Τι ρόλο διαδραματίζουν οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές και οι χώροι συνεργασίας στην υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων;
Ποιο το οικονομικό αποτύπωμα του οικοσυστήματος, η συνεισφορά του στο εθνικό προϊόν, αλλά και ποια τα δομικά χαρακτηριστικά του, όπως η εξωστρέφεια και η καινοτομία;
Startups ονομάζονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το αρχικά μικρό μέγεθος.
Το δεύτερο επεισόδιο του νέου κύκλου της εκπομπής #BraveNewGreece παρουσιάζει το συνεχώς αναδυόμενο οικοσύστημα startup στην Ελλάδα –παρά τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία–, την αυξανόμενη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία.
Ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Α.Ε. αναφέρει τα σημεία εκκίνησης μιας νεοφυούς επιχείρησης, καθώς και τις βασικές αρχές εξέλιξης και ανάπτυξής της:
«Οι startups ξεκινούν με μια απλή ιδέα, η οποία γεννήθηκε στην παρέα, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Υπάρχουν βασικές αρχές για αυτές τις εταιρείες ή μάλλον γι’ αυτή την ιδέα, η οποία προσπαθεί να υλοποιηθεί και να γίνει εταιρεία. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να είναι στοχοπροσηλωμένες – δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τον στόχο, ακόμη και αν υπάρχουν δυσκολίες, γιατί θα υπάρχουν δυσκολίες. Το δεύτερο είναι ότι αυτές οι συγκεκριμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν φτάσει σε κάποιο επίπεδο, μετά την υλοποίηση της ιδέας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποια είναι τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Είτε αυτά είναι χρηματοδοτικά, είτε είναι επιχειρηματικά, είτε είναι η δική μας υποστήριξη, την οποία δίνουμε σε αυτά τα παιδιά ούτως ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν το τελικό τους προϊόν. Τέλος, πρέπει να είναι καινοτόμοι».
Ιδιαίτερα σημαντικά συστατικά στοιχεία της επιτυχίας και της εξέλιξης μιας startup αποτελούν επίσης η ενότητα και η επικοινωνία των μελών μιας ομάδας, η συνάντηση των κατάλληλων ανθρώπων στο σωστό μέρος. Ο Δημήτρης Μαλλιός, CEO & Founder του AEON Group, αναφέρει πως πρώτα «πρέπει να βάλεις τους σωστούς ανθρώπους στο λεωφορείο. Μετά πρέπει να καταλάβεις πού πηγαίνεις».
Ο Ρόλος των Τραπεζών στην Ενίσχυση των Νεοφυών Επιχειρήσεων
Στα πρώτα βήματα των startups, το τραπεζικό σύστημα δύναται να παίξει αρκετά καθοριστικό ρόλο. Ο Σταύρος Ιωάννου αναφέρει πως «οι τράπεζες, πρέπει να αγκαλιάσουν αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις, διότι θα πρέπει να τις βοηθήσουν και να τις κάνουν να αισθανθούν ασφαλείς, ούτως ώστε να μπορέσουν να παράγουν αυτό που οραματίζονται, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να τις βοηθήσουν και με χρηματοδοτικά εργαλεία».
Η Eurobank ήταν μια από τις τράπεζες που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αντιλήφθηκε τη σημασία της ανάληψης δραστικών πρωτοβουλιών.
Η Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια & Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg – enter grow go της Eurobank A.E. σημειώνει πως «η Eurobank αντιλήφθηκε ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, κυρίως για την αναχαίτιση της φυγής του ανθρώπινου δυναμικού, των νέων επιστημόνων από τη χώρα, αλλά και για τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία. Έτσι, το 2012 ενεργοποίησε τη λειτουργία του EGG σε συνεργασία με το ΚΟΡΑΛΙΑ, έναν οργανισμό καινοτομίας που έχει ενεργοποιηθεί από το ερευνητικό Ίδρυμα Αθηνά. Στα 11 χρόνια λειτουργίας του, το EGG έχει καταστεί πλέον ένας δυναμικός επιχειρηματικός επιταχυντής για τη χώρα».
O Καθοριστικός Ρόλος των «Επιχειρηματικών Αγγέλων»
H πορεία προς την επιτυχία πολλές φορές παρουσιάζει εμπόδια και δυσκολίες. Ενίοτε, εξαρτάται και από τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει χτίσει μια επιχείρηση και την πίστη που έχει καλλιεργήσει για το επιχειρηματικό της όραμα.
Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece εξηγεί πως «όταν έχεις μια ιδέα και ξεκινάς από το μηδέν να υλοποιήσεις την ιδέα σου, να χτίσεις την τεχνολογία σου ή την καινοτομία σου, συνήθως οι πρώτοι άνθρωποι που θα σε εμπιστευτούν είναι οι άνθρωποι του κοντινού σου κύκλου. Αυτούς τους λέμε friends and family ή επιχειρηματικούς αγγέλους, γιατί πολύ απλά έρχονται και παίρνουν την ιδέα σου ως άγγελοι και με καλή πίστη σου δίνουν τα πρώτα χρήματα που ίσως κανένας επαγγελματίας και θεσμικός επενδυτής δεν θα είχε τη διάθεση, την όρεξη, το ρίσκο να σου τα δώσει».
Χρηματοδοτικά Εργαλεία στην Ελλάδα
«Διεθνώς οι startups χρηματοδοτούνται με αυτό που λέμε equity financing, δηλαδή μπαίνουν μέτοχοι στις εταιρείες αυτές και αναλαμβάνουν μαζί τα ρίσκα αυτού του επιχειρηματικού ταξιδιού οι επενδυτές μαζί με τους ιδρυτές, τις startups», αναφέρει ο Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου της Eurobank A.Ε. μιλώντας για τα διάφορα πλαίσια χρηματοδότησης μιας νεοφυούς επιχείρησης.
«Με την πρωτοβουλία του Equifund το 2018, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, διοχετεύτηκαν κεφάλαια σε ελληνικά VCs, τα οποία στη συνέχεια αναζήτησαν ελληνικές startups. Πολλές από αυτές τις startups έχουν ξεφύγει πλέον από τα όρια της χώρας και έχουν μεγαλουργήσει και στο εξωτερικό. Όμως, θα τολμούσα να πω ότι η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές startups έρχεται τώρα, με μια παρόμοια πρωτοβουλία, αυτή τη φορά της ΕΑΤΕ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου πάλι –αν θέλετε– βάζει πόρους πολλαπλάσιους της προηγούμενης πρωτοβουλίας μαζί με ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις».
H Αγγελική Ελευθερίου, Μarketing & New Business Development Director της Moptil, τονίζει τη σημασία της επικοινωνίας για τη διαχείριση των προβλημάτων: «Η ανταλλαγή απόψεων, η ανταλλαγή με μέντορες οι οποίοι ξέρουν την αγορά του τουρισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας, η επαφή με άλλες εταιρείες οι οποίες είναι του ίδιου μεγέθους σε άλλους τομείς, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, σε βοηθάνε να βρεις λύσεις».
To Φαινόμενο Unicorn και η Εμφάνισή του στο Ελληνικό Οικοσύστημα
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική εξέλιξη στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων, με περίπου 60.000 άτομα να απασχολούνται σε ελληνικά startups. H εξέλιξη αυτή δεν αποτυπώνεται μόνο στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και στην αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας.
Όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Καραμπίνης, «στον χώρο μας χρησιμοποιούμε τη λέξη unicorn, επιχειρηματικός μονόκερος, το οποίο περιγράφει ακριβώς αυτό το σπάνιο φαινόμενο, όπως είναι ένας μονόκερος, η θέαση ενός μονοκέρου θεωρητικά – δεν υπάρχει μονόκερος. Το σπάνιο αυτό φαινόμενο που μια εταιρεία τεχνολογίας, ξεκινώντας από το μηδέν, καταφέρνει σε λίγα χρόνια να ξεπεράσει την αποτίμηση σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Είναι μια κατηγορία εταιρειών εξαιρετικά σπάνια. Στην Ελλάδα, που έχουμε την τεχνολογία και τον κλάδο να λειτουργεί έντονα τα τελευταία 15 χρόνια, έχουμε μόλις δύο τρεις εταιρείες τα τελευταία δύο τρία χρόνια».
