10 [+] | Η Παιδική Ατζέντα του Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος είναι μήνας μεταβατικός. «Μαλακτικό το φως του Οκτωβρίου. Το πίνω. Αργά αργά», λέει η Κική Δημουλά στο ποίημά της «Υπόφωτο». Μας προειδοποιεί ο Οκτώβριος, αργά αργά, με την αλλαγή των χρωμάτων, το κόντεμα του φωτός, τα δροσερά πρωινά και βράδια του.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ας τον καλωσορίσουμε. Έρχεται με δώρα, εξάλλου. Όσο μικραίνει η μέρα τόσο η πόλη ανοίγει για να χωρέσει όλες αυτές τις εκδηλώσεις που μας υπόσχονται χαρά, παιχνίδι και καινούργιες παρέες.

1 → H Μεγάλη Περιπέτεια του Διαστήματος στην Έκθεση «Life in Space»

Agenda Kids

Μοναδικές κατασκευές, ιστορικά αντικείμενα-εκθέματα και μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στην έκθεση «Life in Space» «εξιστορούν» τη συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο, καθώς και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 εκθέματα, αυθεντικά αντικείμενα, αναμνηστικά από τις διάφορες αποστολές και πιστά αντίγραφα σκαφών, μοντέλα πυραύλων και δορυφόρων, διαστημικές στολές, βράχος από τη σελήνη κ.ά.

Στο Space Camp, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν ό,τι και οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, όπως την απουσία βαρύτητας και την απώλεια του «χωρικού» προσανατολισμού. Επιπλέον, η νέα ISS VR Platform θα μας οδηγήσει μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η έκθεση «Life in Space» γίνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το «The U.S. Space & Rocket Center» και το Space Camp του, το «Marshall Space Flight Center» της NASA και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI).

• 19 Οκτωβρίου 2023-15 Ιανουαρίου 2024 | Καθημερινές: 13:00-21:00 (τελευταία είσοδος στις 20:00) / Σαββατοκύριακα: 10:00-22:00 (τελευταία είσοδος στις 21:00) | Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 5 ετών | Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή (Δίπλα στο Θέατρο Badminton – Είσοδος από Μεσογείων)

 

2 → Ψάχνοντας ένα Μπορσαλίνο που Χάθηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Kids Agenda

Μπόουλερ, μπορσαλίνο, σομπρέρο, μπερές, καουμπόι, τραγιάσκα είναι μερικά από τα πιο διάσημα καπέλα όλων των εποχών. Το μπορσαλίνο, όμως, είναι κάτι παραπάνω από απλό καπέλο, είναι το σήμα κατατεθέν σε όλα τα «ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη: τα αμέτρητα κουστουμαρισμένα «ανθρωπάκια» με τις γραβάτες, τον κολλαριστό γιακά και τα λουστρίνια τους – όλα φορούν ένα μπορσαλίνο!

Έξαφνα, από το πουθενά, ακούγεται μια πνιγερή φωνή: «Ένα ανθρωπάκι έχασε το μπορσαλίνο του! Ένα μπορσαλίνο εξαφανίστηκε!»

Και μετά σιωπή… Καταλαβαίνετε πως «ανθρωπάκια» χωρίς καπέλο δεν υφίστανται. Μάλλον χρειάζεται μια ομάδα με πολύ καλούς ντετέκτιβ που θα αναζητήσουν το χαμένο καπέλο.

