Τα βιβλία είναι πάντα ένας ήσυχος φίλος. Θυμάμαι να με συντροφεύουν σε όλη μου τη ζωή, υπήρχαν όμως και περίοδοι που έπαιρνα μια απόσταση, ξεχνώντας ότι υπάρχουν δίπλα μου, προτιμώντας άλλες δραστηριότητες. Ειδικά αυτήν τη χρονιά, γέμισαν τις ώρες μου και απασχόλησαν το μυαλό μου περισσότερο από ποτέ, με διαφορετικούς προβληματισμούς κάθε φορά και θεματολογία. Ήταν η παρέα μου σε όλη αυτήν τη δύσκολη διαδρομή, ο πιστός φίλος που με δίδαξε πώς να βρίσκω καινούργιους δρόμους όταν υπάρχουν αδιέξοδα.
Το διάβασμα αποτέλεσε αγαπημένη δραστηριότητα και για τα παιδιά μου κατά την περίοδο των διακοπών – να σας πω την αλήθεια, με δυσκολία κατάφερα να τους αποσπάσω την προσοχή και να τα “βάλω” στο κλίμα του σχολείου μετά τους 8 τόμους του Harry Potter. Άλλωστε, τα βιβλία έχουν την μοναδική ικανότητα να τα ταξιδεύουν, είτε σε μονοπάτια προβληματισμού και σκέψης, είτε ως παιχνίδι και διασκέδαση. Ας δούμε ποια μας συγκίνησαν με την ευρηματική τους εικονογράφηση και την εκπαιδευτική τους αξία τον τελευταίο καιρό.
“Πιγκουίνος Χάθηκε, Πιγκουίνος Βρέθηκε” σε εικονογράφηση και κείμενο του Oliver Jeffers, από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία το 2005, τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο Nestle Smarties Book Prize (2005) και το Blue Peter Book Award (2006). Tο 2008 έγινε και ταινία κινούμενων σχεδίων. Η ιστορία του βιβλίου στηρίζεται σ’ ένα αληθινό γεγονός. Μια φορά, όταν ήταν μικρός, ο Oliver είχε χαθεί και χρειάστηκε να διαβάσει κάποιος την ετικέτα στο πουκάμισο του για να καταλάβει που έπρεπε να πάει. Η αληθινή ιστορία δεν περιλαμβάνει όμως ταξίδι στον Νότιο Πόλο.
“Ήταν κάποτε ένα αγόρι. Μια μέρα, βρήκε στην πόρτα του έναν πιγκουίνο… Το αγόρι δεν ήξερε από πού είχε έρθει ο πιγκουίνος και σε ποιον ανήκε. Επειδή όμως έδειχνε πολύ θλιμμένος, σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε χαθεί. Έτσι, αποφάσισε να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του, ακόμα κι αν χρειαζόταν να κάνει κουπί ως τον Νότιο Πόλο”. Μια τρυφερή ιστορία, που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας καθώς και τον κίνδυνο της απώλειας ή της μοναξιάς. Με εικόνες ξεχωριστής ομορφιάς και ονειρικής ποιότητας, ο ίδιος ο Jeffers μας μεταφέρει στην μαγεία του.
“Παραμύθια για να Σπάτε Κέφι” σε κείμενο του Gianni Rodari, σε απόδοση της Δήμητρας Δότση και εικονογράφηση Άννα Λάουρα Καντόνε, από τις εκδόσεις Κέδρος.
Με βραβείο Άντερσεν, ο Gianni Rodari αμφισβήτησε πως η κάθε ιστορία πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος. Δεν του άρεσαν ποτέ οι κανόνες που επιβάλλονται χωρίς να αιτιολογούνται. Ένα βιβλίο με είκοσι πρωτότυπες ιστορίες, με τον συγγραφέα να μας προτείνει τρεις διαφορετικούς επιλόγους και να προτρέπει τα παιδιά να επιλέξουν αυτόν που προτιμούν, αιτιολογώντας το “γιατί”, ή ακόμη και να γράψουν ένα δικό τους τέλος! Ταυτόχρονα, τα κάνει να προβληματιστούν, να δημιουργήσουν, να παίξουν με τα σενάρια.
