Ακτινίδια και Σπαράγγια: Θησαυροί Γεύσης και Ευεξίας από την Ελληνική Γη 

Ακτινίδια & Σπαράγγια

Απολαμβάνοντας κάθε πρωί ένα ακτινίδιο για να ξεκινήσω τη μέρα μου με ενέργεια ποτέ δεν είχα αναλογιστεί εις βάθος τη διατροφική του αξία και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Αντίστοιχα, όταν στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, κυρίως, τα σπαράγγια αποτελούν συχνή επιλογή συνοδευτικού στο κρέας ή στο ψάρι, ποιοι από εμάς έχουν σκεφτεί τη διατροφικά υψηλή ποιότητά τους και τα ευεργετικά συστατικά τους; 

Με μότο το «Go Greener, Feel Better», o Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με την ΑθηΝΕΑ διοργάνωσαν στο φημισμένο εστιατόριο «Βασίλαινας» μια εκδήλωση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με στόχο να μας προτρέψουν να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά και, συγκεκριμένα, περισσότερα… ακτινίδια και σπαράγγια!

Ακτινίδια & Σπαράγγια

Μαρία Τριτάρη, Αρχισυντάκτρια, Carpe Vinum | Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO, αθηΝΕΑ | Μαρία-Λουίζα Βαφειαδάκη, Contributor, αθηΝΕΑ

Με δεδομένο πως μόνο το 51% των Ελλήνων καταναλωτών τρέφονται καθημερινά με φρούτα, η εκδήλωση συνέβαλε στο να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας αναφορικά με την πλούσια διατροφική αξία των ακτινιδίων και των σπαραγγιών που παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.  

Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό νοικοκυριό δεν τιμά ιδιαίτερα το ακτινίδιο και το σπαράγγι. Οι αιτίες διαφέρουν. Κάποιες από αυτές είναι η τιμή, που ίσως είναι λίγο υψηλότερη από άλλα φρούτα/λαχανικά και αυτό αποτρέπει τον Έλληνα καταναλωτή, όπως επιβεβαίωσε και ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου, τα ελάχιστα σημεία πώλησης, η άγνοια κ.ο.κ.

Ακτινίδια & Σπαράγγια

Εντύπωση έκαναν τα στατιστικά και οι αριθμοί: το 56% της παραγωγής του πράσινου ακτινίδιου το 2020 πήγε στις εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά τα σπαράγγια το 87% της ελληνικής παραγωγής του 2021 καταναλώθηκε στη Γερμανία. 

Για να αντιληφθούμε την κλίμακα και τη δυναμική στην παραγωγή, μόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου παρήγαγε 8.000.000 κιλά ακτινίδια και 700.000 κιλά σπαράγγια τη χρονιά 2023-2024.  

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία αφύπνισης όσον αφορά το πόσο ωφέλιμα είναι τα δύο προϊόντα, αλλά και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας, δημοσιογράφοι και food bloggers ενημερωθήκαμε για την καμπάνια «Go Greener, Feel Better» και απολαύσαμε νόστιμες δημιουργίες που αναδείκνυαν τη γευστική ανωτερότητα και ποιότητα των ευρωπαϊκών ακτινίδιων και σπαραγγιών.  

Ακτινίδια & Σπαράγγια

Το προοίμιο του γεύματος ήταν μια πλούσια πράσινη σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο, αγκινάρα, φινόκιο, βινεγκρέτ μέλι, εστραγκόν και σπαράγγια. Στη συνέχεια, για κυρίως πιάτο απολαύσαμε μαλακό και τρυφερό μοσχάρι Νάξου με πουρέ πατάτας, καρότο κονφί και σπαράγγια – ένας συνδυασμός «λουκούμι» για τον ουρανίσκο. 

Για επιδόρπιο ακολούθησαν δροσερά εξωτικά φρούτα και ακτινίδιο σε σιρόπι δυόσμου με σορμπέ ακτινίδιο.  

Στην εκδήλωση μάθαμε πως το ακτινίδιο κατάγεται από την Κίνα και ταξίδεψε τον 19ο αιώνα από τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία για να φτάσει μέχρι την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κι εκεί που νόμιζα πως το πορτοκάλι είναι το φρούτο με την περισσότερη βιταμίνη C, έμαθα πως το ακτινίδιο είναι ο πρωταθλητής! Πλούσιο σε φυτικές ίνες που προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, τα ακτινίδια περιέχουν και βιταμίνη Ε που είναι ό,τι καλύτερο για την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.  

Ακτινίδια & Σπαράγγια

Διατίθενται σε πράσινο, κίτρινο και… κόκκινο (!), κάτι που επίσης έμαθα στην εκδήλωση, καθώς δεν είχε ξανατύχει να συναντήσω κόκκινα ακτινίδια. Το πρασινόσαρκο ακτινίδιο είναι γνωστό για τις θρεπτικές του ιδιότητες, το γλυκό και ζουμερό κίτρινο υπερέχει σε γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά, ενώ το κοκκινόσαρκο αποτελεί την πιο γευστική ποικιλία, που κερδίζει με το άρωμά του και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. 

Το φυτό της ακτινιδιάς ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Στην ελληνική γη, χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι. Γι’ αυτό καλλιεργείται στην Πιερία, την περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα, την Πέλλα, την Ημαθία, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία, όπου ρέει ο ποταμός Αχελώος.

Το ευρωπαϊκό σπαράγγι επίσης αποτελεί μια επιλογή άριστης μεσογειακής διατροφής. Δύο είναι οι τύποι του: το εύγευστο και τρυφερό λευκό σπαράγγι και το πράσινο σπαράγγι με την πιο έντονη γεύση και ελαφριά γλυκάδα του.

Το προτιμούμε για τη μοναδική του γεύση, την ευεργετική αξία του, τα χαμηλά λιπαρά και άλατα, τις βιταμίνες που προσφέρει. Ακόμα, συνεισφέρει στην υγεία του πεπτικού συστήματος λόγω των φυτικών ινών του, ενώ το κάλιο που περιέχει δρα ως ηλεκτρολύτης στον οργανισμό.  

Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας και εξαιρετικής ομορφιάς, με κλιματική εύνοια και γονιμότητα εδάφους. Στην Αιτωλοακαρνανία, στην πεδιάδα του Αγρινίου που διασχίζει ο ποταμός Αχελώος, οι ήπιοι χειμώνες ευνοούν την καλλιέργειά του. Στην πεδιάδα του ποταμού Νέστου και στο χωριό Αγίασμα καλλιεργείται το σπαράγγι του Νομού Καβάλας, ενώ στα οικοσυστήματα του Δέλτα του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς και στο χωριό Τυχερό επίσης υπάρχουν καλλιέργειες σπαραγγιού. 

Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε η ΑθηΝΕΑ, ήταν αναμφισβήτητα ένα wake up call για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της ευεξίας. Ό,τι τρώμε είμαστε. Και είμαστε ό,τι τρώμε. Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν να κάνουμε το καλύτερο δώρο στον οργανισμό και στο σώμα μας με σπουδαίες διατροφικές επιλογές από την ευλογημένη ελληνική γη.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Η Ελληνική Παραγωγή Ακτινιδίων και Σπαραγγιών… στα Καλύτερά της!

5 Απολαυστικοί Τρόποι για να Βάλετε το Ακτινίδιο στη Διατροφή σας

Το Αντιοξειδωτικό Σπαράγγι στο Επίκεντρο της Υγιεινής Διατροφής

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+