10.000 Βήματα για Αδυνάτισμα ή Μήπως Όχι;

10000 Βήματα

O Παγκόσμιος Oργανισμός Υγείας, και κατ’ επέκταση όλα τα ποδόμετρα, τα applications, τα «έξυπνα» ρολόγια και οι γενικές συστάσεις, μας προσκαλούν να πραγματοποιούμε 10.000 βήματα ημερησίως, αν θέλουμε να φροντίζουμε την υγεία μας. 

Πόσο ακριβής όμως είναι αυτή η σύσταση για εσένα που θέλεις να βελτιώσεις το βάρος σου (εύκολα και γρήγορα) και πόσο η σύσταση των 10.000 βημάτων έχει βοηθήσει έως σήμερα στη μείωση της καθιστικής ζωής αλλά και στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων; 

10000 Βήματα
Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά δεν υπάρχει μία οριζόντια απάντηση για όλα τα παραπάνω ερωτήματα.
Πάμε να τα δούμε αναλυτικά. 

Απώλεια Βάρους

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, τα 10.000 βήματα μπορεί να είναι πολλά ή και λίγα, ανάλογα με το άτομο στο οποίο δίνουμε την οδηγία.

Αν πρόκειται για ένα άτομο που κατά κύριο λόγο κάνει καθημερινά καθιστική ζωή, τότε είναι πολλά και όχι μόνο δεν θα τον βοηθήσουν, αλλά πιθανόν να τραυματιστεί, να «πιαστεί» και το σώμα του να μην το υποστηρίξει, οδηγώντας σε μια σύντομη παραίτηση ύστερα από λίγες μέρες. Πρόκειται για τις κλασικές περιπτώσεις που ξεκινώ με όρεξη και ορμή, αλλά κουράζομαι, απογοητεύομαι και παραιτούμαι σύντομα εφόσον δεν μπορώ να διαχειριστώ τον έξτρα πόνο στο σώμα μου.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, τα 10.000 βήματα ναι μεν βοηθούν, αλλά δεν αρκούν.

Το λάθος εδώ είναι το μοτίβο συμπεριφοράς μας, που το ονομάζω «0-100», δηλαδή πάμε από το τίποτα στο πολύ. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως οφείλουμε να ξεκινάμε σταδιακά, αυξάνοντας τα βήματα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Αν πρόκειται τώρα για άτομο που είναι ήδη ενεργό με λιγότερη καθιστική ζωή καθημερινά, τότε τα 10.000 βήματα είναι λίγα (ναι, λίγα!) και θα πρέπει να στοχεύσει σε παραπάνω κάθε μέρα, αν θελει να δει το βάρος του να μειώνεται χωρίς μεγάλες διατροφικές στερήσεις.

10000 Βήματα
Ομοίως και, όπως στην προηγούμενη περίπτωση, το πόσα βήματα παραπάνω και με ποιον συγκεκριμένο ρυθμό αύξησης θα πρέπει να γίνονται εξαρτάται από το άτομο και πρέπει να καθορίζεται εξατομικευμενα από ειδικό επαγγελματία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί και λάθη.
 

Αν θες να βελτιώσεις το βάρος σου, ξεκίνα σήμερα, ξεκίνα μια Παρασκευή, μια Κυριακή, ξεκίνα στις διακοπές, ξεκίνα στην παραλία και ξεκίνα με υπομονή και όρεξη να σε φροντίσεις.

Μείωση της Καθιστικής Ζωής

 Όσον αφορά τη μείωση της καθιστικής ζωής γενικότερα, ο στόχος των 10.000 βημάτων ορίστηκε αρχικά ώστε τα άτομα να μπορούν να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και το βάρος τους, στην περίπτωση πάντα που είχαν ήδη πιάσει τον βέλτιστο στόχο τους (που είναι ξεχωριστός για κάθε άτομο).

