Ο Alaa Abdel Fattah είναι ο πιο γνωστός πολιτικός κρατούμενος της Αιγύπτου. Συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές αρκετές φορές για υποκίνηση σε πολιτικές διαδηλώσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 βρίσκεται φυλακισμένος με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εδώ και πάνω από 7 μήνες κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας την ελευθερία του. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, ο Βρετανοαιγύπτιος ακτιβιστής, blogger και προγραμματιστής λογισμικού παραμένει ζωντανός.
Η υπόθεσή του επανήλθε στα ΜΜΕ με την έναρξη της COP27 στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στις 6 Νοεμβρίου.
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Volker Türk ζήτησε την απελευθέρωσή του, ενώ εκατοντάδες οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες από 86 χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει το ψήφισμα COP Civic Space, ζητώντας τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης.
Λογοκρισία και Καταπάτηση Δικαιωμάτων
Η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο είναι ένα κοινό μυστικό, το οποίο οι αιγυπτιακές αρχές επιχειρούν να υποβαθμίσουν παρά τους 65.000 πολιτικούς κρατούμενους που, όπως ο Alaa Abdel Fattah, βρίσκονται στις φυλακές.
Ωστόσο, οι παραβιάσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης εμφανίζονται διαρκώς στο προσκήνιο. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έθεσε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel Fattah el-Sisi.
Οι παραβιάσεις αυτές επηρεάζουν και τη διεξαγωγή της COP27. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο διευθυντής περιβάλλοντος του Human Rights Watch, Richard Pearshouse, «Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε περίπου 700 ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών».
Σχετική καταγγελία έκανε και η Liane Schalatek, επικεφαλής του ιδρύματος Heinrich Boell στην Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ότι αισθάνεται πως την παρακολουθούν: «Όταν κλείνουμε μια αίθουσα συνεδριάσεων για να συζητήσουμε με την κοινωνία των πολιτών οι κάμερες τεχνικής υποστήριξης είναι πάντα στραμμένες στα πρόσωπα των συμμετεχόντων […] Είναι ασυνήθιστο και ανώφελο […] και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο (η συζήτηση) να ηχογραφείται». Η Alexandria Villaseñor, ακτιβίστρια που ηγείται της οργάνωσης νεολαίας για το κλίμα Earth Uprising, εύστοχα επισημαίνει πως «Δεν υπάρχει δράση για το κλίμα χωρίς αλήθεια και πληροφορίες».
Η COP27, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, κινδυνεύει να καταγραφεί στην ιστορία ως η διάσκεψη των παραβιάσεων και της ανατροπής των κεκτημένων, καθώς ορισμένες χώρες ασκούν πιέσεις προκειμένου στο τελικό κείμενο να απαλειφθούν οι αναφορές στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 οC.