Utile Dulci: Ο Συνδυασμός του Τερπνού Μετά του Ωφελίμου Ποτέ Δεν Ήταν Τόσο Απολαυστικός

Από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τους Δειπνοσοφιστές του Αθηναίου μέχρι τη σύγχρονη ανάγκη μας για ποιοτικές βραδιές με ανθρώπους που, πρώτα απ’ όλα, εκτιμούμε και μας εκτιμούν, το φαγητό και το κρασί αποτελούσαν ανέκαθεν την καλύτερη αφορμή για συναντήσεις. Οι λέσχες μελών δημιουργήθηκαν εν μέρει για να ικανοποιήσουν αυτήν ακριβώς την επιθυμία μας για εκλεκτές γαστρονομικές απολαύσεις, παρουσία προσώπων που μας προκαλούν να σκεφτούμε. Οι συναντήσεις υπό τη σκέπη τέτοιων ιδρυμάτων οδήγησαν ιστορικά σε σημαντικές γνωριμίες και γερές φιλίες, αλλά και στη σύναψη μεγάλων συμφωνιών ή την απαρχή όμορφων περιπετειών. Ακόμα και “Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες” του Ιούλιου Βερν σε ένα club μελών του Λονδίνου ξεκίνησε.

Αρχής γενομένης τον Δεκέμβριο του 2017, έχουμε πλέον και στην Ελλάδα ένα club μελών το οποίο χτίστηκε γύρω από το concept “business, food and wine”, το Club Utile Dulci (προφέρεται “ούτιλε ντούλκι”), το οποίο σημαίνει στα λατινικά “το τερπνόν μετά του ωφελίμου”. Όπως μας εξηγεί ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, εμπνευστής και ιδρυτής του Utile Dulci, η ιδέα για το club γεννήθηκε από την επαφή του με ανάλογες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αγάπη και το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη γαστρονομία και το κρασί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, όλα αυτά “κούμπωσαν με τη σύμπτωση της επιστροφής μου στην Ελλάδα, ύστερα από μερικά χρόνια εκπατρισμού στο εξωτερικό, μαζί με την αλλαγή των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων, και… voilà η γέννηση του Club Utile Dulci!”.

Πρόκειται για ένα club τα μέλη του οποίου -κυρίως, επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών και ελεύθεροι επαγγελματίες- συνδέονται με αφορμή την κοινή τους αγάπη για το κρασί και το φαγητό και συναντώνται περίπου οκτώ φορές κάθε χρόνο, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον κόσμο του επιχειρείν, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο διάλογο. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς δοκιμάζονται υψηλής ποιότητας κρασιά και ακολουθεί γαστρονομικό δείπνο.

Το Club Utile Dulci φέρνει κοντά, αφενός, όσους ενδιαφέρονται για την υψηλή γαστρονομία και οινογνωσία και, αφετέρου, όλους όσοι θα ήθελαν να αναπτύξουν το business networking.

“Το Club Utile Dulci φέρνει κοντά, αφενός, όσους ενδιαφέρονται για την υψηλή γαστρονομία και οινογνωσία και, αφετέρου, όλους όσοι θα ήθελαν να αναπτύξουν το business networking. Θα προσέθετα, ωστόσο, ότι όσοι προσέρχονται στις εκδηλώσεις-δείπνα μας, έρχονται για να συμμετάσχουν σε μοναδικές βραδιές-εμπειρίες, στις οποίες συνδυάζεται κυριολεκτικώς το τερπνόν (dulci) με το ωφέλιμον (utile)”, μας εξηγεί ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, για να συμπληρώσει: “Πρόκειται, εν τέλει, για κάτι σαν ένα σύγχρονο αρχαιοελληνικό συμπόσιο, μια μοναδική άσκηση γεύσεων, αισθήσεων και πνεύματος”.

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος μας περιγράφει ποια είναι η διαδικασία ή το “τελετουργικό” μιας εκδήλωσης-δείπνου του Club Utile Dulci: “Ως το μοναδικό business, food and wine club μελών στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις-δείπνα του Utile Dulci συνδυάζουν σε μια βραδιά τα εξής στοιχεία:

  • Έναν διαφορετικό κάθε φορά σεφ που επιμελείται ένα γαστρονομικό μενού ειδικά για τα μέλη του club.
  • Έναν διαφορετικό κάθε φορά Έλληνα οινοποιό, που παρουσιάζει ο ίδιος τα κρασιά του και συζητά με τα μέλη.
  • Οινογευσία με την ευθύνη και συμμετοχή του κορυφαίου Κωνσταντίνου Λαζαράκη, ο οποίος επιλέγει και τα κρασιά του διεθνούς αμπελώνα για κάθε βραδιά μας.
  • Τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους του επιχειρείν, της πολιτικής και του πνεύματος, που απευθύνουν ομιλίες και συζητούν με τα μέλη.
  • Και, τέλος, ένα μοναδικό ακροατήριο σκεπτόμενων ανθρώπων. Οι ίδιοι οι προσκεκλημένοι είναι αυτοί που συμβάλλουν τα μάλα σε αυτό που είπε ένας συνδαιτυμόνας για το Club Utile Dulci: ‘οι βραδιές σας εκπέμπουν ποιότητα’.”

Πέρα από τη συμβολή του πρώτου Έλληνα Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη στις βραδιές, ο οποίος ταιριάζει ξεχωριστά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με εξαιρετικές ετικέτες του Παλαιού και Νέου Κόσμου -η Τοσκάνη συναντά το Αμύνταιο και η Σαντορίνη την Καμπανία, σε μια σύμπλευση που αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις του κρασιού-, ένας διαφορετικός σεφ κάθε φορά, δημιουργεί υψηλής αισθητικής πιάτα, που αγκαλιάζουν τις οινικές επιλογές. Τα μέλη του club έχουν απολαύσει δημιουργίες του Λευτέρη Λαζάρου, του Δημήτρη Σκαρμούτσου, του Μάνου Γαρνέλη, του Χριστόφορου Πέσκια, του Jean-Charles Metayer, του Άλεξ Τσιοτίνη, του Γκίκα Ξενάκη, του Τάσου Μαντή και του Δημήτρη Κατριβέση – όλοι βραβευμένοι και καταξιωμένοι δημιουργοί του χώρου της γαστριμαργίας.

Οι συναντήσεις γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι διοργανωτές αφήνουν να περάσει τόσος καιρός ώστε οι συνδαιτυμόνες να έχουν αρκετά πράγματα να μοιραστούν, αλλά και το συναίσθημα της προσμονής για μια ξεχωριστή γαστριμαργική και οινική εμπειρία. Οι ομιλητές κάθε δείπνου επιλέγονται από τον κόσμο της πολιτικής, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.

Η επόμενη ερώτηση μας, μας ταξιδεύει πίσω στην Αρχαία Ρώμη. “In vino veritas” έλεγαν οι Ρωμαίοι. Τελικά, το κρασί βοηθάει να ανοίξουν οι καρδιές και να γίνει ένας παραγωγικός, πολιτισμένος διάλογος ανάμεσα σε ανθρώπους που ίσως και να διαφωνούν; Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος εκμυστηρεύεται: “Αν και καταναλώνουμε υπευθύνως… έχετε δίκιο. Όσο προχωρά η βραδιά, αντιλαμβάνεται κανείς ευχερώς ότι υποχωρεί η ένταση και το άγχος της ημέρας και οι γλώσσες λύνονται εύκολα. Είναι τέτοια η ανάγκη των μελών να πάρουν τον λόγο, είτε για να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομιλητές είτε για να εκφράσουν τις απόψεις τους, που, πολλές φορές, αναγκαζόμαστε να διακόψουμε ευγενικά λόγω περιορισμένου χρόνου.”

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, ζητήσαμε από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο να μοιραστεί μαζί μας μια ξεχωριστή στιγμή που ξεχωρίζει από τη μέχρι στιγμής πορεία του club στην Ελλάδα. “Θα συγκρατούσα τη διάχυτη, αλλά και συνάμα διακριτική συγκίνηση, όταν τελείωσε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Ήταν μόλις λίγες ημέρες μετά τη γνωστή προσωπική του περιπέτεια.”

Όσο για το πώς μπορεί να γίνει κανείς μέλος, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος μας εξηγεί ότι υπάρχουν δύο τρόποι εγγραφής στο club: “Η σύσταση από ένα μέλος είναι αρκετή, αλλά το club είναι πάντα ανοιχτό να εξετάσει κάθε αίτημα συμμετοχής. Με άλλα λόγια, όλοι οι καλοί χωρούν…”. Να προσθέσουμε, επίσης, ότι το “Utile Dulci” δίνει τη δυνατότητα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του, είτε μέσω εταιρικών πακέτων, είτε σε φυσικά πρόσωπα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάποιος “Χρυσό Μέλος” και να είναι σε θέση να απολαύσει μια σειρά από παροχές και προνόμια. Τέλος, για όλα τα μέλη υπάρχουν ανταποδοτικές προσφορές και εκπτώσεις σε εκλεκτά αθηναϊκά εστιατόρια, ειδικές τιμές για αγορά κρασιών, γαστρονομικές και οινικές εκδρομές κ.ά.

Κρατήστε όμως και αυτό: για τους νέους κάτω των 35 ετών, δεν υπάρχει ποσό συνδρομής – μια εγγύηση ότι το Club Utile Dulci θέτει σήμερα τις βάσεις για να μας προσφέρει βραδιές απόλαυσης για πολλά χρόνια ακόμα!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τεύχος του Carpe Vinum, του θεματικού περιοδικού e-book της αθηΝΕΑς για το κρασί, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+