Αγαπημένη ιστορία: To Μεγάλο Καρότο. Ένας χωρικός αντιμετώπισε το πρόβλημα ενός τεράστιου καρότου στον κήπο του, παρόλο που φώναξε όλο το χωριό να τον βοηθήσει εκείνο παρέμενε στη θέση του. Οι τρεις διαφορετικοί επίλογοι έχουν εντελώς ασυνήθιστο αποτέλεσμα στην ιστορία. Η διάσταση κάθε τέλους περνάει ένα ουσιαστικό μήνυμα. Η παροιμία “το ένα χέρι νίβει τ ’άλλο και τα δυο το πρόσωπο” δηλώνει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν οι άνθρωποι δουλεύουν από κοινού, με αγάπη και αρμονία.
Ένα πραγματικά ξεχωριστό βιβλίο, καλεί μικρούς και μεγάλους να ξεφύγουν από τα καλούπια και τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τους συμβιβασμούς, να κοιτάξουν μακριά με κοινό παρανομαστή το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων.
“Ιστορίες στο Τάκα Τάκα” σε κείμενο του Bernard Friot και μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου, από τις εκδόσεις Πατάκη.
Ο Friot θεωρεί τον εαυτό του “δημόσιο συγγραφέα”. Του είναι απαραίτητη η επαφή με τους νέους, διδάσκοντας φιλολογία, και επικεντρώνεται από νωρίς στο τρόπο που διαβάζουν βιβλία τα παιδιά και οι έφηβοι. Πιστεύει ότι ένα κείμενο είναι μια εξίσου δημιουργική δραστηριότητα όσο το γράψιμο.
Πρόκειται για ένα έξυπνο βιβλίο, με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης προς τον αναγνώστη. Είκοσι πέντε σύντομες ιστορίες για να γελάς, να συγκινείσαι και να ξαφνιάζεσαι. Αγαπημένη ιστορία το “Δεν σε Χωνεύω”. Μιλώντας για τη συμπεριφορά δυο ερωτευμένων με μια εντελώς ξεκαρδιστική αντιμετώπιση στο πώς αποδέχονται αυτό που νιώθουν! Μια πραγματικότητα γεμάτη φαντασία, με τα δικά τους παράπονα και τις φοβίες. Είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε, μιας και είναι εντυπωσιακή η οξύτητα του χιούμορ που χρησιμοποιεί!
Τέλος, τα δύο βιβλία από την τετραλογία του Κώστα Στοφόρου, “Ο Κώδικας της Λέρου” και “Το Ελάφι της Ρόδου” από τις εκδόσεις Κέδρος.
Μυθιστορήματα που εξελίσσονται σε περιπέτειες γεμάτες καλοκαίρι, θάλασσα, ζήλιες και πολύ ιστορία. Τα απολαύσαμε στις καλοκαιρινές διακοπές, όμως μπορούν να σας συνοδεύσουν όποτε θέλετε.
Μια παρέα από αγόρια και κορίτσια που ταξιδεύει για διακοπές στη Λέρο, καταφέρνει να διαφυλάξει ένα έγγραφο μοναδικής σημασίας για την ιστορία του νησιού. Παράλληλα, ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα επίκαιρο κοινωνικό μήνυμα. Ένας πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι από τη Συρία και, ενώ από τη μια πλευρά γνωρίζει το φρικτό πρόσωπο της εποχής, από την άλλη θα εισπράξει τη ζεστασιά της αλληλεγγύης και της φιλίας από τους μικρούς μας ήρωες.
Η επόμενη στάση είναι “Το Ελάφι της Ρόδου”. Καλοκαίρι στην Αστυπάλαια και η ανακάλυψη ενός πολύτιμου αρχαίου αγάλματος, εξαφανισμένου για χρόνια, είναι η περιπέτεια που θα ενώσει την παρέα και πάλι. Επίσης, θα μάθουν για τον “πρίγκιπα της Ρόδου”, μια αληθινή ιστορία αγάπης, αλλά και για μία από τις πιο μελανές σελίδες της περιόδου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου -τη βύθιση του Φιούμε, του πλοίου που εκτελούσε τα δρομολόγια ανάμεσα στα Δωδεκάνησα- όπως, και για τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την εποχή στη Σύμη. Η ιστορία και τα γεγονότα κάθε τόπου είναι αυτά που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των παιδιών.