Όλο και περισσότερες έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια συμφωνούν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της βιομηχανίας του φαγητού και της κλιματικής αλλαγής. Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μόνο από τη βιομηχανία φαγητού έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση 1,5-2 βαθμών μέχρι το 2100, αν δεν αλλάξει κάτι στη συνηθισμένη πρακτική.
Οι αιτίες είναι πολλές και οι συσχετισμοί πολύπλοκοι, με βασικά σημεία τα παρακάτω: απαλλοτρίωση των δασικών εκτάσεων για αλλαγή χρήσης της γης (με σημαντικότερες τις καλλιέργειες ζωοτροφής), εκπομπές μεθανίου και τοξικών ουσιών από ζώα και λιπάσματα, υπεραγορά και σπατάλη φαγητού, επεξεργασία, μεταφορά και συσκευασία τροφίμων.
Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μόνο από τη βιομηχανία φαγητού έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση 1,5-2 βαθμών μέχρι το 2100, αν δεν αλλάξει κάτι στη συνηθισμένη πρακτική.
Πλέον μεγάλες εταιρείες τροφίμων, όπως η Nestle, η Arla, η Danone και πολλές άλλες, αλλάζουν τις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας των τροφίμων τους ώστε να μειώσουν σημαντικά ή και να εκμηδενίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Η αλλαγή οπτικής, όμως, και σε ατομικό επίπεδο είναι εξόχως σημαντική. Ως πολίτες αυτής της γης οφείλουμε να παίρνουμε αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να ζούμε σε ισορροπία με τον πλανήτη.
Στην αθηΝΕΑ έχουμε την πεποίθηση ότι για να κατακτήσουμε νέους στόχους πρέπει να αποκτήσουμε νέες συνήθειες. Και όλοι μας –σταδιακά και μεθοδικά– μπορούμε να αποκτήσουμε νέες συνήθειες στην καθημερινότητά μας και στην κουζίνα μας.
Όλοι μας –σταδιακά και μεθοδικά– μπορούμε να αποκτήσουμε νέες συνήθειες στην καθημερινότητά μας και στην κουζίνα μας.
Η εποχικότητα των προϊόντων, η αποφυγή του πλαστικού όπου αυτό είναι εφικτό, η σωστή ανακύκλωση, η στήριξη μικρών παραγωγών, οι συνεργασίες με εταιρείες εμπιστοσύνης που έχουν οικολογική συνείδηση, η οικονομία ενέργειας και νερού και πολλοί άλλοι τομείς είναι περιοχές που επιδέχονται βελτίωση.
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ: