Είναι γεγονός, μπήκαμε στη Χρονιά του Δράκου ή στο έτος 4722 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.). Η Κινεζική Πρωτοχρονιά που σήμανε την έναρξή της γιορτάστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 10 Φεβρουαρίου, και οι εντυπωσιακές, όπως κάθε χρόνο, εικόνες των εορτασμών έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο δράκος θεωρείται το πιο ευοίωνο από τα 12 μυθικά ζώα του ημερολογίου και όσοι θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς του θεωρείται ότι είναι προορισμένοι για επιτυχία.
Γι’ αυτό, λίγες μέρες πριν, ένας γνωστός μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Ταϊβάν, ο δρ Chih Chun Chen, διευθυντής του Eugene Postpartum Nursing Care Center, προέτρεψε με μια δημόσια ανακοίνωσή του τους φιλόδοξους νέους γονείς να μη χάνουν χρόνο αν θέλουν να γεννήσουν ένα μωρό-δράκο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει, αναφέρει, μέχρι τις 15 Μαΐου την «αποστολή» τους. Κάτι παρόμοιο ανέφερε και ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong στο μήνυμά του για το νέο έτος, πως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για τα νεαρά ζευγάρια να προσθέσουν «έναν μικρό δράκο στην οικογένειά τους».
Γεγονός είναι ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για αύξηση των γεννήσεων –καθώς σε πολλές χώρες της Ασίας η γήρανση του πληθυσμού είναι εμφανής, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες– είχαν πέσει στο κενό.
Σε προηγούμενες Χρονιές του Δράκου, σε μέρη όπου η τήρηση του ζωδιακού ημερολογίου είναι ευλαβική, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, οι γεννήσεις είχαν αυξηθεί σημαντικά. Το 2012, αναφέρει μια μαία από την Ταϊπέι, τα κρεβάτια των νοσοκομείων ήταν τόσο γεμάτα που πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να γεννήσουν στους διαδρόμους. Ο Hank, ένα μωρό-δράκος που γεννήθηκε το 2000 σε μια μικρή πόλη στη βόρεια-κεντρική Κίνα, φοιτητής τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θυμάται ότι ένιωθε πίεση μεγαλώνοντας επειδή ήταν το μόνο αγόρι-δράκος στην οικογένεια και όλες οι υψηλές προσδοκίες είναι εναποτεθεί σε αυτόν.
Πόση βάση έχει, όμως, στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη αντίληψη;
Μια Δυνατή Πολιτισμική Παράδοση στον Αντίποδα της Επιστήμης
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησαν το 2020 οι οικονομολόγοι Naci Η Mocan και Han Yu, υποστηρίζουν πως η απότομη αύξηση στις γεννήσεις θα οδηγούσε, αντίστροφα, σε πιο δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά που θα γεννηθούν – στα υπερπλήρη σχολεία η αναλογία μαθητών-καθηγητών θα είναι υψηλότερη, άρα αρνητική και η επίδραση στη μαθησιακή διαδικασία. Αλλά και στην αγορά εργασίας ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλότερος. Επίσης διαπίστωσαν ότι οι γονείς των παιδιών ενός δράκου πιστεύουν ότι οφείλουν να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για τα παιδιά τους, κάτι που πιέζει τόσο τους ίδιους όσο και τους μικρούς.
Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική ή βιολογική απόδειξη ότι τα παιδιά δράκοι είναι πιο επιτυχημένα, αναφέρουν οι επιστήμονες. Αντίθετα, αυτό που υπάρχει είναι μια δυνατή πολιτισμική παράδοση.
Ο Lu πιστεύει ότι αν κάποιος σχεδιάζει να κάνει παιδί, μπορεί να επιλέξει τη φετινή χρονιά, όμως η παράδοση αυτή τελικά θα έχει μικρή επίδραση σε εκείνους που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, ένα ποσοστό που αυξάνεται προοδευτικά. Το baby boom που αναμένεται για το 2024 είναι, μέχρι στιγμής, μη μετρήσιμο και τα μωρά στην Κίνα εξακολουθούν να είναι… ακριβά. Το υψηλό κόστος ζωής και οι στάσιμοι μισθοί εξακολουθούν να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες στην απόκτηση παιδιού.
Συρρίκνωση του Πληθυσμού κατά… Εκατομμύρια
Το 2023 ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η χώρα κατέγραψε 6,39 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα –από 6,77 τον προηγούμενο χρόνο–, το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας το 1949. Αυτό σημαίνει ότι γεννήθηκαν περίπου 9,02 εκατομμύρια μωρά, σε σύγκριση με 9,56 εκατομμύρια μωρά το 2022, αριθμοί, φυσικά, δυσθεώρητοι για τα δικά μας μέτρα.
Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις τόσο για την Κίνα όσο και για την ευρύτερη περιοχή σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων, τις αυξανόμενες ανάγκες στη φροντίδα των ηλικιωμένων και τη ραγδαία γήρανση του εργατικού δυναμικού.
Οι κυβερνητικές αρχές αισιοδοξούν ότι είναι ίσως η κατάλληλη χρονιά να γυρίσει ο τροχός σε μια προηγούμενη πορεία ανόδου. Οι προοπτικές για τα παιδιά δράκους είναι εξαιρετικές, τονίζεται ευρέως. Θα είναι οι οραματιστές ηγέτες του αύριο, ενεργητικοί, αποφασιστικοί, ιδεαλιστές και ανεξάρτητοι. Άλλωστε, το τυχερό τους χρώμα είναι το χρυσό, που σημαίνει επιτυχία, πλούτο και τιμή, ένα σύμβολο αρχοντιάς αλλά και σταθερότητας.
Ο δράκος, ως θεότητα της φύσης που εξουσιάζει τις βροχές, είναι μια κυρίαρχη φιγούρα στην κινεζική μυθολογία, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ιστοριών της δημιουργίας. Κατεβαίνει στη Γη με την ομίχλη και αναδύεται από τον ωκεανό με τον ήλιο, μετακινώντας τις εποχές στο πέρασμά του. Ένα έμβλημα καλοπροαίρετης θεότητας, αυτοκρατορικής δύναμης και ενότητας, συμβολισμοί που χάνονται στα βάθη της λαϊκής κινεζικής παράδοσης. Έπειτα από έναν μακρύ χειμωνιάτικο ύπνο, ο δημιουργός αυτός, λένε, ξυπνά την άνοιξη και ανεβαίνει στον ουρανό για να προσφέρει στη γη νέα ζωή για όλους.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: