Σπίτι – το καταφύγιo και το καβούκι μας. Eκεί όπου περνάμε τις πιο προσωπικές μας στιγμές, χτίζουμε αναμνήσεις και ολόκληρη τη ζωή μας. Toν βασικό σκοπό που υπηρέτησε αρχικά η έννοια «σπίτι» ήταν η αναζήτηση στέγης για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τα άγρια ζώα.
Όμως, από τις σπηλιές και τις καλύβες μέχρι όλα αυτά που προσφέρει ένα σπίτι σήμερα η απόσταση είναι μεγάλη. Πόσο μάλλον αν συγκρίνουμε το σήμερα με το σπίτι του μέλλοντος – έναν έξυπνο, συμβιωτικό οργανισμό που θα «ακούει» τις ανάγκες μας και θα προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτές.
Το Σπίτι… Αλλιώς. Νέες Τεχνολογίες, Νέες Προκλήσεις
«Προσπαθούμε όλη η τεχνολογία να έχει σχέση και με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσα στα κτίρια και με την οικονομία πόρων για τα κτίρια. Αυτό που βλέπουμε είναι το μέλλον», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil, συμπληρώνοντας πως «όσο πιο πολύ ανακυκλωμένο υλικό χρησιμοποιούμε τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώσαμε για να παραγάγουμε αυτό το υλικό».
Πράγματι, η κλιματική κρίση υπαγορεύει νέους κανόνες για το πού μπορούμε να ζούμε και να χτίζουμε, αλλά και απέναντι σε ποια φαινόμενα θα πρέπει τα σπίτια μας να θωρακιστούν. Επιπλέον, μαθαίνουμε την αξία του να χτίζουμε προκαλώντας την ελάχιστη δυνατή ζημιά στο περιβάλλον, αλλά και να σχεδιάζουμε σπίτια έτσι ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό αποτύπωμα από τη λειτουργία τους.
O Γιάννης Περρωτής, Επικεφαλής της CBRE Atria, σημειώνει: «Το μεγάλο θέμα της εποχής μας δεν είναι το smart home, υπό την έννοια ενός χώρου στον οποίο εγκαθίστανται έξυπνες συσκευές ή μηχανές. Η μεγάλη πρόκληση είναι να είμαστε ως κοινωνία “έξυπνοι για το θέμα ‘σπίτι’”, δηλαδή “being smart about home”».
Ένα σπίτι «έξυπνο» είναι ένα σπίτι ζωντανό. Περιλαμβάνει αυτοματισμούς που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, καθώς αφουγκράζεται και μαθαίνει να προβλέπει τις ανάγκες μας. Οπότε στο λεξιλόγιό μας μπαίνουν πια όροι όπως «πράσινα κτίρια».
Ο όρος αναφέρεται στο αποτύπωμα ολόκληρου του κύκλου ζωής ενός κτιρίου στο περιβάλλον: τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση, την ανακαίνιση, ακόμη και την κατεδάφισή του.
«Βλέπω το μέλλον του κτιρίου ως έναν πιο συμβιωτικό οργανισμό. Κάτι μεταξύ οικοδομής και ζωντανού οργανισμού», συμπληρώνει ο Θωμάς Δοξιάδης, Αρχιτέκτονας και Iδρυτής του doxiadis+.
Σύγχρονα Υλικά σε Έναν Κόσμο που Αλλάζει
Τα σύγχρονα κτίρια απαιτούν τον σχεδιασμό και την κατασκευή αρχιτεκτονικών συστημάτων υψηλών προδιαγραφών. Με έδρα το Κιλκίς, η ALUMIL έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων συστημάτων αλουμινίου. Έχει επίσης αποκομίσει τεράστια εμπειρία, προσφέροντας τα προϊόντα της σε εμβληματικά κτίρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως στο κτίριο της Google στη Νέα Υόρκη.
