Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;
#ExRay: η στήλη αυτή του newsletter μας για το βιβλίο, με τίτλο ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την «ακτινογραφία» αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.
Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένος αυτού του μήνα, ο Δημήτρης Αλεξίου.
Ο Δημήτρης Αλεξίου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικές επιστήμες και εργάζεται ως δικηγόρος. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2008 με το μυθιστόρημα «Πικρά Κεράσια», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν τρία ακόμα μυθιστορήματα [«Αμαρτωλά Θαύματα» (2010), «Αλάτι Κόκκινο» (2012), «Το Χρονικό του Ιόλαου» (2021)], διηγήματα και συμμετοχή σε συλλογικά έργα και τέσσερα θεατρικά έργα.
Το θεατρικό του έργο «Το Κουδούνι» έχει βραβευτεί με το Eurodram 2022 ως ένα από τα τρία διακριθέντα θεατρικά έργα στην ελληνική γλώσσα. Είναι επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης και μεταφράζει από τα αγγλικά. Είναι συνιδρυτής δύο θεατρικών ομάδων και της Λέσχης Ανάγνωσης Σκύρου. Το «Άνθρωποι από Χώμα» είναι το πέμπτο του μυθιστόρημα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;
Παρακάμπτω το «Πώς Γεννιούνται τα Παιδιά», που οι γονείς μου αγόρασαν κάπου στην τρίτη δημοτικού, για να πάψω να λέω βλακείες του στιλ «Μαμά, θα σου κάνω εγώ ένα παιδί. Θα είσαι ξαπλωμένη κι εγώ θα μαγειρεύω και θα φτιάχνω το σπίτι γιατί θέλω αδερφάκι», και θα αναφέρω τον πρώτο όλων: Ιούλιος Βερν. Δεν θυμάμαι ποιο βιβλίο, αλλά μπορεί να ήταν και «Οι Πειρατές του Αιγαίου», τους οποίους διάβασα συνολικά καμιά δεκαριά φορές.
Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)
«Librofilo & Co» στο Κουκάκι, γιατί τα βιβλία είναι πάντα καλύτερα με φίλους.
Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε όμως για να μη γίνει κάποιο λάθος!)
Το έχω κάνει και σίγουρα θα το επαναλάβω: Γεύμα με τον Γιάννη Ξανθούλη. Δεν σου μένει άντερο απ’ τα γέλια. Θα ήθελα να το κάνω και με τον Τζόναθαν Κόου.
Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;
Το «Middlesex» του Τζέφρι Ευγενίδης και τη «Γιορτή του Τράγου» του Mario Vargas Llosa.
Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;
«Ονειρεύονται τα Ανδροειδή το Ηλεκτρικό Πρόβατο;» του Philip Dick για τη Λέσχη Ανάγνωσης Σκύρου και τον ολοκαίνουργιο «Συλλέκτη Μανιταριών» του Κώστα Αρκουδέα.
Αλήθεια, γιατί γράφετε;
Γιατί όταν γράφεις συνέχεια για τη δουλειά σου, κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ότι θέλεις να το κάνεις για να πεις αυτά που εσύ θέλεις και όχι αυτά που πρέπει ή είσαι υποχρεωμένος.
Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των γραμμάτων.)
Η δασκάλα που μου έμαθε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τα 8, η κυρία Πλουσία Λιακατά. Με έμαθε ότι στον πόλεμο πολεμάμε στα βουνά, στην εξορία χορεύουμε και τραγουδάμε και στη σκηνή μεταμορφωνόμαστε. Μεγαλώνοντας ήρθε ο Σταμάτης Κραουνάκης, στον οποίο θα ήθελα να μοιάζω στο ταλέντο αλλά κατέληξα να του μοιάζω πιο πολύ στην εμφάνιση.
Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;
Όλα τα παραπάνω μαζί. Και εισιτήρια, και αυτιά βιβλίου, και να θυμάμαι το κεφάλαιο, και «πού ήμουν χθες βράδυ που με πήρε ο ύπνος;».
Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;
Το να αντιλαμβάνεται τον πυρήνα του συγγραφέα, να τον προωθεί στο κατάλληλο γι’ αυτόν αναγνωστικό κοινό και να μην προσπαθεί να τον καπελώσει, λογοκρίνει ή κατευθύνει στα βιβλία του.
Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;
Για ζευγάρι δεν ξέρω, αλλά ο συνδυασμός απογευματινός καφές, γλυκό, δροσερό νερό και τσιγάρο, ίσως με τη μυρωδιά γεμιστών που ψήνονται στον φούρνο, μπορεί να μετατρέψει ένα βιβλίο σε ηδονή στο μυαλό μου.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Λένα Διβάνη
Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | David Mitchell
Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης