Υπαίθρια Έκθεση με τους Ήρωες του ’21

Ένα ιδιότυπο και πολύ ενδιαφέρον ραντεβού έχουν οι  Αθηναίοι με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Χάρη στην υπαίθρια έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων, οι περαστικοί “συναντούν”  στο διάβα τους 22 από τις προσωπογραφίες ηρώων του ΄21, που φιλοτέχνησε ο Βέλγος διπλωμάτης Benjamin Mary.

Τα Πρόσωπα

Στην υπαίθρια έκθεση που φιλοξενείται στον Εθνικό Κήπο (επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας) έως τις 4 Απριλίου 2021 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μπορούμε να “ανταμώσουμε” μορφές όπως οι  Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης.

Πρόκειται για προσωπογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844, από τον πρώτο Βέλγο διπλωμάτη στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, Benjamin Mary.

Τα σχέδια του κρατικού λειτουργού είναι προϊόν όχι μόνο του ταλέντου του στο σχέδιο και της παρατηρητικότητάς του, αλλά και της διεισδυτικής ματιάς του στα πρόσωπα της εποχής.

Αποτέλεσμα, η παρουσίαση μιας άλλης εκδοχής των ηρώων του ΄21, ίσως πιο ανθρώπινης και σίγουρα λιγότερο στιλιζαρισμένης, από αυτήν που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις σχολικές αίθουσες και τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Το Βιβλίο

Τα 22 σχέδια που εκτίθενται στην υπαίθρια έκθεση του Εθνικού Κήπου είναι μέρος από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο ο Βέλγος διπλωμάτης και συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο – Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπό τόν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary, το οποίο είναι κοινή έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.

Το βιβλίο παρουσιάζει 125 άγνωστα και ανέκδοτα μέχρι σήμερα σχέδια με 320 μοναδικά άγνωστα και γνωστά πρόσωπα. Ήρωες της Επανάστασης μαζί με τις προσωπογραφίες πολιτικών, ιερωμένων, λογίων και καθημερινών ανθρώπων, έτσι όπως τους αποτύπωσε το πενάκι του Benjamin Mary, αποτελούν το εικονογραφημένο περιεχόμενο του τόμου και σχηματίζουν ένα σπάνιο πανόραμα της μετεπαναστατικής πραγματικότητας των μέσων του 19ου αιώνα.

Μετά από έρευνα σε αρχειακά σύνολα και βιβλιογραφία προέκυψαν πρωτότυπα, εκτενή και άκρως ενδιαφέροντα βιογραφικά σημειώματα των ανθρώπων που απεικονίζει ο Benjamin Mary, καθώς και πλήθος τοπωνυμίων που απαντούν στα κείμενα της έκδοσης.

Την έρευνα και τα κείμενα υπογράφουν οι: Ιφιγένεια Βογιατζή, Μαρία Γιουρούκου, Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Δήμητρα Κουκίου, Leonora Navari και Γιώργος Τζεδόπουλος.

Η πολυτελής και καλαίσθητη έκδοση στορία χει πρόσωποΜορφές το 1821 στήν λλάδα το θωνα πό τόν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary αποτελεί σαφώς τη συμβολή του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ΄21, αλλά και πολύτιμη συνεισφορά στη δεξαμενή των προσωπογραφιών της νεότερης Ελλάδας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+