«Έχουμε κάνει έργα σε Αμερική, Αγγλία, σε όλο τον κόσμο! Την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει από τη συμμετοχή μας σε αυτά τα έργα την εφαρμόζουμε πλέον σε κάθε σύγχρονο κτίριο», εξηγεί ο Απόστολος Καλογιαννίδης, Engineering Specialist στο Τμήμα Διεθνών Έργων της Alumil, συμπληρώνοντας πως «το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων καθώς και το wellbeing των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό είναι ψηλά στο κάδρο των κατασκευών».
«Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες πιστοποιούν ότι τα προϊόντα μας είναι όσο το δυνατόν βιωσιμότερα, όπως η διαλογή και το χυτήριο για την παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου, η σημαντική ανακύκλωση νερού που κάνουμε, η ελάχιστη δυνατή χρήση χημικών με προηγμένα συστήματα ελέγχου», επισημαίνει ο Ιωάννης Τσουλφαΐδης, Διευθυντής Παραγωγής της Alumil, τονίζοντας πως «το ανακυκλωμένο αλουμίνιο συμβάλλει σημαντικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Απαιτεί 95% λιγότερη ενέργεια και κατ’ επέκταση δημιουργεί πολύ χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
Μια Ακαδημία Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στις νέες συνθήκες. Με αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκε το Architectural Aluminium Academy, μια πρωτοβουλία της Alumil σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και επιτυχημένες επιχειρήσεις του κλάδου. Πρόκειται για έναν φορέα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, που αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.
Η Βασιλική Τζίκα, Διευθύντρια της Architectural Aluminium Academy, εξηγεί: «Η Ακαδημία Αρχιτεκτονικού Αλουμινίου λειτουργεί από το 2020 και αποτελεί ένα από τα 11 Κέντρα Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων. Αφορά όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα κατασκευής των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Βασικός ρόλος της ακαδημίας είναι να παράγει νέα τεχνογνωσία, προάγοντας τις βιώσιμες πρακτικές του κατασκευαστικού κλάδου στον κλάδο του αλουμινίου».
Τα Κτίρια της Νέας Εποχής ως Επένδυση
Γιατί όμως να επενδύσει κάποιος σε ένα κτίριο υψηλών προδιαγραφών; O Γιώργος Μυλωνάς εξηγεί: «Ένα σπίτι έχει μεγαλύτερη αξία λόγω των υλικών, της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε και όλων των άλλων παραγόντων που πιστοποιούνται. Σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να πετύχουν υψηλότερο ενοίκιο, η ασφαλιστική εταιρεία θα ζητήσει λιγότερα ασφάλιστρα, ότι θα προτιμηθεί γενικά».
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο όρος «έξυπνο σπίτι». Με τη βοήθεια του Internet of Things, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ως «εγκέφαλου» του smart home, αλλά και τις εξελίξεις στη ρομποτική, σύντομα θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε έναν «βοηθό» που θα βρίσκει τους καλύτερους τρόπους για να εξυπηρετεί τους ένοικους ενός σπιτιού.
Ο Χάρης Ολυμπίδης, Επικεφαλής της IP Integrators, υποστηρίζει πως «στο “έξυπνο σπίτι” θα μπορούμε να χειριστούμε όλες τις συσκευές μας χρησιμοποιώντας το κινητό μας σαν τηλεκοντρόλ. Όμως στο μέλλον ένα “έξυπνο σπίτι” θα παράγει και την ενέργειά του μέσω φωτοβολταϊκών ή αιολικής ενέργειας, καθώς και το νερό μέσω της υγρασίας της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, το σύστημα αυτοματισμού του θα κάνει τη διαχείριση. Ουσιαστικά θα έχει μηδενικό αποτύπωμα!».
Βήματα προς το «Έξυπνο Σπίτι»
Ας δούμε όμως πώς θα μπορούσε να μοιάζει το μέλλον του σπιτιού στην πράξη. Το «Έξυπνο Σπίτι» του ΕΚΕΤΑ, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, είναι ένα πρότυπο ενεργειακό κτίριο στη Θεσσαλονίκη που ενσωματώνει τελευταίας τεχνολογίας δομικά υλικά και «έξυπνες» τεχνολογίες ως πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμής και επικύρωσης των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών που παρέχονται από την ερευνητική κοινότητα. Τι συστήματα εφαρμόζει το «Έξυπνο Σπίτι» του ΕΚΕΤΑ;
Η Ζωή Μπουτοπούλου, Συντονίστρια, IsZEB Cluster και Υπεύθυνη Ενεργειακών Υποδομών του ΕΚΕΤΑ, εξηγεί: «Το “Έξυπνο Σπίτι” του ΕΚΕΤΑ κατασκευάστηκε με δομικά υλικά επιλεγμένα ώστε να έχουν τη μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Πρόκειται για κτίριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και είναι το πρώτο διασυνδεδεμένο μικροδίκτυο στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με στόχο να συνδυαστεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ευφυΐα στο κτίριο».
Συμπληρώνοντας, αναφέρθηκε και στα «παθητικά κτίρια», επισημαίνοντας πως «εξωτερικά δεν διαφέρουν από τα συμβατικά. Ωστόσο, εσωτερικά το “παθητικό κτίριο” έχει υψηλής ποιότητας θερμική άνεση και άριστη ποιότητα εσωτερικής ατμόσφαιρας, και όλα αυτά με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση».
«Η ερευνητική υποδομή του “έξυπνου σπιτιού” συμμετέχει στο IsZEB Cluster που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Εκεί, εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες του κλάδου επιδιώκουν να σχηματίσουν ένα πρότυπο το οποίο θα δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία κτιρίων θετικού ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή να είναι ενεργειακά αυτόνομα», προσθέτει ο Δρ. Δήμος Ιωαννίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος του I4byDesign.
Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως το μέλλον του σπιτιού βασίζεται σε συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας, έρευνας, αρχιτεκτονικού κλάδου και κατασκευών, βιομηχανιών αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων. Και η καινοτομία θα είναι πάντα η λέξη-κλειδί.
#BraveNewGreece: Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!
Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.
Τα 16 25λεπτα explainers της πρώτης σεζόν, σε παραγωγή αθηΝΕΑς και ελc productions, αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Πλούσια, γρήγορα και καλειδοσκοπικά, με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, δίνουν βήμα σε κορυφαίους ειδικούς, επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο.
Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει, μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.
- Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewHome εδώ.
Με την ευγενική υποστήριξη της Alumil.
Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας και 12 εργοστάσια σε 6 χώρες, η Alumil είναι μία από τις πιο προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου παγκοσμίως.
Μέσω των σύγχρονων εγκαταστάσεων παραγωγής, των αυστηρών ποιοτικών ελέγχων και της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης, διασφαλίζει τη δημιουργία ανώτερων προϊόντων υψηλής ποιότητας, τεχνολογίας και αισθητικής και προσφέρει μοναδικές, καινοτόμες λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ενισχύοντας την επίδοση των κτιρίων τους. Το όραμα της Alumil είναι να αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων αλουμινίου για αρχιτεκτονικές εφαρμογές.
Το επεισόδιο #BraveNewHome της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδόθηκε σε πρώτη προβολή, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 00:00, στον ΑΝΤ1.
Τα επεισόδια του πρώτου κύκλου της εκπομπής #BraveNewGreece, μεταδίδονται κάθε Παρασκευή, στις 00:00, στον ΑΝΤ1. Μπορείτε να δείτε όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
#BraveNewCities: Αναζητώντας την Πόλη του Μέλλοντος
#BraveNewPlanet: Ο Πλανήτης Γη και η Πρόκληση της Κλιματικής Κρίσης
#BraveNewEnergy: Το Τοπίο της Ενέργειας και Ένα Πολλά Υποσχόμενο Πράσινο Αύριο
#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1
Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.