Ένας πίνακας του Γιάννη Γαΐτη μετατρέπεται σε τεράστιο επιτραπέζιο που θα οδηγήσει τα παιδιά στη λύση του μυστηρίου, μέχρι να βρεθεί το χαμένο μπορσαλίνο. Έτσι, τα παιδιά εξοικειώνονται με το έργο του καλλιτέχνη και συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

• 13 και 20 Οκτωβρίου 2023 | 18:00-20:00 | Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη: Β. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611206

 

3 → Στο Ίδρυμα Ευγενίδου η Χημεία είναι Διασκεδαστική

Kids Agenda

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φυσικών και χημικών φαινομένων; Τι είναι η χημική αντίδραση; Τι είναι τα οξέα και οι βάσεις και πώς αντιδρούν μεταξύ τους; Πώς καταλαβαίνουμε αν μια ουσία είναι οξύ ή βάση; Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε μια αντίδραση; Πότε έχουν αντιδράσει δύο ουσίες; Τι είναι η καύση; Είναι χημικό ή φυσικό φαινόμενο; Τι χρειάζεται για να βάλουμε φωτιά; Ποιος είναι ο ρόλος του οξυγόνου;

Πού συναντάμε τη χημεία στην καθημερινότητά μας και πώς η τεχνολογία επηρεάζεται από τις χημικές ανακαλύψεις; Τα παιδιά θα το μάθουν μέσα από εντυπωσιακά πειράματα.

• 8 και 10 Οκτωβρίου 2023 | 11:15 | Για παιδιά 6+ (απαραίτητη η παρουσία ενηλίκου) | Διάρκεια: 60′ | Ίδρυμα Ευγενίδου: Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9469600

 

4 → «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και… ο Κλεομένης» με Τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά

Kids Agenda

Στην οδό Σκουπιδοπόλεως όλα ήταν ήσυχα μέχρι που εμφανίζονται 4 παιδιά που θέλουν… να παίξουν. Ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολόνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων και με μοναδικό όχημα τη φαντασία και τη φιλία τους, καταφέρνουν να μεταμορφώσουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους τσιμεντένιο περιβάλλον σ’ ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Στην οδό Σκουπιδοπόλεως χωράνε:

2 κάδοι, 99 σκύλοι, 22 στύλοι της ΔΕΗ, 2 γραμματοκιβώτια, 1 περίπτερο, 33 γκρινιάρηδες, τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα, 33 φωνακλάδες, αλλά δεν χωράει το παιχνίδι των παιδιών. Δεν χωράει ούτε μία παιδική χαρά! Ούτε παρκάκι ούτε γήπεδο για καμιά μπαλιά.

Η Συντεχνία του Γέλιου «αναβιώνει» την εμβληματική κωμωδία «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και… ο Κλεομένης» του Volker Ludwig, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. με τα θρυλικά τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά – μια παράσταση που είχε κερδίσει εξαιρετικές κριτικές και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Το έργο, που γράφτηκε το 1971 και παραμένει απόλυτα επίκαιρο, επαναφέρει το αίτημα για επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και για διεκδίκηση του ελεύθερου χρόνου και του παιχνιδιού, αναδεικνύει τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, και κυρίως, όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας, «θέλει να ερεθίσει την κοινωνική τους φαντασία, να τα κάνει να νιώθουν πως δεν είναι μόνα στις δυσκολίες τους και, προπάντων, ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».

• Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου 2023 στις 15:00 | Βραδινή παράσταση: 19 Οκτωβρίου στις 19:30 | Από τις 22 Οκτωβρίου κάθε Κυριακή στις 11:30 | Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 3464380

 

5 → Στις Γειτονιές του Ellinikon Experience Park

Kids AgendaΗ Πλατεία A του Τhe Ellinikon Experience Park θα μεταμορφωθεί για τέσσερις ημέρες σε χώρο εμπειριών και ψυχαγωγίας. Το Mikropolis Festival επανέρχεται δυναμικά με τη στρατηγική συνεργασία και υποστήριξη της Lamda Development και προσκαλεί παιδιά και ενήλικες να πάρουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις στις 6 θεματικές γειτονιές του:

Τη «Γειτονιά των e-sports», τη «Γειτονιά της οδικής αγωγής», τη «Γειτονιά του φίλου μου του σκύλου», τη «Γειτονιά της φύσης», τη «Γειτονιά της τεχνολογίας και της ρομποτικής» και τη «Γειτονιά της αρχιτεκτονικής».

• 12-15 Οκτωβρίου 2023 | Πλατεία Α, The Ellinikon Experience Park | Tηλέφωνο: 213 0994940 | mikropolisfestival.gr

 

6 → «Μαζί… και στο Παιχνίδι» σε  μια Μεγάλη Γιορτή

Kids Agenda

Tο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ «Μαζί… και στο Παιχνίδι» είναι αφιερωμένο στην πιο αγαπημένη ώρα της ημέρας: την ώρα του παιχνιδιού. Οι μικροί επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πολλά πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες:

Tραμπολίνο, εργαστήρια πηλού και χειροτεχνιών, εργαστήριο Doodling art, φουσκωτά κάστρα και παιχνίδια, ποδοσφαιράκια, air-hockeys και σύνθετο γυμναστήριο για μικρά παιδιά, επιδείξεις με σαπουνόφουσκες, μαγικές επιδείξεις, zumba, τοίχο αναρρίχησης, στίβο περιπέτειας με εναέρια περάσματα, διαδραστικό γήπεδο για μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, ντότζμπολ, μαγειρική από το Kids Cooking Club, εργαστήριο κηπουρικής, μini πλανητάριο, παιχνίδι με χιλιάδες τουβλάκια Lego, τέχνη για όλους από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κ.ά.

• 15 Οκτωβρίου | 10:30-18:30 | Για παιδιά 2-12 ετών | Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος (έναντι Ζαππείου): Λ. Βασιλίσσης Όλγας 6 | www.ticketservices.gr

 

7 → Κυνήγι Θησαυρού με Οδηγό τη Μαρία Κάλλας

Kids AgendaΜέσα από ένα κυνήγι θησαυρού στα ράφια της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις εντυπωσιακές μεταμορφώσεις της Μαρίας Κάλλας: την Ελληνίδα μυθική Μήδεια του Cherubini, την ιέρεια των Κελτών Νόρμα του Bellini, την Ισπανίδα τσιγγάνα Κάρμεν του Bizet‎, την κοσμική Γαλλίδα Βιολέτα από την Tραβιάτα του Verdi.

Ακούγοντας επιλεγμένες ηχογραφήσεις, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να διακρίνουν τη δομή μιας όπερας, και ειδικά τη φόρμα της άριας, ενώ θα ανακαλύψουν πτυχές της προσωπικότητας της σπουδαίας σοπράνο και παράλληλα θα ετοιμάσουν –ως επίδοξοι δημοσιογράφοι– ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή, τα ταξίδια και τις ηρωίδες της. Σχεδιασμός, επιμέλεια και υλοποίηση: Gabriella Spanò.

• Οκτώβριος 2023-Μάιος 2024 | Κάθε Κυριακή στις 12:00 | Για παιδιά 8-12 ετών | Διάρκεια: 90′ | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Β. Σοφίας και Κόκκαλη 1, τηλ. 210 7282778 | www.ticketservices.gr

 

8 → Γιαγιάδες, Παππούδες και Εγγόνια Ανακαλύπτουν Μαζί την «Αστυγραφία»

Kids Agenda

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου υποδέχεται τη σχολική χρονιά με ένα φρέσκο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις γιαγιάδες, τους παππούδες και τα εγγόνια τους.

Στο διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αποβλέπει –πέρα από τη μουσειακή εμπειρία– να γίνει αφορμή για μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης, οι γιαγιάδες, οι παππούδες και τα εγγόνια τους 8-12 ετών θα ανακαλύψουν τους μικρόκοσμους της περιοδικής έκθεσης «Αστυγραφία. Η Ζωή της Πόλης στις Δεκαετίες 1950-1970».

Περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Πινακοθήκης που απευθύνονται στο κοινό (και σε διαφορετικές ηλικίες) μπορείτε να δείτε εδώ.

