Μουσείο Ακρόπολης: Ένατος Χρόνος

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου το Μουσείο Ακρόπολης γιόρτασε τα εννιά χρόνια λειτουργίας του και ο πρόεδρος του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής παραχώρησε στο δημοσιογραφικό κοινό συνέντευξη τύπου, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της περιόδου Ιούνιος 2017 – Μάιος 2018, τον οποίο και σας παρουσιάζω συνοπτικά.

Αύξηση επισκεπτών: Το Μουσείο Ακρόπολης έχει να επιδείξει εντυπωσιακούς αριθμούς μέσα στον ένατο χρόνο λειτουργίας του, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση των επισκεπτών, ο συνολικός αριθμός των οποίων έφτασε στο 1.666.286. Οι επισκέπτες είναι σε μεγάλο ποσοστό (29%) από αγγλόφωνες χώρες, ενώ στο 27% είναι η προσέλευση των Ελλήνων. Σε μικρότερα ποσοστά οι επισκέπτες προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει αυξηθεί αρκετά, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ο αριθμός των επισκεπτών που μιλούν την κινεζική γλώσσα.

Μεγάλες εκθέσεις 2017-2018: Εντός της περιόδου πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές περιοδικές εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Emotions. Ένας Κόσμος Συναισθημάτων», που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, πρόβαλε στο κοινό σημαντικά έργα, επιλεγμένα από σπουδαία διεθνή μουσεία, προκειμένου να παρουσιαστεί ο ρόλος του συναισθήματος στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή της αρχαίας Ελλάδας. Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Ελευσίνα. Τα Μεγάλα Μυστήρια» βρίσκεται σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο έως και τις 30 Ιουνίου 2018. Στην έκθεση αυτή, η οποία αναφέρεται σε μία από τις πιο διάσημες μυστηριακές λατρείες της αρχαιότητας, αναδεικνύονται για πρώτη φορά εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, μέσα σ’ ένα σκηνικό που παραπέμπει στο Τελεστήριον της Ελευσίνας, την αίθουσα όπου γινόταν η τελετή μύησης.

Μελλοντική έκθεση: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επικείμενη έκθεση «Απαγορευμένη Πόλη: Τα Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong» που γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο και πρόκειται να εγκαινιαστεί το Σεπτέμβριο του 2018. Κατά την έκθεση αυτή, τρία ιδιωτικά ανακτορικά διαμερίσματα του αυτοκράτορα Qianlong, ο οποίος έζησε κατά τον 18ο αιώνα, θα βγουν «για πρώτη φορά από την Απαγορευμένη Πόλη» και θα «μεταφερθούν» στο Μουσείο της Ακρόπολης, φέρνοντας την Ελλάδα κοντά στο σπουδαίο πολιτισμό της Κίνας.

Ψηφιακό μουσείο: Για το επόμενο έτος, η διοίκηση του μουσείου φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των εκθεμάτων, των αρχείων και των ημερολογίων της επιτόπιας ανασκαφής. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στις αρχές του 2018, και με την ολοκλήρωσή του θα παρέχει ένα πλήρες ψηφιακό μουσείο, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, που θα περιλαμβάνει ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές, βίντεο αλλά και παιχνίδια για ενήλικες και παιδιά. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να προσφέρει νέες εμπειρίες στο φυσικό και διαδικτυακό κοινό του μουσείου, μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις των εκθεμάτων του.

Ανασκαφή: Στο χώρο που βλέπει κανείς μέσα από το γυάλινο πάτωμα που οδηγεί στην είσοδο του μουσείου, πρόκειται να δημιουργηθεί μία εξέδρα ανάμεσα στα αρχαία ερείπια που προβάλλονται από την πρόσφατη ανασκαφή. Το «μονοπάτι» αυτό θα είναι σε απόλυτη αρμονία με το «αυθεντικό περιβάλλον» της αρχαίας Αθήνας, προσκαλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία μίας ενότητας, η οποία θα αποτελείται από τον αρχαιολογικό χώρο, το φυσικό περιβάλλον και τα επιτόπια ευρήματα. Είναι σπάνιο να υπάρχει αυτή η δυνατότητα προσέγγισης, και σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή «έτσι διευκολύνει και οδηγεί την ερμηνεία στο σωστό δρόμο». Η πρόσβαση στο χώρο της ανασκαφής αναμένεται να εγκαινιαστεί στα επόμενα γενέθλια του Μουσείου, το 2019.

Κλείνοντας, θα ήθελα από την πλευρά μου να συγχαρώ το Μουσείο Ακρόπολης για όσα έχει καταφέρει έως σήμερα και εύχομαι να εκπληρωθούν οι φιλοδοξίες του, συνεχίζοντας να αποτελεί σημείο αναφοράς και αέναης εξέλιξης. #HappyBirthday

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+