Το Πρώτο Greek Wine Report από τον Γιάννη Καρακάση MW

O Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, μετά το βιβλίο του «The Wines of Santorini», το οποίο ήταν υποψήφιο για τα André Simon Awards, καταγράφει στο online ετήσιο report Greek Wine Explained 2024 όλα τα νέα και τις εξελίξεις από τον χώρο του ελληνικού κρασιού.

Με το Greek Wine Explained 2024 – In depth Assyrtiko, Mavrodaphne & Aigialeia, o Γιάννης Καρακάσης MW, μαζί με την Ευμορφία Κωστάκη ως συνεργάτη (σπουδάστρια στο Ινστιτούτο των Masters of Wine), επιδιώκει να δώσει όλη την πληροφορία για την τρέχουσα θέση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια σκηνή και μαζί πολλές προτάσεις οινοποιείων και κρασιών. Το Report έχει 116 σελίδες και χωρίζεται σε δύο ενότητες, ενώ είναι γραμμένο στα αγγλικά, ώστε η γλώσσα να μην αποτελεί εμπόδιο στο οινόφιλο κοινό διεθνώς.

Στην ενότητα Greek Wine Explained περιλαμβάνονται νέα και εξελίξεις του ελληνικού κρασιού από τη χρονιά που μας πέρασε, αφιέρωμα στις προκλήσεις των αμπελώνων από παλαιά κλήματα, ανασκόπηση της αμπελουργικής χρονιάς του 2023, συνέντευξη με τον Νίκο Καρατζά, έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες οινοποιούς, καθώς και λίστες νέων αλλά και ανερχόμενων οινοποιείων, value for money προτάσεις, καθώς και κρασιά που δεν πρέπει να χάσετε.

Στην ενότητα In Depth αναλύονται σε βάθος το Ασύρτικο, η Μαυροδάφνη και η ζώνη της Αιγιαλείας – τα θέματα θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Στο τελευταίο κεφάλαιο υπάρχουν πληροφορίες για όλες τις ελληνικές ποικιλίες, όπως τις αναφέρει πλέον ο εθνικός κατάλογος και εμπλουτίζεται χρόνο με τον χρόνο.

Ο Γιάννης Καρακάσης MW σημειώνει: «Αναδυόμενο από τα γοητευτικά βάθη των υπόγειων ταβερνών στα εκθαμβωτικά ύψη των εστιατορίων με αστέρια Michelin και περνώντας από τις οξειδωμένες Ρετσίνες του παρελθόντος στα εξαιρετικά κρασιά της σημερινής εποχής, το ταξίδι του ελληνικού κρασιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες θυμίζει τα νικηφόρα άλματα ενός Ολυμπιονίκη, παρόμοια με τα απίστευτα άλματα του Μιλτιάδη Τεντόγλου. Πιστό στη φύση όλων των εξαιρετικών προσπαθειών, το μονοπάτι ήταν αναμφισβήτητα ανηφορικό, αλλά το όνειρο να κατακτηθεί μια εξέχουσα θέση στη διεθνή σκηνή φαίνεται τώρα πιο υλοποιήσιμο από ποτέ.

Το ελληνικό κρασί, κάποτε αφηγητής παραδόσεων, έχει εξελιχθεί σε δημιουργό προτύπων και πηγή έμπνευσης. Γιορτάζουμε αυτή τη μεταμόρφωση με το να μοιραστούμε όλα όσα πρέπει να  γνωρίζει κανείς για το ελληνικό κρασί. Eίμαι συνεπαρμένος για αυτό το πρώτο Greek Wine Report, που δίνει το στίγμα του πού βρίσκεται το ελληνικό κρασί σήμερα και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει. Ένας τέτοιος συνοπτικός οδηγός 25.000 λέξεων απαιτεί πολύ κόπο και αφοσίωση στη λεπτομέρεια, κάτι που ενθουσιάζει τόσο εμένα όσο και την Ευμορφία Κωστάκη, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο πρώτο αυτό Report».

***
Ο Γιάννης Καρακάσης έγινε Master of Wine το 2015. Το blog του –www.karakasis.mw– έχει συμβάλει στην δημοφιλία του ελληνικού κρασιού παγκοσμίως. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Τα Φυσικά Κρασιά στην Ελλάδα», το οποίο κυκλοφόρησε το 2018, και «The Wines of Santorini». Είναι σύμβουλος οίνου σε ομίλους ξενοδοχείων και εστιατορίων και συνιδρυτής της σχολής First Growth Wine School στην Κύπρο, APP του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού παγκοσμίως WSET. Είναι επίσης ιδρυτής της  καινοτόμας πλατφόρμας 50 Great Greek Wines, που ταξιδεύει το ελληνικό κρασί στον κόσμο.

Το e-book διατίθεται για αγορά online εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

ΣΜΟΕ | Οι Μικροί Οινοποιοί Φέρνουν Όλη την Ελλάδα στην Τεχνόπολη

Virtual Wineries στην Ελλάδα: Έχει… NOEMA

E-Book Carpe Vinum | 11ο Τεύχος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+