• 14 και 21 Οκτωβρίου, 11 και 25 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου | 14:00-16:00 (120′) | Μπορείτε να κάνετε κράτηση στο email: ekarzi@nationalgallery.gr

 

9 → Από το Γκάζι με Αγάπη!

Kids Agenda

Ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο για οικογένειες και παιδιά είναι η κορύφωση των εορτασμών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Στη μεγάλη επετειακή γιορτή του μουσείου, με τίτλο «Από το Γκάζι με αγάπη!», θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις που αγαπήθηκαν περισσότερο από τα παιδιά σε αυτήν την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του.

Πώς φωτίζεις μια πόλη από την αρχή; Μπορεί ένας χορός να «ξυπνήσει» ολόκληρο εργοστάσιο; Τι φτιάχνουν οι κηπουροί με τα πινέλα; Πόσα ξέρεις για τον σπουδαίο Nikola Tesla; Ποιες συνήθειες θα χάριζες σε ένα ρομπότ; Ποιος σαμποτάρει την παραγωγή του φωταερίου; Πώς δημιουργείται μια μπάλα από φωτιά; Γιατί τσακώνεται ο λιθάνθρακας με το μαντέμι και το τούβλο στους φούρνους του εργοστασίου; Μπορείς να φανταστείς τον Καραγκιόζη… αστρονόμο; Και, τελικά, πώς γιορτάζει ένα μουσείο τα γενέθλιά του;

Εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια φυσικών επιστημών, ρομποτικής, χορού και δημιουργικής κίνησης, kids yoga, πειράματα, εικαστικές δημιουργίες και θεατρικές παραστάσεις απαρτίζουν το πλούσιο πρόγραμμα του διημέρου που δημιουργήθηκε με έμπνευση το μουσείο και την ιστορία του, ενώ θα πραγματοποιούνται και παιχνίδια ελεύθερης ροής, χωρίς προκράτηση θέσης, από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα εδώ και να κλείσετε τα εισιτήριά σας εδώ.

• 14 και 15 Οκτωβρίου 2023 | 11:00-19:00 και 10:30-17:00 αντίστοιχα | Για παιδιά 3-12 ετών | Κράτηση θέσης στο more.com

 

10 → 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης στο Μαιρηβή

Kids Agenda

Το Εργαστήρι Μαιρηβή, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Δήμου Κιλκίς και το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας καλεί για άλλη μια χρονιά κουκλοθεατρικούς θιάσους από όλο τον κόσμο.

Το «10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Αφήγησης» έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά οι παραστάσεις ακόμα καλά κρατούν:

Η «Λαμπίκο» από το Trabala Puppet Theater (Ελλάδα), μια παράσταση για όλες τις ηλικίες, στις 14 (20:00) και 15 Οκτωβρίου (12:00), στην οποία αντικείμενα καθημερινής χρήσης ζωντανεύουν στα χέρια τεσσάρων γυναικών που αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τη ρουτίνα των δουλειών του σπιτιού με το παιχνίδι, το χιούμορ, την ποίηση και το τραγούδι…

«H Ονειρική Χώρα του Κιμπούκι» από την ομάδα Kabare-Pupala (Γερμανία), στις 18 Οκτωβρίου (20:00), μια παράσταση με μαριονέτες για όλες τις ηλικίες, στην οποία το Kibuki, ένα φανταστικό και ταλαντούχο πλάσμα, που αστειεύεται, διασκεδάζει και καμαρώνει για την υπέροχη παρέα του, πλησιάζει τους θεατές και παρουσιάζει τους ξεχωριστούς φίλους του.

Η παράσταση θεάτρου αντικειμένων «Λευκό Βαριετέ» από τον Roberto White (Aργεντινή) στις 25 Οκτωβρίου (20:00), χωρίς λόγια, με αυτόνομα μικρά σόου, τα οποία με παιχνιδιάρικο τρόπο αφηγούνται ιστορίες, άλλοτε ποιητικές και άλλοτε χιουμοριστικές, που αφορούν όλα όσα μας προβληματίζουν.

