Ξεκούραση: Μια (Απαραίτητη) Πολυτέλεια

Σε έναν κόσμο γεμάτο ερεθίσματα και πειρασμούς, συχνά ξεχνάμε να πατήσουμε στοπ. Όσο πιο απασχολημένοι είμαστε, τόσο πιο σημαντικοί νιώθουμε. Τις σπάνιες στιγμές ηρεμίας, αντί να χαλαρώσουμε, σπεύδουμε να ψυχαγωγηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο – συνήθως μπροστά στην οθόνη. Έτσι χάνουμε ένα πολύτιμο διάλειμμα απ’ τη συνεχή εγκεφαλική διέγερση και κουραζόμαστε περισσότερο.

Γιατί επιλέγουμε να είμαστε τόσο πολυάσχολοι;

Πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να αντεπεξέλθουμε στην απαιτητική μας καθημερινότητα; Νιώθουμε ότι έτσι αξιοποιούμε καλύτερα την ημέρα; Δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας σε μια αναζήτηση ευτυχίας; Ή πρόκειται απλά για μια κακή συνήθεια;

Σε κάποιους από εμάς, η ξεκούραση προκαλεί τύψεις. Μια φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μας λέει ότι δεν έχουμε κουραστεί αρκετά, δεν έχουμε πετύχει πολλά για να αξίζουμε ένα διάλειμμα. Έτσι ψάχνουμε τρόπους να γίνουμε πιο αποδοτικοί. Φυσικά, το να πετυχαίνουμε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο είναι καλό. Αν όμως τον περισσευούμενο αυτό χρόνο τον γεμίζουμε με επιπλέον δουλείες τι έχουμε πετύχει; Η παραγωγικότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Αφήστε τον εαυτό σας να χαρεί τα κέρδη της σκληρής σας δουλειάς και επιλέξτε να ξεκουραστείτε.

   Σκεφτείτε τον ελεύθερο σας χρόνο όπως τα χρήματα και ξοδέψτε προσεκτικά.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι σε περιόδους ξεκούρασης και πνευματικής διαύγειας γεμίζετε έμπνευση, δημιουργικές ιδέες και βρίσκετε λύσεις σε προβλήματα που σας βασάνιζαν επί μέρες. Χωρίς αυτά τα πολύτιμα κενά στην ημέρα μας, δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα. Παράλληλα, όσο πιο γεμάτη είναι η καθημερινότητά μας από υποχρεώσεις και σχέδια, τόσο λιγότερα περιθώρια έχουμε για αυθόρμητες κινήσεις.

Αν όμως δεν έχετε χρόνο για κανενός είδους διάλειμμα, ήρθε η ώρα να γίνετε τσιγκούνηδες. Σκεφτείτε τον ελεύθερο σας χρόνο όπως τα χρήματα και ξοδέψτε προσεκτικά. Εκείνος ο φίλος που θέλει να πάτε για καφέ; Ένα βίντεο στο YouTube; Υποχρεώσεις που μπορείτε να αποφύγετε; Για κάθε “ναι”, σκεφτείτε πόσα “όχι” λέτε αυτομάτως, σε όλα όσα θα μπορούσατε να κάνετε με τον χρόνο που μόλις υποσχεθήκατε. Πείτε όχι ευγενικά, ελευθερώσετε χρόνο και χαλαρώστε. Κοιτάξτε το ταβάνι, περπατήσετε χωρίς βιασύνη, αντισταθείτε σε οποιοδήποτε ερέθισμα πολιορκεί το χρόνο σας.

Στο The Things You Can See Only when You Slow Down, ο Haemin Sunim αναφέρει όλα όσα χάνουμε μεσ’ τη βιασύνη μας. Όλα όσα είναι εδώ, αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας για να τα νιώσουμε. Είναι μια αλήθεια που θυμίζω στον εαυτό μου όποτε περπατάω βιαστικά χωρίς σημαντικό λόγο. Αμέσως επιβραδύνω το βήμα μου, κοιτάζω γύρω μου, καμιά φορά χαμογελάω σε κάποιον περαστικό και παρατηρώ ήχους και εικόνες.

Σας αφήνω λοιπόν με μια πρόταση. Σκεφτείτε το πρόγραμμα των επόμενων ημερών και ακυρώστε μια από τις υποχρεώσεις που έχετε κανονίσει. Αφήστε το χρόνο αυτό ελεύθερο για ό,τι προκύψει. Ακόμα και για το απόλυτο τίποτα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Well~Being
Well~Being

Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ, επιθυμώντας μια πιο δημιουργική απασχόληση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να ταξιδεύει. Μέσω της στήλης της στην αθηΝΕΑ, θα αναζητήσουμε μαζί το δρόμο προς την ευεξία.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+