Αόρατες Ετικέτες Σε «Επικίνδυνες» Γυναίκες

«Επικίνδυνες»: ένας τίτλος που περικλείει μέσα του δάκρυα πόνου, από εκείνα που θολώνουν τα μάτια σου, αλλά ξεδιαλύνουν την τρικυμία στο μυαλό σου. Εκείνα που μετατρέπουν το ερωτηματικό σε τελεία ή θαυμαστικό και τον κόσμο σε όνειρο. Διότι από το όνειρό σου σε χωρίζει ένας δρόμος χτισμένος από πράξεις, ιδέες, πάθη και αντανάκλαση σε έναν καθρέφτη ραγισμένο, που οφείλεις να συναρμολογείς ξανά και ξανά, αν φυσικά το θέλεις αρκετά.

Μια Διαφορετική Εκπομπή

Στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής, οι παρουσιάστριες, Μαριάννα Σκυλακάκη, Μαρία Γιαννιού και Στέλλα Κάσδαγλη, και οι καλεσμένες τους μας συστήθηκαν ως επικίνδυνες γιατί μπορούν να επιλέξουν, να δράσουν και να ζήσουν όπως εκείνες ορίζουν. Μας μίλησαν για τη δική τους διαδρομή προς τη συνειδητοποίηση του ρόλου τους ως γυναίκες, τις ανισότητες και τα ταμπού που αντιμετώπισαν, εξηγώντας σημαντικούς όρους και παρουσιάζοντας αναλυτικά τους παράγοντες που υπονομεύουν την ελευθερία των γυναικών.

Ποιος είπε πως μια γυναίκα δεν γίνεται καπετάνιος; Τι ρόλο έχει ο φεμινισμός στην κοινωνία; Ποια η θέση της Ελλάδας απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών; Ερωτήματα από γυναίκες “επικίνδυνες” γιατί αφυπνίζουν, καταστρέφοντας μια πληγή που συνεχίζει να βυθίζει με αίμα τις κοινωνίες ανά τους αιώνες.

Αόρατες Ετικέτες

Ζούμε στην εποχή των αόρατων ετικετών. Αποβάλλουμε κάθε μορφή ταμπέλας και, αντί αυτού, σχολιάζουμε ανώνυμα δημοσιεύσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Στον διαδικτυακό χώρο όλα επιτρέπονται, ενώ έξω από αυτόν η ανάγκη να φαντάζεις ανοιχτόμυαλος και ισορροπημένος είναι επιτακτική.

Και με τον τρόπο αυτό, οι δύο κόσμοι συνυπάρχουν. Ο ένας με άναρχη ελευθερία και ο δεύτερος με την ελπίδα ότι η μάσκα με την οποία καθημερινά καλύπτει το σώμα του είναι αρκετή για να γίνει αρεστός στον “άλλο”. Και ενώ νομίζεις πως οι ταμπέλες εξαφανίστηκαν, αρκούν σχόλια όπως “Είδες τι φόραγε η Μαρία στη φωτογραφία που ανέβασε χθες; Και μετά αναρωτιέται γιατί δεν την παίρνουν στα σοβαρά”, “Το σώμα της δεν έχει καμία σχέση από κοντά. Κοίτα την!” ή “Ο Νίκος ανεβάζει stories βαμμένος” για να καταλάβεις πως ένας όμορφος μανδύας δεν μπορεί να κρύψει το βάθος του προβλήματος που είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία.

Ταμπέλες Στερεοτύπων

Βλέπουμε γυναίκες να δέχονται κριτική επειδή είναι μάλλον καχύποπτο να ενδιαφέρονται για την αισθητική περιποίηση της εξωτερικής τους εμφάνισης και τη δουλειά τους ταυτόχρονα, να χαρακτηρίζονται για τις σεξουαλικές τους επιλογές και ταυτόχρονα να φοβούνται. Αμέτρητα βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο παρουσιάζοντας τις αναρίθμητες ταμπέλες που πρέπει να διαχειριστούν οι γυναίκες σήμερα. Δεν επιτρέπεται να ακουμπήσουν τα άκρα, αν θέλουν να είναι αποδεκτές, μόνο να κινούνται στον χώρο που τους παραχωρείται.

Οι γυναίκες ψάχνουν μέσα τους για να ανακαλύψουν τι από όσα έχουν “κανονικοποιήσει” ως συμπεριφορές αποτελούν έναν λανθασμένο αυτόματο μηχανισμό που εμποτίστηκε μέσα τους από μικρή ηλικία.

