Τρύγος 2024: Πώς τον Επηρέασε η πιο Ζεστή και Άνυδρη Χρονιά;

Τρύγος 2024

Μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους αμπελώνες, το 2024, διαδέχτηκε το επίσης πολύ δύσκολ0 2023. Σε πολλές περιοχές οι δυσμενείς συνθήκες επηρέασαν σε υπερθετικό βαθμό τη φετινή παραγωγή και όχι μόνο, καθώς θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στις υπάρχουσες σοδειές που ωριμάζουν στα οινοποιεία αλλά και στις μελλοντικές.

Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί μας αντεπεξέρχονται σε όλες τις δυσκολίες με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, αλλά και με πολλή υπομονή και επιμονή. Εξάλλου, οι περισσότεροι, όπως θα δείτε, αναφέρουν την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

Με ανταποκρίσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου παραγωγών από όλη την επικράτεια (περίοδο κατά την οποία σε πολλές περιοχές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο τρύγος), δίνουμε την εικόνα του τρύγου μέσα από τους πρωταγωνιστές του.

 

Anatolikos Vineyards | Άβδηρα Ξάνθης | Θράκη

Τρύγος

Η αμπελουργική χρονιά ξεκίνησε την άνοιξη ιδανικά. Ωστόσο, μετά το Πάσχα, είχαμε μια πρωτοφανή ξηρασία, αφού δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου μέχρι και τον τρύγο, ο οποίος ήρθε 15 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πέρυσι. Στα αμπέλια μας δεν έχουμε νερά, οπότε από τη μία τα φυτά έχουν σκληραγωγηθεί και άντεξαν, από την άλλη όμως αντέδρασαν μειώνοντας την παραγωγή στο μισό από ό,τι συνήθως. Για να τα δροσίσουμε και να μην έχουμε περισσότερες ζημιές από την πολλή ζέστη, προνοήσαμε αφήνοντας περισσότερα φύλλα, έτσι ώστε να τσαμπιά να βρίσκονται κάτω από σκιά.

Μάριος Νικολαΐδης

 

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη | Δράμα | Μακεδονία   Οινότρια Γη | Καπανδρίτι Αττικής | Στερεά Ελλάδα

Τρύγος

Για τη Δράμα και τα 2.800 στρέμματα που καλλιεργούμε στις κοινότητες Αδριανής, Καλής Βρύσης, Πλατανιάς και Κατάφυτου, τη φετινή χρονιά χαρακτηρίζουν ξηροθερμικές συνθήκες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον πιο πρώιμο και ταυτόχρονα πιο σύντομο τρύγο στην ιστορία του κτήματος. Σε σχέση με τη χρονιά του 2023, την πιο όψιμη χρονιά, οι διαφορές στα στάδια ανάπτυξης του αμπελιού, καθώς και στον τρύγο, είχαν διαφορά ενός μήνα!

Μια τέτοια χρονιά οδήγησε σε χαμηλές παραγωγές και σταφύλια εξαιρετικά υγιή, με πολύ καλή συμπύκνωση, μέτριες οξύτητες και ωραίο φρούτο. Ήταν μια χρονιά που ευνόησε περισσότερο τις ερυθρές ποικιλίες, καθώς και τον ορεινό μας αμπελώνα στο Κατάφυτο (στα 900 μέτρα), όπου αναμένουμε να μας δώσουν ενδεχομένως τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας εικοσαετίας.

Στο Καπανδρίτι Αττικής και στην Οινότρια Γη, όπου καλλιεργούμε βιολογικά 200 στρέμματα, η φετινή σοδειά ήταν αρκετά απαιτητική. Χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων, έντονη ανομβρία και φωτιές στη γύρω περιοχή. Οι δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες έφεραν την έναρξη του τρύγου στις 19 Αυγούστου, ημερομηνία-ρεκόρ και για αυτή την περιοχή. Η συλλογή των σταφυλιών έγινε ομαλά, με την πρώτη ύλη να διαθέτει κανονικά σάκχαρα, ποιοτικές τανίνες αλλά και ελαφρά τονισμένη (λόγω του σοκ από τον καύσωνα) οξύτητα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης οσμής και γεύσης καπνού στα κρασιά μας συντέλεσε στο να γίνει σημαντική δουλειά στον διαχωρισμό και καθαρισμό των σταφυλιών που ήταν κοντά σε μέρη όπου έφτασε η φωτιά, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης smoke taint. Είναι θετικό ότι δεν έχουμε εντοπίσει τέτοια αρώματα στα κρασιά μας.

Το κομμάτι των αμπελιών που δεν επηρεάστηκε από αυτές τις δυσκολίες δείχνει ενθαρρυντικά ποιοτικό, με έντονο φρούτο και μαλακές τανίνες.

Γιώργος Λαζαρίδης

 

Moschopolis | Θεσσαλονίκη | Μακεδονία

ΤρύγοςH φετινή καλλιεργητική περίοδος σημαδεύτηκε από μια άνευ προηγουμένου παρατεταμένη ανομβρία. Τον εξαιρετικά ήπιο χειμώνα δεν διαδέχθηκε μια ιδιαίτερα βροχερή άνοιξη. Η διατήρηση και ενίσχυση της φυσικής βλάστησης στο πλαίσιο των αρχών της αναγεννητικής αμπελουργίας που εφαρμόζουμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της παντελούς έλλειψης βροχοπτώσεων. Αυτό οδήγησε στην πλήρη ξήρανση της φυτοκάλυψης ήδη από τα μέσα Μαΐου.

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος καταγράφηκαν ως πιο θερμοί μήνες στα χρονικά από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα. Αυτό, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη βροχής, οδήγησε σε συνθήκες ακραίου υδατικού στρες, ειδικά στους ξηρικούς αμπελώνες. Ακόμα και ώριμα γερά φυτά δεν άντεξαν και είχαμε αρκετές απώλειες. Αυτό το υδατικό στρες οδήγησε στο να ωριμάσουν εξαιρετικά γρήγορα οι πρώιμες –κυρίως– ποικιλίες και να γίνει ο τρύγος ήδη από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η ποιότητα φαίνεται να είναι καλή, καθώς, λόγω της ανομβρίας, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα ασθενειών. Ωστόσο, οι ποσότητες είναι δραματικά μειωμένες και σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν το 50% του μέσου όρου παραγωγής.

Ακόμα και στις όψιμες ποικιλίες, όπως είναι το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο στην περιοχή μας, αλλά και το Ξινόμαυρο και το Pinot Noir στη Βόρεια Ελλάδα, επιταχύνθηκε η πορεία ωρίμανσής τους, με αποτέλεσμα ο τρύγος τους να ξεκινήσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από το κανονικό.

Θοδωρής Γερμάνης

 

Κτήμα Alpha | Αμύνταιο Φλώρινας | Μακεδονία

Τρύγος

Η σοδειά του 2024 χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής κατά 15-20%. Ταυτόχρονα, καταφέραμε να διασφαλίσουμε εξαιρετικά ποιοτικά αποτελέσματα, χάρη στην προσεκτική και αδιάλειπτη διαχείριση των καλλιεργητικών φροντίδων, τόσο του αμπελώνα όσο και των φυτών.

Η ύπαρξη του νερού και η δυνατότητα άρδευσης του αμπελώνα την κρίσιμη βλαστική περίοδο, Ιούνιο με Αύγουστο, όταν η καταπόνηση του αμπελιού είναι έντονη από τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας και τις μεγάλες σχετικά ημερήσιες θερμοκρασίες, επέφερε θεαματικά αποτελέσματα στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στη φυτοϋγεία, ώστε όχι μόνο να δείχνει αλλά και να είναι υγιέστατο κατά την περίοδο του τρυγητού.

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άμεση εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων της αμπέλου, γι’ αυτό και η διασφάλιση ελεγχόμενης άρδευσης αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα διαχείρισης τέτοιων φαινομένων στρες. Επιπλέον, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ασθενειών και αυτό οφείλεται στις ξηρές και ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ του Αμυνταίου. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα των αμπελώνων της περιοχής και των καλλιεργούμενων ποικιλιών της αποτελούν κύριους παράγοντες δημιουργίας ποιοτικών συνθηκών αμπελοκαλλιέργειας.

Ο τρυγητός ξεκίνησε λίγο μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και συνεχίζουμε για ακόμη μερικές εβδομάδες με τις πιο όψιμες ποικιλίες. Μπορούμε ήδη να αναφέρουμε ότι η αρωματική ωριμότητα στις λευκές ποικιλίες βρίσκεται σε πολύ ελπιδοφόρο επίπεδο. Όσον αφορά τις ερυθρές ποικιλίες, αναμένουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση προς το τέλος του μήνα.

Άγγελος Ιατρίδης

 

JIMA | Άρτα – Ζίτσα – Κόνιτσα | Ήπειρος

ΤρύγοςΌπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Ήπειρο, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες που διαχειρίζεται το οινοποιείο JIMA, ο τρύγος χαρακτηρίστηκε από μια εντυπωσιακή πρωιμότητα που άγγιξε το δεκαπενθήμερο, ειδικά στη Ζίτσα.

Οι αμπελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο (39ο05Ν, 5μ), όπου καλλιεργούνται οι ερυθρές ποικιλίες Cabernet Franc, Merlot και Βερτζαμί, δέχτηκαν κάποιες ευεργετικές βροχές την άνοιξη, όμως το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα θερμό και ξηρικό. Ευτυχώς, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχαμε δροσερές και ήπιες βροχοπτώσεις που πυροδότησαν τη φαινολική ωρίμανση και κράτησαν τα επίπεδα του αλκοόλ στα επιθυμητά επίπεδα.

Στη Ζίτσα (39ο45Ν, 450μ), όπου καλλιεργείται η Ντεμπίνα και το Βλάχικο, το ξηρικό καλοκαίρι διαδέχθηκε ένα κύμα έντονων-ακραίων βροχοπτώσεων. Το ότι οι αμπελώνες μας βρίσκονται στα πρωιμότερα χωριά της περιοχής μάς βοήθησε στο να αποφύγουμε τα ακραία φαινόμενα και η ποιότητα του φρούτου ήταν υψηλή.

Στο βορειότερο άκρο της Ηπείρου, στην Κόνιτσα (40ο05Ν, 650μ), το terroir απέδειξε ότι μπορεί να δώσει σταφύλια υψηλών επιδόσεων. Οι απόκρημνες κορυφές της Αστράκας κράτησαν το χιόνι μέχρι τα τέλη της άνοιξης και κατέβαζαν έναν δροσερό αέρα που χάιδευε καθημερινά τον έκτασης 70 στρεμμάτων επικλινή μας αμπελώνα. Καθώς το κτήμα είχε μείνει χωρίς φροντίδα για αρκετά χρόνια, είναι σε φάση αποκατάστασης, με την πρώτη του εμπορική σοδειά να αναμένεται στον επόμενο τρύγο.

Πάνος Τζήμας

 

Κτήμα Μουσών | Άσκρη Βοιωτίας | Στερεά Ελλάδα

Τρύγος

Η χρονιά έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως απαιτητική λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχοπτώσεων. Οι συνθήκες αυτές μας οδήγησαν στην απόφαση να ξεκινήσουμε τον τρύγο δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, με την ποικιλία Μαλαγουζιά να ανοίγει τη συγκομιδή. Η ποιοτική στάθμη των σταφυλιών είναι εξαιρετική, ωστόσο η παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη σε όλες τις ποικιλίες.

Ο τρύγος συνεχίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να συλλέξουμε τη σπάνια ποικιλία Μούχταρο, την οποία έχει αναβιώσει η οικογένειά μας. Η φετινή σοδειά του Μούχταρου διαγράφεται εξαιρετική.

