Ασφαλιστική Βιομηχανία και Βιωσιμότητα

H Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε με τίτλο «Insurance Industry Contribution in Building a Sustainable Future», στις 24 Οκτωβρίου, που έχει οριστεί ως η ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ανέδειξε τον πολλαπλό ρόλο που έχει ο ασφαλιστικός κλάδος στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω του τριπλού του ρόλου, ως διαχειριστή κινδύνων, ως παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης και ως επενδυτή.

Η Εκδήλωση

Μέλος του Προγράμματος UNEP FI τoυ Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το περιβάλλον [UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance (PSI) Initiative] από το 2022, η ΕΑΕΕ προσκάλεσε σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να αναλύσουν την πολύπλευρη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στη βιωσιμότητα του πλανήτη και στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις ασφαλιστικές και επενδυτικές δραστηριότητες του κλάδου.


Ο Στόχος

Σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσω του Προγράμματος UNEP FI έχει τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος για την αύξηση του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς στη βελτίωση της ανάλυσης του κλιματικού κινδύνου και στην ευθυγράμμιση των ασφαλιστικών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με σκοπό να συμβάλλει ο κλάδος στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 ºC τα επόμενα χρόνια.

Οι Αρχές για τη Βιώσιμη Ασφάλιση ενσωματώνουν τα ESG κριτήρια στην αλυσίδα αξίας και στον διοικητικό κορμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καλώντας τον κλάδο σε δράσεις για τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από αυτούς.

Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ασφάλιση

Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και ήδη συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς, με τη μορφή ολοένα συχνότερων και ισχυρότερων φυσικών καταστροφών, οι οποίες επηρεάζουν κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσω της ασφάλισης περιορίζονται οι επιπτώσεις των κλιματικών κινδύνων και των φυσικών καταστροφών, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των κοινωνιών.

Η Βιώσιμη Ασφάλιση μέσω των Αρχών του ΟΗΕ δεν εξαντλείται στα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος, αλλά σηματοδοτεί την ευρύτερη, θετική επίδραση που μπορεί να έχει η ασφαλιστική βιομηχανία, μέσα από πολλά διαφορετικά επίπεδα και κανάλια, στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, προωθώντας τη δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες και την πρόσβαση στην ασφάλιση, αλλά και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση.

Τα Συμπεράσματα

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

  • η ανάγκη για στενή συνεργασία όλων των μερών (επιστημονική κοινότητα, επιχειρήσεις, εποπτεία, ενεργοί πολίτες, κυβερνήσεις)
  • η ανάγκη να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας
  • η σημασία του τριπλού ρόλου της ασφαλιστικής εταιρίας: ως διαχειριστή κινδύνου και συμβούλου, ως παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης και προστασίας και ως επενδυτή
  • η ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση και δράση.

Οι Συντελεστές

Την εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τοποθετήθηκαν οι κ.κ. (με σειρά βάσει προγράμματος): Renaud Guidée: Chair of the Net – Zero Insurance Alliance, Butch Bacani, Programme Leader UNEP FI PSI, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός – Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Technical University of Denmark – Πρόεδρος EAERE – Πρόεδρος UN SDSN Global CLimate Hub, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ.

Στο πάνελ συζήτησης συμμετείχαν οι κ.κ.: Dr Kai-Uwe Schanz, Deputy Managing Director – Head Research & Foresight, Geneva Association, Doris Pöpplein, Senior Sustainability Analyst – Vice President Reinsurance  – Swiss RE,  Flavia Micilotta, Sustainability Adviser, Dora Antonakaki, Director Climate Change and Sustainability Centre BOG, Philippe Angelis, Senior Policy Advisor –  Corporate Reporting & Sustainable Finance – Insurance Europe.

Το πάνελ συντόνισε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ θα ακολουθήσουν και άλλες, ανάλογες δράσεις, με στόχο να υπογραμμιστεί ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης ως ισχυρού πυλώνα προστασίας, ο οποίος δίνει δυναμικά το παρών στην προσπάθεια για αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Βιομηχανικός Όμιλος Gizelis: Open House Παρουσίαση Συστημάτων

BioRural, ένα Nέο Ευρωπαϊκό Έργο προς μια Κυκλική Βιοοικονομία

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+