Vergos Auctions | Έκθεση και Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής-Γλυπτικής 19oυ & 20ού Αιώνα

Η Vergos Auctions μετράει αντίστροφα για το καθιερωμένο ραντεβού του οίκου με τους φίλους της τέχνης στη Δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής-Γλυπτικής 19oυ & 20ού αιώνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στις 18:30, στον χώρο του Ζαππείου.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, το διάστημα 29-31 Μαΐου, στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση ανοιχτή για το κοινό όλων των έργων που θα δημοπρατηθούν. Η δημοπρασία περιλαμβάνει πλειάδα καλλιτεχνών, από τους θεμελιωτές της ελληνικής ζωγραφικής, καθώς και ευρεία συλλογή από έργα δημιουργών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, τον μήνα της νεότητας, της καρποφορίας και της αναγέννησης, απεικονίζει το έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) «Μάης», το έργο με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης, το οποίο ανήκει σε μια αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του έτους, όπως τους εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη: «Εμπνεύστηκα γι’ αυτές τις 12 εικόνες όχι από τα βυζαντινά, όπως ενόμισαν πολλοί, αλλά από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό, όσο και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος, που βάζουν στο Χριστό ένα ζώσμα από διαφανές μεταξωτό ύφασμα. Κι αυτές με φόντο χρυσό κατ’ απομίμηση των βυζαντινών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετικά με το σύνολο αυτών των έργων.

Ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα της δεκαετίας του ’80 της διεθνούς φήμης ζωγράφου και γλύπτριας Chryssa (1933-2013), το «Newspaper», αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Η ίδια αντλούσε την έμπνευσή της από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ κατά τη διάρκεια των εικαστικών της αναζητήσεων το ενδιαφέρον της θα εστιαστεί στη δύναμη της μη αναγνωρίσιμης έννοιας των γραμμάτων. Κατόπιν δημιουργεί πίνακες με έμπνευση από τη δομή της εφημερίδας.

Δύο ακόμη έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους αξία, τελώντας υπό την προστασία του ελληνικού κράτους: α) το έργο του Θεόφιλου (1871-1934) «Οι Οπλαρχηγοί Χρ. Αναγνωσταράς και Ηλίας Μαυρομιχάλης Καταστρέφουν τους Τούρκους περί το
Βαλτέτσι το 1821» είναι εμπνευσμένο από τα ιδιαίτερα προσφιλή προς τον καλλιτέχνη θέματα της ελληνικής Επανάστασης και β) η «Σύνθεση με Γυναικείες Φιγούρες και Άγγελο» και το προσχέδιο που τη συνοδεύει του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1967), με τις ονειρικές μορφές που είναι χαρακτηριστικές του προσωπικού του ύφους.

Τη δημοπρασία εμπλουτίζουν επίσης εξαιρετικές δημιουργίες των: Φώτη Κόντογλου, Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ), Κωνσταντίνου Παρθένη, Γκίκα (Χατζηκυριάκος), Σπύρου Βασιλείου, Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπύρου Παπαλουκά, Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Γαΐτη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Χρίστου Καρά, Αλέκου Φασιανού, Παύλου Σάμιου, Γιάννη Κόττη, Θανάση Τσίγκου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ (X. Mποσταντζόγλου), Μάριου Πράσινου, Γιώργου Λαζόνγκα, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Τάσου Μαντζαβίνου, Χρήστου Μποκόρου, Θεόδωρου Παπαγιάννη, Takis (Βασιλάκης), Pavlos (Διονυσόπουλος), Γιώργου Ρόρρη, Βασίλη Φωτόπουλου, Τζων Χριστοφόρου, Απόστολου Γεωργίου, Γιάννη Ψυχοπαίδη κ.ά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό:
Δευτέρα 29 Μαΐου | 12:00-21:00
Τρίτη 30 Μαΐου | 10:00-21:00
Τετάρτη 31 Μαΐου | 10:00-21:00

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοπρασία και τους τρόπους συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.


Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

«Resilient Clay» | Σύγχρονοι Κεραμίστες από την Αθήνα στο London Craft Week

Δημοπρασίες Έργων Τέχνης: Από τον Ηρόδοτο στα NFTs

E-Book | Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+