Για να διαχειριστούμε τις δύσκολες συνθήκες και την έλλειψη βροχοπτώσεων, εφαρμόσαμε αυστηρότερες και πιο προσεκτικές πρακτικές στον αμπελώνα μας. Από την αρχή της χρονιάς υιοθετήσαμε μικρότερη παραγωγή μέσω διαφοροποιημένου κλαδέματος και καλύτερης διαχείρισης του φυλλικού τοιχώματος. Ιδιαίτερη αντοχή έχουν επιδείξει οι αμπελώνες μας που ξεπερνούν τα 50 χρόνια ζωής.

Παρά τις προκλήσεις, η φετινή σοδειά υπόσχεται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας, που αναδεικνύουν τον μοναδικό χαρακτήρα του terroir μας. Η δέσμευσή μας στην αειφορία και την ποιότητα παραμένει αμετάβλητη, και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα αποτελέσματα του φετινού τρύγου με τους φίλους και συνεργάτες μας.

Στέλιος Ζαχαρίας

 

Acra Winery | Νεμέα | Πελοπόννησος

Ο τρύγος της σοδειάς του 2024 χαρακτηρίζεται από μεγάλη πρωιμότητα, περίπου 15-20 ημερών. Ξεκινήσαμε με το Malbec και την Κυδωνίτσα και ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες με το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο. Ποιοτικά συναντάμε ισορροπημένους αρωματικά μούστους, με καλές οξύτητες και ικανοποιητική φαινολικη ωρίμανση.

Συνοψίζοντας, χαρακτηρίζεται ως απαιτητικός αλλά συνάμα challenging τρύγος. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να προσαρμοστούμε τόσο εμείς όσο φυσικά και το αμπέλι στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο φανερή και έντονη. Να αλλάξουν και να διαμορφωθούν κατάλληλα οι πρακτικές μας, ώστε να βοηθήσουμε την αμπέλο να προσαρμοστεί και να επιβιώσει.

Σπύρος Παπανδρέου

 

Μέγα Σπήλαιο – Cavino | Αίγιο Αχαΐας | Πελοπόννησος

ΤρύγοςΟ χειμώνας ήταν αρκετά φειδωλός στις βροχές και ακόμα πιο πολύ στις χιονοπτώσεις στα ορεινά μας. Η άνοιξη ξεκίνησε αρκετά ζεστή από πολύ νωρίς λόγω της απουσίας του χιονιού στα ορεινά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών. Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης ήταν σχεδόν ανύπαρκτες και οι θερμοκρασίες κανονικές, επιτρέποντας την καλή δημιουργία ταξιανθιών και, στη συνέχεια, την ικανοποιητική καρπόδεση.

Η έλλειψη βροχών και υγρασίας σίγουρα μείωσε την ένταση των ασθενειών στους αμπελώνες, αλλά από την άλλη απαίτησε την προσοχή στη διαχείρισή τους δεδομένου ότι είναι 100% μη αρδευόμενοι. Το καλοκαίρι ακολούθησε άνομβρο και διαρκώς ζεστό τις θερμές ώρες της ημέρας, διατηρώντας όμως θερμοκρασιακή διαφορά 8-10 βαθμών καθημερινά.

Ως αποτέλεσμα αυτών, οι αμπελώνες μας φέτος φέρνουν σε πλήρη ωρίμανση μια από τις μικρότερες παραγωγές, εξαιρετικής ποιότητας και πρωίμισης 20 έως 30 ημερών. Βεβαίως, η χρονιά συνεχίζεται και πρέπει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί.

Οι μέχρις ώρας αποζυμωμένοι οίνοι διακρίνονται από συμπύκνωση, ευγένεια στο στόμα, ενώ οι ελαφρώς χαμηλότερες οξύτητες συμπληρώνονται από μια πιο στιβαρή δομή. Τα Sauvignon Blanc φέτος θα δώσουν σαφώς έναν χαρακτήρα πιο εξωτικό, όμως οι ελληνικές ποικιλίες, όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το Αηδάνι, παρουσιάζουν πιο αμετάβλητη τυπικότητα. Τα ερυθρά μας παρουσιάζουν εντυπωσιακά χρώματα και συμπύκνωση.

Στέλιος Τσίρης

 

Κτήμα Τρουπή | Μαντινεία | Πελοπόννησος

ΤρύγοςΟ χειμώνας φέτος στη Μαντινεία ήταν ήπιος, με σχετικά χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, ευνοϊκές συνθήκες για την πρόωρη ανάπτυξη των οφθαλμών και, επομένως, για μια πιο πρώιμη συγκομιδή (μέσα Σεπτεμβρίου).

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά που έγινε φέτος στον αμπελώνα μας, μια και δεν ήταν εύκολη χρονιά, τόσο λόγω της έλλειψης νερού όσο και της υπερβολικής ζέστης του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Παρ’ όλα αυτά, η ισορροπία τόσο της οξύτητας όσο και της αρωματικής καμπύλης ωρίμανσης είναι ιδανική χάρη στις αρκετά χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες της Μαντινείας και έτσι έχει εξασφαλιστεί η ζύμωση ποιοτικών μούστων.

Γιάννης Τρουπής

 

Kostaki | Σάμος | Βόρειο Αιγαίο

Τρύγος 2024Ήταν μόλις ο δεύτερος τρύγος του οινοποιείου, αυτό όμως σημαίνει ότι είχαμε 100% περισσότερη εμπειρία από πέρυσι!

Ο χειμώνας στη Σάμο ήταν πιο βροχερός απ’ ότι πέρυσι, σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα, ήταν όμως και πιο ζεστός, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νωρίτερα τα αμπέλια τον βλαστικό κύκλο. Κατά την καλλιέργεια στοχεύουμε στην αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους, που κάνει τη διατήρηση νερού πιο αποτελεσματική. Έτσι τα αμπέλια μας δεν έχουν έντονο υδατικό στρες, που θα μπορούσε να αφυδατώσει τα σταφύλια και να οδηγήσει σε μη φυσιολογική αύξηση των σακχάρων.

Η ωρίμανση γίνεται αισθητά πιο ομαλά σε σχέση με αμπελώνες που χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα. Έτσι, ενώ ο τρύγος στη Σάμο τελείωσε ήδη τέλος Αυγούστου (ενώ παραδοσιακά διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο), η ωρίμανση στα δικά μας αμπέλια ήρθε μόλις μερικές μέρες νωρίτερα από το φυσιολογικό. Ίσως η κλιματική αλλαγή δεν είναι, λοιπόν, το μείζον πρόβλημα, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε τα αμπέλια μας και να τον προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα.

Ποιοτικά ήταν μια πολύ καλή χρονιά και για εμάς, αλλά και για όλο το νησί, καθώς η σχετικά ξηρή άνοιξη εμπόδισε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μυκήτων στα σταφύλια. Οι ζυμώσεις πλέον έχουν τελειώσει και φαίνεται ότι τα κρασιά ξεκινούν την ωρίμανση με τις καλύτερες προδιαγραφές.

Ευμορφία Κοστάκη

 

Κτήμα Σιγάλα | Σαντορίνη | Κυκλάδες  •  Κτήμα Κυρ-Γιάννη | Νάουσα | Μακεδονία  •  Κτήμα Κυρ-Γιάννη | Αμύνταιο | Μακεδονία

ΤρύγοςΈνας ακόμη δύσκολος τρύγος φέτος για τον σαντορινιό αμπελώνα οδήγησε στη χαμηλότερη παραγωγή ιστορικά στο νησί. Τον χαρακτήρισα «δύο κοφίνια τρύγο», για να υπογραμμίσω το γεγονός ότι η ποιότητα των σταφυλιών ήταν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, παρά ταύτα η παραγόμενη ποσότητα δεν μπορεί παρά να προβληματίσει σοβαρά τους παραγωγούς.