Εργαστήρι Μαιρηβή – Μουσείο Κουκλοθεάτρου: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222181 και 694 2420062 (απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης)

 

11 → Οι «Αναγνώσεις Αγκαλιάς» Είναι οι Καλύτερες!

Kids AgendaΣτον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Σ22 διαλέγουν τα πιο όμορφα βιβλία και τα διαβάζουν σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 18 έως 36 μηνών και τους συνοδούς τους, ώστε να μοιραστούν όλοι μαζί τη «χαρά των βιβλίων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ψυχίατρος-ψυχαναλύτρια Marie Bonnafé στο σπουδαίο βιβλίο της «Τα Βιβλία Κάνουν Καλό στα Μωρά».

Επειδή σε αυτές τις ηλικίες οι μικροί αναγνώστες ακούν τις ιστορίες με όλο τους το σώμα, που κινείται και συμμετέχει στην ανάγνωση. Επειδή η ασφάλεια της αγκαλιάς του γονέα ή του φροντιστή τους βοηθάει να προσαρμοστούν στον χώρο και να οικειοποιηθούν την ομάδα. Επειδή τα παιδιά αυτής της ηλικίας χαίρονται πολύ να διαβάζουν μαζί με τους μεγάλους και να ανακαλύπτουν τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσα από μαγικές και διασκεδαστικές ιστορίες.

Με την ολοκλήρωση κάθε μηνιαίου κύκλου ανάγνωσης προσφέρεται, χωρίς κόστος, μία βιωματική συνάντηση μόνο για τους ενήλικες συνοδούς, ώστε να μοιραστούν σκέψεις και εμπειρίες.

• Κάθε Πέμπτη | 17:00-18:00 | Βιβλιοπωλείο Σ22: Κ. Σμολένσκη 22, Αθήνα, τηλ. 210.3607744, 210.3639962

 

12 → Τα «Κρυφά» Επαγγέλματα του Μεγάρου

Kids Agenda

Τα φώτα στην αίθουσα χαμηλώνουν, οι καλλιτέχνες παίρνουν τη θέση τους και η σκηνή μεταμορφώνεται σε τόπο μαγικό, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Ωστόσο, μια συναυλία ή μια παράσταση αρχίζει το ταξίδι της πολύ πριν ανέβει στη σκηνή…

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιωματικός Προσανατολισμός: Τα “Κρυφά” Επαγγέλματα του Μεγάρου» παιδιά 10-12 ετών και έφηβοι θα γνωρίσουν τον αθέατο στρατό από ειδικότητες που εργάζεται πυρετωδώς πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος ενός θεάματος, για να ζωντανέψει τη μαγεία του μπροστά στα μάτια μας. Σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, εκεί όπου υλοποιείται κάθε φορά το καλλιτεχνικό όραμα των δημιουργών.

Το πρόγραμμα ξεκινάει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου με την ενότητα «Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός» και ακολουθεί στις 25 Νοεμβρίου η ενότητα «Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής». Μπορείτε να δείτε τις επόμενες ενότητες και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

• 14 Οκτωβρίου 2023-6 Απριλίου 2024 | 15:00-16:00 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Β. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282000, 210 7282333

 

13 → 10 Χρόνια «Μικρό Παρίσι των Αθηνών»

Kids AgendaΤο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» γιορτάζει φέτος τα 10χρονά του με τη θεματική «Ο Έρωτας στις Τέχνες – L’ Αmour dans les Αrts» και καλεί από τις 19 έως τις 29 Οκτωβρίου μικρούς και μεγάλους σε πλήθος εκδηλώσεων σε πολλά επιλεγμένα σημεία, όπως θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομους, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια κ.ά.

