Θρησκεία και Πανδημία Στην Ελληνική Κοινωνία

Θρησκεία

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η ελληνική κοινωνία δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό της, σε αναμονή των εμβολίων. Το βιβλίο “Θρησκεία και Πανδημία στην Ελληνική Κοινωνία” του Αλέξανδρου Σακελλαρίου εκδόθηκε το Δεκέμβριο καλύπτοντας το κενό στο ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας εν μέσω υγειονομικής κρίσης, με πολλαπλές αναφορές στην ευρύτερη σύμπλευσή τους στο παρελθόν και πιθανότατα στο μέλλον.

Η βασανιστική άνοιξη του 2020 ανάγκασε την ελληνική κοινωνία να “ανεχθεί” για πρώτη φορά να γιορτάσει τη σημαντική θρησκευτική εορτή του Πάσχα στο σπίτι της, χωρίς ταξίδια, συνεστιάσεις και εκκλησιασμό. Η χρονιά πέρασε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μας βρήκε στις γιορτές των Χριστουγέννων όπου και πάλι επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Η Στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας

Η Ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις ζήτησε, απαίτησε αν θέλετε, να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο. Οι πολιτικοί μας, αλλά και οι επιστήμονες που έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ, δεν είχαν ποτέ ένα συντονισμένο λόγο για τους κινδύνους στους οποίους εξέθετε η Ιεραρχία τους πιστούς, ούτε κατάφεραν να αποτρέψουν την εκκλησία από το να ζητάει ειδική μεταχείριση.

Θρησκεία και Πανδημία

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ιερείς της Ορθόδοξης εκκλησίας αρνήθηκαν την ύπαρξη του κορωνοϊού ή επέμεναν ότι δεν είναι μεταδοτικός, χωρίς κανένα στοιχείο, επικαλούμενοι τη μεταφυσική. Οποιοσδήποτε στεκόταν απέναντι στις απόψεις αυτές, λοιδορήθηκε ως πολέμιος της εκκλησίας, ενώ για να μεταπειστούν οι επικεφαλής της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συναντήσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και άλλους φορείς.

Ο Ρόλος του Ερευνητή

Ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου, κάτοχος διδακτορικού, ερευνητής σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων και διδάσκων στο ΕΑΠ, μελέτησε για μήνες τον τρόπο δράσης της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδας και κατέγραψε σε ένα δοκίμιο 180 σελίδων το ιστορικό της σχέσης της επικρατούσας θρησκείας με την πολιτεία, εν μέσω πανδημίας.

Η έκδοση του βιβλίου από τις Εκδόσεις iWrite συνέπεσε με την έξαρση του δεύτερου κύματος και αποτελεί μια μικρή νίκη για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας ότι ένας ερευνητής κατόρθωσε να μαζέψει το άφθονο υλικό, να το φιλτράρει και να γράψει με λόγο βατό, συγκεκριμένα παραδείγματα και συμπυκνωμένα νοήματα.

Η, επί χρόνια, ενασχόληση του Σακελλαρίου με το αντικείμενο της Κοινωνιολογίας της θρησκείας βοήθησε πρωτίστως τον ίδιο να γράψει ένα επιστημονικό δοκίμιο με όπλο του τον ορθολογισμό, απέναντι στις δοξασίες και στον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο λόγο του ιερατείου της Ορθόδοξης εκκλησίας, που όπως όλοι γνωρίζουμε έχασε μέλη του, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ασθένησε.

Δευτερευόντως, βοηθάει τον αναγνώστη να έχει ένα χρονολόγιο της σχέσης Πολιτείας-Εκκλησίας εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, με τον συγγραφέα να μην παραλείπει να αναδείξει την πολιτική στάση της Ορθόδοξης εκκλησία της Ελλάδας απέναντι στις απαιτήσεις της Πολιτείας και όχι συντασσόμενη με αυτές.

Ξεκάθαρα, η Ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας τήρησε στάση ανυπακοής, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες χαλιναγώγησης του κορωνοϊού, θέτοντας και ζητήματα πρωτείων, κάτι που αναδεικνύεται στο βιβλίο από τα πολλαπλά παραδείγματα.

Τροφή για Σκέψη

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλαπλά και ουσιαστικά. Ο Έλληνας ή και αλλοδαπός που ζει στην Ελλάδα είναι πρώτα πολίτης ή “οφείλει” να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος; Τηρεί τους νόμους της πολιτείας ή τους νόμους μιας θρησκείας, ακόμα και αν αυτή είναι συνταγματικά η επικρατούσα; Τα όρια της θρησκευτικής ελευθερίας είναι υπαρκτά;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάει με εμφατικό τρόπο το πιο επίκαιρο βιβλίο της περιόδου, εφόσον ασχολείστε με την πολιτική, τη θρησκεία και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Διαβάστε παρόμοια άρθρα εδώ:

Νέοι Τίτλοι Βιβλίων από τις Εκδόσεις Ίκαρος

4 Βιβλία για τις Κρύες Μέρες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+