Tο Bραβευμένο Nτοκιμαντέρ «Shadow Game» στο Μουσείο Μπενάκη

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Shadow Game» φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το KinderDocs σε συνεργασία με τους δημιουργούς της ταινίας, τις δημοσιογράφους-σκηνοθέτιδες Eefje Blankevoort και Els van Driel, την Κυριακή 10 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη. Μια ιστορία ενηλικίωσης που αφηγείται την περιπετειώδη διαδρομή στην Ευρώπη ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση και masterclass με την Els Van Driel, με θέμα: «From Syria to Ukraine and Beyond: Children on the Move».

Η Δημιουργία του Ντοκιμαντέρ

Επί 3 χρόνια οι σκηνοθέτιδες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι τους για την αναζήτηση μιας νέας, ασφαλούς πατρίδας στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα στη Σερβία και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά διασχίζουν την Ευρώπη με τα πόδια, με τρένα, λεωφορεία και όποιο άλλο μέσο βρουν, διαβαίνουν χιονισμένα βουνά, κοιμούνται κάτω από γέφυρες, σε δάση, περπατούν σε ναρκοπέδια, περνούν συρματοπλέγματα και αντιμετωπίζουν συχνά βίαιους συνοριοφύλακες.

Σε αυτό το ταξίδι που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, το να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μοιάζει ακατόρθωτο. Μέρος του υλικού της ταινίας που καταγράφει αυτή την επίπονη και επικίνδυνη προσπάθεια κινηματογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με κινητό.

ΝτοκιμαντέρMasterclass

Την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει masterclass με θέμα «From Syria to Ukraine and Beyond: Children on the Move». Η Ολλανδή δημοσιογράφος-σκηνοθέτιδα Els van Driel, που θα έρθει στην Ελλάδα ειδικά για την προβολή της ταινίας της, θα αναλύσει πώς μπορούμε μέσω του storytelling να ευαισθητοποιούμε το κοινό και θα μοιραστεί μαζί μας χρήσιμα εργαλεία για τη δημιουργική διαδικασία και τη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, την έρευνα και την παραγωγή, καθώς και την καμπάνια ευαισθητοποίησης.

ΝτοκιμαντέρΤι μάθαμε από το πρώτο κύμα παιδιών εν κινήσει ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη νέα ροή παιδιών από την Ουκρανία; Μετά το masterclass θα διεξαχθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και εκπροσώπους δημόσιων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές και εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος-σκηνοθέτιδα Δήμητρα Κουζή (στα αγγλικά).

Ημέρα Προσφύγων

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης του «Shadow Game» κορυφώνεται στις 14 Ιουνίου 2022 (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου), με την προβολή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τα παιδιά θα παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές υπέρ του μανιφέστου Protect children on the move, που συνέταξαν μαζί με τις δημιουργούς της ταινίας. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 17.035 υπογραφές από όλη την Ευρώπη, με στόχο τις 22.500, έναν συμβολικό αριθμό, αφού κάθε υπογραφή αντιστοιχεί σε ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο που είναι εγκλωβισμένο στα σύνορα της Ευρώπης (πηγή: UNICEF).

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Πρεμιέρα για το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Τριακόσια Χιλιόμετρα Πεζοπορία για να Βρει το Δίκιο του

Τα Κορίτσια του Κόσμου Πρωταγωνίστριες του KinderDocs

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+