10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Χρήστος Αστερίου

Χρήστος Αστερίου

Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;

#ExRay: η στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, με τίτλο ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και στην «ακτινογραφία» αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.

Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένος αυτού του μήνα είναι ο Χρήστος Αστερίου.

Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι συγγραφέας και μεταφραστής. Διετέλεσε υπεύθυνος του γερμανικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και στη συνέχεια εργάστηκε ως επενδυτικός σύμβουλος σε ελληνική τράπεζα προτού στραφεί στην εκπαίδευση. Από το 2016 έως το 2021 δίδαξε μετάφραση και ιστορία της ελληνικής γλώσσας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Έχει δημοσιεύσει έως τώρα τα μυθιστορήματα «Το Ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη – Μια Αληθινή Ιστορία» (εκδόσεις Πατάκη), «Ίσλα Μπόα» (εκδόσεις Πόλις), «Η Θεραπεία των Αναμνήσεων» (εκδόσεις Πόλις), τις συλλογές διηγημάτων «Το Γυμνό της Σώμα και Άλλες Παράξενες Ιστορίες» και προσφάτως το «Η Εγγαστρίμυθη Φάλαινα» (εκδόσεις Πατάκη), και τη νουβέλα «Μικρές Αυτοκρατορίες – Muratti, Ένας Αποχαιρετισμός» (εκδόσεις Πόλις). Επίσης έχει συνυπογράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ «Queen of the Deuce», για το οποίο εργάστηκε και ως ερευνητής.

Έχει λάβει, μεταξύ άλλων, την υποτροφία λογοτεχνίας της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου, την καλλιτεχνική υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και την υποτροφία λογοτεχνίας της Γερουσίας του Βερολίνου. Υπήρξε μέλος της επιτροπής του προγράμματος Litrix του Ινστιτούτου Goethe και από το 2025 είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Χρήστος Αστερίου
Ποιo είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;

Νομίζω πως ήταν μια δερματόδετη έκδοση των «Αθλίων» του Hugo που είχε αγοράσει στα νιάτα της η μητέρα μου, δύο ασήκωτοι τόμοι που έκαναν την ανάγνωσή τους να μοιάζει άθλος.

Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)

Το «Μεσιέ Σαρλό» του Γιώργου Γκόζη στη Θεσσαλονίκη.

Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε, όμως, για να μη γίνει κάποιο λάθος!)

Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι έχει πάρει το βάπτισμα του πυρός ως συγγραφέας, θα καλούσα την Laura Dern, παρακάμπτοντας τεχνηέντως το γεγονός ότι είναι ηθοποιός. Βεβαίως όχι για να τη δηλητηριάσω.

Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;

Τον «Μεγάλο Ανατολικό» του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;

Το «Σημειωματάριο» (εκδόσεις Αντίποδες) του Αριστείδη Αντονά.

Αλήθεια, γιατί γράφετε;

Τώρα πια για να γιορτάσω την έκδοση ενός βιβλίου –οποτεδήποτε προκύψει αυτή– ως νίκη κατά των δυνάμεων της συνήθειας, της αδράνειας και της αέναης επαναλήψεως.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)

Ο εκ μητρός παππούς μου.

Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;

Σελιδοδείκτης στα σημαντικά και πρόσω ολοταχώς με άλματα επί κοντώ στα ογκώδη βιβλία που πάσχουν από βερμπαλισμό.

Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;

Το ιδιαίτερο προφίλ του, αυτό που τον κάνει άμεσα αναγνωρίσιμο.

Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;

Συνήθως μ’ ένα άλλο βιβλίο. Η ανάγνωση του ενός λειτουργεί αγχολυτικά όταν η ανάγνωση του άλλου αρχίσει να κουράζει.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Πάνος Νιαβής

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Μαρία Σκιαδαρέση

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Κυριάκος Χαρίτος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+