Η κλιματική αλλαγή απαιτεί αλλαγή τρόπου σκέψης και απαγκίστρωση από αγκυλώσεις και στερεοτυπικά αφηγήματα. Στο Κτήμα Σιγάλα έχουμε επιταχύνει την επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση, με έμφαση στην επιστημονική γνώση και την έρευνα. Όταν λέμε ότι η τεράστια αμπελοοινική κληρονομιά της Σαντορίνης πρέπει να διαφυλαχθεί, δεν εννοούμε να γίνει «μουσειακή», αλλά βιώσιμη. Δουλεύουμε για ένα δυναμικό μέλλον που θα αναδεικνύει τόσο τη μοναδικότητα του σαντορινιού αμπελώνα όσο και την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να αναδημιουργείται όταν απαιτείται. Η ανθεκτικότητα είναι από τα σπουδαιότερα κληροδοτήματα, καθώς και από τα ισχυρότερα κίνητρα για τις επόμενες γενιές των ντόπιων αμπελουργών να συνεχίσουν.

Αυτή τη στιγμή (17/9) έχουμε τελειώσει στη Νάουσα, στη Γουμένισσα είμαστε στη μέση του Ξινόμαυρου, ενώ στο Αμύνταιο έχουμε τελειώσει τις διεθνείς ποικιλίες (λευκές και ερυθρές), έχουμε σχεδόν τελειώσει τον Ροδίτη, ξεκινάμε το Ασύρτικο, και περιμένουμε να ξεκινήσουμε το Ξινόμαυρο αυτό το  Σαββατοκύριακο, μετά την αναμενόμενη βροχή στα μέσα της εβδομάδας.

Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα θερμός, χωρίς χιόνια και βροχές. Η άνοιξη επίσης δεν είχε τις αναμενόμενες βροχές, με αποτέλεσμα η άνθιση να γίνει ένα 20ήμερο νωρίτερα. Ακολούθησε ένα ξηροθερμικό καλοκαίρι χωρίς ίχνος βροχής και με σταθερά υψηλές θερμοκρασίες νύχτα-μέρα. Έτσι, η χρονιά συνολικά πρωίμισε. Για παράδειγμα, στη Νάουσα ξεκινήσαμε να μαζεύουμε Ξινόμαυρο αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που ο πατέρας μου δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του. Οι ποσότητες είναι μειωμένες από 30% έως 50%, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, επομένως οι τιμές ανέβηκαν κατά 10 έως 15%.

Λόγω της παρατεταμένης υψηλής θερμοκρασίας, τα τσαμπιά ήταν μικρά και οι ρώγες δεν είχαν τον απαραίτητο χυμό. Οι μούστοι και τα πρώτα αποζυμωμένα κρασιά δείχνουν όμως συμπύκνωση, ωραία οξύτητα (αποτέλεσμα της απόφασης να μαζέψουμε νωρίς και να μην αφήσουμε να καούν οι οξύτητες), καλά χρώματα και αυξημένο αρωματικό δυναμικό.

Ως συμπέρασμα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια μεγάλη χρονιά. Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά αυτό δείχνουν, παρά το ότι είναι ζυγή χρονιά και εμείς συνήθως έχουμε τις μεγάλες σοδειές σε μονές χρονιές.

Στέλλιος Μπουτάρης

 

Κτήμα Αργυρού | Σαντορίνη | Κυκλάδες

Τρύγος 2024

Η χρονιά του 2024 χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα (περίπου κατά 10 ημέρες) και από τις πολύ χαμηλές αποδόσεις (η πτώση στο νησί άγγιξε μέχρι και το 80% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά). Οι λόγοι είναι κυρίως οι εξής: πρώτον, η περσινή σφοδρή χαλαζόπτωση (που άφησε ανεπούλωτες πληγές και στη φετινή χρονιά), δεύτερον, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι και, τρίτον, η παρατεταμένη ξηρασία και η συνεχόμενη ανομβρία. Τα παραπάνω στρέσαραν υπερβολικά τα αμπέλια και δοκίμασαν τις αντοχές σταφυλιών και παραγωγών.