Το μήκος της φούστας σου είναι ακόμα καθοριστικός παράγοντας των αναστολών σου και η απόφασή σου να μη γίνεις μητέρα μπορεί να συνάδει με αποτυχία ή να είναι απλώς ανοησίες που σκέφτεσαι στα 22 σου. Το να βγεις μόνη σου για ένα μεταμεσονύχτιο περπάτημα εξακολουθεί να παραπέμπει σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενώ η αποδέσμευση από μια τοξική σχέση ενδέχεται να γεννάει ακόμα πολλές ανασφάλειες. Μπορεί να πιεστείς να προχωρήσεις σε μια σεξουαλική πράξη, πιστεύοντας πως θα είσαι πιο εναρμονισμένη με το περιβάλλον σου, πως αυτό θα είναι το κοινωνικά αποδεκτό στίγμα σου.

Μπορεί να κακοποιηθείς και να μην καταφέρεις να βρεις το δίκιο σου αμέσως ή –ώσπου να το πετύχεις– να ακούσεις φωνές να ψιθυρίζουν πως είσαι υπερβολική ή πως τώρα είναι πολύ αργά για να φωτίζεις τόσο μακρινές και σκοτεινές αναμνήσεις. Μπορεί να θεωρηθείς λιγότερο ικανή στη δουλειά σου γιατί αυτό θα ήθελε ο ανδροκρατούμενος κλάδος στον οποίο επέλεξες να πορευτείς ή να αισθάνεσαι ανασφάλεια γιατί ο προϊστάμενός σου δεν τηρεί τους κανόνες του επαγγελματικού κώδικα.

Ενδυνάμωση των Γυναικών

Όλα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Εξίσου πραγματικό όμως μοιάζει και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι σήμερα πιο δυνατές από ποτέ. Συνειδητοποιώντας τα λάθη του παρελθόντος και προσπαθώντας να αποφύγουν τις συνέπειες στο παρόν, ψάχνουν μέσα τους για να ανακαλύψουν τι από όσα έχουν “κανονικοποιήσει” ως συμπεριφορές αποτελούν έναν λανθασμένο αυτόματο μηχανισμό που εμποτίστηκε μέσα τους από μικρή ηλικία. Ήδη πριν από την ενηλικίωση μαθαίνουν πως η αλλαγή ξεκινάει από εκείνες. Ο μισογυνισμός εξαλείφεται αρχικά από τις ίδιες τις γυναίκες.

Οι γυναίκες σήμερα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν η μία την άλλη για να κόψουν τα δίχτυα που δημιούργησε για εκείνες η πατριαρχική κοινωνία. Παρατηρούν, ρωτούν και αποφασίζουν. Μια γυναίκα που τολμάει να μιλήσει, μπορεί να εμπνεύσει ένα παγκόσμιο κίνημα αλλαγής, μαζί και με άνδρες υποστηρικτές. Τα όνειρα δεν μοιάζουν πια τόσο ανέφικτα εξαιτίας του φύλου τους, γιατί είναι οπλισμένες με ικανότητες και ψυχικές αντοχές.

Ανεβαίνοντας

Όταν ανεβαίνει μια γυναίκα, δημιουργείται αμέσως χώρος για περισσότερες γυναίκες στο τελευταίο σκαλί της ιεραρχίας. Ο φεμινισμός προάγει δυνάμεις που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως αμιγώς θηλυκές, όπως το συναίσθημα, η φροντίδα, το νοιάξιμο. Δημιουργείται κλίμα αγάπης προς όλα τα καταπιεσμένα υποκείμενα, μια πράξη ακύρωσης για κάθε εχθρότητα και εκφοβισμό.

Σε έναν κόσμο όπου η τοξική αρρενωπότητα απέβαλε την αγάπη, ως συναίσθημα επικίνδυνο για την κυριαρχία και την επιβολή ελέγχου, την οποία οι άνδρες έτρεμαν να μη χάσουν, το σκηνικό αλλάζει και όλα αποκτούν γυναικεία μυρωδιά. Ας φτιάξουμε μαζί το κλειδί για μια νέα ζωή γεμάτη ελευθερία, αγάπη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου το φύλο ή η σεξουαλική σου προτίμηση δεν θα προκαλεί τον φόβο. Έλα μαζί μας για να γράψουμε το σενάριο όπως το φανταζόμαστε.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

“Επικίνδυνες”: Ο Φεμινισμός στα Καλύτερά του

Η Βασιλεία Μαξακούλη είναι απόφοιτος Επικοινωνίας & ΜΜΕ και φοιτήτρια Μουσικής. Της αρέσει να ονειρεύεται χωρίς περιορισμούς και έπειτα αναζητά τρόπους να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα μέσω της τέχνης. Οι μεγάλες της αδυναμίες είναι η μουσική και το γράψιμο και τις συνδυάζει γράφοντας τραγούδια. Σε μια δύσκολη μέρα, της αρέσει να βυθίζεται στο πιάνο της ή να βρίσκει καταφύγιο σε ένα καλό βιβλίο. Πιστεύει πως η δύναμη της πένας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, τον οποίο επιθυμεί να ανακαλύπτει ταξιδεύοντας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+