Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες ετοιμάζεται για τη δεύτερη έκδοσή του και μας προσκαλεί σε ένα τετραήμερο γεμάτο καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η αγαπημένη περιοχή μεταμορφώνεται μέσα από τον πολιτισμό και μας προσκαλεί να τη δούμε με διαφορετικό βλέμμα.
Συναυλίες με τη διεθνούς φήμης μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη, αλλά και με την αγαπημένη ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου, δύο προβολές ταινιών animation για όλη την οικογένεια, τρεις εικαστικές εκθέσεις, πέντε εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλους, ανοιχτές συζητήσεις στο Aristonautes Lab και θεματική βραδιά ποίησης συγκροτούν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που για ακόμη μία χρονιά κινείται στους άξονες της αειφορίας, της τέχνης και της συνύπαρξης.
Η φετινή θεματική, που διατρέχει όλες τις δράσεις, έχει τίτλο «Με το Βλέμμα του Θεατή», θέτοντας στο επίκεντρο τον ρόλο του κοινού, του αποδέκτη της τέχνης. Η διάρκεια του φεστιβάλ θα είναι και πάλι τετραήμερη, από τις 6 έως και τις 9 Ιουλίου 2023.
Το Φεστιβάλ Αριστοναύτες αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης» και το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο και υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ.
Πρόκειται για ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που, μετά την πολύ επιτυχημένη του έναρξη το περσινό καλοκαίρι, συνεχίζει να διεκδικεί τη θέση του δυναμικά στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, χάρη στις πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις του. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις συνδυάζουν δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώ οι δράσεις απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου, που ξαναζούν την περιοχή τους μέσα από την τέχνη. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν λιγότερο γνωστές ομορφιές του Δήμου, αλλά και το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρό της.
Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε «διαδικτυακά» με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάση Σιώτο, με την Ελίνα Μενούνου, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής-Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού, και τον Ιωάννη Σκέρο, πρόεδρο ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης», οι οποίοι… μας έπεισαν να πάμε μια βόλτα στην όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Πελοποννήσου.
Δήμαρχε, λίγο πριν από το δεύτερο Φεστιβάλ Αριστοναύτες, το πρόγραμμα και πάλι έχει μια ξεχωριστή ποικιλία που μπορεί να ικανοποιήσει τις διαφορετικές ανάγκες των θεατών. Είναι μια «συνταγή» που δούλεψε πέρσι; Κάνατε κάποιες προσαρμογές το 2023;
Β.Σ.: Είναι αλήθεια πως η «συνταγή», όπως λέτε, δούλεψε πέρσι. Και πώς θα μπορούσε να μη γίνει αυτό, αφού όλες οι δράσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες για το φεστιβάλ και για τους ανθρώπους του δήμου μας. Έχουμε πει πολλές φορές, αλλά το τονίζουμε ακόμη μία φορά, επειδή είμαστε περήφανοι γι’ αυτό: ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Αριστοναύτες το 2022 με αυστηρό κριτήριο την πρωτοτυπία. Δεν θέλαμε να είμαστε ένα φεστιβάλ μετακλήσεων, όπου έρχονται απλώς στην περιοχή μας «έτοιμες συνταγές», αλλά οι εκδηλώσεις να απαντάνε σε ανάγκες δικές μας. Φέτος, οι δράσεις μας είναι ενισχυμένες σε αριθμό, αλλά παραμένουν σταθερά υψηλού επιπέδου.
Μία αλλαγή που έγινε ήταν να υιοθετηθεί ένας θεματικός άξονας κάτω από τον οποίο θα εντάσσονται όλες οι εκδηλώσεις, με τίτλο «Με το Βλέμμα του Θεατή», ο οποίος και δηλώνει ακριβώς την προτεραιότητα που δίνει το Φεστιβάλ Αριστοναύτες στο κοινό, στην οπτική και στην εμπειρία του. Μια βασική προσαρμογή που μας υπέδειξε η περσινή χρονιά είναι η αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών εργαστηρίων (που απευθύνονται πραγματικά σε όλες τις ηλικίες, από παιδιά έως παππούδες) από δύο που είχαμε πέρσι σε πέντε, καθώς η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη.
