Wise Greece: Γνωρίζουμε τον Ανδρέα απο την AKRORIA

Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με το Wise Greece, o Ανδρέας Κόντος μας περιγράφει το όραμα πίσω από τα προϊόντα της Akroria, τα οποία μας ταξιδεύουν στον καταπληκτικό κόσμο των βοτάνων. Ας τον γνωρίσουμε…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς ξεκίνησες; Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Μεγάλωσα στη Αθήνα, με καταγωγή από τα Γρεβενά και την Ικαρία. Η ενασχόληση με τα αρωματικά φυτά άρχισε μετά τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, τα χρόνια που η κρίση ήταν στην κορύφωσή της και οι πιθανές θέσεις εργασίας ανύπαρκτες. Το ξεκίνημα, λοιπόν, ήταν μια λύση ανάγκης.

Αρχή της πορείας αυτής είναι μια πειραματική καλλιέργεια μισού στρέμματος με διάφορα βότανα, την οποία εγκαινιάσαμε μαζί με την αδερφή μου, τη Λίζα, στα οικογενειακά χωράφια, το 2014. Η βασική ιδέα σην Akroria ήταν να παράγουμε ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν με υψηλή αξία και εξαγωγική δυνατότητα.

Πες μας λίγα λόγια για το brand Akroria. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Akroria σημαίνει «η άκρη του όρους». Εκεί όπου τα βότανα έχουν την καλύτερη ποιότητα. Βασικός σκοπός είναι η ανάδειξη των ελληνικών βοτάνων και ειδικότερα αυτών της Ικαρίας, που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου. Με σεβασμό στη φύση, καθώς κάνουμε άγριες συγκομιδές βοτάνων, με την ειδική άδεια της δασικής υπηρεσίας και του φορέα πιστοποίησης, και με φυσικές διαδικασίες που ακολουθούμε στις καλλιέργειες, τόσο στο χωράφι όσο και στην αποξήρανση και στη συσκευασία. Γίνονται όλα με το χέρι, διαδικασία που προσφέρει ώρες εργασίας και σε άλλους ανθρώπους.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Οι πρώτοι που μου έδειξαν τον δρόμο ήταν η κυρία Μαλούπα (δρ.) και ο κύριος Μαχαιρίδης. Με καθοδήγησαν για τις τάσεις της έρευνας και της αγοράς όσον αφορά τα αρωματικά φυτά. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε – και έχουν δίκιο. Το κόστος εγκατάστασης είναι μεγάλο, η αλλαγή ζωής από την πόλη στην περιφέρεια απαιτεί χρόνο προσαρμογής και, το δυσκολότερο όλων, αφού συγκεντρώσεις την παραγωγή σου, πρέπει να βρεις τη θέση σου στην αγορά, να ανοίξεις κάποιες πόρτες, να μπορείς να αναδείξεις σωστά το προϊόν σου.

Τι είναι αυτό που κάνει τα προϊόντα σου να ξεχωρίζουν;

akroriaΤα προϊόντα της Akroria είναι όλα αυτά τα βότανα που χρησιμοποιούσαν καθημερινά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ως ροφήματα, μαγειρικά μείγματα και βάμματα. Η Ικαρία έχει ιδανικές κλιματικές συνθήκες για αρωματικά φυτά κορυφαίας ποιότητας, με τις τελευταίες έρευνες να δείχνουν ότι η διατροφή παίζει τον βασικό ρόλο στη –γνωστή πλέον– μακροζωία των κατοίκων της.

Το φλισκούνι, το άγριο τσάι, το φασκόμηλο, η λαδανιά, η ρίγανη, το θυμάρι και το θρούμπι είναι μερικά από τα βότανα που έχουν μοναδικά αρώματα (υψηλή συγκέντρωση αιθέριων ελαίων) στο νησί μας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κάνουμε γνωστό αυτόν τον πλούτο της ικαριακής γης σε όλο τον κόσμο.

Θα μας πεις και λίγα λόγια για τις πρώτες ύλες;

Στο φυτικό κομμάτι, όλα τα αρωματικά φυτά είναι βιολογικά, είτε είναι καλλιέργειας είτε άγριας συγκομιδής (πιστοποίηση από φορέα και δασική υπηρεσία). Θέλουμε να φτάνει όσο το δυνατόν ολόκληρο το βότανο (φύλλα ή άνθη) στον καταναλωτή, με τα φυσικά του αρώματα, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση. Να μπορούν να τα βλέπουν, να τα αναγνωρίζουν όταν θα ξαναβγούν για έναν περίπατο στο βουνό. Στο κομμάτι της συσκευασίας χρησιμοποιούμε μεταλλικά κουτιά και χάρτινα σακουλάκια, υλικά ανακυκλώσιμα ή επαναχρησιμοποιούμενα.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

akroriaΗ «Αλικόντιση» έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση· είναι το μείγμα βοτάνων που έπινε ο παππούς μου τα απογεύματα. Το μείγμα ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της αλληλεγγύης των μαμάδων της Ικαρίας: όταν είχαν κάποια δουλειά (ψώνια, κήπους, ζώα), μας έλεγαν: «πήγαινε φέρε την αλικόντιση από τη θεία/γειτόνισσα…» κι εκείνη καταλάβαινε ότι έπρεπε να μας κρατήσει κανένα μισάωρο. Μας έβαζαν να παίζουμε και ξεχνιόμασταν. Ιδιαίτερα γευστικό είναι και το ελαιόλαδο της Ικαρίας, ελαφρύ και με δυνατά αρώματα. Στον ελαιώνα μας υπάρχουν παντού φυτεμένα βότανα και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα στοιχεία από το έδαφος περνάνε στον καρπό της ελιάς.

Μπορείς να μας προτείνεις κάποιον ιδιαίτερο τρόπο χρήσης των προϊόντων σου (κάποιες συμβουλές ή συνταγές κ.ά.);

Το φασκόμηλο ως ρόφημα καθαρίζει τον λαιμό και την αναπνοή, αλλά μπορείτε και να το κάψετε στο σπίτι (με ένα καρβουνάκι) για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Οι παλιοί Ικαριώτες δεν είχαν καφέ, έπιναν φλισκούνι (είδος μέντας) για το πρωινό ξύπνημα, το οποίο και σήμερα αποτελεί ιδανική εναλλακτική.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Η Ελλάδα έχει το καλύτερο κλίμα για κορυφαία προϊόντα της παγκόσμιας αγοράς, όπως βότανα, κρασί, μέλι, ελαιόλαδο κ.ά. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται ομάδες παραγωγών και λίγοι συνεταιρισμοί (λειτουργικοί) που μπορούν να κινηθούν πιο δυναμικά σε ξένες αγορές και να αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά. Το βασικό πρόβλημα μέχρι στιγμής στον αγροτικό τομέα είναι η αστυφιλία των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, κάθε κρίση που εμφανίζεται είναι και μια ευκαιρία ανασυγκρότησης, ατομικά και κοινωνικά. Εάν υπάρχει η ανάγκη για αλλαγή, η καλύτερη στιγμή να την κάνει κάποιος είναι τώρα.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Επηρεασμένος από τον Νίκο Καζαντζάκη, στάση ζωής μου είναι τ0: «Εγώ πρώτος θα φταίω, αν δεν αλλάξει ο κόσμος». Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που ζουν δύσκολες καταστάσεις, πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη να τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Η Wise Greece όλα αυτά τα χρόνια στέλνει το καλύτερο μήνυμα, «τρώς εσύ και τρώνε πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη!», αγκαλιάζοντας τόσο τους μικροπαραγωγούς όσο και συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Μας τιμάει να είμαστε μέρος αυτής της πανέμορφης ομάδας.

 

Γνωρίστε περισσότερους Wise Producers στην αθηΝΕΑ:

Wise Greece: Γνωρίζουμε τον Λουκά από το «Εργαστήρι Μελιού»

Wise Greece: Γνωρίζουμε τη Μαρία από το The Soaphouse

Wise Greece: Γνωρίζουμε την Ελένη και την Τόνια από τη Focus Thrace Cosmetics

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+