Η δική μας παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60%. Από την άλλη, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική. Αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά που κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσα στον αμπελώνα και στην πολύ αυστηρή διαλογή, ώστε να επιλέγονται τελικά μόνο τα άρτια σταφύλια για τα κρασιά μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι για άλλη μια φορά κάναμε το καλύτερο δυνατόν. Όλοι όσοι εργάζονται στο Κτήμα Αργυρού έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εργαζόμενοι πολλές φορές μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

Ματθαίος Αργυρός

 

Κτήμα Μανουσάκη | Χανιά | Κρήτη

ΤρύγοςΗ περασμένη αμπελουργική χρονιά υπήρξε σχετικά ομαλή μετεωρολογικά, με μικρή παραφωνία σε αυτό οι μειωμένες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Κάνοντας μια ανασκόπηση, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν ιδιαίτερα θερμό, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πρώτες εκπτύξεις οφθαλμών να λάβουν χώρα γύρω στις 27 Φεβρουαρίου. Οι βροχοπτώσεις εξακολουθούσαν να μην κάνουν την εμφάνισή τους και στη συνέχεια –και σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (περίπου 2-3 °C υψηλότερες σε σχέση με τις συνηθισμένες)–, με αποτέλεσμα να πρωιμίσουν ιδιαίτερα τα αμπέλια κατά 24 μέρες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στην πορεία, το πρώτο μισό του Μαΐου σημειώθηκαν δύο τρεις σποραδικές και σύντομες βροχές και ψιχάλες, αλλά προχωρήσαμε σε ψεκασμούς με χρήση και εναλλαγή βιολογικών δραστικών ουσιών, ώστε να διασφαλιστεί ένα ποιοτικό και υγιές σταφύλι. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε και η συνολικότερη φυτοϋγεία των αμπελιών.

Κατά τη διάρκεια του τρύγου, οι θερμοκρασίες ήταν μόνιμα σε υψηλά επίπεδα, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μικρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας (30-31ο °C) και νύχτας (27-28 o°C). Ξεκινήσαμε την παραλαβή των σταφυλιών των ποικιλιών μας Roussanne και Grenache, βλέποντας φρούτα με ωραία συγκέντρωση αλλά και φινέτσα. Τα κόκκινά μας, όπως το Mourvedre και το Syrah, παρουσιάζουν ιδιαίτερα φρουτώδη χαρακτήρα, με φρεσκάδα και φινέτσα, που μας γέμισε υψηλές προσδοκίες για την εξέλιξή τους.

Συνοψίζοντας, τη συγκομιδή του 2024 θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως χρονιά με καλή ωρίμανση και οξύτητα και αρκετά ικανοποιητικές συμπυκνώσεις.

Χαράλαμπος Μαθιουδάκης

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2023

#HarvestStories: Μικρές Ιστορίες του Ελληνικού Τρύγου 2022

Κυκλοφόρησε Ολόφρεσκο E-Book Carpe Vinum Vol.12!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Ανέστης Χαϊτίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη γαστρονομία και την εστίαση. Οι σπουδές οινολογίας που ακολούθησαν στην Ελλάδα και τη Γερμανία τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τη γευσιγνωσία, την προώθηση και το εξαγωγικό εμπόριο κρασιού μέσα από διάφορες θέσεις σε σημαντικά οινοποιεία της Ελλάδας. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την οινική εκπαίδευση, καθώς και με την αρθρογραφία σε διάφορα περιοδικά (κυρίως ελληνικά, αλλά και ξενόγλωσσα), ενώ είναι και ο συγγραφέας δύο βιβλίων με θέμα το κρασί με το ψευδώνυμο Τρύφων Μακρίδης. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής διαφόρων διεθνών διαγωνισμών οίνου και συνδιοργανωτής του μεγαλύτερου καλοκαιρινού οινικού φεστιβάλ της Ελλάδας Summerwine-Festival στη Θεσσαλονίκη. Eίναι συνιδιοκτήτης των εταιρειών συμβουλευτικής και διακίνησης επιλεγμένων οίνων TheWinehouse Ελλάδας και TheWinehouse Germany, στόχος των οποίων είναι η ανάδειξη ποιοτικών Eλλήνων παραγωγών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+