Key Books: Καρνάζης, Πολύζου και η Επιτυχία της Φωνής

Η Key Books προχώρησε στην έκδοση τριών ξεχωριστών βιβλίων. Τα δύο πρώτα στη σειρά παρουσίασης αναφέρονται σε δρομείς, όμως δεν απευθύνονται μόνο σε αυτό το κοινό. Εμπεριέχουν μαθήματα ζωής που αφορούν όλους μας. Βιωματικά και ευκολοδιάβαστα, μας προτείνουν να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Το τρίτο βιβλίο είναι πιο εξειδικευμένο και πραγματεύεται το “δώρο” της φωνής και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το βελτιώσουμε.

Μου πήρε μόλις τρεις μέρες για να τα διαβάσω, καθώς τα βρήκα ενδιαφέροντα, πλούσια σε ύλη, ευχάριστα, συναισθηματικά και χρηστικά. Ας τα δούμε αναλυτικότερα.

“Η Χαρά του Δρομέα” του Κωνσταντίνου “Dean” Καρνάζη

Είναι το δεύτερο βιβλίο του Ελληνοαμερικανού δρομέα που διαβάζω και ομολογώ ότι με τη γραφή του με κάνει να περνάω ευχάριστα την ώρα μου. Να σημειώσω ότι το χόμπι μου είναι το ορεινό τρέξιμο αποστάσεων και έχω συμμετάσχει σε αρκετούς ημιμαραθώνιους, μαραθώνιους και υπερμαραθώνιους, οπότε βλέπω με άλλο μάτι όσα γράφει ο Καρνάζης.

Οι ιστορίες του Dean είναι αισιόδοξες, βαθιά ανθρώπινες και διασκεδαστικές. Στους αγγλόφωνους αναγνώστες κάποια λογοπαίγνια ή εκφράσεις θα είναι σίγουρα πιο οικεία, αλλά και στα ελληνικά το χιούμορ του συγγραφέα σε χαλαρώνει.

Σε αυτό το βιβλίο ο Dean περιγράφει την αλλαγή που βιώνει καθώς ο πανδαμάτωρ χρόνος αφήνει την πατίνα του σε έναν δρομέα που έχει κάνει ασύλληπτα πράγματα: συμμετοχές στο Σπάρταθλο, νίκες σε εμβληματικούς αγώνες των ΗΠΑ, συμμετοχές σε extreme μαραθώνιους αλλά και σε projects, όπως η διάσχιση των ΗΠΑ τρέχοντας ή η συμμετοχή σε 50 μαραθώνιους σε 50 μέρες στις 50 πολιτείες.

Περιγράφει τις σχέσεις με τους γονείς του, ιδίως με τον πατέρα του, τον γιο του και τη σύζυγό του, ενώ παράλληλα διηγείται το πριν, το κατά και το μετά του μυθικού αγώνα του Western States 100 miles. Από την αφήγηση του αγώνα και τον σωματικό πόνο, περνάει στην ενδοσκόπηση, στα λάθη και στις επιτυχίες, στη στάση του ως γονέα και συζύγου, αλλά και σε όσα μπορεί να περιμένει από εδώ και πέρα καθώς μεγαλώνει.

Απευθύνεται, προφανώς, σε δρομείς, αλλά δεν είναι μονοδιάστατο. Πλούσιο σε στιλ “Καρνάζη”, αξίζει να το διαβάσετε, κάνοντας μια έρευνα για τα επιτεύγματα αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου που μεγάλωσε στις ΗΠΑ, αλλά λατρεύει και τιμά τη χώρα των προγόνων του.

“Μην τα Παρατάς!” της Μαρίας Πολύζου

Πρόκειται για τη συγκινητική πορεία της Μαρίας Πολύζου, της Ελληνίδας μαραθωνοδρόμου που κατέχει από το 1998 έως και σήμερα το ρεκόρ του μαραθώνιου δρόμου! Η Πολύζου γράφει με τρομερή, αφοπλιστική θα έλεγα, άνεση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από μικρή, μη διστάζοντας (και καλά έκανε) να αναφερθεί στους βιασμούς που υπέστη από τον ίδιο της τον πατέρα και στο πώς το τρέξιμο, που αποτέλεσε τον “καλύτερό” της φίλο, την ώθησε σε νέα μονοπάτια ζωής.

Το βιβλίο είναι συγκινητικό και παράλληλα απολαυστικό. Παρακολουθούμε έναν άνθρωπο, μια γυναίκα να ανασαίνει ξανά, να πετυχαίνει ρεκόρ και νίκες με το πείσμα και την επιμονή της, να τα βάζει με τους παράγοντες και να κάνει το όνειρο πραγματικότητα συμμετέχοντας σε Ολυμπιάδα, αυτή της Ατλάντα.

Κάποια χρόνια αργότερα θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, λίγο πριν από την Ολυμπιάδα του 2004. Ούτε εκεί “μάσησε”, αποφασίζοντας να εργαστεί εθελοντικά για τη διοργάνωση των αγώνων.

Στη συνέχεια, η Μαρία Πολύζου κάνει κατάθεση ψυχής για τη μοναχική της προσπάθεια στον Φειδιππίδειο Άθλο των 530 χλμ. –την κάθοδο στη Σπάρτη και την επιστροφή στον Μαραθώνα μέσα σε λίγες ημέρες–, όπου έφτασε να κινδυνεύσει η ζωή της. Τέλος, καταγράφει τη μεγαλύτερή της μάχη, αυτή με τον καρκίνο. Η αξιοπρέπειά της και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την ασθένεια αποτελούν πρότυπο.

Το θάρρος να αντιμετωπίσει πλήθος δυσκολιών και τους προσωπικούς της δαίμονες, αλλά και η νικηφόρα μάχη της με τον καρκίνο, δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου, που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη και στην καρδιά μας.

“Η Φωνή της Επιτυχίας” της Νίνας Καλούτσα

Η ειδικός Φωνής και Δημόσιας Ομιλίας Νίνα Καλούτσα είναι κάτοχος διπλώματος και μάστερ Όπερας του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Στα 25 χρόνια της διδασκαλίας της έχει μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία της σε περισσότερα από 4.000 άτομα, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών και οργανισμών, σε σεμινάρια φωνής, δημόσιας ομιλίας, one-to-one coaching και team building.

Το βιβλίο ενδιαφέρει οποιονδήποτε και οποιαδήποτε χρησιμοποιεί τη φωνή ως “εργαλείο δουλειάς”. Η Καλούτσα, έπειτα από μια πρώτη, εκτενή ανάλυση της φωνής, με επιστημονικούς όρους αλλά και ως “καθρέφτη” της ψυχικής κατάστασης των ανθρώπων, παραδίδει χρήσιμα μαθήματα για την “καλλιέργεια” και την ανάπτυξή της.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα είδη των αναπνοών, η στάση του σώματος και πολλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη φωνή σας ή –πιο σωστά– να την απελευθερώσετε. Στο βιβλίο θα βρείτε και κωδικούς QR για περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Βιβλία Για Όλα τα Γούστα

Ένα Βιβλίο για τις Μικρές-Μεγάλες μας Απώλειες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+