσικρικώνη στους λάτρεις του οίνου. Η επίσκεψη στους χώρους του Κτήματος Τσικρικώνη, που συνοδεύεται φυσικά από γευσιγνωσία, έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό. Το γραφικό κτήμα, όπως και η ξενάγηση από εξειδικευμένο προσωπικό στους χώρους του, είναι ελκυστικά όχι απλώς για τους οινόφιλους, αλλά για οποιονδήποτε θέλει να βιώσει την εμπειρία της παρασκευής του κρασιού από ανθρώπους που όχι μόνο το γνωρίζουν, αλλά και το αγαπούν.
Εκτός από την απλή δοκιμή, ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει και στον τρύγο ή σε άλλες δουλειές του οινοποιείου, ενώ δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενηθεί στον παραδοσιακό ξενώνα της οικογένειας. Ο ξενώνας, που εγκαινιάστηκε το 2014, προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος και είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια γαλήνια διαμονή στην περιοχή του Μυρτόφυτου.
«Ο τουρισμός δέχτηκε μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το καλοκαίρι τα πράγματα θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση», σχολιάζει ο Θοδωρής.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να κλείσει το άρθρο χωρίς μια αναφορά στο αποστακτήριο της οικογένειας. Ο πατέρας του Θοδωρή, ο Στάθης Τσικρικώνης, ο οποίος διατηρεί ακόμα τον συμβουλευτικό ρόλο του στην επιχείρηση, ήταν από τους πρώτους Έλληνες που παλαίωσαν τσίπουρο. Πλέον, η οικογένεια Τσικρικώνη βρίσκεται στον χώρο του τσίπουρου για πάνω από μισό αιώνα.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Wine Tasting στο Οινοποιείο Σκούρας: Κάθε Γουλιά και μια Ιστορία
Χρυσό Βραβείο για το Κτήμα Κοκοτού στα Harpers Design Awards 2021