Αν όμως ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και ξεκινάμε από τα πολύ πιο βασικά, τότε δεν είναι ανάγκη να πάει κάποιος απευθείας στα 10.000 βήματα, αλλά, ακολουθώντας κάποια/κάποιες από τις παρακάτω 5 γενικές οδηγίες, να βοηθηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης της καθιστικής ζωής: 

  • Αφήνω το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά και περπατάω. 
  • Επιλέγω σκάλες και όχι ανελκυστήρα. 
  • Κάνω τις τηλεφωνικές μου κλήσεις περπατώντας. 
  • Προσπαθώ να κάνω τα επαγγελματικά μου ραντεβού ή και meetings περπατώντας (όπου/όταν αυτό είναι εφικτό). 
  • Πάω στο σούπερ μάρκετ περπατώντας και περισσότερες φορές (ώστε να μην επιβαρύνομαι με μεγάλο βάρος). 

10000 Βήματα
Αντιμετώπιση Καρδιακών Παθήσεων

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, τα 10.000 βήματα ναι μεν βοηθούν, αλλά δεν αρκούν. Εκτός των περιπτώσεων που ανέφερα παραπάνω, οι καρδιακές παθήσεις απαιτούν μια αντιμετώπιση 360°, που περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο διατροφής, ζωής, ύπνου, άσκησης, αλλά και διαχείρισης του στρες.

Ανάλογα με την ηλικία, τις συνήθειες, τη βιοχημεία, τη γενετική προδιάθεση αλλά και τον ευρύτερο φαινότυπο κάθε ατόμου, ορίζονται διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετική συμπληρωματική θεραπεία και εξατομικευμένες οδηγίες ώστε να επιβραδυνθεί ή και να αναχαιτιστεί η καρδιοαγγειακή πάθηση. 

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, τα 10.000 βήματα μπορεί να είναι πολλά ή και λίγα, ανάλογα με το άτομο στο οποίο δίνουμε την οδηγία.

10.000 Βήματα προς την Εξατομικευμένη Αυτοφροντίδα

Τα 10.000 βήματα λοιπόν, ναι, είναι άλλη μία γενική οδηγία, που μπορεί να χρησιμεύει ως «μπούσουλας», αλλά στην εποχή της πληροφορίας κατά την οποία βομβαρδιζόμαστε από οδηγίες, η εξατομίκευση είναι η μόνη συνετή και στοχευμένη λύση. 

Αν θες να βελτιώσεις το βάρος σου, ξεκίνα σήμερα, ξεκίνα μια Παρασκευή, μια Κυριακή, ξεκίνα στις διακοπές, ξεκίνα στην παραλία και ξεκίνα με υπομονή και όρεξη να σε φροντίσεις. Και αν θες, επικοινώνησε μαζί μου για να ξεκινήσουμε την εξατομικευμένη σου διατροφική βοήθεια.  

Μέχρι την επόμενη φορά, να θυμάσαι ότι η διατροφή είναι πρωτίστως μέσο υγείας και όχι αισθητικής. 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Πώς Αλλάζουμε Διατροφικές Συνήθειες σε Βάθος Χρόνου;

Διατροφή και Εμμηνόπαυση

Διαλειμματική Δίαιτα | Ναι ή Όχι και Γιατί;

Η Δρ.Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στον Πειραιά, μεγάλωσε στη Γλυφάδα, αναπτύχθηκε στη Βαρκελώνη, ωρίμασε στη Μαδρίτη και επέστρεψε μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Είναι ερευνήτρια και λέκτορας διατροφογενετικής στην Ισπανία και ιδρύτρια της καινοτόμου εταιρείας DNANUTRICOACH®, της πρώτης επιστημονικής εταιρείας στην Ελλάδα που παρέχει διατροφογενετικές υπηρεσίες από το 2018. Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος με άδεια εξασκήσεως σε Ισπανία και Ελλάδα και Τεχνολόγος Τροφίμων. Από το 2001, μελετά, γράφει, διαβάζει και δημοσιεύει για τη διατροφική έρευνα και τα οφέλη της Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο DNA μας. Έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ και της ΕΕ για όλες τις σπουδές της και σήμερα επικοινωνεί την επιστήμη της από όλα τα κοινωνικά δίκτυα (ΤikTok, instagram κ.λπ.) αλλά και μέσω του ελληνικού podcast της Science Meets Society. Το βιβλίο της «Το DNA στο πιάτο σου» κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις iWrite και είναι το πρώτο βιβλίο που παρουσιάζει την επιστήμη της διατροφογενετικής και τη σημασία του να θρεφόμαστε με βάση το DNA μας. Συνεχίζει να διδάσκει σε 2 ισπανικά Πανεπιστήμια.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

+