Αrt Athina: και “Pop Up” και “Virtual”

Art Athina

Tο πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα κάνει η Art Athina, καθώς από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ανοίγει τις πόρτες της η Art Athina Pop Up, η ομαδική έκθεση που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος. Παράλληλα ετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή της, καθώς ανακοινώθηκε πως η επόμενη διοργάνωση ήδη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Η έκθεση Art Athina Pop Up εντάσσεται στην Art Athina Virtual, η οποία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι διαδικτυακές πύλες της Art Athina, μέσω της ανανεωμένης πλατφόρμας Αrt Athina Virtual, άνοιξαν ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2021 και οι επισκέπτες μπορούν να “περιηγούνται” δωρεάν σε 59 γκαλερί και project spaces και να γνωρίσουν χωρίς χρονικό περιορισμό τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν, καθώς η Αrt Athina Virtual 2021 είναι προσβάσιμη σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Νοεμβρίου.

“Η νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είχε ως αποτέλεσμα να αποκομίσουμε νέες, χρήσιμες εμπειρίες και απέφερε οφέλη με αποδέκτη το σύνολο του εικαστικού κόσμου. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην ψηφιακή μας πλατφόρμα, την Art Athina Virtual. Το διαδικτυακό της περιεχόμενο προσέλκυσε και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα σημεία της γης. Φέτος, η Art Athina υιοθετεί ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν στο κοινό μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία”, τόνισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και φορέα διοργάνωσης της Art Athina, Γιάννα Γραμματοπούλου, κατά την επίσημη παρουσίαση της Art Athina Virtual και Pop Up.

Η ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Στον εκθεσιακό αυτό χώρο, που θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης και οι ανεξάρτητοι χώροι στο Art Athina Virtual θα παρουσιάσουν από ένα έργο τέχνης, το οποίο θα συνοδεύεται από QR code. Σκανάροντας τον κωδικό κάθε έργου, οι επισκέπτες μπορούν να μεταβαίνουν αυτομάτως στο ψηφιακό περίπτερο της γκαλερί και να αντλούν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει το γραφείο Objects of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

“H φετινή έκθεση επιμελητικά αποτελεί πρόκληση διότι καλούμαστε να πραγματευτούμε όχι την πορεία θέασης από το πραγματικό προς το ψηφιακό, αλλά το ακριβώς αντίστροφο: από το ψηφιακό στον πραγματικό χώρο. Υπό αυτό το πρίσμα επιλέξαμε για την παρουσίαση των έργων κατασκευές από τσιμέντο και σίδηρο που δημιουργούν μια αντίφαση με τον χώρο”, επεσήμανε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Από την Αrt Athina Virtual 2021 δεν απουσιάζουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεσμού, αποκτώντας σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί. Αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου, όπως και η ομιλία που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα performance φέρει την υπογραφή του επιμελητή Κωνσταντίνου Στασινόπουλου, ενώ η κατηγορία Video/New Media Space δεν θα περιοριστεί στην πλατφόρμα της Art Athina Virtual, αλλά θα είναι επισκέψιμη και από τους δρόμους της Αθήνας.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δημοπρασία από τη VERGOS Auctions με αύρα Καβάφη και Ελύτη

Έκθεση του Aleksandar Todorovic στην Gallery “Δύο Χωριά”

Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+