Ενδεικτικά, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 18:30 στην Πλατεία Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο θα γίνει διαγωνισμός Freestyle Football, όπου επίδοξοι ποδοσφαιριστές θα επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο καλλιτεχνικό ποδόσφαιρο δρόμου, στις 22 Οκτωβρίου, από τις 17:00 έως τις 18:30, η Παιδική Βιβλιοθήκη «Μυρσίνη Ζορμπά» στον Σταθμό Λαρίσης θα υποδεχτεί παιδιά και γονείς σε μια ημέρα γεμάτη ιστορίες για την αγάπη, από Έλληνες και ξένους συγγραφείς (πληροφορίες: 210 8846590) και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου μικροί και μεγάλοι προσκαλούνται σε ξενάγηση στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός (κρατήσεις: petitparis.athenes@gmail.com).

• Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

 

14 → Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Γίνονται Παιχνίδι στα Χέρια των Παιδιών

Kids AgendaΤο Global Live Med, το ολοήμερο φεστιβάλ διαλόγου και μουσικής με επίκεντρο τη Μεσόγειο, επιστρέφει και φέρνει κοντά επιστήμονες, επικεφαλής σημαντικών περιβαλλοντικών οργανισμών, κρατικών φορέων και καλλιτέχνες για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα (glocal), το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο των Λιπασμάτων.

Μια ημερήσια γιορτή ευαισθητοποίησης, που φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον συλλογικό μας διάλογο και την κατανόηση του ρόλου της περιοχής της Μεσογείου στο παγκόσμιο οικοσύστημα, στην οποία θα περάσουν καλά και οι μικροί επισκέπτες. Σε συνεργασία με το Bobos Arts Festival, προτείνονται τρία εργαστήρια:

«Τα Πολύχρωμα Περιστέρια της Δημοκρατίας» είναι ένα δημιουργικό εργαστήρι που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την εκπαίδευση. Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν χρώματα τέμπερας και τεχνικές στάμπας για να διακοσμήσουν τα δικά τους περιστέρια, πάνω στα οποία θα γράψουν μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχοληθούν με σύνθετα θέματα, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία μέσα από την απτική χαρά της δημιουργίας έργων τέχνης.

Το διασκεδαστικό-δημιουργικό εργαστήρι «Give Peace a Chance» αντλεί την έμπνευσή του από το κίνημα των χίπις της δεκαετίας του ’60. Στο πλαίσιό του, τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους «φυλαχτά» – διακοσμητικά και περιδέραια στολισμένα με το σύμβολο της ειρήνης.

Το workshop «Ανθισμένα Σπίτια», ένα δημιουργικό εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης (upcycling), μέσα από το οποίο τα παιδιά θα μάθουν πώς μπορούν να πρασινίσουν τη βεράντα τους και ταυτόχρονα να «ζωντανέψουν» φαινομενικά άχρηστα αντικείμενα.

Τέλος, το εργαστήρι για όλες τις ηλικίες «Hands-on» επικεντρώνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής του κοινού. Σχεδιάστηκε από την Ολίβια Κότσιφα και περιλαμβάνει τέσσερα διαδραστικά τμήματα.

• Σάββατο 21 Οκτωβρίου | Πάρκο Λιπασμάτων Δραπετσώνας | Από τις 11:00 έως τα μεσάνυχτα | Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο με απαραίτητη την προκράτηση θέσης εδώ | Από τις 11:00 και κάθε 90′, shuttle bus θα εκτελεί δωρεάν δρομολόγια από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο» στον Πειραιά (γραμμή 3) προς τη νότια είσοδο του Πάρκου Λιπασμάτων

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Συνέντευξη για μια Ανήλικη Influencer Ενόψει Εκπαιδευτικού KinderDocs

Μικρά Βιβλιοπωλεία | Ας Γνωρίσουμε τον «Μεσιέ Σαρλό»

O Όμηρος «Τραγουδάει» και για τα Παιδιά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+