Οι εικαστικές εκθέσεις φέτος είναι τρεις. Στη Βίλλα Σικελιανού, που ανοίγει τις πόρτες της μόνο για το κοινό του φεστιβάλ, φιλοξενείται εικαστική έκθεση αποκλειστικά με έργα του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, έπειτα από πρόσκληση που κάναμε μέσω ειδικής πλατφόρμας του δήμου. Παράλληλα εντάξαμε την εξαιρετική και πολύ επιτυχημένη έκθεση στο 1ο ΔΣ Ξυλοκάστρου στο πρόγραμμα, ενώ η συνεργασία μας με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών συνεχίζεται και φέτος, με πιο πρωτότυπο τρόπο, αφού οι φοιτητές ανέλαβαν να δημιουργήσουν οκτώ πρωτότυπα Ιστιόπανα των Αριστοναυτών (surf banners) για το «Νησάκι» του Ξυλοκάστρου.
Ακόμα, φέτος αποφασίσαμε οι κινηματογραφικές προβολές μας να μην είναι υπαίθριες, αλλά να πραγματοποιηθούν σε θερινούς κινηματογράφους του Δερβενίου και του Ξυλοκάστρου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα στην εμπειρία. Εντάσσουμε την ποίηση στο πρόγραμμα, με ένα εργαστήριο και μία βραδιά με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ συνεχίζεται το άκρως επιτυχημένο Aristonautes Lab, που αποτελεί τόπο δημιουργικής συνάντησης κορυφαίων πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα.
Και φυσικά, συνεχίζοντας την επιτυχημένη «συνταγή», θα έχουμε και φέτος δύο συναυλίες, που προσδίδουν το εορταστικό κλίμα του φεστιβάλ. Στις 6 Ιουλίου, με τη μέτζο σοπράνο της ΕΛΣ Ελένη Βουδουράκη στην Πλατεία Αγίου Βλασίου και στις 8 Ιουλίου με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Σημειώνω ότι η συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου θα είναι και η μόνη που θα έχει εισιτήριο, καθώς όλες οι άλλες εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Αν και, όπως είδα, σας έχουν ρωτήσει ξανά κάτι παρόμοιο, το Ξυλόκαστρο ως τουριστικός προορισμός «συνομιλεί» με την πολιτιστική του πλευρά; Σχετίζονται τα δύο αντικείμενα ή μπορεί κάλλιστα ένας δήμος με τέτοιο φυσικό πλούτο να παραμείνει αυστηρά τουριστικός και να μην μπαίνει σε… πολιτιστικούς μπελάδες;
Β.Σ.: Σε καμία περίπτωση ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί «μπελάς» για τον δήμο μας! Ο πολιτισμός είναι ζητούμενο, είναι ανάσα, παιδεία και καλλιέργεια, οπότε και μπορεί και πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με τον φυσικό πλούτο, τον τουρισμό και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Μαζί με τη δημιουργική ομάδα του Animasyros και το ΝΠΔΔ «Ηλίας Κατσούλης», με τους οποίους συνδιοργανώνουμε το φεστιβάλ, σχεδιάσαμε τις δράσεις και με σκοπό να ξανασυστήσουμε το Ξυλόκαστρο στο κοινό όχι μόνο ως έναν κοντινό οικογενειακό προορισμό, αλλά ως έναν τόπο πλούσιο σε ιστορία, σε αρχιτεκτονική και σε φυσικές ομορφιές, στοιχεία που πολλοί αγνοούν. Δεν πιστεύω πως υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό παρά μέσω του πολιτισμού, ως βιωμένης εμπειρίας.
Το Ξυλόκαστρο και η Ευρωστίνη έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από το να είναι απλώς ένας τόπος διακοπών. Έχει υπάρξει τόπος ποιητών, «πράσινο ακρογυάλι της πατρίδας» το έχει αποκαλέσει ο Καρυωτάκης, ο οποίος επίσης διέμενε εδώ. Ο τόπος μας έχει αποτελέσει έμπνευση για κάθε μορφή τέχνης, έχει πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική. Είναι καιρός να θυμηθούμε και εμείς οι ίδιοι το πολιτιστικό κεφάλαιο, να το φέρουμε στην επιφάνεια και να το αναδείξουμε. Πέρσι είχαμε διοργανώσει ένα σεμινάριο στο Ρέμα των Μύλων, στα ορεινά του δήμου, δίπλα σε ένα ποτάμι και έναν παλιό νερόμυλο, αναδεικνύοντας μια άλλη πλευρά του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής μας.
Το ίδιο το όνομα του φεστιβάλ προέρχεται από τη μυθολογία, καθώς στην ομώνυμη παραλία των Αριστοναυτών λέγεται πως σταμάτησε η Αργώ πριν το ταξίδι της για την Αργοναυτική Εκστρατεία. Αλλά ας μη μιλάμε μόνο για το υπάρχον κεφάλαιο. Θέλουμε να παράγουμε και καινούργιο πολιτιστικό προϊόν, που να ανταποκρίνεται στις παρούσες ανάγκες όσων βρίσκονται στην περιοχή και όσων την αγαπούν. Στην προηγούμενη ερώτησή σας μίλησα για το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό που φέτος συστήνουμε με την έκθεση στη Βίλλα Σικελιανού.
Και έχουμε σκοπό να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσα μουσικά σχήματα έχει ο δήμος μας; Γιατί να μην ακούσουμε την παρούσα πολιτιστική δημιουργία, που βράζει και έχει να προσφέρει πράγματα; Γιατί να μη δημιουργήσουμε πολιτιστικές εμπειρίες στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν οι κάτοικοι και θα μπορέσουν να μάθουν, να γνωρίσουν νέα πράγματα, να κάνουν κάτι διαφορετικό από όσα κάνουν στην καθημερινότητά τους;
Ο Πευκιάς αποτελεί έναν όμορφο, μοναδικό χώρο. Έχετε κάποιο πλάνο για την περαιτέρω προστασία του και –γιατί όχι;– για μια αναβαθμισμένη ανακύκλωση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν ή και την ορθή αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που θα αφήσουν οι επισκέπτες;
Β.Σ.: Ο Πευκιάς είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής μας, ένα από τα 19 χαρακτηρισμένα «αισθητικά δάση» της χώρας μας, με έκταση περίπου δύο χιλιόμετρα δίπλα στη θάλασσα. Γι’ αυτό και η σωστή διαχείριση του Πευκιά, η προστασία της χλωρίδας, της πανίδας και του ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους του δάσους, αποτελεί προτεραιότητα. Δυστυχώς πέρασαν πολλά χρόνια χωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Πλέον βρίσκεται ήδη σε λειτουργία ένα εκτεταμένο σχέδιο διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει τον καίριο καθαρισμό της βλάστησης, ώστε να τηρείται η ισορροπία μεταξύ των βασικών ειδών πεύκου-σχίνου, εκτεταμένη αναδάσωση με πεύκα που ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 3.500 φυτά, αλλά και αντικατάσταση, συντήρηση και επέκταση του αρδευτικού δικτύου πυρόσβεσης. Πρόκειται για τρία σημεία-κλειδιά για την προστασία και τη συντήρηση του Πευκιά μας. Ειδικά για τις ημέρες του Φεστιβάλ Αριστοναύτες, που θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις μέσα στο δάσος και αναμένεται αυξημένη επισκεψιμότητα, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για χωριστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στα σημεία όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις.
Τελευταία ερώτηση για εσάς! Θέλω να μου περιγράψετε την πιο όμορφη σκηνή από την περσινή διοργάνωση. Μια σκηνή που σας συγκίνησε.
Β.Σ.: Η πιο συγκινητική στιγμή από την περσινή διοργάνωση, για εμένα, ήταν η έναρξη του φεστιβάλ, μια βραδιά με κλασικό τραγούδι στην πλατεία του Αγίου Βλασίου, με τη σπουδαία μεσόφωνο Άρτεμι Μπόγρη, την υψίφωνο Χρύσα Μαλιαμάνη και τον πιανίστα Σπύρο Σουλαδάκη. Οι περαστικοί σταματούσαν και με σεβασμό παρέμεναν άφωνοι, θα μπορούσε κανείς να πει. Παρακολουθούσαν αμίλητοι και συγκινημένοι. Στο τέλος, το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων και η ευχαρίστηση στα πρόσωπα των συμμετεχόντων δεν θα μπορούσαν παρά να με συγκινήσουν.
Κυρία αντιδήμαρχε, θα μας πείτε 2-3 από τα highlights του φεστιβάλ καθώς αναμένουμε το τελικό πρόγραμμα;
Ε.Μ.: Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιες εκδηλώσεις, καθώς το πρόγραμμα έχει φτιαχτεί με πολλή αγάπη και προσοχή και είναι πραγματικά πλούσιο. Προσωπικά, θα στεκόμουν σε δύο άλλα σημεία της διοργάνωσης που ξεχωρίζουν και χαρακτηρίζουν το Φεστιβάλ Αριστοναύτες 2023. Πρώτον, η αξιοποίηση της Βίλλας Σικελιανού, ένα ιστορικό κτίριο του δήμου μας, το οποίο ανοίγει σπάνια τις πόρτες του στο κοινό.
Όπως και πέρσι, το κοινό του φεστιβάλ θα μπορεί να το επισκεφτεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Φέτος φιλοξενεί μια εικαστική έκθεση για την οποία είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς αποτελείται αποκλειστικά με έργα του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, έπειτα από κάλεσμα που έκανε ο δήμος μέσω ειδικής πλατφόρμας. Επίσης, θα φιλοξενηθεί μια μουσικοποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, τη μεσόφωνο Άρτεμι Μπόγρη και τον ντόπιο πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο.
Ένα ακόμα σημείο που είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι αυτή τη χρονιά έχουν αυξηθεί τα βιωματικά εργαστήρια, κάτι που προωθεί την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών του τόπου μας. Άλλωστε, η φετινή θεματική του Φεστιβάλ Αριστοναύτες, που διατρέχει όλες τις δράσεις, φέρει τον τίτλο «Με το Βλέμμα του Θεατή» και θέτει στο επίκεντρο το κοινό. Η τέχνη δεν είναι μόνο για να τη βλέπουμε ως θεατές, αλλά και για να τη βιώνουμε, και μέσω των πέντε φετινών εργαστηρίων του φεστιβάλ το υποστηρίζουμε έμπρακτα. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία του δήμου.
Πρόεδρε, σε αρκετές περιπτώσεις η τοπική κοινωνία δεν συμμετέχει ενεργά. Συμβαίνει κάτι παρόμοιο; Επιδιώκετε μια παραπάνω συμμετοχή των ντόπιων ή το εγχείρημα φαίνεται να είναι αρεστό;
Ι.Σ.: Είναι αλήθεια πως η τοπική κοινωνία δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες ώστε να συμμετάσχει στα πολιτιστικά δρώμενα. Ωστόσο, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες απευθύνεται προς όλους. Ιδιαίτερα το φετινό θέμα «Με το Βλέμμα του Θεατή» προσέλκυσε πολλούς ντόπιους, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή για να παρουσιάσουν τα δικά τους εκθέματα. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή τους, αλλά πάντα στοχεύουμε για περισσότερα.
Το φεστιβάλ στηρίζεται και στον εθελοντισμό. Στην Ελλάδα είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Έχει αγκαλιαστεί η έκκλησή σας για εθελοντές;
Ι.Σ.: Δυστυχώς, στις μεγαλύτερες πόλεις είναι δύσκολο να ενστερνιστεί η ιδέα του εθελοντισμού, καθώς οι πολίτες κινούνται σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μικρή κοινωνία, όπου ο εθελοντισμός υπάρχει και στην καθημερινότητά μας. Η περσινή χρονιά έδωσε το ερέθισμα ώστε να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότεροι εθελοντές και φέτος ο αριθμός τους είχε ανοδικό ρυθμό.
Σας ευχαριστώ και τους τρεις και ευχομαι καλή επιτυχία στους Αριστοναύτες!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Βιβλία, E-Books ή Audio Books; Κανένα… Τρίλημμα!
Η αθηΝΕΑ στην Έκθεση «Αστυγραφία / Urbanography. Η Ζωή της Πόλης τις Δεκαετίες 1950-1970»
Vamvakou Experience Festival 2023 στις 14-16 Ιουλίου στη Βαμβακού Λακωνίας