Πού υπερτερούν οι startups; Σύμφωνα με τον Γιώργο Δημόπουλο, Co-Founding Partner της VentureFriends, «οι startups έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη παραδοσιακή οικονομία γιατί μπορούν να προσαρμοστούν πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Ήδη αρκετές startups με τις οποίες εμείς δουλεύουμε χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως για να κάνουν πιο αποτελεσματικά το operations τους, δηλαδή την καθημερινή τους λειτουργία, να μειώσουν κόστη και να προσφέρουν ένα καλύτερο προϊόν στους πελάτες τους».
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ελληνική επιχειρηματικότητα; Μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια; Ο Σταύρος Ιωάννου υποστηρίζει πως «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτιδα της καινοτομίας. Και ξέρετε, πολύς κόσμος μπορεί να σκέφτεται ότι αυτό που λέω φαντάζει υπερβολικό. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, εάν μπορέσει να δημιουργήσει μια ολιστική στρατηγική γύρω από το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων».
Την ίδια αισιοδοξία μοιράζεται και ο Δημήτρης Μαλλιός, ο οποίος τονίζει πως «η μικρή μας κοινότητα των 10-11 εκατομμυρίων Ελλήνων και η οικονομία μας, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστική για να επενδύσει κάποιος ξένος, εντελώς ξαφνικά θα μπορούσε να γίνει το επόμενο “Ισραήλ”. Έτσι, έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε. Και νομίζω ότι αν δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο και λίγο περισσότερη ενθάρρυνση, λίγο περισσότερη προσπάθεια και κίνητρα, θα συμβεί».
#BraveNewGreece: Μια Εκπομπή για το Μέλλον… Σήμερα!
Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, περιβάλλον και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά. Για άλλη μια σεζόν στη συχνότητα του ΑΝΤ1 και με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, τολμάμε ένα φουτουριστικό και αισιόδοξο ταξίδι στο μέλλον της χώρας μας σε 12 θεματικούς άξονες.
Τα 25λεπτα explainers του #BraveNewGreece αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τους στόχους, τις καινοτομίες και τις προκλήσεις του αύριο. Κάθε επεισόδιο είναι ένα πλούσιο, γρήγορο, καλειδοσκοπικό explainer. Δίνει βήμα σε επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι επιχειρήσεις, η ναυτιλία, κ.ά.
Η συζήτηση για το μέλλον της τεχνολογίας, της επιστήμης, του περιβάλλοντος «εκδημοκρατίζεται» και αποδίδεται με τρόπο που μας αφορά όλους. Η εκπομπή συναντά πρωταθλητές της επιχειρηματικότητας που όχι μόνον έχουν εντοπίσει τις μεγάλες τάσεις, αλλά έχουν καταφέρει να στηρίξουν το όραμά τους σε αυτές, κάνοντας πράξη την αλλαγή.
Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερες τις ζωές μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει, μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.
- Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewStartups εδώ.
Με την ευγενική υποστήριξη της Eurobank.
Ο Όμιλος Eurobank, αποτελούμενος από την Τράπεζα Eurobank ΑΕ και τις θυγατρικές της, είναι ένας δυναμικός χρηματοοικονομικός οργανισμός. Από το 1990, με επίκεντρο τον πελάτη και τις ανάγκες του, σχεδιάζει χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Παρέχει εξελιγμένες επιλογές και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοπιστία και σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση.
Το egg – enter grow go της Eurobank είναι ένα κορυφαίο πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation-acceleration). Προσφέρει ευκαιρίες για κατάλληλη χρηματοδότηση startup, mentoring, εμπορική δράση, δικτύωση και εξωστρέφεια. Από το 2013 διαμορφώνει τη startup σκηνή στην Ελλάδα.
- Το επεισόδιο #BraveNewStartups τoυ β’ κύκλου της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδόθηκε σε πρώτη προβολή, την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 15:00, στον ΑΝΤ1.
- Ο δεύτερος κύκλος της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδίδεται σε πρώτη προβολή κάθε Σάββατο και Κυριακή στον ΑΝΤ1.
- Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ.
- Βρείτε τα αφιερώματα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια της πρώτης σεζόν #BraveNewGreece εδώ.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Το Mέλλον Προδιαγράφεται Συναρπαστικό! | Nέος Κύκλος #BraveNewGreece
#BraveNewIslands: Εργαστήρια Καινοτομίας τα Νησιά μας
#BraveNewStartups: Το Ελληνικό Οικοσύστημα Καινοτομίας Είναι Εδώ